понеділок, 10 лютого 2025 р.

Baked Apples

Печені яблука
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Печені яблука – легка страва з безліччю варіяцій, від просто запечених і притрушених цукром, до начинених ягодами, горіхами, сиром…, з солодкою і пряною підливою, що перетворює її на вишуканий десерт, чудову прикрасу святкового столу…

Найпростіше – це запекти цілі яблука, присипати їх цукром або полити медом, або ж сметаною, або ж цукровим сиропом. Все дуже просто, швидко, смачно і корисно. І не даремно ця зимова страва заслуговує на увагу, і на часте приготування, адже окрім смакового задоволення, печені яблука багаті на мікро- та макроелементи, зокрема, на калій.

А якщо яблука начинити, наприклад, маслом і цукром, то вже почне вимальовуватись серйозніша страва, а ще ж є горіхи, кориця, мед, інші ягоди та прянощі, які можуть витворити разом з яблуками абсолютну насолоду.


Печене яблуко, начинене сиром


Печене яблуко, начинене вишневими цукатами


І дійсно, з гарною начинкою та солодкою підливою, печене яблуко витворюється у справжній десерт!..

Яблука запікаються так же просто, як й інші овочі:  
  Вмикаєте піч розігріватись до 250 °C;  
  Поки піч розігрівається, миєте яблука і викладаєте на жаровню, змащену маслом, а краще – шматочком сала;  
  Ставите жаровню у розігріту духовку, стишуєте вогонь до 200 °C і запікаєте яблука 40-45 хвилин до підрум’янення;  
  Печені яблука смакують як гарячими, так і холодними;  
  При подачі, яблука можна посипати цукром або приправити сметаною, збитою з цукром.


Ціле яблуко потрібно проштрикнути виделкою в декількох місцях

Запечене яблуко під ягідним киселем


■ Порядок приготування печених яблук

■ Начинення і запікання яблук


Подрібнені горіхи і родзинки


Вичинене яблуко, подрібнена м'якоть, інша начинка


Яблуко начинене, полите сиропом

Яблука начинені з маслом, викладені на жаровню

Увімкнути духовку розігріватись до 250 °C.
1
З верху яблук зчистити шкуринку.
2
Ножем для овочів прорізати довкола серцевини і десертною ложкою вийняти з яблук м’якоть разом з серцевиною, залишаючи біля шкірки м’якоть товщиною з палець.
3
Серцевину видалити, м’якоть злегка подрібнити, покласти у миску, можна скропити лимонним соком або ягідним оцтом і перемішати.
Додати до подрібненої м’якоті можливі інші складові начинки: 
- подрібнені горіхи та родзинки, цукор, корицю і вимішати, або; 
- тертий кисломолочний сир, цукор, цедру, цукати і вимішати, або; 
- манну крупу, варення, ваніль і вимішати, або; 
- тощо…
4
Наповнити яблука начинкою. На одне яблуко йде близько 1 ст.ложки начинки.
5
Деко змастити маслом, а краще – шматочком сала, поставити в нього начинені яблука, покласти зверху по кусочку масла.
6
Випікати при 200 °С 40-45 хв до підрум’янення яблук.
При подачі, поливати соком з яблук, який утворився при їх запіканні.
Яблука, начинені сиром, смакують гарячими, відразу ж з вогню.
Яблука з горіховими та ягідними начинками смакують як гарячими, так і холодними.

Поки яблука печуться, можна приготувати до страви солодку підливу: заварний крем, медовий сироп, ягідний кисіль.

■ Медовий сироп з корицею (на 12 яблук)


Складник
Кількість
Од вим
Мед
150
г
Цукор
50
г
Масло
50
г
Кориця мелена
1
ч.ложка

1 Покласти в каструлю мед, цукор, масло, корицю і на середньому вогні, помішуючи, розплавити до густого сиропу, не доводячи до кипіня.  
2 Полити печені яблука гарячим сиропом.  

Печені яблука особливо смакують з підливою з ягідного киселю. Страва виходить з легким присмаком свіжої ягоди, літа і сонця.

Перед тим, як поливати печені яблука киселем, яблука потрібно охолодити, а тим часом, зготувати узвар і кисіль. Хоча, гаряча страва з гарячим киселем також смакує.

Як зготувати гарний узвар і кисіль дивіться у відповідному розділі блоґу або перейдіть за посиланням.









■ Ягідний кисіль (на 12 яблук)

Складник
Кількість
Од вим
1
склянка
Крохмаль
2
ст.ложки
Цукор
-
до смаку

■ Приготування киселю

  Крохмаль розчинити в ½ склянки холодного узвару.  
  Залишок узвару довести до кипіння, холодний розчинений крохмаль розмішати і помішуючи, тонкою цівкою вилити до киплячого узвару.  
  Помішуючи, довести до кипіння, зняти з вогню і щоб уникнути утворення плівки, охолодити до теплого стану під покришкою.  
  Охолоджені печені яблука полити теплим киселем, дати страві охолонути.  
  При подачі, страву можна приправити збитою з цукром сметаною.  

  Печені яблука смакують з будь-якою начинкою, щоразу отримуючи новий смаковий віддтінок – досить місця для творчості!..  

Яблука з сиром, ваніллю і цукатами:


Начинені горіхами, родзинками, политі медовим сиропом і приправлені збитою з цукром сметаною печені яблука перетворюються в неймовірно вишуканий десерт:


Начинені вишневими цукатами печені яблука мають витончений смак і яскраве наповнення:


Начинка до яблук – це політ вашої фантазії, це завжди смачно і креативно:


N.B.
Для запікання краще брати кисло-солодкі сорти. Кислотність і цукристість завжди можна скорегувати підливою або ж соком з лимона, або ж ягідним оцтом.
Сметана, окрім природньої, приємної кислуватості, надає страві вершковість і легкість кисломолочного продукту.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар