Кабачок начинений під яйцем
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Начинений овочами кабачок під яйцем – страва одночасно креативна, смачна і корисна.
Це – одна з тих сезонних страв, які заслуговують бути хоча б раз за літо зготованою і з’їденою, щоб літо не пройшло повз нас лише враженнями від спеки та спраги... |
Тому що літо – це саме час куштувати і насолоджуватись цілим рядом подібних страв, як наприклад:
Голубці з ранньої капусти, Начинений м’ясом і овочами перець, Начинені м’ясом баклажани та начинені кабачки. |
Технологія приготування цих страв схожа, як і схожий їх смак: насичена свіжість літніх овочів поєднується з вершковим присмаком домашньої сметани, свіжого м’яса, сиру, тощо...
|
|
Звичайно ж, описати смак голубців, начиненого перцю, баклажанів, кабачків, якщо ви жодного разу не куштували подібних страв, неможливо, оскільки ці страви є комплексними, як і український борщ, в яких поєднуються особливості багатьох їхніх складових, вивершуючи вражаючу картину смакових відчуттів української кухні.
При цьому, кожна з подібних страв унікальна, тому що кожен з перелічених овочів вносить свою характерну ноту в здавалося б схожий набір продуктів та технологію приготування.
І звичайно ж, все залежить від продуктів, які ви використовуєте. Щоб повістю насолодитись і зрозуміти подібну страву, як наприклад в цьому рецепті, варто взяти городні овочі та домашні сметану і яйця… Також, не зважаючи на великий перелік складових, начинені кабачки готуються досить просто, тому що основну роботу робить за нас піч, а нам залишається лише все скомпонувати і зібрати до купи. Родзинкою ж до страви слугує запечене в такій собі кабачковій кокотці яйце. А об’єднує ж всю страву сметанно-часникова приправа. В результаті, виходить неперетушкована, дуже легка, і одночасно ситна страва, в якій відчувається кожен овоч, утворюючи легкий смаковий букет, важливу роль в якому відіграють рідкий жовток та сметана. |
|
|
Час підготовки:
|
15 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з овочів; Яйця
|
Час запікання страви:
|
45 хв
|
Країна:
|
Україна
|
Час запікання яйця:
|
15 хвилин
|
К-сть порцій:
|
1 кабачок на одну людину
|
■ Інгредієнти для приготування начиненого кабачка під яйцем
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Кабачок маленький круглий
|
1
|
шт
|
Цибулина середнього розміру
|
1
|
шт
|
Морква середнього розміру
|
1
|
шт
|
Картопля середнього розміру
|
1-2
|
шт
|
Перець солодкий
|
1
|
шт
|
Часник
|
1
|
головка
|
Зелень петрушки, кропу, кінзи, базиліку...
|
1
|
пучок
|
Масло / Масло пряжене / Олія
|
1-2
|
ст.ложки
|
Сметана
|
1
|
ст.ложка
|
Сир кисломолочний
|
1
|
ст.ложка
|
Шинка або струганина (нарізана тонкими пластинками)
|
2-3
|
шматочки
|
Яйце
|
1
|
шт
|
Імбир мелений
|
1/2
|
кав.ложки
|
Перець чорний мелений
|
1/2
|
кав.ложки
|
Горіх мускатний мелений
|
1
|
дрібка
|
● Для Сметанно-часникової приправи :
|
-
|
-
|
Сметана
|
1
|
скл
|
Часник
|
1
|
головка
|
Зелень петрушки, кропу, кінзи, базиліку...
|
1
|
пучок
|
Перець чорний мелений
|
-
|
до смаку
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування начиненого кабачка під яйцем
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
●
|
Духовку увімкнути розігріватись до максимуму (~ 250 °С).
|
●
|
Поки запікатимуться овочі, приготувати сметанно-часникову приправу (див. рецепт Приправа сметанно-часникова).
|
1
|
З кабачка зрізати верхівку, вийняти столовою ложкою серцевину і подрібнити.
|
2
|
Цибулину, морквину, солодкий перець почистити, подрібнити та протушкувати разом з кабачковою серцевиною протягом декількох хвилин на сковороді з ложкою жиру до розм’якшення.
|
3
|
Часник розчавити і подрібнити разом з зеленню, шинку подрібнити, добавити все до смаженини, посолити, приправити прянощами, здобрити сметаною, кисломолочним сиром і все перемішати.
|
4
|
Наповнити кабачок овочевою начинкою. Начинку, яка залишилась, протушкувати на сковороді протягом декількох хвилин до готовності і залишити в якості підливи до готової страви.
|
5
|
Кабачок накрити зрізаною верхівкою, поставити в посуд для запікання, а порожні місця заповнити почищеними овочами: це можуть бути цибулина, картоплина, перчина, морквина, селера, капуста, тощо...
|
6
|
Поставити посуд з овочами в духовку, пропекти перші 10 хвилин на максимумі, щоб прогрілись всі овочі, стишити вогонь до 200 °С і запікати протягом 45 хвилин.
|
7
|
Овочі дістати з духовки, зняти з кабачка верхівку, відібрати ложкою трохи начинки, звільнивши місце для яйця, і акуратно, щоб не порушити жовток, розбити в кабачок яйце, приперчити, присипати травами, покласти зверху шматочок масла.
|
8
|
Страву поставити знову в духовку (не накриваючи кабачок верхівкою) і запікати яйце при 200 °С протягом 10-15 хвилин до загусання білка. Важливо, щоб білок не перепікався, лише ставши трохи загуслим, а жовток залишався рідким.
|
9
|
Дістати готову страву з духовки, трохи подрібнити запечені овочі, викласти на них залишок овочевої начинки, здобрити сметанно-часниковою приправою. Страву можна подавати в посуді для запікання, а можна перекласти на широку тарілку.
|
N.B.
●
|
Це – досить проста комплексна страва, яка повністю задовольнить шлунок під час обіду або вечері. Секрет її смаку полягає у якості овочів. Якщо ви візьмете солодку моркву, перець, картоплю, цибулю, тощо, а також домашню сметану та яйця, то вона розкриється в повноті своїй і вразить вас своєю вишуканістю.
|
●
|
А ще, це – однин з варіянтів приготування яйця в кокотниці. Подібне застосування яйця вже описане в рецептах «Яйце в кокотниці» та «Аджарулі – аджарське хачапурі під яйцем», а також в «Яйце в гарбузі».
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар