Печені яблука
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Печені яблука – легка страва з безліччю варіяцій, від просто запечених і притрушених цукром, до начинених ягодами, горіхами, сиром…, з солодкою і пряною підливою, що перетворює її на вишуканий десерт, чудову прикрасу святкового столу…
|
Найпростіше – це запекти цілі яблука, присипати їх цукром або полити медом, або ж сметаною, або ж цукровим сиропом. Все дуже просто, швидко, смачно і корисно. І не даремно ця зимова страва заслуговує на увагу, і на часте приготування, адже окрім смакового задоволення, печені яблука багаті на мікро- та макроелементи, зокрема, на калій.
А якщо яблука начинити, наприклад, маслом і цукром, то вже почне вимальовуватись серйозніша страва, а ще ж є горіхи, кориця, мед, інші ягоди та прянощі, які можуть витворити разом з яблуками абсолютну насолоду.
А якщо яблука начинити, наприклад, маслом і цукром, то вже почне вимальовуватись серйозніша страва, а ще ж є горіхи, кориця, мед, інші ягоди та прянощі, які можуть витворити разом з яблуками абсолютну насолоду.
Печене яблуко, начинене сиром
|
Печене яблуко, начинене вишневими цукатами
|
І дійсно, з гарною начинкою та солодкою підливою, печене яблуко витворюється у справжній десерт!..
|
Яблука запікаються так же просто, як й інші овочі:
• Вмикаєте піч розігріватись до 250 °C;• Поки піч розігрівається, миєте яблука і викладаєте на жаровню, змащену маслом, а краще – шматочком сала;• Ставите жаровню у розігріту духовку, стишуєте вогонь до 200 °C і запікаєте яблука 40-45 хвилин до підрум’янення;• Печені яблука смакують як гарячими, так і холодними;• При подачі, яблука можна посипати цукром або приправити сметаною, збитою з цукром.
Ціле яблуко потрібно проштрикнути виделкою в декількох місцях
|
Запечене яблуко під ягідним киселем
|
■ Порядок приготування печених яблук
■ Начинення і запікання яблук
Подрібнені горіхи і родзинки
|
Вичинене яблуко, подрібнена м'якоть, інша начинка
|
Яблуко начинене, полите сиропом
|
Яблука начинені з маслом, викладені на жаровню
|
●
|
Увімкнути духовку розігріватись до 250 °C.
|
1
|
З верху яблук зчистити шкуринку.
|
2
|
Ножем для овочів прорізати довкола серцевини і десертною ложкою вийняти з яблук м’якоть разом з серцевиною, залишаючи біля шкірки м’якоть товщиною з палець.
|
3
|
Серцевину видалити, м’якоть злегка подрібнити, покласти у миску, можна скропити лимонним соком або ягідним оцтом і перемішати.
|
●
|
Додати до подрібненої м’якоті можливі інші складові начинки: - подрібнені горіхи та родзинки, цукор, корицю і вимішати, або; - тертий кисломолочний сир, цукор, цедру, цукати і вимішати, або; - манну крупу, варення, ваніль і вимішати, або; - тощо…
|
4
|
Наповнити яблука начинкою. На одне яблуко йде близько 1 ст.ложки начинки.
|
5
|
Деко змастити маслом, а краще – шматочком сала, поставити в нього начинені яблука, покласти зверху по кусочку масла.
|
6
|
Випікати при 200 °С 40-45 хв до підрум’янення яблук.
|
●
|
При подачі, поливати соком з яблук, який утворився при їх запіканні.
|
●
|
Яблука, начинені сиром, смакують гарячими, відразу ж з вогню.
|
●
|
Яблука з горіховими та ягідними начинками смакують як гарячими, так і холодними.
|
♦Поки яблука печуться, можна приготувати до страви солодку підливу: заварний крем, медовий сироп, ягідний кисіль.
■ Медовий сироп з корицею (на 12 яблук)
Складник
|
Кількість
|
Од вим
|
Мед
|
150
|
г
|
Цукор
|
50
|
г
|
Масло
|
50
|
г
|
Кориця мелена
|
1
|
ч.ложка
|
1 Покласти в каструлю мед, цукор, масло, корицю і на середньому вогні, помішуючи, розплавити до густого сиропу, не доводячи до кипіня.
2 Полити печені яблука гарячим сиропом.
♦Печені яблука особливо смакують з підливою з ягідного киселю. Страва виходить з легким присмаком свіжої ягоди, літа і сонця.
Перед тим, як поливати печені яблука киселем, яблука потрібно охолодити, а тим часом, зготувати узвар і кисіль. Хоча, гаряча страва з гарячим киселем також смакує.
Як зготувати гарний узвар і кисіль дивіться у відповідному розділі блоґу або перейдіть за посиланням.
|
|
|
|
■ Ягідний кисіль (на 12 яблук)
Складник
|
Кількість
|
Од вим
|
1
|
склянка
| |
Крохмаль
|
2
|
ст.ложки
|
Цукор
|
-
|
до смаку
|
■ Приготування киселю
• Крохмаль розчинити в ½ склянки холодного узвару.• Залишок узвару довести до кипіння, холодний розчинений крохмаль розмішати і помішуючи, тонкою цівкою вилити до киплячого узвару.• Помішуючи, довести до кипіння, зняти з вогню і щоб уникнути утворення плівки, охолодити до теплого стану під покришкою.• Охолоджені печені яблука полити теплим киселем, дати страві охолонути.• При подачі, страву можна приправити збитою з цукром сметаною.
♦ Печені яблука смакують з будь-якою начинкою, щоразу отримуючи новий смаковий віддтінок – досить місця для творчості!..
Яблука з сиром, ваніллю і цукатами:
|
|
|
|
Начинені горіхами, родзинками, политі медовим сиропом і приправлені збитою з цукром сметаною печені яблука перетворюються в неймовірно вишуканий десерт:
|
|
|
|
Начинені вишневими цукатами печені яблука мають витончений смак і яскраве наповнення:
|
|
|
|
Начинка до яблук – це політ вашої фантазії, це завжди смачно і креативно:
|
|
|
|
N.B.
●
|
Для запікання краще брати кисло-солодкі сорти. Кислотність і цукристість завжди можна скорегувати підливою або ж соком з лимона, або ж ягідним оцтом.
|
●
|
Сметана, окрім природньої, приємної кислуватості, надає страві вершковість і легкість кисломолочного продукту.
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар