суботу, 6 січня 2024 р.

Chicken and Mushroom Pie

Пиріг з курятиною і грибами
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Поєднання курятини і грибів створює чудовий смаковий букет, а коли таке поєднання доповнене цибулею і прянощами, та ще й обгорнене пухкою, рум’яною хлібною оболонкою, то це вже виходить справжній пиріг: соковитий, ароматний і смаковитий...

Звичайно ж, найперше, нас збуджує вигляд апетитно запеченого пирога, ...і пахощі, що все разом завдячується гарній випічці, як в рецептурі тіста, так і в майстерності його приготування…

А вкусивши цього заманливого плоду, ми зачаровуємось його начинкою, такою ж апетитною, як і вигляд пирога, і зокрема, її соковитістю та смаковитістю...

І тут важко визначитись, що ж в пирозі важливіше – його начинка, чи хлібна одіж, тому що й те, й інше однаково вишукані...


Найпростіше – це купити в магазині курячу грудинку або стегенця і без мороки приготувати з них начинку, але ще простіше – це по дорозі, купити в кіоску вже готовий подібний кулінарний виріб…

Та якщо ви налаштовані на високу кухню, то потрібно купити на базарі гарно вгодованого домашнього бройлера і зготувати його за одним з рецептів, які ви знайдете в Cookery Travel в розділі Курятина:










…тоді й справа з начинкою у вас залагодиться якнайкраще!..

І вам лише залишиться дотриматись рецептури та настанов для дріжджового тіста цього ж таки блоґу Cookery Travel!..



Час підготовки та замішування тіста:
30 хвилин
Розділ:
Випічка; Пироги
Час виброджування+визрівання+прогрівання тіста:
1,5+12-24+3-4 години
Країна:
Україна
Температура і
Час випікання:
200 °C
45 хв
К-сть порцій:
10 порцій

■ Інгредієнти для приготування пирога

■ Інгредієнти для тіста


Борошно пшеничне

Дріжджі


Вода


Цукор (за бажанням)

Сіль

Смалець (бажано курячий)

■ Інгредієнти для начинки


Суміш різної курятини з цілої курки якнайкраще 
підійде до пирога, привнісши до начинки 
соковитість та смаковитість


Малесенька скибочка копченого сала внесе до начинки приємного присмаку і запаху диму


Найкраще взяти курячий смалець, який завжди є в достатності, якщо ви готуєте цілу курячу тушку


Прянощі завжди доповнюють, підкреслюють, створюють особливий букет будь-якої страви

Сіль, як завжди, до смаку, щодо перцю, то страва смакує, коли має певну гостроту


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для тіста:
Борошно
500
г
Вода
300
мл
Дріжджі (пакетик 7 г)
1
ч.ложка
Цукор (за бажанням)
1
ст.ложка
Смалець / Масло
1
ст.ложка
Сіль
0,5
ч.ложки
Яйце для змащення пирога
1
шт
Для підливи:
М’ясо куряче (варене / запечене / тушковане)
300
г
Гриби свіжі (морожені / солоні)
150
г
Цибуля середнього розміру
1
шт
Смалець курячий / Смалець / Масло (для смаження)
1
ст.ложка
Сало копчене (за бажанням)
1
скибка
Прянощі: перці, трави, тощо…
-
до смаку
Сіль
-
до смаку

■ Порядок приготування пирога з курятиною і грибами

■ Приготування тіста



Тісто замішане


Тісто зброджене


Тісто з жиром і сіллю


Тісто вимішане для визрівання


Тісто визріле в холодильнику протягом доби


Тісто прогріте

Тісто готове до формування виробу

Тісто на пиріг повинне бути тугішим за звичайне, тому, води береться менше – 300 мл на 500 г борошна, замість 350 мл.
1
Воду нагріти вище кімнатної температури, за бажанням, розчинити в ній цукор, добавити дріжджі, перемішати, дати постояти 15 хв для оживлення дріжджів, і розмішати (або за рецептурою виробника дріжджів).
2
Борошно просіяти в миску, добавити дріжджовий розчин і вимісити до однорідної маси.
3
Викласти заміс на стіл і вимішувати протягом 10 хвилин до утворення пружного, гладкого тіста.
4
Перекласти тісто в миску об’ємом 3 літри, накрити харчовою плівкою, залишаючи в мисці над тістом простір для піднімання. Накрити рушником і поставити в тепле місце для виброджування на 1,5 години (найкраще, в розігріту до 40°C і вимкнену духовку). Через 1,5 години, тісто повинне підійти, збільшившись удвічі-утричі.
Разом з тістом, поставити в тепле місце смалець для розтоплення.
5
Добавити до тіста сіль, розтоплений смалець і вимісити до однорідної маси, поки тісто не вбере весь жир і сіль.
6
Тісто знову накрити поліетиленовою плівкою, залишаючи в мисці простір для піднімання тіста. Накрити миску рушником і поставити в холодильник на півдоби-добу для визрівання.
7
Наступного дня (через півдоби-добу), тісто дістати з холодильника (воно повинне збільшитись в об’ємі щонайменше удвічі), злегка обім’яти, накрити плівкою та рушником, дати постояти з дві години при кімнатній температурі, а потім, поставити на 1-2 години для прогрівання в тепле місце (найкраще, в розігріту до 40 °C і вимкнену духовку).
Після холодильника, тісто потрібно обминати обережно, щоб не випустити з нього занадто багато вуглекислого газу, який потрібен буде йому при випіканні для підняття виробу.

■ Приготування начинки



1
М’ясо відвареної або запеченої, або тушкованої курки подрібнити ножем.
2
Цибулю почистити і тоненько нашаткувати, гриби подрібнити.
3
Цибулю, помішуючи, злегка обсмажити на сильному вогні в невеликій кількості жиру, можна з скибочкою копченого сала, до розм’якшення, додати подрібнені гриби і помішуючи, обсмажити все разом протягом декількох хвилин до випаровування вологи з грибів.
4
Додати до засмажки подрібнене м’ясо і помішуючи, обсмажити все разом протягом 1-2 хвилин, до смаку посолити і приправити прянощами.
5
Начинку охолодити.

■ Формування і випікання пирога



1
Тісто розкатати в продовгуватий прямокутник на довжину жаровні товщиною 1 см.
2
Відрізати від тіста тоненьку смужку для прикраси пирога.
3
Викласти на середину тіста, по довжині, начинку, не доходячи до країв по ширині на 1,5-2 см.
4
Защіпнути тісто зверху начинки, сформувавши рівномірний пиріг і перекласти виріб на змащену жиром жаровню.
Можна сформувати пиріг на пекарському папері і перекласти пиріг разом з папером на жаровню.
5
Відрізану смужку тонко розкатати і нарізати на смужки, якими прикрасити решіткою верх пирога. Можна заплести смужки в косичку, тощо…
6
Пиріг накрити плівкою та рушником і дати підійти протягом 30 хвилин
Через 15 хвилин вистоювання пирога увімкнути духовку для розігрівання до 250 °C.
7
Після вистоювання тіста, змастити верх пирога злегка збитим яйцем і зробити ножем невеличкі надрізи у 2-4 місцях для виходу пари під час випічки.
8
Поставити виріб в розігріту духовку, і випікати при 200 °C протягом 45 хвилин до приємного рум’яного кольору.
9
Дістати пиріг з духовки, перекласти на товстий рушник, накрити зверху іншим рушником і дати постояти хвилин 20 в теплому місці (найкраще, на теплій плиті), щоб дійшли тісто і начинка.
При подачі, нарізати порційні куски по ±100 г.
Найкраще, виріб смакує в день випічки, але залишок охололого пирога можна покласти в контейнер, злегка накривши плівкою. Наступного дня, пиріг можна розігріти в мікрохвильовці або ж спожити холодним – однаково смачно!..



N.B.
Окрім гарно замішаного і визрілого тіста, секрет пирога полягає у соковитості начинки, тому, якщо курятина у вас вийшла пісна, то добавте більше цибулі і грибів. До начинки можна також покласти трохи подрібненого сала або жирні куски курятини.





Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар