вівторок, 22 квітня 2025 р.

Lentils with Duck and Pork Ribs

Сочевиця з качкою та свинячими реберцями
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Сочевиця з качкою і свинячими реберцями – це одна з тих страв, приготування яких вимагає численних складників і забирає досить часу, але смакові відчуття і враження від якої не залишають байдужим жодного, карбуючись в пам’яті захватом і згадкою про те, як ви куштували неймовірну страву високої кухні…

Це чудова комплексна страва до урочистої події, нехай то буде великий сімейний обід, чи пригощання друзів, чи день народження, чи будь-яке інше свято або значуща подія, тому що готується її багато і вона достатня, щоб наситити велике застілля не вдаючись до приготування безлічі інших страв, адже поєднання декількох видів м’яса та бобів завжди несе ситість і задоволення від обіду.

І це не даремно, тому що страва займає достойне місце серед борщів та рагу, тому що вона однієї з ними природи – смачно наситити організм не лише калоріями, а й збурити уяву своїм розмаїттям.


Адже це проста селянська страва для великої родини. Весь же секрет її смаку полягає в нарізці м’яса великими кусками та шаткування овочів грубою соломкою. Продукти зберігають свою соковитість, і відповідно – смаковитість.

Для приготування сочевиці потрібна каструля ~5 літрів.
Для приготування страви – каструля 10-12 літрів.


Розділ:
Бобові; Качка; Свинина
Час тушкування м’яса:
3 години
Час доведення страви:
15-20 хвилин
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Дві каструлі 5 і 10-12 л
К-сть порцій:
~8 л

■ Складники для приготування сочевиці з качкою та свинячими реберцями

■ Складники для сочевиці



■ Складники для тушкування качки і реберець


Складник
Кількість
Од вим
Для сочевиці:
Сочевиця
1
кг
Цибуля середнього розміру
1
шт
Прянощі цілі: перці, гвоздика, кмин, кріп, коріандр…
1
ч.ложка
Для тушкування качки і реберець:
Реберця свинячі
1
кг
Качка (~2,5 кг)
1
тушка
Цибуля
1,5
кг
Часник
2-3
головки
Корінь петрушки
2-3
шт
Корінь селери
200
г
Прянощі цілі: перці, гвоздика, кмин, кріп, 
коріандр, гірчиця, ялівець…
1-2
ст.ложки
Пряні трави сушені цілі: материнка, чебрець, 
петрушка, кріп, кінза, базилік…
1
пучок
Гриби сушені (бажано опеньки, зонтики, маслюки)
5-6
шт
Пиво темне (бажано Стаут або Портер, сусло 18-20%)
0,5
л
Смалець для смаження
3
ст.ложки
Сіль
-
до смаку
Для подачі страви:
Зелень: петрушка, кріп, кінза, базилік…
1
пучок
Часник
1
головка

■ Порядок приготування сочевиці з качкою і реберцями

■ Приготування сочевиці


Сочевицю замочити в холодній воді


Злити залишок води і залити свіжою водою


Відварити з прянощами і цибулею

Спочатку потрібно залити сочевицю водою, і поки вона замочується підготувати качку, реберця і овочі для тушкування.
1
Сочевицю залити подвійним об’ємом холодної води для замочування на 2-3 години.
2
Злити з розбухлої сочевиці воду, залити свіжою холодною водою, щоб рідина покривала сочевицю на два пальці, довести до кипіння і варити на слабкому вогні до готовності (15-20 хвилин), прянощі вийняти. Сочевиця повинна мліти, а не кипіти.

■ Тушкування качки і реберець



1
Поребрину розділити навпіл між реберцями, качку розробити на окремі частини: стегенця, крила, грудинка, шия, гузно (каркас в страву не йде – чудовий складник для росолу та холодцю).
2
Свинячі реберця, розроблену качку злегка обсмажити з усіх сторін до підрум'янення на грилі або ж на смальці у великій каструлі (~10 л).
3
Цибулю, петрушку, селеру почистити і нашаткувати. Часник почистити, злегка подрібнити. Прянощі горошком злегка розчавити.
4
Нашатковані овочі обсмажити на смальці або в жирі, де смажились реберця і качка, до розм’якшення. Про готовність овочів вам підкаже м’який, солодкий, насичений аромат.
5
Додати до смаженини подрібнений часник і помішуючи, обсмажити протягом 20-30 секунд.
6
Притрусити овочі прянощами, покласти зверху пучок сушених пряних трав, сушені гриби, налити в каструлю пиво і додати води, щоб рідина лише ледь покривала смаженину, посолити.
7
Викласти на овочі реберця та качку.
8
Довести до кипіння, стишити вогонь і тушкувати на слабкому вогні до готовності качки і реберець (~3 години). Страва повинна не кипіти, а умлівати.
Поки тушкується м’ясо, відварити сочевицю.

■ Завершення і подача страви



1
Стушковане м’ясо дістати з каструлі. Дістати з каструлі також пучок сушених пряних трав.
2
З сочевиці вилучити цибулину та прянощі і перекласти її разом з юшкою в каструлю на підливу, можна також додати мелені паприку, гірчицю, перець, довести на середньому вогні до кипіння, перемішати, скорегувати на сіль.
3
Знову викласти зверху м’ясо, накрити покришкою і протушкувати на легенькому вогні 10-15 хвилин.
Поки протушковуєтья сочевиця з м’ясом, посікти часник, зелень і перемішати.
4
Знову дістати м’ясо з каструлі. Нарізати реберця та качку порційними кусками.
5
Сочевицю висипати в широку миску (макітру), зверху викласти м’ясну нарізку, злегка притрусити зеленню з часником.
6
В тарілці, приправляти страву посіченою з часником зеленню.
Найкраще, страва смакує з чаркою гарної ягідної горілки!..


N.B.
Хоча страва і виходить досить смаковитою і легкою на смак, вона жирна і дуже поживна, тому може слугувати чудовою закускою до горілки, а також, її варто споживати з зеленню, свіжою цибулею, часником, аджикою.
Я впевнений, що як і Рагу з квасолею, капустою і свининою, ця страва стане вашою фірменною стравою для святкових обідів.



Стушковані таким чином качка та реберця вже самі собою становлять чудову страву, як і сочевиця в юшці від тушкування, а разом, вони складають кулінарну довершеність:



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар