понеділок, 10 березня 2025 р.

Purple Potatoes

Фіолетова картопля
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Фіолетова картопля – це та ж сама картопля, але з незвичним забарвленням, яку можна варити, смажити, запікати, натирати, робити з нею будь-які інші картопляні маніпуляції, при цьому, в деяких стравах це буде яскравіше, ефектніше, урочистіше, гламурніше…

Фіолетовий колір картоплі завдячується так званим антоціанам – пігментам від червоного до фіолетового і синього відтінків. Антоціани присутні у багатьох овочах і фруктах: в смородині, ожині, чорниці, лохині, у баклажановій шкуринці…, але як бачимо, селекціонери добрались вже і до картоплі. І хоча вважається, що антоціани є антиоксидантами, які поліпшують наше здоров’я, це не причина перейти на виключно фіолетову картоплю, оскільки все воно відносно.

Тим не менш, фіолетова картопля дозволяє нам зготувати картопляну страву незвичного відтінку, справивши враження на застілля, а то й просто надавши певної урочистості звичному обідові.

Наприклад, зготувати картопляні канапки з різним наповненням, які дійсно вражатимуть своєю неординарністю.

А також, здається, це єдина страва, в якій зберігається насичений фіолетовий колір картоплі.


Тому що фіолетовий відтінок картоплі найкраще зберігається при її відварюванні або запіканні в лушпинні. При приготуванні складніших, комплексних страв з фіолетової картоплі її колір змінюється під впливом інших складових, температури і способу приготування.

При цьому, страви усе-таки отримують незвичний, особливий відтінок, що дозволяє оформлювати їх в неординарних кольорових образах.

Також необхідно зазначити, що існують різні сорти фіолетової картоплі з своїми власними структурними та смаковими особливостями, а отже, з своїми власними смаковими відтінками: фіолетова картопля може бути розваристою, тугішою, крохмалистішою…, як і сорти звичної нам картоплі, а можливо, мати ще й свої характерні смакові риси.

Тому, готуючи час від часу незвичну, нову страву, ми розширюємо своє пізнання довколишнього світу, адже кухня – це також наукові відкриття, як і инші науки, це також мистецтво, і инші творчі заняття.

■ Канапки з фіолетової картоплі

Для фіолетових канапок картоплю найкраще відварити в лушпинні і в соляній ропі.

Детальніше про картоплю в лушпинні дивіться в статті Картопля варена в лушпинні.


Відварена в лушпинні картопля
зберігає свій природній колір

■ Відварювання картоплі в лушпинні
Соляний розчин в ропі повинен бути перенасиченим. Сіль підсушує картопляне лушпиння і створюється ефект запеченості картоплі.
Після відварювання, не можна залишати картоплю у ропі, тому що картопля почне набирати в себе сіль. Потрібно відразу ж діставати картоплю з ропи і занурювати або споліскувати холодною водою.
1
1 літр води налити в ~2-літрову каструлю, додати 5-6 столових ложок з горою солі, і поставити на вогонь закипати.
2
Поки закипає вода, 6 картоплин середнього розміру гарно помити шорсткою губкою, покласти в окріп, довести до кипіння, стишити вогонь до легкого кипіння картоплі і варити під покришкою до готовності (30 хвилин; про готовність картоплі вам підкаже навіть запах).
3
Відразу ж, як тільки картопля зготувалась, дістати картоплю шумівкою з окропу і занурити в миску з холодною водою. Дати постояти 1-2 хвилини і можна починати її чистити, дістаючи почергово картоплини з холодної води.
4
Складати почищену картоплю на тарілку або серветку для підсушування.
Картопля готова до споживання в якості гарніру. Для канапок, варену в лушпинні картоплю варто охолодити в холодильнику.
Соляну ропу можна злити в скляну банку (якщо її залишити в каструлі, то сіль роз'їсть метал) і використати її при наступному відварюванні картоплі.

Звичайно ж, канапки можна зготувати відповідно до власних фантазій і від наявних продуктів для наповнення.

Можливо, світлини наштовхнуть вас на реалізацію якихось ваших творчих задумів.


Канапка з чорною ікрою і сметанно-хріновою приправою


Канапка з маслом, тертим сиром і чорним перцем


Канапка з салом і аджикою


Канапка з шинкою і аджикою


Канапка з перепелиним яйцем, хріновою приправою, і зернами гірчиці




Канапка з лечо

Канапка з солоною рибою (тюлькою)


Канапка з бринзою

■ Фіолетова картопля фрі

Хоча фіолетова картопля-фрі і втрачає свій відтінок, але отримує незвичний колір печеної картоплі.

Головне правило картоплі-фрі – багато жиру і лише в один шар шинкованої картоплі. Найкраще для фрі підходить смалець, тому що він витримує вищі температури, не горить, в розпеченому смальці картопля швидко покривається скоринкою і не вбирає в себе жир.

Детальніше про рецепт картоплі-фрі читайте в статті Картопля фрі з підчеревиною.


Якщо картоплю фрі притрусити злегка обсмаженою цибулею і підсмажити до неї на підчеревині яйце, звичайно ж, не забувши про салат, соління, наприклад, томатно-перцеву приправу чортополох, або ж квашені баклажани, то отримаєте смаковиту страву, яка надасть вам не лише ситості, а й задоволення від обіду…



■ М’ячка з фіолетової картоплі

У м’ячці, з картоплі залишається лише ледь вгадуваний фіолетовий відтінок, оскільки інші складники забивають її колір.

Але знову ж тики, фіолетова картопля робить неординарною і цю страву.

Щоб зберегти колір товченої картоплі, можна її відварити, чищеною, а краще – в лушпинні, і гарячою просто потовкти, не додаючи ні масла, ні сметани, ні молока, ні яєць, ні прянощів…, здобривши її вже в тарілці розтопленим маслом, засмажкою з цибулі, будь-якою іншою приправою… А м’ячка в якості гарніру до відбивної складе неперевершену в смакових відчуттях страву.

Як зготувати смачну м’ячку дивіться в статті М’ячка.


Звичайно ж, з фіолетової картоплі можна робити багато інших страв: запікати в печі, робити запіканки, вона може бути начинкою у випічці, з неї вийде цікавий Лінивий дерун.

Тобто, фіолетовій картоплі підвладна будь-яка картопляна страва, але з особливим відтінком!..

Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар