понеділок, 24 лютого 2025 р.

Creamy Horseradish Sauce

Хрін з сметаною
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Хрін з сметаною – біологічно активна приправа з вишуканим гострим смаком та ароматом, з численними корисними властивостями, складність приготування якої полягає лише в тому, щоб витримати процес натирання хрону!..

Цінність хріново-сметанної приправи створюють обидва її складники – хрін і сметана.

Хрін – багаторічна трав'яниста рослина родини капустяних (хрестоцвітих). В їжу використовують тертий корінь, а листя часто входить у склад прянощів при засолюванні огірків і помідорів.


Корені хрону багаті на вітаміни, вуглеводи, глікозиди, флавоноїди, сапоніни, гірчичну олію, мінеральні солі…, а перелік застосування хрону у якості лікарського засобу ще більший. Лікувальні властивості хрону пояснюються саме його подразнюючими й стимулюючими властивостями завдяки гірчичній олії.

Зокрема, вживання хрону сприяє посиленій розумовій і фізичній активності, відновленню нестачі у вітаміні С.

При цьому, слід пам'ятати, що великі дози хрону можуть спричинити подразнення слизової оболонки шлунка й кишок і викликати збудження нервової системи. Також, вживання хрону протипоказане при певних шлункових хворобах.

Сметана  верхній густий і жирний шар кислого незбираного молока або сквашені вершки. Як будь-який кисломолочний продукт сметана має певні достоїнства.

Окрім вітамінів, мікро- та макроелементів, як і кисляк, сметана є біологічно активним продуктом з живою мікрофлорою (молочнокислі бактерії, дріжджі, антибіотичні речовини), що сприяє роботі органів травлення, має також бактерицидні властивості. Дякуючи жирам, сметана є висококалорійним продуктом, а в пропонованій приправі вона пом’якшує подразливу дію хрону.


З-поміж інших солінь, зимових салатів і приправ, хрін з сметаною є бажаною стравою, особливо в зимовий період, коли окрім смакових відчуттів ми повинні отримувати чималий набір необхідних нашому організмові елементів, щоб успішно долати різні інфекційні ризики, пов’язані з холодним сезоном року. Саме тому, час від часу, ця приправа повинна бути на нашому обідньому столі!..

■ Складники для приготування сметанно-хрінової приправи
(вихід 0,5 л приправи)


Складник
Кількість
Од вим
Хрін (чищений)
200
г
Сметана
200
г
Сіль
-
до смаку

■ Порядок приготування сметанно-хрінової приправи


Перед чищенням і натиранням, корінь хрону бажано замочити на декілька годин в холодній воді.
1
Корінь хрону почистити, натерти на дрібній тертці, додати сметану, посолити і вимішати. Приправа повинна бути в міру солонцюватою.
2
Розкласти приправу в невеликі баночки (100-200 мл).
Зберігати під покришкою в холодильнику. Бажано – не довше двох тижнів.
Смакує з холодними стравами: варені яйця, пісне м’ясо, солона риба, салати, варені і печені овочі, гарне доповнення канапок…


N.B.
Я завжди використовую домашню сметану, яку я купую, з поміж інших молочних продуктів, вже багато років, у одних і тих же господарів, які збирають сметану з незбираного молока, і яка сквашується за допомогою присутніх в молоці бактерій. Сметана виходить густа, має легкий природній кисло-солодкий присмак і є шедевром української кухні.
Присутній на полицях магазинів сметанковий продукт нічого спільного з сметаною не має. Також, сметана не може бути пастеризованою, оскільки при пастеризації знищуються всі її біоактивні властивості.
Інша традиційна українська хрінна приправа – Хрін з буряком, яку зазвичай подають до холодцю та холодних м'ясних страв, наприклад – до буженини.



Буряковий салат з сметанно-хріновою приправою є чудовою зимовою вітамінною стравою!


Сметанно-хрінова приправа з кров'яною бабкою:


Канапки з фіолетовою картоплею, перепелиним яйцем, солоною рибою і сметанно-хріновою приправою:


Сметанно-хрінова приправа з глазурованими овочами:


Сметанно-хрінова приправа з відбивною і м’ячкою з фіолетової картоплі. З гарячими стравами гострота приправи слабшає:


Приправа з хрону і сметани вносить особливу пікантність до багатьох страв, тому завжди залишається місце творчим експериментам…


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар