середу, 20 березня 2024 р.

Яйце в гарбузі
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Креативне поєднання яйця і гарбуза народжує гармонійну, ніжну, приємну на смак, яскраву та святкову страву, яку можна швидко зготувати для підняття настрою, або ж додати вишуканості, наприклад, романтичній вечері…

Страву можна зготувати в простому варіянті – лише гарбуз і яйце, а можна внести трохи креативу, добавивши в гарбуз начинки та притрусивши страву сиром.

Але і в найпростішій, і в складнішій варіяціях, страва завжди виходить смачною.

Адже запечене яйце з рідким всередині жовтком привносить багатьом стравам неймовірний шарм.

Наприклад, просто запечене в кокотниці яйце вражає ніжністю свого смаку і відчуттів.


Кабачок начинений під яйцем довершується саме рідким жовтком

А хліб начинений яйцем перетворюється в неймовірно смаковиту страву


І звичайно ж, як не згадати абхаське хачапурі - аджарулі

■ Інгредієнти для приготування страви

■ Основні інгредієнти


■ Додаткові інгредієнти за бажанням


Інгредієнти для страви з цибулею


Гриби




Бринза




На гарнір: Каша


Глазуровані овочі



Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для страви (на одну порцію):
Гарбуз (кружальце Ø ~ 10-11 см і товщиною 2-3 см)
1
шт
Яйце
1
шт
1
кусок
Прянощі мелені
-
до смаку
Сіль
-
до смаку
Додаткові інгредієнти за бажанням:
Цибулина (невеличка, подрібнена)
1
шт
Тушенина / Копченина (подрібнена)
1
ст.ложка
Бринза / Сир домашній (протерті)
1
ст.ложка
Зелень з часником подрібнені
1
ст.ложка
Гарнір до страви:
Варені або печені овочі
-
до потреби
Глазуровані овочі
-
до потреби
Каша розсипчаста
-
до потреби
Коротка паста
-
до потреби
-
до потреби

■ Порядок приготування страви

■ Приготування найпростішого варіянту страви


Гарбуз розрізати велики ножем одним рухом, щоб вийшла рівна площина і яйце не витікало з-під гарбуза під час смаження.
Гарбуз можна запікати на антипригарній сковороді без жиру, або ж на звичайній, злегка змащеній і пропеченій сковороді. Масло або смалець класти всередину гарбуза безпосередньо перед заправкою яйцем.
1
Гарбуз відрізати великим ножем рівною круглою скибкою і почистити шкурину.
2
Вирізати в гарбузі по колу серцевину. Серцевину розрізати на 2-4 скибки.
3
Сковорідку розігріти на середньому вогні, злегка змастити жиром, покласти на середину гарбузове кружальце, а довкола – скибки з серцевини, накрити покришкою, стишити вогонь до нижче середнього і запікати протягом 5 хвилин.
4
Гарбуз перевернути на інший бік. Накрити покришкою і запекти ще протягом 3 хвилин.
5
В середину гарбуза покласти кусок масла, вбити в гарбуз яйце і підсмажити відкритим протягом 2 хвилин.
6
Накрити сковорідку покришкою і запікати ще до 2 хвилин до легкого загусання білка.
7
Страву до смаку посолити, приправити прянощами і відразу ж подавати на прогрітій тарілці, поклавши до потреби гарнір та свіжі овочі або соління.
Важливо не пересмажувати яйце! Жовток повинен залишатись рідким – в цьому і полягає весь секрет вишуканості смаку страви!

■ Приготування страви з начинкою


Страву можна ускладнити, поклавши всередину начинку, а зверху притрусити сиром.
1
Сковорідку розігріти на середньому вогні, злегка змастити жиром, покласти на середину гарбузове кружальце, а довкола – скибки з серцевини, накрити покришкою, стишити вогонь до нижче середнього і запікати протягом 5 хвилин.
2
Гарбуз перевернути на інший бік, покласти всередину кусок масла або смальцю, і за бажанням – столову ложку подрібненої начинки: цибуля, гриби, тушенина, копченість... Накрити покришкою і запекти ще протягом 3 хвилин.
3
Начинку злегка перемішати, вбити до начинки яйце, присипати бринзою і підсмажити відкритим протягом 2 хвилин.
4
Накрити сковорідку покришкою і запікати ще 1-2 хвилини до легкого загусання білка.
5
Страву до смаку посолити, приправити прянощами і відразу ж подавати на прогрітій тарілці, поклавши до потреби гарнір та свіжі овочі або соління.
Важливо не пересмажувати яйце! Жовток повинен залишатись рідким!



N.B.
Для страви потрібно брати гарбуз мускатного сорту (наприклад, арабатський), з якого виходять чудові кружальця для запікання.
Страву можна готувати порційно на невеликій сковороді, або ж дві-три порції в широкій.
Запечений без жиру гарбуз виходить легким і дієтичним, зберігаючи всі свої смакові принади. Те ж саме і з яйцем: воно ледь підпікається знизу, загущуючись лише в білку. Саме в цьому і полягає смаковий секрет страви.


Гарбуз, яйце і трохи масла – нічого зайвого, 
але яскраво і смачно!
 

Трохи печених і глазурованих овочів лише доповнять чудову картину

Салат з соліннями – капуста, огірки, гриби – привнесе трохи бажаної пікантності

Страва з пшеничною кашею та салатом з вареного буряка і свіжого гарбуза, заправленого сметаною з часником або хріном, буде не менш ефектною та смачною:


Гарбуз, начинений окрім яйця ще й цибулею з тушениною та грибами, присипаний бринзою, у супроводі відварених та глазурованих овочів, доповнених копчениною і соліннями, складе вже цілу комплексну страву для гарного обіду з друзями:



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар