Традиційне кухонне начиння – макітра і ковганка
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Вишуканість смаку багатьох українських страв, як то борщу, заправленого товченим салом з часником, або ж – соковитість пирогів, завиванців та вареників з маком завдячуються макітрі та ковганці – незамінному кухонному начинню, з яким, як не дивно, не може посперечатись сучасна побутова техніка, тому що…
|
…макітра та ковганка є ідеальним знаряддям для кухні, яке вивірене сотнями, а то й більше, років, є надзвичайно технологічним, ба більше, воно несе в собі певну філософію і смисл.
За словниковим визначенням:
За словниковим визначенням:
Макітра: Вид глиняного посуду великого розміру напівсферичної форми з широким отвором.
|
Макітра (2 л)
|
Макітри і макогін
|
Макітри виготовляються з глини, випалюються, мають товсті стінки і жорстку внутрішню поверхню. Макітра призначена для перетирання маку, подрібнення і перетирання горіхів, часнику, зелені, пшона, інших харчових продуктів. В інший час, в макітрі вчиняють тісто, зберігають смалець, крупи, борошно… Тобто, це досить універсальний глиняний посуд об’ємом від двох до десяти літрів.
Перетирання і подрібнення продуктів в макітрі здійснюється за допомогою макогона.
Перетирання і подрібнення продуктів в макітрі здійснюється за допомогою макогона.
Макогін: Дерев'яний стрижень із потовщеним заокругленим кінцем, яким розтирають у макітрі мак, пшоно, тощо...
|
В українській культурі макітра має жіноче, а макогін – чоловіче начало, з чим пов’язані різні приказки, загадки, жарти...
Наприклад, говорять, якщо дівчина облизуватиме макогона, то чоловік буде лисим.
Говорять також, що дурний в макітрі і макогона зломить.
Ко́вга́нка:
Дерев'яна ступка для товчення і розтирання сала, часнику, горіхів, тощо… Товкач: Товстий дерев'яний стрижень, ударами, натискуванням якого ущільнюють яку-небудь масу або подрібнюють, розтирають що-небудь, зокрема, в ковганці. |
За відсутності макітри і ковганки, деякі продукти, наприклад, горіхи, часник, можна розчавити і розтерти, з прийнятним результатом, за допомогою качалки та дошки.
Качалки та дошки
|
Солодка крихта, розтерта качалкою для Медяника |
■ Переваги макітри і ковганки
Отже, якщо для вас кухня це не піца і не стегенця, і не картопля фрі з фаст-фуду, то все це начиння стане вам справжньою знахідкою і потребою при реалізації ваших кулінарних та кондитерських задумів.
В сьогоднішні часи, зазвичай, рецепти обов'язково пропонують скористатись тістомісилкою, блендером, міксером, і зачасту невиправдано, адже щоб збити два-чотири яйця не обов’язково запускати міксер, тому що буває достатньо взяти віничок для збивання, або ж навіть виделку, і все відбувається швидше, простіше та економніше. Це стосується також і блендера, м’ясорубки, кухонного комбайна… Так, існують ситуації, коли без кухонної техніки не обійтись, але й часто її використання вимагає більших затрат, ніж традиційне начиння. Це якщо говорити про кухню з утилітарної точки зору.
Але до приготування страв долучається ще й метафізична складова, наявність якої не пояснить жодне наукове обґрунтування. Хоча, і без обґрунтування все зрозуміло: домашні страви завжди смачніші від ресторанних, а тим більше від харчової індустрії, і пояснень цьому феномену існує декілька, та найпростіше те, що домашні страви готуються руками і з душею.
Блендер та м’ясорубка січуть і перемелюють мак, горіхи, часник, зелень, тощо на невеличкі крупинки. В макітрі ж і в ковганці ці продукти товчуться, розтираються і розминаються, перетворюючись в масну, однорідну м'яку масу, що сприяє вивільненню ефірних олій і відповідно, насичує ароматом та смаком кінцевий продут.
В сьогоднішні часи, зазвичай, рецепти обов'язково пропонують скористатись тістомісилкою, блендером, міксером, і зачасту невиправдано, адже щоб збити два-чотири яйця не обов’язково запускати міксер, тому що буває достатньо взяти віничок для збивання, або ж навіть виделку, і все відбувається швидше, простіше та економніше. Це стосується також і блендера, м’ясорубки, кухонного комбайна… Так, існують ситуації, коли без кухонної техніки не обійтись, але й часто її використання вимагає більших затрат, ніж традиційне начиння. Це якщо говорити про кухню з утилітарної точки зору.
Але до приготування страв долучається ще й метафізична складова, наявність якої не пояснить жодне наукове обґрунтування. Хоча, і без обґрунтування все зрозуміло: домашні страви завжди смачніші від ресторанних, а тим більше від харчової індустрії, і пояснень цьому феномену існує декілька, та найпростіше те, що домашні страви готуються руками і з душею.
Блендер та м’ясорубка січуть і перемелюють мак, горіхи, часник, зелень, тощо на невеличкі крупинки. В макітрі ж і в ковганці ці продукти товчуться, розтираються і розминаються, перетворюючись в масну, однорідну м'яку масу, що сприяє вивільненню ефірних олій і відповідно, насичує ароматом та смаком кінцевий продут.
Горіхи, подрібнені в блендері
|
Горіхи, розтерті качалкою
|
Горіхи, розтовчені в ковганці
|
Горіхи розтерті в макітрі для горіхової приправи Дукка
|
Наприклад, мак розтирається в макітрі до пастоподібної, м’якої, ніжної маси, виділяючи макове молочко, а ось ні блендер, ні м’ясорубка такого результату не дають.
Розтирання
|
маку в макітрі
|
Мак розтертий
|
для Макової бабки
|
Те ж саме стосується і часнику. Для часникової приправи часник можна вичавити крізь часничницю, швидко отримавши чудову страву.
Часникова приправа з олією, лимонним соком і зеленню
|
Часникова приправа з сметаною і зеленню
|
Але для приготування певних страв, часник варто товкти і розтирати в ковганці або в макітрі, як наприклад для Сала товченого з часником або для Горіхової приправи.
|
|
|
|
|
|
|
|
Найкращим свідченням необхідності на кухні макітри і ковганки може бути солодка випічка, як то завиванець з маком та макова бабка, в яких макова начинка грає найкращим чином.
|
|
|
|
Макова бабка – випічка, в якій гармонійно поєднуються пухкість та легкість папушника і м’якість та ніжність солодкої макової начинки:
|
|
Пухка, м'яка і ніжна макова бабка
|
Кава гармонійно довершить враження і посилить задоволення від випічки
|
Макітра з смальцем в очікуванні кращих часів...
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар