вівторок, 10 березня 2020 р.

Georgian Cheese and Egg Bread (Adjaruli Khachapuri)

Аджарулі – аджарське хачапурі під яйцем
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Ця гаряча випічка з Кавказу, окрім вишуканості смаку, який витворюється розпареним в тісті сиром, маслом і ледь прихопленим яйцем, створюючи неймовірний смаковий букет, має ще свій, особливий спосіб споживання...

Аджарулі або ж аджарське хачарулі – це невеликий відкритий пиріг, який має видовжену форму у вигляді човника, середина якого залита трохи загуслим, але живим яйцем.

Грузинською, хачапурі – це сир (хачо) і хліб (пурі), а сиру в хачапурі майже удвічі більше, ніж хліба, що і створює особливість смаку цієї випічки.

Зазвичай, хачапурі йде як хліб до інших страв, хоча, у випадку з аджарулі, хачапурі – це вже окрема страва.

Детальніше про хачапурі можна прочитати в рецепті Ачма або абхазьке хачапурі.

На начинку для хачапурі йдуть розсольні сири, такі як сулугуні та бринза, а ще сири з іншими, більш екзотичними, місцевими назвами: імеретинський, чанах, кобійський. Найсмачніше хачапурі виходить при поєднанні декількох видів сиру.

Тому, українська бринза, італійська моцарела та грецька фета чудово смакуватимуть в аджарулі. 


Можна натерти і будь-який інший напівтвердий або твердий сир, тому що поєднання різних сирів робить страву неймовірно смачною і від цього вона не стає менш автентичною, адже тут важать сама ідея та спосіб її приготування!..

Час підготовки:
20 хв
Розділ:
Страви з сиру, Випічка, Хліб,
Час виброджування тіста:
1,5-2 години
Країна:
Грузія
Час і температура випікання:
20 хв – 250 °С
К-сть порцій:
2 порції

■ Інгредієнти для приготування аджарулі хачапурі


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для тіста:
-
-
Борошно
350
г
Кисляк
250
мл
Олія
1
ст.ложка
Цукор
1
ст.ложка
Сіль
1
кав.ложка
Дріжджі (пакет 7 г)
1
пакет
Для начинки:
-
-
Сир: сулугуні, моцарела, бринза, ґауда (порівну)
400
г
Яйце
2
шт
Масло
50
г
Перець гіркий мелений, пряні трави мелені, тощо ...
-
до смаку
Зелень петрушки, кропу, кінзи, базиліку, тощо...
1
пучок

■ Порядок приготування тіста для аджарулі хачапурі


За декілька годин до замішування тіста, дістати з холодильника всі необхідні інгредієнти і залишити їх прогріватись до кімнатної температури.
Сир натерти в миску, перемішати накрити тарілкою і залишити визрівати поки прогріватимуться інгредієнти для тіста, готуватиметься і виброджуватиметься саме тісто.
1
Цукор розчинити в кисляку, і з борошна, дріжджів, кисляку, солі та олії замісити м’яке, еластичне тісто, покласти його в миску, накрити поліетиленовою плівкою і поставити виброджуватись на 1,5-2 години в тепле місце (найкраще, в розігріту до 40 °С і вимкнену духовку). Щоб випічка вийшла пухкою і легкою, тісто не повинне бути крутим, а м’яким, живим, трохи прилипати до рук.
2
Виброджене тісто злегка обім’яти, викласти на притрушений борошном стіл і знову злегка обім’яти, не переминаючи. Воно повинне залишатись живим, не крутим.

■ Формування та випічка аджарулі


1
Сир ще раз перемішати і розділити навпіл.
Тісто також розділити навпіл.
2
Долонями, на притрушеному борошном столі, розпластати один кусок тіста в чотирикутник правильної форми, не дуже приминаючи його, щоб не вичавлювати з тіста вуглекислий газ.
3
З половини сиру зробити начинку для першого хачапурі: відступити від країв 1,5-2 см, викласти уздовж однієї довгої сторони, на третину ширини, третину сиру. Те ж саме зробити з іншої сторони, відступаючи на 1,5-2 см від краю. Посередині повинна залишитись вільною третина площі чотирикутника.
4
Сир обгорнути вздовж довгої сторони тістом до незаповненої середини. Те ж саме зробити з іншого боку. Посередині, уздовж, повинна залишитись вільною третина площі чотирикутника.
5
Закрутити кінці тіста з сирною начинкою між собою з одного і з іншого боку, утворивши човника.
6
Заповнити середину човника залишком сиру і викласти сформований виріб на притрушену борошном або застелену пекарським папером жаровню.
7
Сформувати подібним чином друге хачапурі і викласти поряд з першим на жаровню.
8
Увімкнути духовку розігріватись до 250 °С. Хачапурі накрити плівкою і залишити на 15 хвилин підходити, поки розігрівається духовка.
9
Випікати 15 хвилин при 250 °С.
10
Поки випікається хачапурі, яйця розбити окремо в дві кавові чашечки, не руйнуючи жовтки.
11
Через 15 хвилин, дістати жаровню з хачапурями з духовки, прим’яти трішки ложкою сир посередині, щоб утворилась рівномірна западина на всю довжину середини і акуратно вилити в кожен з виробів по яйцю, слідкуючи, щоб жовток опинився в центрі.
12
Жаровню з хачапурями поставити в духовку ще на 5 хвилин для легкого загусання яєць. Яйця повинні трішки загуснути, білок побіліти але залишитись «живим».
13
Масло розділити на 4 куски, жаровню з хачапурями дістати з духовки і покласти в куточки виробів, трохи занурюючи в яйце, по куску масла. Якщо сир не солоний, то зверху, до смаку, присолити, а також приперчити або притрусити меленими пряними травами типу хмелі-сунелі та посіченим свіжим кропом, петрушкою, кінзою, базиліком, тощо...
Страва смакує гарячою.


■ Як їсти аджарулі хачапурі:


Хачапурі викласти на широкі мілкі тарілки.

Спочатку, відщипнути кусень з одного кінця хачапурі, занурити його в яйце з маслом і розплавленим сиром та відправити до рота.

Те ж саме зробити й з іншим кінцем хачапурі. Відщипувати по шматку виробу, вимочуючи ним яйце з маслом і сиром та відправляти здобрений таким чином кусень до рота...


N.B.
Зазвичай, тісто для хачапурі готується на кисляку, незалежно від того дріжджове тісто чи ні, запікається хачапурі на сковорідці чи в духовці. Саме на кисляку, випічка виходить дуже пухкою, легкою і повітряною, а також дуже смачною.
Якщо аджарулі готується з традиційними сирами, такими як сулугуні та бринза, то їх необхідно нарізати на невеликі шматочки і вимочити в холодній воді протягом години або більше, в залежності від солоності сиру. Після вимочування сир обов’язково віджати від води.
Не бійтеся експериментувати з сирами. Не обов’язково вишукувати чанах або кобійський, чи імеретинський сири. Та й сулугуні не є догмою. У будь-якому випадку, ви приготуєте саме аджарулі, тому що тут важить сам принцип та метода приготування.
Грузини давно вже забули, як готувати цю страву на вогні і в чавунній сковорідці, як того вимагає традиція. Все це замінили електро- або газові плити, але смак самого аджарулі від цього не страждає. Наприклад, можна взяти для хачапурі італійську моцарелу, вишуканої пікантності додадуть випічці італійські провольоне, пармезан, ґрана падано...
Ґауда, тильзітер, маасдамер, тощо... внесуть у страву вершкову м’якість. При цьому, якщо сир пісніший, то масла йде більше, а якщо жирніший – то менше. Експериментуйте і куштуйте!
Пропонований рецеп розрахований на дві гарні порції аджарулі, яких вистачить на добрий обід або вечерю, тому, не забудьте здобрювати страву гарним сухим вином. Грузини полюбляють їсти аджарулі саме таким чином!


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар