Хумус – закуска з нуту
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Хумус – це закуска і приправа з близькосхідних кухонь, виготовлена з розтертого вареного нуту (турецького гороху).
Характерний же смак цій закусці, що вирізняє її з-поміж інших подібних страв з бобових, надає тахіна – приправа з меленого кунжуту… |
Хумус є досить простою стравою: нут, тахіна, лимон, часник, прянощі, яка разом з хлібом (пітою, коржем, лавашем…) чудово слугує закускою і перекускою, а також, яку можна додати до салатів, других страв у якості приправи або гарніру.
Зазвичай, хумус набирають шматочком хліба або чогось іншого і відправляють до рота. |
Хумус з коржем
|
Хумус з картоплею |
Овочеві канапки з хумусом: печена картопля, маринована цибуля, шинка...
|
Хумус з маринованою синьою цибулею і запеченою в лушпинні картоплею
|
Хумус з печеною картоплею і шинкою
|
Хумус з печеною картоплею і маринованою цибулею
|
Коли згадую, як вперше покуштував хумус в арабській країні, то в пам’яті спливає досить пряна і в міру гостра страва: часник, перець, можливі інші прянощі.
І так воно й повинно бути, адже це – закуска, тобто страва, яка збуджує апетит (як говорять араби – «відкриває апетит»). Натомість, сьогодні, магазини пропонують м’яку пасту з ледь помітним смаковим супроводом. Тому, це може бути ще один привід, щоб власноруч зготувати хумус, і готувати його в подальшому, хоча б інколи.
І так воно й повинно бути, адже це – закуска, тобто страва, яка збуджує апетит (як говорять араби – «відкриває апетит»). Натомість, сьогодні, магазини пропонують м’яку пасту з ледь помітним смаковим супроводом. Тому, це може бути ще один привід, щоб власноруч зготувати хумус, і готувати його в подальшому, хоча б інколи.
|
|
Розділ:
|
Бобові, Закуски, Приправи,
|
Час замочування нуту:
|
10+ годин
|
Час відварювання нуту:
|
1-1½ години
|
Країна:
|
Країни Леванту
|
Необхідний посуд:
|
Блендер/М’ясорубка, Сито
|
К-сть порцій:
|
±550 г
|
■ Складники для приготування хумусу
Нут (турецький горох)
Тахіна, а також до смаку часник і лимон
|
Оливкова олія - традиційно
|
Але будь-яка інша олія привнесе своєї родзинки
|
Сіль
|
Паприка або гіркий перець, чорний перець
|
та інші прянощі лише збагатять страву
|
Складник
|
Кількість
|
Од вим
|
Нут (турецький горох) (125 г)
|
1
|
склянка
|
Тахіна (кунжутова приправа)
|
2
|
ст.ложки
|
Лимонний сік
|
½
|
лимона
|
Часник
|
1
|
головка
|
Олія оливкова
|
2-4
|
ст.ложки
|
Чорний перець
|
¼
|
ч.ложки
|
Паприка, інші прянощі (за бажанням)
|
-
|
до смаку
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування хумусу
Нут замочити на ніч |
Замочений нут відварити |
Варений нут пропустити через м'ясорубку |
або ж розтерти в кухонному комбайні |
Додати до нуту інші складники і протерти крізь сито
|
Після протирання залишаються дві-три ложки вичавок
|
1
|
Нут замочити на ніч в подвійному об’ємі води (або зранку до вечора).
|
2
|
Наступного дня, залишок води злити, знову залити подвійним об’ємом свіжої води, довести до кипіння, зняти піну і варити під покришкою на слабкому вогні до готовності (1-1½ год).
|
3
|
Відвар з нуту злити в окремий посуд.
|
4
|
Гарячий нут, щойно з вогню, та часник пропустити крізь м’ясорубку з дрібним ситом або розтерти за допомогою блендера.
|
5
|
Додати тахіну, лимонний сік, олію, перець, сіль, перемішати. Якщо суміш вийшла занадто густою, розбавити відваром з нуту до пастоподібної густини.
|
6
|
Отриману суміш протерти крізь сито.
|
7
|
Викласти хумус в тарілку, скропити оливковою олією і притрусити паприкою, гірким перцем, іншими прянощами...
|
●
|
Краще смакує при кімнатній температурі, а також і охолодженим.
|
●
|
Зберігати в скляній банці під покришкою в холодильнику. Бажано, тиждень-два. Перед подачею, дістати хумус з холодильника і залишити злітеплюватись до кімнатної температури.
|
N.B.
●
|
Хумус як страву складають розмелений варений нут і кунжутова приправа тахіна, але в країних Леванту існують численні варіяції приготування цієї закуски. Наприклад, не обов’язково протирати хумус крізь сито, але протертий крізь сито, він витворюється у ніжну на дотик, пухку масу. Не протертий хумус грубіший на дотик, але становить не менш характерну і смаковиту страву. В деяких рецептурах, до хумусу додають припущену цибулю, яка також привносить смаковитості, а також посічену зелень, різні прянощі…
Левант – це не лише Близький Схід, а півмісяць східносередземноморських країн від Кіпру до Туреччини, Сирії, Лівану, Ізраїлю, Йорданії, Єгипту, і навіть до сходу Лівії. |
|
|
З вичавок, що залишились після протирання хумусу крізь сито, можна швидко зготувати Фалафель – січеники з нуту. Для цього, додати до вичавок потрібну кількість панірувальних сухарів або борошна, або дрібної кукурудзяної крупи, сформувати невеличкі кульки, злегка їх розплескати і обсмажити в розпеченому фритюрі по півхвилини з кожного боку до рум’яної скорини.
В заміс можна додати посічену цибулю, часник, зелень, яйце, прянощі…, що витворить вже повноцінну страву.
Куштуючи, вмочувати фалафель в будь-яку гостру приправу (на світлинах – сметана з чортополохом)…
В заміс можна додати посічену цибулю, часник, зелень, яйце, прянощі…, що витворить вже повноцінну страву.
Куштуючи, вмочувати фалафель в будь-яку гостру приправу (на світлинах – сметана з чортополохом)…
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Хумус може слугувати чудовим гарніром в комплексних стравах, наприклад, відбивна з хумусом і соліннями:
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар