понеділок, 20 січня 2025 р.

Quail Eggs

Перепелині яйця
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Завдяки своїй мініатюрності та маслянистому смакові, перепелині яйця є чудовим доповненням до різноманітних страв: їх можна варити, готувати в мішечку, смажити яєчні, використовувати у випічках і кремах…

Вони додадуть салатові, юшці, закусці…, відтінку святковості, ще більшої привабливості і вишуканішого смаку, викликавши захват та захоплення…

Не зважаючи на свою мініатюрність, перепелині яйця є таким же чудом Природи, як і будь-яке інше яйце, нехай то буде куряче чи страусине, чи навіть крокодиляче – в ньому є все необхідне для зародження і розвитку нового життя, а отже, в плані дієтичному і кулінарному – це все той же шедевр Творіння як щодо поживності, так і щодо кулінарної творчості…

Перепели відносяться до куроподібних – такі собі маленькі родичі великих курей. Вони несуть малесенькі яйця, які в свою чергу, відрізняються від курячих не лише розміром і забарвленням, а й насиченістю і складом, напрочуд багатим на поживні речовини.

■ Зовнішній вигляд перепелиного яйця

Перепелині яйця є ще одним підтвердженням, що в Природі все відносно. Наприклад, якщо гусяче яйце має розмір дво-трьох, а то й чотирьох курячих, то в курячому яйці (в середньому – 60 г) поміщуються 4-5 перепелиних (в середньому – 10-12 г).


Строкате перепелине яйце має шкаралупу від легкого до насиченого кремового кольору, з сірими та коричневими розводами різних відтінків, і причаровує погляд своїми візерунками. Сама шкаралупа тонесенька і крихка, а підшкаралупна плівка – досить пружна. Саме тому, при падінні, перепелине яйце не розколюється, а мнеться, тому, щоб розколоти перепелине яйце не порушивши жовтка, потрібно мати трохи практики.

  Як легко розколоти перепелине яйце не пошкодивши жовтка:  

Легенько стукнути лезом тоненького гострого ножа посередині яйця і кінчиком леза, не глибоко, проткнути шкаралупу в місці удару, трохи її надрізати по колу на четвертину окружності, розчахнути шкаралупу і вилити яйце в кавову чашечку.  


■ Поживні якості перепелиних яєць

Перепелині яйця менші за курячі, при цьому, у відсотковому відношенні, на сто грамів ваги вони мають більші жовтки, а отже, містять менше води, але більше протеїнів, жирів, заліза, селену та вітамінів А і В12, що й визначає їх вищу поживність, густіший та насиченіший смак, у відсотковому відношенні, звичайно ж.

В залежності від харчового раціону птиці, жовток сирого перепелиного яйця може мати забарвлення від блідожовтого до гарячого морквяного кольору, білок – трохи жовтуватий, а у звареного або смаженого – чисто білий.

Два десятки перепелиних яєць коштують майже так само, як і десяток курячих, але є нюанси: перепелине яйце важить близько 10-12 г, тоді як куряче – в середньому, 60 г, тобто, потрібно брати близько чотирьох яєць, замість одного. Саме тому, в багатьох кухнях перепелині яйця вважаютсья делікатесами.

Загалом, яйце будь-якої птиці пластичне і його хімічний склад та поживна цінність змінюються в залежності від способу годівлі, утримання птиці та періоду знесення яйця, а також від умов зберігання самого яйця.

Наприклад, колір, насиченість, жирність жовтка залежать від харчового режиму.


Шкаралупа перепелиного яйця

Шкаралупа курячого яйця

■ Зберігання перепелиних яєць

Завдячуючи міцній підшкаралупній плівці, а також певному хемічному складові, перепелине яйце довше за куряче зберігає свіжість. При зберіганні в холодильнику, перепелині яйця вважаються дієтичними (найсвіжішими) протягом перших 9 днів після знесення, свіжими – до 30 днів після знесення. В холодильнику, перепелині яйця зберігаються два місяці і довше, але краще споживати найсвіжіші яйця, тобто, протягом тижня-двох, можливо, до одного місяця, і без крайньої потреби, не витримувати яйця до граничних термінів зберігання. 

Щоб уберегти яйця від висихання, їх варто зберігати в холодильнику в закритому, не герметично, але закритому контейнері, тому що під час зберігання, перепелині яйця не протухають, а висихають.


■ Перепелині яйця в кулінарії

N.B. 

Перш за все, необхідно зауважити, що говорячи про страви з яєць, я завжди маю на увазі яйця, знесені птицею у домашньому господарстві, де птиці небагато, вона має достатньо простору для вигулу, отримує належне харчування, росте здоровою, і відповідно, несе здорові яйця, та має гарне на смак як м’ясо, так і яйця.

За все своє життя я не пам’ятаю випадку якихось інфекційних захворювань, пов’язаних з домашньою птицею та знесеними нею яйцями. Тому, я не лінуюсь поїхати раз на тиждень на базар і купити продукцію у вже знайомих господарів, або ж не промину можливости купити птицю або яйця безпосередньо у господарстві.

При цьому, звичайно ж, необхідно дотримуватись правил гігієни, зберігання та обробки сирих яєць будь-якої птиці.

Я завжди готую яєчню або омлети, або печені чи варені яйця будь-якої птиці з рідким або ж м’яким жовтком, тобто, з мінімальною тепловою обробкою, тому що саме при такій гарячій обробці яйця найкраще розкривають свої смакові принади.

Через те, що перепелині яйця (як гусячі та качині) густіші за курячі, їх переварювання, перезапікання або пересмажування надають їм гумової консистенції і страва виходить несмачною.

У всьому ж іншому, перепелині яйця:

варяться некруто, тобто рідкими;
з м’яким жовтком
на круто
смажаться, печуться на сковороді, в печі, на водяній бані, тощо…
і можуть йти у випічку, як у хлібну, так і у бісквіти, пінники, запіканки, тощо, але це вже буде марнування як яєць, так і часу, і коштів, адже найкраще у випічку йдуть гусячі або качині яйця, а також, зазвичай, курячі; перепелині ж яйця краще використати для особливої кухні за особливих нагод (наприклад, приготувати романтичну вечерю або накрити інший святковий стіл)...

N.B.:  

Перепелині яйця чудово підходять для уведення яєць в харчовий раціон немовлят: саме їх мініатюрний розмір перетворює процес споживання дитиною перепелиного яйця у гру!..  


Яєчня з перепелиних яєць

Страви з перепелиних яєць

Час перейти до страв з перепелиних яєць, рецепти деяких з них ви можете знайти у блозі Cookery Travel.

♦ Оката яєчня та яйце запечене на сковороді


Оката яєчня: куряче та перепелині яйця


Оката яєчня: перепелині яйця


Запечені на сковороді без жиру перепелині яйця


отримують цікавий присмак припеченості і насиченості


Жовток з окатої яєчні, обгортаючи ніжне м’ясо січеників, додає їм маслянистої м’якості і вершковості, а глазуровані печені овочі з соліннями створюють загальний букет простої, але смаковитої страви:


Перепелине яйце – це чудовий матеріал для різноманітних канапок та закусок, який надихає на реалізацію найцікавіших кулінарних задумів.

♦ Закуска з картоплі з перепелиним яйцем

Наприклад, зовсім нескладно підсмажити перепелине яйце в картоплі, нашвидкоруч створивши абсолютно просту, але чудову, смаковиту страву, яка привнесе в сніданок чи обід святкового шарму.

Для цього вам потрібна буде лише зварена або запечена в лушпинні картоплина і пара перепелиних яєць.

Відварену або запечену картоплю можна почистити, а можна і ні, за вашим бажанням. Розрізати на кружальця в палець-півтора товщиною, вирізати ножем серцевини, підсмажити з одного боку на середньому вогні в невеликій кількості жиру, перевернути, вбити всередину яйце і підсмажити протягом хвилини-двох (яйце повинне залишатись «живим»), притрусивши тертим сиром, прянощами…

І звичайно ж, не забути за зелень, свіжі овочі, соління, приправу, тощо…


А підійшовши до справи більш творчо, можна витворити страву, в якій овочеві канапки, начинені перепелиними яйцями, заграють розмаїтістю кольорів і смаків.

І перекуска перетвориться в святковий фуршет. Детальніше про цю страву в статті Овочеві канапки з перепелиними яйцями.


♦ Варені перепелині яйця

Перепелині яйця варяться дуже швидко – 1-2 хвилини. Для цього, покласти їх в каструлю з киплячою водою, довести до кипіння, проварити 1-2 хвилини (залежно від бажаної густоти жовтка), перекласти в холодну воду і охолодити.

При переварюванні, білок перепелиного яйця стає гумовим, а жовток сухим і втрачає свою особливу маслянистість.

Через свою мініатюрність та тугу підшкаралупну плівку, потрібно чистити перепелині яйця певним способом:

Кожне зварене на круто або з м'яким жовтком яйце легенько обстукати по столу і прокатати між долонями, проминаючи шкаралупу, покласти знову в холодну воду на 1-2 хвилини, діставати по одному яйцю з води і чистити.

Чистити некруто зварене або зварене з рідким жовтком перепелине яйце складніше, тому що його можна легко розчавити, але як завжди, практика є критерієм істини. Особисто я, варив перепелині яйця з рідким жовтком лише один раз, для цієї статті, тому що перепелине яйце можна некруто підмажити або запекти, а також приготувати в мішечку.


Чищення варених перепелиних яєць


Зварені на круто перепелині яйця


Некруто зварені


перепелині яйця


Перепелине яйце


в мішечку


♦ Мариновані перепелині яйця

Продовженням варених перепелиних яєць може стати їх маринування, в результаті якого витворюється незвична страва, як за кольором, так і смаком, і яка чудово слугує для довершення канапок, салатів, юшок та других страв.

Детальніше про страву дивіться в статті Мариновані перепелині яйця.


Мариновані перепелині яйця чудово смакують і з гарячими стравами:


♦ М’ясні кульки начинені перепелиними яйцями

В приготуванні перепелиних яєць можна фантазувати і придумувати різні страви, наприклад, м'ясні кульки начинені яйцем.

Для м’ясних кульок, начинених яйцем, підходять саме перепелині яйця, адже з курячими то вже будуть кулі, і що вже казати про гусячі яйця



Звичайно ж, рецептів приготування перепелиних яєць може бути стільки ж, як і для курячих, а то й більше, а отже й простору для творчості – не менше.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар