Страви з молодої картоплі
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Молода картопля – це овоч щойно з городу, з ніжним лушпинням, соковитий, солодкуватий на смак, яким неможливо насититись.
Самостійно, в салатах, в різноманітних стравах, молода картопля смакує завжди, незалежно від того, гаряча страва чи холодна... |
Насправді, молоду картоплю можна приготувати лише двома способами : відварити або запекти, але існує безліч варіантів оформлення страв з нею.
І кожна страва з молодою картоплею виходить смачною, тому що отримує від неї найсмаковитіші її особливості…
І кожна страва з молодою картоплею виходить смачною, тому що отримує від неї найсмаковитіші її особливості…
В українській кухні існує два найтрадиційніших і безвідмовних рецепти її приготування – це варена молода картопля з маслом і кропом та варена молода картопля з сметаною, кропом і часником.
Страва, яка не потребує більше жодних технологічних та смакових ускладнень: масло або ж сметана гармонійно привносять ніжний вершковий смак і аромат до такого ж ніжного і соковитого овоча, кріп неймовірно розкриває поєднання цих смаків та ароматів, витворюючи характерний букет, а часник довершує страву… Звичайно ж, окрім кропу можна взяти будь-яку іншу зелень. Все дуже просто, тому і смачно!..
|
■ Яка молода картопля смакує найкраще
Найкраще смакує молода картопля невеликого розміру, близько з волоський горіх, а то й менше, особливо, коли ви її запікаєте, а також яка йде в салати, холодні борщі, рагу, тощо, тому що вона досить водяниста, малокрохмальна і солодкувата, а при розрізанні, під час приготування, з неї вимивається все, що й складає її смак.
|
Навіть тактильні, тобто дотикові відчуття приємніші у невеликого розміру молодої картоплі, яку ви цілою відправляєте до рота.
Молода картопля швидко в’яне, на ній з’являються плями, тому не варто брати картоплю, яка вже полежала на повітрі протягом дня, а то й два.
Купувати картоплю варто з розрахунку не більше, як на тиждень, тому що вона довго не зберігається. Принісши картоплю з базару, загорніть її відразу ж в поліетиленовий пакет і покладіть в холодильник, у відділення для овочів, щоб вона не підсихала і не прив’ялювалась.
Для гарячих страв, готувати молоду картоплю варто на один раз чи день, і споживати її з вогню.
Для салатів і холодних страв, можна готувати молоду картоплю на 2-3 дні, зберігаючи її в закритому посуді в холодильнику.
Купувати картоплю варто з розрахунку не більше, як на тиждень, тому що вона довго не зберігається. Принісши картоплю з базару, загорніть її відразу ж в поліетиленовий пакет і покладіть в холодильник, у відділення для овочів, щоб вона не підсихала і не прив’ялювалась.
Для гарячих страв, готувати молоду картоплю варто на один раз чи день, і споживати її з вогню.
Для салатів і холодних страв, можна готувати молоду картоплю на 2-3 дні, зберігаючи її в закритому посуді в холодильнику.
Отже, молоду картоплю потрібно купувати щойно викопану і привезену, з самого ранку, коли лушпиння знімається простим розтиранням між пальцями, або щонайменше, легко здирається нігтем.
Як сказано вище, готується молода картопля лише двома способами: вариться або запікається, а потім, вона входить до різних страв, які лише може підказати вам фантазія. Головне, усвідомити її суть… Тому, в статті пропонуються лише декілька основних рецептів її приготування та декілька ідей оформлення цього овоча.
■ Молода картопля
Картопля для різних страв
| Молода чищена картопля
|
Молоді овочі
■ Варіанти приготування молодої картоплі
■ Варена молода картопля (самостійна страва)
Лавровий лист, духмяний перець і гвоздика
чудово підходять для відварювання картоплі
|
|
Молода картопля з | пряженим маслом і кропом |
Молода картопля з свіжим маслом,
| кропом, петрушкою і коріандром
|
●
|
Для вареної молодої картоплі у якості самостійної страви варто брати картоплю розміром з волоський горіх, відварюючи її цілою, не розрізаючи.
|
1
|
Картоплю помити і почистити: просто протерти руками у воді або почистити за допомогою щітки або ж пошкрябати ножем. Все залежить від свіжості та ранньості картоплі.
|
2
|
Покласти картоплю в каструлю і залити водою, щоб вода лише ледь не доходила до верху картоплі або лише ледь покривала картоплю.
|
3
|
Покласти до картоплі лавровий лист, духмяний перець горошком, цвяшок гвоздики і посолити.
|
4
|
Картоплю довести до кипіння, стишити вогонь і варити під покришкою 15-20 хвилин при легкому кипінні.
|
5
|
Зварену картоплю дістати шумівкою з води і продовжити приготування відповідно до рецепту обраної страви.
|
■
|
Молода картопля з маслом і кропом
|
1
|
Поки вариться картопля, кріп подрібнити і посікти.
|
2
|
Подрібнений кріп і масло покласти в порційні полумиски і викласти в них відварену, щойно з вогню, гарячу картоплю. Кожен перемішує свою страву, щоб картопля скупалась в маслі і кропі.
|
●
|
Страва смакує гарячою, як самостійно, з овочами або салатами, так і в якості гарніру…
|
■
|
Молода картопля з сметаною, зеленню і часником
|
●
|
В якості однієї з приправ до картоплі смакує Сметанно-часниковий соус:
|
1
|
Поки вариться картопля, часник почистити і пропустити через часничницю або ж розплескати лезом широкого ножа і посікти. Зелень кропу, петрушки, коріандру, базиліку, тощо, посікти і додати до часника.
|
2
|
Добавити сметану, а також, при бажанні, чорний мелений перець або інші мелені прянощі, до смаку посолити і все гарно вимішати.
|
3
|
Викласти в порційні полумиски відварену, щойно з вогню, гарячу картоплю і полити зверху сметанно-часниковою приправою.
|
●
|
Страва смакує гарячою, як самостійно, з овочами або салатами, так і в якості гарніру…
|
|
|
|
|
|
|
|
|
■ Печена молода картопля
|
|
|
|
●
|
Для печеної картоплі краще брати картоплю розміром не більше волоського горіха, щось середнє між ліщиновим і волоським горіхом.
|
●
|
Молоду картоплю можна запікати в духовці, але в духовці вона пересушується і втрачає свої смакові принади.
Тому, простіше і краще це зробити в казані або на сковорідці під покришкою. |
1
|
Картоплю помити, почистити (якщо лушпиння зовсім м’яке і ніжне, то можна і не чистити, лише гарно помити).
|
2
|
Казан або сковорідку розігріти з невеличким кусочком пряженого масла або смальцю, покласти підготовлену картоплю, обваляти її в розтопленому жирі, стишити вогонь до нижче середнього і запікати протягом 10 хвилин під покришкою.
|
3
|
Через 10 хвилин, картоплю перевернути на інший бік і запікати під покришкою ще 10 хвилин.
|
●
|
Важливо, картоплю не пересушувати і не перепалювати: вона повинна бути підрум’яненою, з засмаженою скоринкою з двох боків і соковитою з боків та всередині.
|
●
|
Печена картопля смакує відразу ж з вогню. Її можна притрусити подрібненою зеленню з часником, припривити сметаною або будь-якою іншою приправою.
|
●
|
Печену картоплю можна також використати у приготуванні інших страв та в якості гарніру до м’яса, риби, яєчні.
|
■ Печена молода картопля в яєчні
|
|
|
|
|
|
●
|
З печеною молодою картоплею надзвичайно смачно виходить яєчня.
|
●
|
Найкраще, страву готувати порційно в невеличкій сковорідці, хоча, її можна зготвуати і на дві-чотири порції у більшій сковороді.
|
1
|
Молоду картоплю розміром з ліщиновий горіх запекти як зазначено вище.
|
2
|
Поки запікається картопля, зелень кропу, петрушки, базиліку, коріандру, тощо..., посікти разом з часником.
|
3
|
1-2 яйця, з розрахунку на одну порцію, збити виделкою або віничком разом з сіллю.
|
4
|
Добавити 1-2 столові ложки сметани і збити до однорідної суміші.
|
5
|
Кисломолочний сир розім’яти виделкою або протерти крізь сито.
|
6
|
Запечену картоплю залити яєчною сумішшю і помішуючи кінчиком виделки, підсмажити на середньому вогні до легкого загусання яйця.
|
7
|
Викласти на яєчню посічену з часником зелень, притрусити сиром, вимкнути вогонь і дати постояти хвилину, щоб прогрівся сир і розм’якшилась зелень.
|
8
|
Тарілку взяти в ліву руку, піднести її до сковорідки з яєчнею, трохи нахилити і правою рукою, швидким і плавним рухом перехилити сковорідку з яєчнею на тарілку.
|
9
|
Страву приправити меленими прянощами, на власний смак і за бажанням, приправою, соусом, тощо...
|
●
|
Страва смакує гарячою, відразу ж з вогню…
|
|
|
|
|
|
|
■ Молода картопля в рагу (з ранньою капустою, кабачком і спаржовою квасолею - як приклад)
|
|
|
|
●
|
Рагу з молодих овочів є надзвичайно ніжною і легкою стравою. Це – чудова літня дієта на цілий місяць, поки є молоді овочі.
|
●
|
Кабачок не любить прянощів, він смакує сам по собі, хіба що з чорним меленим перцем та гірким меленим перцем… В пропонованій страві з кабачком повністю згодні молода картопля, рання капуста та спаржова квасоля. Тому, результат перевершує сподівання.
Головне, страву не перетушкувати! |
●
|
Для такого рагу краще брати картоплю розміром не більше волоського горіха, щось середнє між ліщиновим і волоським горіхом.
|
●
|
Для страви, кожного овоча брати в однаковій кількості.
З посуду, краще взяти широку і глибоку сковорідку або каструлю з покришкою. |
1
|
Молоду картоплю помити і почистити, капусту і кабачок нарізати кубиками розміром з картоплю, спаржову квасолю нарізати розміром близько 2-3 см.
|
2
|
Покласти підготволені овочі в глибоку і широку сковорідку або в каструлю, добавити трохи (1-2 столові ложки) жиру (смалець / масло / олію…), прогріти помішуючи протягом декількох хвилин на сильному вогні, стишити вогонь до нижче середнього і тушкувати під покришкою протягом 20-25 хвилин, час від часу помішуючи. Слідкувати, щоб страва не перетушковувалась, була на межі готовності.
|
3
|
Страву присолювати та приперчувати порційно в тарілці.
|
●
|
Страва смакує як гарячою, так і холодною, як самостійно, так і в якості гарніру.
|
Рагу з молодих овочів з бринзою
| Рагу з молодих овочів з кров'янкою
|
|
|
Запечені молода картопля і кабаки з засмажкою на салі з цибулею і зеленню є ще однією літньою страваою, яку варто зготувати за сезон молодих овочів. Докладніше про запікання овочів на сковороді дивіться в статті Запечені на сковороді овочі.
|
|
|
|
Тушковані молоді овочі:
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар