неділя, 5 листопада 2017 р.

Satsivi or Walnut Sauce

Сациві або горіхова пділива
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Поєднання волоських горіхів і часнику, доповнене прянощами і м’ясним росолом, витворює надзвичайно цікавий букет, який оформлюється в чудову підливу до м’ясних страв...


Волоські горіхи, часник і перець є дуже популярними в кухнях народів Кавказу. Якщо, наприклад, на кілограм гіркого перцю покласти склянку волоських горіхів, то ми отримаємо аджику, але якщо на склянку волоських горіхів покласти декілька гірких перчин, то ми отримаємо горіховий соус, який в грузинській кухні називається сациві.



Грузинською мовою сациві (საცივი) означає «холодна страва», приготовлена на основі волоських горіхів. Тобто, це не лише назва підливи, а й страв з курки, м’яса, риби, в яких використовується власне ця підлива...


Лише у грузинській кухні, способів приготування горіхової підливи більше десятка. Також, подібні підливи відомі і у вірменській, сирійській, ліванській та взагалі у левантійських кухнях.

Пропонований вам рецепт був колись давно підглянутий та записаний в одному грузинському селі, тому сумніватись у його автентичності є справою марною.

А осінь – пора зібраного врожаю, і волоських горіхів також. Вони зараз найсмачніші, тому що свіжі, з усім своїм букетом аромату і смаку.

Час підготовки:
15 хв
Розділ:
Приправи і Соуси
Час приготування:
10 хв
Країна:
Грузія
-
-
К-сть порцій:
0,5 л

■ Інгредієнти


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Горіхи волоські чищені
1
склянка
1-3
склянки
Часник чищений
1-3
головки
Перець гіркий червоний (невеличкий)
2-4
стручки
Суміш мелених перців і прянощів: 
перець духм’яний, суміш перців,
кмин, насіння кропу, насіння коріандру, гвоздика
-
до смаку
Хмелі-сунелі або суміш інших пряних трав
-
до смаку
Сіль
-
до смаку

■ Порядок приготування горіхової підливи сациві


1
Горіхи і перець пропустити через м’ясорубку.
2
Росіл закип’ятити, до смаку додати спеції, посолити і перемішати.
3
Закип’ячений росіл вилити помішуючи в горіхи та гарно розмішати.
4
Дати постояти 10-15 хвилин, щоб суміш трохи охолола.
5
Часник вичавити на часничниці в горіхову суміш і гарно розмішати.
6
М’ясо нарізати або пошматувати на куски і занурити в підливу.
7
Дати настоятись при кімнатній температурі 2-3 години і більше.
Страва смакує разом з будь-яким гарніром: мамалигою, кашею, пастою або відвареною картоплею.


N.B.
Головними інгредієнтами цієї підливи виступають волоські горіхи, м’ясний росіл або просто вода, часник, гіркий перець та прянощі, але можуть бути й інші добавки, в залежності від рецепту підливи.
В підливу сациві, безпосередньо перед використанням, можна добавити посічену зелень петрушки, кінзи, кропу, базиліка, тощо, що лише додасть йому свіжості й аромату.
Прянощі також можуть варіюватись в залежності від їх наявності під рукою. Головне це те, щоб сациві був досить гострим і часниковим, що і вирізняє грузинську кухню. Тому, не бійтесь робити страву досить гострою, адже ви куштуєте сациві, а не тістечка!
При настоюванні, підлива загусає, тому можна регулювати її густину, збільшуючи кількість росолу.
Сациві чудово смакує з пісним м’ясом птиці, кроля, телятини, рибою.
М’ясо краще настоювати в підливі сациві довший час, наприклад, звечора – на сніданок, або зранку – на вечерю.




Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар