понеділок, 10 червня 2024 р.

Spiced Walnuts Seasoning

Горіхова приправа
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Приправа з волоських горіхів до овочевих страв, особливо літніх, хоча, і не лише овочевих та літніх, є чудовим смаковим, а також поживним, вітамінним, корисним для травлення доповненням.

Більше того, можна сказати, що ця приправа і витворює основний смак страв...

Використання волоських горіхів в підливах, соусах, приправах характерне для багатьох кухонь Кавказу, і зокрема – в грузинській кухні. В Cookery Travel ви можете знайти подібну приправу: Сациві або горіхова підлива.

Пропонований рецепт є майже ідентичним, але з деякими характерними відмінностями, адже рецептів горіхових приправ (сациві) може бути стільки, скільки існує кухарів, хоча, головна ідея підливи, чи то приправи залишається сталою...

Варені овочі, риба, м'ясо, салати, рецепти літніх страв завжди отримуватимуть чудові смакові та нюхові відтінки, а то й повноцінні смаки з горіховою приправою, вже не кажучи про такі чинники як вітаміни мікро- та макроелементи, біологічно активні речовини, які сприяють травленню і корисні для нашого організму.


Варто лише задуматись над складниками приправи, щоб зрозуміти її харчову цінність:
- волоські горіхи з їхніми жирами, білками, вуглеводами, ароматичними речовинами й іншими сполуками,
- часник та інші прянощі з їхніми численними біологічно активними, органічними, вітамінними сполуками,
- ягідний оцет як біологічно активний продукт, і врешті-решт,
- зелень кропу, петрушки, базиліку, коріандру, тощо, окрім вищезазначеного, з їхньою свіжістю молодих рослин,
все це і створює харчову, смакову та нюхову цінність горіхової приправи.



■ Інгредієнти для приготування горіхової приправи


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Горіхи волоські
1
склянка
Часник
1
головка
Перець гіркий мелений
½
кав.ложки
Пряні трави мелені
1-2
ч.ложки
Інші прянощі мелені
-
до смаку
1-2
ст.ложки
Зелень кропу, петрушки, коріандру, базиліку, тощо...
1
пучок
Сіль
-
до смаку
Вода кип'ячена холодна / Росіл рибний або м'ясний світлий, нежирний холодний
0,3-1
склянка

■ Порядок приготування горіхової приправи


Горіхи розтовкти і розтерти до м'якої маси


Часник розтовкти до м'якої маси


Всі інгредієнти змішати, розбавити водою або росолом


до консистенції густої сметани-кисляку, посолити

Ковганка з товкачем і макітра з макогоном для розтирання маку, горіхів, часнику, сала, зелені, тощо…:


Для отримання найкращого смакового і нюхового результату, варто товкти і розтирати горіхи та часник за традиційною методою, тобто в ковганці або в макітрі, але за відсутністю потрібного для цього начиння можна скористатись м'ясорубкою, блендером, часничницею...
1
Волоські горіхи розтерти в ковганці або в макітрі, або качалкою на дошці.
2
Часник розтовкти в ковганці або вичавити крізь часничницю.
3
Зелень посікти ножем.
4
Підготовлені горіхи, часник, гіркий перець, прянощі, зелень, оцет вимішати разом, розбавити до потрібної консистенції холодною водою або росолом (консистенція від густої сметани до густого кисляку), до смаку посолити.
Приправу подавати до салатів, варених овочів, риби, м'яса, як холодних, так і гарячих, тощо…
Зберігати протягом декількох днів в банці під пластиковою покришкою в холодильнику.
Зелень в приправу бажано додавати безпосередньо перед подачею на стіл.


N.B.
Звичайно ж, страву можна зготувати за допомогою сучасної кухонної техніки та начиння – блендера, м'ясорубки, часничниці, і вона буде смачною та корисною, але недовершеною. Страви національних кухонь створювались роками, підлаштовуючись під місцеві географічні та культурні особливості. Відповідно, під кухню вироблялось начиння та посуд.
З розвитком громадського харчування, розвивалось і кухонне начиння, адже для промислового виробництва лише ножем, ложкою та мискою не обійдешся. Промислові тенденції не оминули і домашньої кухні: мала кухонна техніка стала невід'ємною частиною домашнього приготування страв, що також зрозуміло та необхідно.
При цьому, ми апріорі переконані, що в сучасній домашній кухні, використання, наприклад, міксера та м'ясорубки є обов'язковим та незамінним. Але в багатьох випадках, їх застосування не виправдані а ні технічно, а ні економічно, а ні з точки зору працезатрат.
Наприклад, щоб збити 6 білків потрібно 10-12 хвилин збивання віничком і 15-20 хвилин збивання міксером. При цьому, якість збитих вручну білків вища від збитих міксером. Тут спрацьовує магія домашньої кухні, як вона спрацьовує в домашніх та промислових стравах. При цьому, якісний віничок для збивання слугуватиме роками, якщо не десятками років, а міксер – рік-два, при інтенсивному його використанні. Після того, як я спалив черговий якісний і вартісний міксер, я перейшов на віничок. При цьому, щоб взяти віничок і після використання помити його потрібно декілька секунд, а з міксером все складніше...
Те ж саме стосується і розтирання маку, горіхів, зелені, розтовчування часнику, сала, тощо... Подрібнити горіхи через м'ясорубку, в блендері, чи розтовкти і розтерти їх в ступці або на дошці качалкою? При подрібненні в блендері або через м'ясорубку, горіхи січуться, а при розтиранні – розминаються в м'яку консистенцію, вивільнюючи ефірні олії, що і впливає на довершеність смаку кінцевої страви.
Тому, не варто нехтувати і традиційним кухонним начинням, особливо коли його використання доцільніше за техніку.

Різні способи розтирання горіхів та часнику: 
- в блендері горіхи подрібнюються, на дошці – розтираються, але не повністю;
- в макітрі або в ковганці горіхи розминаються до м’якої, жирної субстанції:


Часник подрібнений 
- в блендері, 
- в часничниці і 
- розтертий в ковганці. 
Можна використати всі три способи, але потовчений і розтертий в ковганці часник ароматніший і ніжніший.


Салат з ранньої капусти, огірка, редьки і зелені з горіховою приправою і сметаною:


Коли ви розкуштуєте горіхову приправу, то зрозумієте, що її можна вживати з багатьма стравами, наприклад, такими, які ви можете знайти в блозі:




















І навіть – з шпундрою:


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар