понеділок, 27 січня 2025 р.

Ukrainian Traditional Kitchenware – Makitra and Kovhanka

Традиційне кухонне начиння – макітра і ковганка
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Вишуканість смаку багатьох українських страв, як то борщу, заправленого товченим салом з часником, або ж – соковитість пирогів, завиванців та вареників з маком завдячуються макітрі та ковганці – незамінному кухонному начинню, з яким, як не дивно, не може посперечатись сучасна побутова техніка, тому що…

…макітра та ковганка є ідеальним знаряддям для кухні, яке вивірене сотнями, а то й більше, років, є надзвичайно технологічним, ба більше, воно несе в собі певну філософію і смисл.

За словниковим визначенням:

Макітра:

Вид глиняного посуду великого розміру напівсферичної форми з широким отвором.


Макітра (2 л)

Макітри і макогін

Макітри виготовляються з глини, випалюються, мають товсті стінки і жорстку внутрішню поверхню. Макітра призначена для перетирання маку, подрібнення і перетирання горіхів, часнику, зелені, пшона, інших харчових продуктів. В інший час, в макітрі вчиняють тісто, зберігають смалець, крупи, борошно… Тобто, це досить універсальний глиняний посуд об’ємом від двох до десяти літрів.

Перетирання і подрібнення продуктів в макітрі здійснюється за допомогою макогона.

Макогін:

Дерев'яний стрижень із потовщеним заокругленим кінцем, яким розтирають у макітрі мак, пшоно, тощо...

В українській культурі макітра має жіноче, а макогін – чоловіче начало, з чим пов’язані різні приказки, загадки, жарти... 

Наприклад, говорять, якщо дівчина облизуватиме макогона, то чоловік буде лисим. 
Говорять також, що дурний в макітрі і макогона зломить.


Ковганка з товкачем
Ко́вга́нка:
Дерев'яна ступка для товчення і розтирання сала, часнику, горіхів, тощо…

Товкач:
Товстий дерев'яний стрижень, ударами, натискуванням якого ущільнюють яку-небудь масу або подрібнюють, розтирають що-небудь, зокрема, в ковганці.

За відсутності макітри і ковганки, деякі продукти, наприклад, горіхи, часник, можна розчавити і розтерти, з прийнятним результатом, за допомогою качалки та дошки.


Качалки та дошки

Солодка крихта, розтерта качалкою для Медяника

■ Переваги макітри і ковганки

Отже, якщо для вас кухня це не піца і не стегенця, і не картопля фрі з фаст-фуду, то все це начиння стане вам справжньою знахідкою і потребою при реалізації ваших кулінарних та кондитерських задумів.

В сьогоднішні часи, зазвичай, рецепти обов'язково пропонують скористатись тістомісилкою, блендером, міксером, і зачасту невиправдано, адже щоб збити два-чотири яйця не обов’язково запускати міксер, тому що буває достатньо взяти віничок для збивання, або ж навіть виделку, і все відбувається швидше, простіше та економніше. Це стосується також і блендера, м’ясорубки, кухонного комбайна… Так, існують ситуації, коли без кухонної техніки не обійтись, але й часто її використання вимагає більших затрат, ніж традиційне начиння. Це якщо говорити про кухню з утилітарної точки зору.

Але до приготування страв долучається ще й метафізична складова, наявність якої не пояснить жодне наукове обґрунтування. Хоча, і без обґрунтування все зрозуміло: домашні страви завжди смачніші від ресторанних, а тим більше від харчової індустрії, і пояснень цьому феномену існує декілька, та найпростіше те, що домашні страви готуються руками і з душею.

Блендер та м’ясорубка січуть і перемелюють мак, горіхи, часник, зелень, тощо на невеличкі крупинки. В макітрі ж і в ковганці ці продукти товчуться, розтираються і розминаються, перетворюючись в масну, однорідну м'яку масу, що сприяє вивільненню ефірних олій і відповідно, насичує ароматом та смаком кінцевий продут.


Горіхи, подрібнені в блендері


Горіхи, розтерті качалкою


Горіхи, розтовчені в ковганці


Горіхи розтерті в макітрі для горіхової приправи Дукка

Наприклад, мак розтирається в макітрі до пастоподібної, м’якої, ніжної маси, виділяючи макове молочко, а ось ні блендер, ні м’ясорубка такого результату не дають.


Розтирання


маку в макітрі


Мак розтертий



Те ж саме стосується і часнику. Для часникової приправи часник можна вичавити крізь часничницю, швидко отримавши чудову страву.



Часникова приправа з олією, лимонним соком і зеленню




Але для приготування певних страв, часник варто товкти і розтирати в ковганці або в макітрі, як наприклад для Сала товченого з часником або для Горіхової приправи.





Найкращим свідченням необхідності на кухні макітри і ковганки може бути солодка випічка, як то завиванець з маком та макова бабка, в яких макова начинка грає найкращим чином.

Завиванець з маком – один з шедеврів української здоби:


Макова бабка – випічка, в якій гармонійно поєднуються пухкість та легкість папушника і м’якість та ніжність солодкої макової начинки:


Пухка, м'яка і ніжна макова бабка


Кава гармонійно довершить враження і посилить задоволення від випічки


Макітра з смальцем в очікуванні кращих часів...

Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар