Тахіна – Кунжутова приправа
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Тахіна – пастоподібна приправа з насіння кунжуту, складник багатьох страв левантійських кухонь, тобто Східного Середземномор'я, з захопливим м’яким горіховим смаком, неймовірно проста у приготуванні, і яка завжди проявляється чудовою родзинкою в салатах, м’ясних і овочевих стравах...
|
Назва приправи «тахіна» (طحينة) походить від арабського дієслова «молоти», тобто – це розмелене, розчавлене, розтерте насіння кунжуту.
В деяких арабських діалектах подібно називається борошно: «тахін», «тихн».
В деяких арабських діалектах подібно називається борошно: «тахін», «тихн».
І якщо ви куштували тахінову халву або хумус, то відразу ж зрозумієте і оціните прояв і смаковитість цієї приправи…
…й хоча б інколи, готуватимете її, придобрюючи нею інші страви. |
|
|
Отже, основа приправи – насіння кунжуту. Найпростіше, це взяти вже очищений, білий, сирий кунжут. При купівлі, не соромтесь його понюхати і покуштувати, тому що від його свіжості залежить кінцевий результат страви. При тривалому зберіганні, та ще й за невідповідних умов, кунжут підпріває, старіє, як і будь-яке насіння та горіхи.
Другою складовою тахіни є олія. Традиційно, використовувалась оливкова олія, оскільки оливки є споконвічною сільськогосподарською культурою регіону. Але це не догма, тому що головним завданням олії є розрідження приправи, її об’єднання. При цьому, кожна олія привносить до приправи свого характерного смаку. Тому можна взяти від нейтральної кукурудзяної до будь-якої іншої характерної: оливкова, соняшникова, рижійова, кунжутна, врешті-решт…
Сіль до смаку, за бажанням, тому що сіль так би мовити окреслює страву.
Другою складовою тахіни є олія. Традиційно, використовувалась оливкова олія, оскільки оливки є споконвічною сільськогосподарською культурою регіону. Але це не догма, тому що головним завданням олії є розрідження приправи, її об’єднання. При цьому, кожна олія привносить до приправи свого характерного смаку. Тому можна взяти від нейтральної кукурудзяної до будь-якої іншої характерної: оливкова, соняшникова, рижійова, кунжутна, врешті-решт…
Сіль до смаку, за бажанням, тому що сіль так би мовити окреслює страву.
|
|
Знову ж таки, традиційно, кунжут розмелювали в ступі, в українському варіянті – це макітра. При розмелюванні в ступі (макітрі) з зерна вивільнюються олії, що надає приправі особливого аромату і смаку.
Звичайно ж, подрібнити кунжут можна і в кухонному комбайні або в блендері, але результат буде гіршим.
В цьому рецепті, я пропоную скористатись традиційним способом розмелювання кунжуту, що для склянки складе аж п’ятнадцять хвилин, при цьому, в комбайні, з усіма іншими супровідними діями, це виходить за десять хвилин. Не така вже й велика різниця, але в смаковому і нюховому відношенні різниця величезна!..
Звичайно ж, подрібнити кунжут можна і в кухонному комбайні або в блендері, але результат буде гіршим.
В цьому рецепті, я пропоную скористатись традиційним способом розмелювання кунжуту, що для склянки складе аж п’ятнадцять хвилин, при цьому, в комбайні, з усіма іншими супровідними діями, це виходить за десять хвилин. Не така вже й велика різниця, але в смаковому і нюховому відношенні різниця величезна!..
Розділ:
|
Приправи, Приправи і соуси,
|
Країна:
|
Левантійські (східносередземноморські) кухні
|
Температура і
Час обсмажування: |
Вогонь нижче середнього
±5 хв |
Час розмелювання і
Час змішування: |
~15 хв
5 хв |
Необхідний посуд:
|
Макітра і макогін / Блендер
|
К-сть порцій:
|
200 мл
|
■ Складники для приготування тахіни
Складник
|
Кількість
|
Од вим
|
Насіння кунжуту біле (150 г)
|
1
|
склянка
|
Олія
|
~60
|
мл
|
Сіль (за бажанням)
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування тахіни
Обсмажити зерно кунжуту до ледь золотавого кольору
Розтерти порційно в макітрі
|
Виходить крихка, масляниста маса
|
Змішати розтертий кунжут з олією
|
Перекласти в банку під покришку
|
1
|
Широку сковороду розігріти на вогні нижче середнього.
|
2
|
Висипати на сковороду кунжут і постійно помішуючи обсмажити до ледь золотавого забарвлення і приємного аромату. Не пересмажувати!
|
●
|
Враховуйте, що розігріта сковорода має залишковий жар, тому сковороду з насінням кунжуту потрібно знімати з вогню трохи раніше і помішуючи доводити обсмажування вже без вогню або ж висипати обсмажене насіння на широку тарелю.
|
3
|
Порційно, по 2 ст.ложки, розтерти кунжут в макітрі (ступі) до крихкого, маслянистого стану без крупинок. Розтирання склянки кунжуту займає ~15 хвилин.
|
●
|
Можна подрібнити кунжут в блендері або в кухонному комбайні, але результат виходить гіршим.
|
4
|
Додати до розтертого кунжуту олію, за бажанням до смаку посолити і вимішати до однорідності та злегка рідкуватого стану.
|
5
|
Перекласти тахіну в скляну банку під покришку і зберігати в холодильнику (бажано, не більше місяця).
|
●
|
Кунжутова приправа тахіна використовується для здобрення салатів, різних страв, як м’ясних, так і овочевих.
|
●
|
За декілька хвилин до застосування приправи, дістати тахіну з холодильника і залишити злітеплюватись до кімнатної температури.
|
●
|
Якщо при зберіганні приправа розшарувалася, то перед використанням розмішати її до однорідності.
|
■ Застосування тахіни
■ Тахіна з часником, лимоном і зеленню:
Змащені олією або ж сметаною, або ж горіхами часник з лимоном складають найпростішу, але й чудову приправу, і тахіна лише доповнить цей ряд. Для цього:
- часник розтерти в ковганці або вичавити крізь часничницю, або посікти ножем,
- часник розтерти в ковганці або вичавити крізь часничницю, або посікти ножем,
- до смаку вичавити з лимона сік з м’якоттю,
- до смаку додати тахіни, посолити і перемішати.
За декілька хвилин ми отримуємо ароматну і смаковиту, гостру приправу до оладків, налисників, дерунів, вареників, картоплі, каші, локшини… – подібно до Часникової приправи з сметаною.
За декілька хвилин ми отримуємо ароматну і смаковиту, гостру приправу до оладків, налисників, дерунів, вареників, картоплі, каші, локшини… – подібно до Часникової приправи з сметаною.
|
|
А додавши до такої приправи посічену зелень кропу, петрушки, кінзи, базиліку..., ми лише збагатимо смакові відчуття і користь такої страви, яку можна використати, наприклад, в канапках:
|
|
|
шинкою і тахіновою приправою
|
■ Тахіна в салатах:
Подібно до Приправи з волоських горіхів, тахіна гарно присмачує салати, збільшуючи їх смакове розмаїття.
|
|
|
■
|
Тахіна в м’ясних стравах:
Тахіна чудово може конкурувати з грузинською приправою Сациві у м’ясних і рибних стравах, привносячи свого характерного присмаку і довершуючи страву. |
■
|
Тахіна з кашами та локшиною:
Змастивши кашу або локшину тахіною, ви вже отримаєте чудову пісну, але ситну страву, яка чудово підходить до постувань… |
■
| |
■
|
Тахіна в левантійських кухнях:
Наприклад, закуска баба-ґанудж – баклажанова ікра, є чудовим застосуванням тахіни. Або ж в хумусі – закусці з протертого нуту, в якій тахіна є обов’язковим інгредієнтом. |
■
|
І врешті-решт, можливо звична для вас страва заграє новими смаковими барвами, нехай то буде салат, омлет чи просто смажена картопля...:
Страва з смаженою картоплею, омлетом,
шинкою і весняним салатом
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар