Картопля з начинкою запечена в фользі
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Ця страва, швидше за все, є розвагою, хоча, і у поєднанні з певними кулінарними технологіями.
Тому, відправляючись на пікнік, покладіть до рюкзака декілька картоплин у фользі, що, несподівано, дозволить вам похизуватися перед друзями своїм креативом, отримавши як смакове, так і естетичне задоволення!.. |
Власне, картопля запікається на вогні всього декілька хвилин: хай то буде електроконфорка або сковорідка на газу, або решітка гриля, тому що всі інші маніпуляції то – підготовка...
Для страви, по-перше, потрібно брати картоплю більше середнього або великого розміру (тобто, одна картоплина на людину), без пошкоджень на шкуринці.
По-друге, картоплю можна відварити в лушпинні у соляному розчині або приготувати в мікрохвильці: в обох випадках, картопля матиме своєрідний смак. В начинці, ви можете проявити весь свій творчий потенціал, при цьому, пам’ятаючи про помірність... Найпростіше – це масло з сиром, які можна довершувати подрібненими грибами, шинкою, ковбасою, м’ясом, рибою, зеленню, тощо... |
Час підготовки:
|
5 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з овочів
|
Час приготування:
|
40 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Час запікання:
|
2-4 хвилини
|
К-сть порцій:
|
1 велика картоплина на порцію
|
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для страви:
|
-
|
-
|
Картопля більше середнього або великого розміру
|
2
|
шт
|
Масло
|
50
|
г
|
Сир
|
50
|
г
|
Сіль
|
-
|
за смаком
|
Перець чорний мелений
|
-
|
за смаком
|
Мускатний горіх мелений
|
-
|
за смаком
|
Зелень петрушки, кропу, кінзи, тощо...
|
2-3
|
гілочки
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
■
|
Приготування картоплі:
|
1
|
Картоплю, без пошкоджень і уражень шкуринки, гарно помити, щоб на шкуринці не залишилось бруду, покласти в каструлю, добавити 5-6 столових ложок з горою солі на 1 л води, залити окропом, довести до кипіння, стишити вогонь і варити до готовності. Картопля повинна бути повністю готовою, навіть трохи перевареною, тобто – м’якою, а не твердою.
|
2
|
Як тільки картопля звариться (ви відчуєте це навіть на запах готової в лушпинні картоплі), відразу ж злити солону воду, в якій варилась картопля, не залишаючи її в солоній воді, тому що картопля почне набиратись солі. Картоплю тримати на теплій плиті, щоб вона не охолоджувалась. Можна налити на дно каструлі трохи гарячої води і поставити на найменший вогонь, але без кипіння.
|
3
|
Поки відварюється картопля підготувати фольгу, відмотавши з рулону на кожну картоплину по 50 см фольги і склавши її навпіл.
|
4
|
Зелень помити і подрібнити.
|
5
|
Сир потерти на тертушці.
|
6
|
Одягнути на одну руку кухонну рукавичку або покласти рушничок, зверху покласти складений у двічі аркуш фольги, дістати одну картоплину з каструлі і покласти на фольгу.
|
7
|
Акуратно підрізати ножем, зверху, по колу, шкуринку площею 1/3 картоплини і зняти її з картоплини.
|
8
|
Акуратно поробити столовим ножем (бажано, з тупим кінцем) подовжні, поперечні і навскісні надрізи на обчищеній площині на всю глибину картоплини, слідкуючи щоб не прорізати шкуринку і фольгу.
|
9
|
Покласти на картоплину третину порції масла і невеликою виделкою розім’яти картопляну м’якоть, утримуючи долонею форму фольги.
|
10
|
Добавити третину сиру і продовжити розминати ножем картоплю з маслом і сиром.
|
11
|
Продовжити ще двічі закладати в картоплю масло і сир, як описано в попередніх пунктах, приправивши страву до смаку сіллю, перцем і мускатним горіхом.
|
12
|
Добавити до картоплі зелень і ще раз вимішати.
|
13
|
Підправити виделкою розім’яту картоплину до купи і обгорнути її зверху фольгою.
|
14
|
Загорнуту в фольгу картоплину, не перевертаючи, покласти на тарілку і проробити те ж саме з наступною картоплею.
|
15
|
Покласти картоплю дном на розігріту конфорку, сковорідку, якщо газова плита, або на решітку гриля і трохи запекти протягом 2-4 хвилин.
|
16
|
Можна трохи запекти картоплю і з боків.
|
16
|
Подавати страву гарячою, можна в фользі, а можна викласти і на тарілку.
|
|
|
N.B.
●
|
Картоплю потрібно готувати швидко, щоб вона не вихолоджувалась, тому що сир і масло не розтануть. Інша картопля повинна залишатись накритою або в мікрохвильці, або на теплій плиті. Тому, якщо ви готуєте на декілька порцій, то картоплю потрібно буде трохи підігрівати.
|
●
|
Ніж обов’язково беріть не гострий, а столовий, з заокругленим носиком, щоб не прорізати шкуринку і фольгу.
|
●
|
В начинку до картоплі, можна добавляти посічені зелень, часник, солоні гриби, шинку, тощо...
|
●
|
Масла повинно бути завжди вдосталь, щоб картопля не була сухою.
|
●
|
Таку картоплю можна готувати запікаючи безпосередньо в духовці, обгорнувши її фольгою, але тоді страва готується довше і з нею більше мороки. Ефект печеної картоплі дає як раз відварювання в насиченому сольовому розчині та запікання вже готової картоплі у фользі.
|
●
|
Якщо ви відварюєте картоплю у воді, то потрібно покласти на 1 літр води близько 5 столових ложок солі. Після закипання води, картопля вариться близько 30-35 хвилин. Сіль не проходить крізь шкуринку, а лише підсушує її, створюючи ефект запеченості. Як тільки картопля зготувалась, солону воду потрібно відразу ж злити, сполоснувши картоплю чистою гарячою водою, щоб вона не охолоджувалась і поставити знову в каструлі на теплу плиту, накривши кришкою. Можна на дно каструлі налити трохи води і увімкнути мінімальний вогонь.
|
●
|
Картоплю можна відварювати і в мікрохвильовій пічці. Для цього, покласти її у відповідний посуд без води, накрити кришкою і запікати до готовності. На половині часу приготування, перевернути картоплю на інший бік. Потім, все робити за рецептом.
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар