понеділок, 5 травня 2025 р.

Hummus – a Chickpea Appetizer

Хумус – закуска з нуту
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Хумус – це закуска і приправа з близькосхідних кухонь, виготовлена з розтертого вареного нуту (турецького гороху).

Характерний же смак цій закусці, що вирізняє її з-поміж інших подібних страв з бобових, надає тахіна – приправа з меленого кунжуту…

Хумус є досить простою стравою: нут, тахіна, лимон, часник, прянощі, яка разом з хлібом (пітою, коржем, лавашем…) чудово слугує закускою і перекускою, а також, яку можна додати до салатів, других страв у якості приправи або гарніру.

Зазвичай, хумус набирають шматочком хліба або чогось іншого і відправляють до рота.

Хумус особливо смакує в канапках, і не лише з хлібом, а й з іншими овочами та фруктами. Наприклад, з редькою, огірком, яблуком, спаржевою квасолею, картоплею, бататом, тощо…


Хумус з коржем


Хумус з картоплею


Овочеві канапки з хумусом: печена картопля, маринована цибуля, шинка...


Хумус з маринованою синьою цибулею і запеченою в лушпинні картоплею


Хумус з печеною картоплею і шинкою

Хумус з печеною картоплею і маринованою цибулею

Коли згадую, як вперше покуштував хумус в арабській країні, то в пам’яті спливає досить пряна і в міру гостра страва: часник, перець, можливі інші прянощі.

І так воно й повинно бути, адже це – закуска, тобто страва, яка збуджує апетит (як говорять араби – «відкриває апетит»). Натомість, сьогодні, магазини пропонують м’яку пасту з ледь помітним смаковим супроводом. Тому, це може бути ще один привід, щоб власноруч зготувати хумус, і готувати його в подальшому, хоча б інколи.


Розділ:
Бобові, Закуски, Приправи,
Час замочування нуту:
10+ годин
Час відварювання нуту:
1-1½ години
Країна:
Країни Леванту
Необхідний посуд:
Блендер/М’ясорубка, Сито
К-сть порцій:
±550 г

■ Складники для приготування хумусу


Нут (турецький горох)


Тахіна, а також до смаку часник і лимон


Оливкова олія - традиційно


Але будь-яка інша олія привнесе своєї родзинки


Сіль


Паприка або гіркий перець, чорний перець

та інші прянощі лише збагатять страву

Складник
Кількість
Од вим
Нут (турецький горох) (125 г)
1
склянка
Тахіна (кунжутова приправа)
2
ст.ложки
Лимонний сік
½
лимона
Часник
1
головка
Олія оливкова
2-4
ст.ложки
Чорний перець
¼
ч.ложки
Паприка, інші прянощі (за бажанням)
-
до смаку
Сіль
-
до смаку

■ Порядок приготування хумусу


Нут замочити на ніч


Замочений нут відварити


Варений нут пропустити через м'ясорубку


або ж розтерти в кухонному комбайні


Додати до нуту інші складники і протерти крізь сито

Після протирання залишаються дві-три ложки вичавок

1
Нут замочити на ніч в подвійному об’ємі води (або зранку до вечора).
2
Наступного дня, залишок води злити, знову залити подвійним об’ємом свіжої води, довести до кипіння, зняти піну і варити під покришкою на слабкому вогні до готовності (1-1½ год).
3
Відвар з нуту злити в окремий посуд.
4
Гарячий нут, щойно з вогню, та часник пропустити крізь м’ясорубку з дрібним ситом або розтерти за допомогою блендера.
5
Додати тахіну, лимонний сік, олію, перець, сіль, перемішати. Якщо суміш вийшла занадто густою, розбавити відваром з нуту до пастоподібної густини.
6
Отриману суміш протерти крізь сито.
7
Викласти хумус в тарілку, скропити оливковою олією і притрусити паприкою, гірким перцем, іншими прянощами...
Краще смакує при кімнатній температурі, а також і охолодженим.
Зберігати в скляній банці під покришкою в холодильнику. Бажано, тиждень-два. Перед подачею, дістати хумус з холодильника і залишити злітеплюватись до кімнатної температури.


N.B.
Хумус як страву складають розмелений варений нут і кунжутова приправа тахіна, але в країних Леванту існують численні варіяції приготування цієї закуски. Наприклад, не обов’язково протирати хумус крізь сито, але протертий крізь сито, він витворюється у ніжну на дотик, пухку масу. Не протертий хумус грубіший на дотик, але становить не менш характерну і смаковиту страву. В деяких рецептурах, до хумусу додають припущену цибулю, яка також привносить смаковитості, а також посічену зелень, різні прянощі…
Левант – це не лише Близький Схід, а півмісяць східносередземноморських країн від Кіпру до Туреччини, Сирії, Лівану, Ізраїлю, Йорданії, Єгипту, і навіть до сходу Лівії.



З вичавок, що залишились після протирання хумусу крізь сито, можна швидко зготувати Фалафель – січеники з нуту. Для цього, додати до вичавок потрібну кількість панірувальних сухарів або борошна, або дрібної кукурудзяної крупи, сформувати невеличкі кульки, злегка їх розплескати і обсмажити в розпеченому фритюрі по півхвилини з кожного боку до рум’яної скорини.
В заміс можна додати посічену цибулю, часник, зелень, яйце, прянощі…, що витворить вже повноцінну страву.
Куштуючи, вмочувати фалафель в будь-яку гостру приправу (на світлинах – сметана з чортополохом)…



Хумус може слугувати чудовим гарніром в комплексних стравах, наприклад, відбивна з хумусом і соліннями:



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар