неділю, 2 липня 2023 р.

New Potatoes Recipes

Страви з молодої картоплі
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Молода картопля – це овоч щойно з городу, з ніжним лушпинням, соковитий, солодкуватий на смак, яким неможливо насититись.

Самостійно, в салатах, в різноманітних стравах, молода картопля смакує завжди, незалежно від того, гаряча страва чи холодна...

Насправді,  молоду картоплю можна приготувати лише двома способами : відварити або запекти, але існує безліч варіантів оформлення страв з нею.

І кожна страва з молодою картоплею виходить смачною, тому що отримує від неї найсмаковитіші її особливості…


В українській кухні існує два найтрадиційніших і безвідмовних рецепти її приготування – це варена молода картопля з маслом і кропом та варена молода картопля з сметаною, кропом і часником.

Страва, яка не потребує більше жодних технологічних та смакових ускладнень: масло або ж сметана гармонійно привносять ніжний вершковий смак і аромат до такого ж ніжного і соковитого овоча,  кріп неймовірно розкриває поєднання цих смаків та ароматів, витворюючи характерний букет, а часник довершує страву… 

Звичайно ж, окрім кропу можна взяти будь-яку іншу зелень. Все дуже просто, тому і смачно!..

■ Яка молода картопля смакує найкраще

Найкраще смакує молода картопля невеликого розміру, близько з волоський горіх, а то й менше, особливо, коли ви її запікаєте, а також яка йде в салати, холодні борщі, рагу, тощо, тому що вона досить водяниста, малокрохмальна і солодкувата, а при розрізанні, під час приготування, з неї вимивається все, що й складає її смак.

Навіть тактильні, тобто дотикові відчуття приємніші у невеликого розміру молодої картоплі, яку ви цілою відправляєте до рота.




Молода картопля швидко в’яне, на ній з’являються плями, тому не варто брати картоплю, яка вже полежала на повітрі протягом дня, а то й два.

Купувати картоплю варто з розрахунку не більше, як на тиждень, тому що вона довго не зберігається. Принісши картоплю з базару, загорніть її відразу ж в поліетиленовий пакет і покладіть в холодильник, у відділення для овочів, щоб вона не підсихала і не прив’ялювалась.

Для гарячих страв, готувати молоду картоплю варто на один раз чи день, і споживати її з вогню.

Для салатів і холодних страв, можна готувати молоду картоплю на 2-3 дні, зберігаючи її в закритому посуді в холодильнику.

Отже, молоду картоплю потрібно купувати щойно викопану і привезену, з самого ранку, коли лушпиння знімається простим розтиранням між пальцями, або щонайменше, легко здирається нігтем.

Як сказано вище, готується молода картопля лише двома способами: вариться або запікається, а потім, вона входить до різних страв, які лише може підказати вам фантазія. Головне, усвідомити її суть… Тому, в статті пропонуються лише декілька основних рецептів її приготування та декілька ідей оформлення цього овоча.

■ Молода картопля


Картопля для відварювання


Картопля для різних страв

Молода чищена картопля


Молоді овочі

■ Варіанти приготування молодої картоплі

■ Варена молода картопля (самостійна страва)


Лавровий лист, духмяний перець і гвоздика
чудово підходять для відварювання картоплі


Молода картопля з




Молода картопля з свіжим маслом,

кропом, петрушкою і коріандром

Для вареної молодої картоплі у якості самостійної страви варто брати картоплю розміром з волоський горіх, відварюючи її цілою, не розрізаючи.
1
Картоплю помити і почистити: просто протерти руками у воді або почистити за допомогою щітки або ж пошкрябати ножем. Все залежить від свіжості та ранньості картоплі.
2
Покласти картоплю в каструлю і залити водою, щоб вода лише ледь не доходила до верху картоплі або лише ледь покривала картоплю.
3
Покласти до картоплі лавровий лист, духмяний перець горошком, цвяшок гвоздики і посолити.
4
Картоплю довести до кипіння, стишити вогонь і варити під покришкою 15-20 хвилин при легкому кипінні.
5
Зварену картоплю дістати шумівкою з води і продовжити приготування відповідно до рецепту обраної страви.
Молода картопля з маслом і кропом
1
Поки вариться картопля, кріп подрібнити і посікти.
2
Подрібнений кріп і масло покласти в порційні полумиски і викласти в них відварену, щойно з вогню, гарячу картоплю. Кожен перемішує свою страву, щоб картопля скупалась в маслі і кропі.
Страва смакує гарячою, як самостійно, з овочами або салатами, так і в якості гарніру…
Молода картопля з сметаною, зеленню і часником
В якості однієї з приправ до картоплі смакує Сметанно-часниковий соус:
1
Поки вариться картопля, часник почистити і пропустити через часничницю або ж розплескати лезом широкого ножа і посікти. Зелень кропу, петрушки, коріандру, базиліку, тощо, посікти і додати до часника.
2
Добавити сметану, а також, при бажанні, чорний мелений перець або інші мелені прянощі, до смаку посолити і все гарно вимішати.
3
Викласти в порційні полумиски відварену, щойно з вогню, гарячу картоплю і полити зверху сметанно-часниковою приправою.
Страва смакує гарячою, як самостійно, з овочами або салатами, так і в якості гарніру…


■ Печена молода картопля



Для печеної картоплі краще брати картоплю розміром не більше волоського горіха, щось середнє між ліщиновим і волоським горіхом.
Молоду картоплю можна запікати в духовці, але в духовці вона пересушується і втрачає свої смакові принади.
Тому, простіше і краще це зробити в казані або на сковорідці під покришкою.
1
Картоплю помити, почистити (якщо лушпиння зовсім м’яке і ніжне, то можна і не чистити, лише гарно помити).
2
Казан або сковорідку розігріти з невеличким кусочком пряженого масла або смальцю, покласти підготовлену картоплю, обваляти її в розтопленому жирі, стишити вогонь до нижче середнього і запікати протягом 10 хвилин під покришкою.
3
Через 10 хвилин, картоплю перевернути на інший бік і запікати під покришкою ще 10 хвилин.
Важливо, картоплю не пересушувати і не перепалювати: вона повинна бути підрум’яненою, з засмаженою скоринкою з двох боків і соковитою з боків та всередині.
Печена картопля смакує відразу ж з вогню. Її можна притрусити подрібненою зеленню з часником, припривити сметаною або будь-якою іншою приправою.
Печену картоплю можна також використати у приготуванні інших страв та в якості гарніру до м’яса, риби, яєчні.

■ Печена молода картопля в яєчні


З печеною молодою картоплею надзвичайно смачно виходить яєчня.
Найкраще, страву готувати порційно в невеличкій сковорідці, хоча, її можна зготвуати і на дві-чотири порції у більшій сковороді.
1
Молоду картоплю розміром з ліщиновий горіх запекти як зазначено вище.
2
Поки запікається картопля, зелень кропу, петрушки, базиліку, коріандру, тощо..., посікти разом з часником.
3
1-2 яйця, з розрахунку на одну порцію, збити виделкою або віничком разом з сіллю.
4
Добавити 1-2 столові ложки сметани і збити до однорідної суміші.
5
Кисломолочний сир розім’яти виделкою або протерти крізь сито.
6
Запечену картоплю залити яєчною сумішшю і помішуючи кінчиком виделки, підсмажити на середньому вогні до легкого загусання яйця.
7
Викласти на яєчню посічену з часником зелень, притрусити сиром, вимкнути вогонь і дати постояти хвилину, щоб прогрівся сир і розм’якшилась зелень.
8
Тарілку взяти в ліву руку, піднести її до сковорідки з яєчнею, трохи нахилити і правою рукою, швидким і плавним рухом перехилити сковорідку з яєчнею на тарілку.
9
Страву приправити меленими прянощами, на власний смак і за бажанням, приправою, соусом, тощо...
Страва смакує гарячою, відразу ж з вогню…


■ Молода картопля в рагу (з ранньою капустою, кабачком і спаржовою квасолею - як приклад)


Рагу з молодих овочів є надзвичайно ніжною і легкою стравою. Це – чудова літня дієта на цілий місяць, поки є молоді овочі.
Кабачок не любить прянощів, він смакує сам по собі, хіба що з чорним меленим перцем та гірким меленим перцем… В пропонованій страві з кабачком повністю згодні молода картопля, рання капуста та спаржова квасоля. Тому, результат перевершує сподівання.
Головне, страву не перетушкувати!
Для такого рагу краще брати картоплю розміром не більше волоського горіха, щось середнє між ліщиновим і волоським горіхом.
Для страви, кожного овоча брати в однаковій кількості.
З посуду, краще взяти широку і глибоку сковорідку або каструлю з покришкою.
1
Молоду картоплю помити і почистити, капусту і кабачок нарізати кубиками розміром з картоплю, спаржову квасолю нарізати розміром близько 2-3 см.
2
Покласти підготволені овочі в глибоку і широку сковорідку або в каструлю, добавити трохи (1-2 столові ложки) жиру (смалець / масло / олію…), прогріти помішуючи протягом декількох хвилин на сильному вогні, стишити вогонь до нижче середнього і тушкувати під покришкою протягом 20-25 хвилин, час від часу помішуючи. Слідкувати, щоб страва не перетушковувалась, була на межі готовності.
3
Страву присолювати та приперчувати порційно в тарілці.
Страва смакує як гарячою, так і холодною, як самостійно, так і в якості гарніру.



Рагу з молодих овочів з бринзою

Рагу з молодих овочів з кров'янкою



Запечені молода картопля і кабаки з засмажкою на салі з цибулею і зеленню є ще однією літньою страваою, яку варто зготувати за сезон молодих овочів. Докладніше про запікання овочів на сковороді дивіться в статті Запечені на сковороді овочі.


Тушковані молоді овочі:





Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар