Пиріг з курятиною і грибами
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Поєднання курятини і грибів створює чудовий смаковий букет, а коли таке поєднання доповнене цибулею і прянощами, та ще й обгорнене пухкою, рум’яною хлібною оболонкою, то це вже виходить справжній пиріг: соковитий, ароматний і смаковитий...
|
Звичайно ж, найперше, нас збуджує вигляд апетитно запеченого пирога, ...і пахощі, що все разом завдячується гарній випічці, як в рецептурі тіста, так і в майстерності його приготування…
А вкусивши цього заманливого плоду, ми зачаровуємось його начинкою, такою ж апетитною, як і вигляд пирога, і зокрема, її соковитістю та смаковитістю...
І тут важко визначитись, що ж в пирозі важливіше – його начинка, чи хлібна одіж, тому що й те, й інше однаково вишукані... |
|
|
Найпростіше – це купити в магазині курячу грудинку або стегенця і без мороки приготувати з них начинку, але ще простіше – це по дорозі, купити в кіоску вже готовий подібний кулінарний виріб…
Та якщо ви налаштовані на високу кухню, то потрібно купити на базарі гарно вгодованого домашнього бройлера і зготувати його за одним з рецептів, які ви знайдете в Cookery Travel в розділі Курятина:
Та якщо ви налаштовані на високу кухню, то потрібно купити на базарі гарно вгодованого домашнього бройлера і зготувати його за одним з рецептів, які ви знайдете в Cookery Travel в розділі Курятина:
…тоді й справа з начинкою у вас залагодиться якнайкраще!..
І вам лише залишиться дотриматись рецептури та настанов для дріжджового тіста цього ж таки блоґу Cookery Travel!..
І вам лише залишиться дотриматись рецептури та настанов для дріжджового тіста цього ж таки блоґу Cookery Travel!..
Час підготовки та замішування тіста:
|
30 хвилин
|
Розділ:
|
Випічка; Пироги
|
Час виброджування+визрівання+прогрівання тіста:
|
1,5+12-24+3-4 години
|
Країна:
|
Україна
|
Температура і
Час випікання: |
200 °C
45 хв |
К-сть порцій:
|
10 порцій
|
■ Інгредієнти для приготування пирога
■ Інгредієнти для тіста
Борошно пшеничне
| Дріжджі
|
Вода | Цукор (за бажанням)
|
Сіль
| Смалець (бажано курячий)
|
■ Інгредієнти для начинки
Суміш різної курятини з цілої курки якнайкраще
підійде до пирога, привнісши до начинки
соковитість та смаковитість
|
|
Малесенька скибочка копченого сала внесе до начинки приємного присмаку і запаху диму | Найкраще взяти курячий смалець, який завжди є в достатності, якщо ви готуєте цілу курячу тушку |
Прянощі завжди доповнюють, підкреслюють, створюють особливий букет будь-якої страви
| Сіль, як завжди, до смаку, щодо перцю, то страва смакує, коли має певну гостроту |
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для тіста:
| ||
Борошно
|
500
| г
|
Вода
|
300
|
мл
|
Дріжджі (пакетик 7 г)
|
1
|
ч.ложка
|
Цукор (за бажанням)
|
1
|
ст.ложка
|
Смалець / Масло
|
1
|
ст.ложка
|
Сіль
|
0,5
|
ч.ложки
|
Яйце для змащення пирога
|
1
|
шт
|
Для підливи:
| ||
М’ясо куряче (варене / запечене / тушковане)
|
300
|
г
|
Гриби свіжі (морожені / солоні)
|
150
|
г
|
Цибуля середнього розміру
|
1
|
шт
|
1
|
ст.ложка
| |
Сало копчене (за бажанням)
|
1
|
скибка
|
Прянощі: перці, трави, тощо…
|
-
|
до смаку
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування пирога з курятиною і грибами
■ Приготування тіста
Тісто замішане
Тісто зброджене | Тісто з жиром і сіллю |
Тісто вимішане для визрівання | Тісто визріле в холодильнику протягом доби |
Тісто прогріте
| Тісто готове до формування виробу
|
●
|
Тісто на пиріг повинне бути тугішим за звичайне, тому, води береться менше – 300 мл на 500 г борошна, замість 350 мл.
|
1
|
Воду нагріти вище кімнатної температури, за бажанням, розчинити в ній цукор, добавити дріжджі, перемішати, дати постояти 15 хв для оживлення дріжджів, і розмішати (або за рецептурою виробника дріжджів).
|
2
|
Борошно просіяти в миску, добавити дріжджовий розчин і вимісити до однорідної маси.
|
3
|
Викласти заміс на стіл і вимішувати протягом 10 хвилин до утворення пружного, гладкого тіста.
|
4
|
Перекласти тісто в миску об’ємом 3 літри, накрити харчовою плівкою, залишаючи в мисці над тістом простір для піднімання. Накрити рушником і поставити в тепле місце для виброджування на 1,5 години (найкраще, в розігріту до 40°C і вимкнену духовку). Через 1,5 години, тісто повинне підійти, збільшившись удвічі-утричі.
|
●
|
Разом з тістом, поставити в тепле місце смалець для розтоплення.
|
5
|
Добавити до тіста сіль, розтоплений смалець і вимісити до однорідної маси, поки тісто не вбере весь жир і сіль.
|
6
|
Тісто знову накрити поліетиленовою плівкою, залишаючи в мисці простір для піднімання тіста. Накрити миску рушником і поставити в холодильник на півдоби-добу для визрівання.
|
7
|
Наступного дня (через півдоби-добу), тісто дістати з холодильника (воно повинне збільшитись в об’ємі щонайменше удвічі), злегка обім’яти, накрити плівкою та рушником, дати постояти з дві години при кімнатній температурі, а потім, поставити на 1-2 години для прогрівання в тепле місце (найкраще, в розігріту до 40 °C і вимкнену духовку).
|
●
|
Після холодильника, тісто потрібно обминати обережно, щоб не випустити з нього занадто багато вуглекислого газу, який потрібен буде йому при випіканні для підняття виробу.
|
■ Приготування начинки
|
|
|
|
1
|
М’ясо відвареної або запеченої, або тушкованої курки подрібнити ножем.
|
2
|
Цибулю почистити і тоненько нашаткувати, гриби подрібнити.
|
3
|
Цибулю, помішуючи, злегка обсмажити на сильному вогні в невеликій кількості жиру, можна з скибочкою копченого сала, до розм’якшення, додати подрібнені гриби і помішуючи, обсмажити все разом протягом декількох хвилин до випаровування вологи з грибів.
|
4
|
Додати до засмажки подрібнене м’ясо і помішуючи, обсмажити все разом протягом 1-2 хвилин, до смаку посолити і приправити прянощами.
|
5
|
Начинку охолодити.
|
■ Формування і випікання пирога
|
|
|
|
|
|
1
|
Тісто розкатати в продовгуватий прямокутник на довжину жаровні товщиною 1 см.
|
2
|
Відрізати від тіста тоненьку смужку для прикраси пирога.
|
3
|
Викласти на середину тіста, по довжині, начинку, не доходячи до країв по ширині на 1,5-2 см.
|
4
|
Защіпнути тісто зверху начинки, сформувавши рівномірний пиріг і перекласти виріб на змащену жиром жаровню.
|
●
|
Можна сформувати пиріг на пекарському папері і перекласти пиріг разом з папером на жаровню.
|
5
|
Відрізану смужку тонко розкатати і нарізати на смужки, якими прикрасити решіткою верх пирога. Можна заплести смужки в косичку, тощо…
|
6
| Пиріг накрити плівкою та рушником і дати підійти протягом 30 хвилин
|
●
|
Через 15 хвилин вистоювання пирога увімкнути духовку для розігрівання до 250 °C.
|
7
|
Після вистоювання тіста, змастити верх пирога злегка збитим яйцем і зробити ножем невеличкі надрізи у 2-4 місцях для виходу пари під час випічки.
|
8
|
Поставити виріб в розігріту духовку, і випікати при 200 °C протягом 45 хвилин до приємного рум’яного кольору.
|
9
|
Дістати пиріг з духовки, перекласти на товстий рушник, накрити зверху іншим рушником і дати постояти хвилин 20 в теплому місці (найкраще, на теплій плиті), щоб дійшли тісто і начинка.
|
●
|
При подачі, нарізати порційні куски по ±100 г.
|
●
|
Найкраще, виріб смакує в день випічки, але залишок охололого пирога можна покласти в контейнер, злегка накривши плівкою. Наступного дня, пиріг можна розігріти в мікрохвильовці або ж спожити холодним – однаково смачно!..
|
|
|
N.B.
●
|
Окрім гарно замішаного і визрілого тіста, секрет пирога полягає у соковитості начинки, тому, якщо курятина у вас вийшла пісна, то добавте більше цибулі і грибів. До начинки можна також покласти трохи подрібненого сала або жирні куски курятини.
|
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар