середу, 10 січня 2024 р.

Potted Chicken

Тушенина з курятини
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Куряча тушенина, як і будь-яка інша тушенина, є чудовим засобом швидко приготувати найпростішу канапку, насичену юшку, поживну другу страву, холодець, тощо…

А також, це – можливість отримати два-три літри чудового м’ясного росолу...

Домашня тушенина – це можливість найпростішу страву умить перетворити на достатній обід:
просто з хлібом, з картоплею, пастою, у юшці, тощо..., тушенина смакує завжди…

І звичайно ж, мова йде саме про домашню тушенину, з якою не позмагається жодна тушенина магазинна, тому що домашня страва залишається завжди домашньою, навіть якщо вона закатана у банки, тому що готується вона з любов’ю і в сподіваннях та мріях про смачний обід, яким кухар частуватиме своїх рідних і близьких…



Розділ:
Страви з м’яса, Птиця, Курятина
Час підготовки:
20 хвилин
Температура і
Час запікання:
200 °C
2,5 години
Час формування, стерилізації
і закатування:
1,5 години
Необхідний посуд:
Гусятниця з покришкою або подібна ємність
для запікання; 4 банки 0,5 л
К-сть порцій:
4 банки по 0,5 л

■ Інгредієнти для приготування тушенини з курятини

■ Основні інгредієнти



■ Можливі інші прянощі


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Курка тушка (домашній бройлер)
3,3-3,5
кг
Морква середнього розміру
1
шт
Корінь петрушки
2-3
шт
Корінь селери
200
г
Корінь пастернаку (за бажанням)
1
шт
Цибуля середнього розміру
4-5
шт
Часник
1-2
головки
Трави сушені цілі: базилік, естрагон, материнка,
чебрець, тощо…
1
пучок
Набір прянощів: перці горошком, гвоздика,
насіння кропу, кмину, лавровий лист, тощо…
1
ст.ложка
-
до смаку
-
за потреби
Інші можливі прянощі:
Імбир
50-100
г
Апельсин
1
шт
Яблуко
1
шт

■ Порядок приготування страви

■ Запікання курячої тушки



Щоб прискорити процес підготовки до приготування страви, спочатку, зберіть всі необхідні продуктові складові та посуд.
1
З курячої тушки вийняти печінку, серце, шлуночок, зрізати внутрішній жир, помити ззовні та всередині і дати стекти воді.
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °C.
2
Коренеплоди помити, почистити і нарізати великими кусками.
Часник розділити на зубки.
Цибулю можна не чистити, лише зрізати забруднені частини, помити і надрізати навпіл або четвертинками.
Імбир тоненько нашаткувати.
Апельсин, яблуко розрізати на четвертинки.
3
На дно гусятниці покласти пряні трави, інші прянощі, зверху покласти підготовлені коренеплоди.
4
В середину тушки покласти четвертинку апельсина, нашаткований імбир, четвертинки яблука, декілька зубків часнику, розрізану на четвертинки невеличку цибулину, гілочку материнки, іншої пряної трави, гвоздику, запашний перець, тощо…
5
Начинену тушку покласти в гусятницю на овочі грудинкою догори, накрити покришкою і поставити в розігріту до 250 °С духовку на 10-15 хв для розігрівання.
6
Коли страва закипить, стишити вогонь до 200 °С і запікати 2,5 години.
З печінки і серця можна зробити чудовий паштет, рецепт якого ви знайдете в блозі: Паштет з пташиної печінки. Шлуночок можна буде відварити при приготуванні юшок та борщів. Для цього, щоразу, коли ви купуєте курку, збирайте в морозилці окремо печінку з серцем та шлуночки, добавляючи їх до вже заморожених.
З жиру потрібно витопити смалець, який буде потрібен для тушенини, а також, ви отримаєте чудові шкварки.
Тому, поки тушкується курка, витопити з жиру смалець. Для цього:
7
- Жир нарізати на невеликі кубики, покласти в невеличкий сотейник або сковорідку і витопити смалець на найменшому вогні. 
- Коли шкварки стануть приємного запеченого кольору, скинути готовий смалець на ситце в невеличку ємність. Шкварки посолити і можна ними посмакувати, поки вони гарячі.
8
Через 2,5 години обережно дістати гусятницю з духовки і дати постояти декілька хвилин, щоб гусятниця і страва трохи охололи.
9
Дістати курку з гусятниці на широку тарелю, овочі разом з юшкою скинути на друшляк, дістати також начинку з курячої тушки.

■ Витоплювання шкварок


■ Приготування тушенини


Овочі від запікання та кістки після розбирання тушки залити 2-3 л води
і протушкувати протягом 1-1,5 години

Юшку від запікання курки залишити для подальшого приготування тушенини.
1
Запечену курку розібрати на м’ясо:
- обережно, щоб не поруйнувати, видалити дві жирові залози, які знаходяться в хвості тушки,
- з кісток зняти м’ясо; м’ясо пошматувати або ж нарізати невеликими кусками.
2
Овочі з прянощами після запікання та кістки покласти в каструлю, залити 2-3 л окропу, довести до кипіння і тушкувати на легенькому вогні 1-1,5 години.
3
Скинути все на сито, з кісток зняти можливі залишки м’яса. Отриманий росіл відставити. Овочі вже виварені і для подальшого використання не годяться.
4
Пошматоване м’ясо залити юшкою від запікання: рідина повинна ледь покривати м’ясо. Якщо юшки недостатньо, то добавити до потреби овочево-кісткового росолу.
5
Довести м’ясо до кипіння, посолити з розрахунку 1 ч.ложка на 0,5 л об’єму і протушкувати на слабкому вогні 30-60 хвилин.
Для кращого зберігання, страва повинна бути трохи солонцюватою.
Поки тушкується м’ясо, помити банки і кришки для закатування. Стерилізувати не потрібо, оскільки стерилізація відбуватиметься під час формування та закатування тушенини.

■ Формування, стерилізація та закатування тушенини



1
М’ясо, за допомогою ложки з отворами, щоб стікала зайва рідина, щільно закласти в банки на 1 см нижче плечика.
2
Банки з тушениною поставити на жаровні в духовку і увімкнути духовку розігріватись до 250 °С.
3
Стишити вогонь до 150 °С і протушкувати протягом 15 хвилин.
Одночасно, в іншу каструлю покласти кришки для консервування, і залити водою, щоб вода покривала кришки. Довести до кипіння, стишити вогонь і підтримувати легке кипіння до закатування тушенини.
Отриманий від витоплювання курячого жиру смалець довести на слабкому вогні майже до кипіння, вимкнути вогонь і залишити на теплій плиті. Якщо витопленого курячого смальцю недостатньо, щоб залити ним м’ясо майже по вінця банок, добавити до нього потрібну кількість свинячого смальцю.
4
Банки з тушениною, почергово, обережно діставати з духовки, заливати вище плечика, трохи нижче вінець, гарячим смальцем, закатувати кришками, перевертати догори дном і ставити на щільний рушник в теплому місці. Перевернуті банки накрити зверху щільним рушником до охолодження.
Зберігати тушенину в холодильнику, погребі або в іншому відповідному місці
Найкраще, страва смакує холодною, з хлібом та свіжими овочами (часник, цибуля, помідори, огірки, редька, тощо…), але також, слугує гарною м’ясною добавкою до гарячих гарнірів, юшок, рагу, тощо…



N.B.
Тушенина з домашньої курки м’ясних порід виходить довершеною, тому що це зовсім інше м’ясо, ніж у бройлера, хоча й домашнього. Тому, якщо у вас є можливість придбати домашню м’ясну курку, то навіть не вагайтесь. Звичайно ж, така курка, з червоним, щільним м’ясом, готується набагато довше – три з половиною години, а то й більше, але й смаковий результат виходить іншим!..
Подібним чином готується також тушенина з качки.
1 чайна ложка солі без гори є достатньою на об’єм 0,5 л страви.
Готувати підливу потрібно досить гострою і пряною, адже саме гострота і пряність надають м’ясним стравам вишуканості, смаку і корисності.
Росіл з овочів та кісток потрібно охолодити, зняти з нього шапку жиру і використати за потребою: просто випити гарячим з скибкою хліба, приготувати на його основі м’ясну підливу, використати для приготування холодцю, або ж зварити на ньому смачну юшку. В холодильнику росіл зберігається більше тижня, тому ви матимете час на розмірковування, куди його прилаштувати… Знятий же з шапки смалець можна використати для смаженини, яєчень, омлетів, тощо…


Це так просто: відкрити банку, витягти з неї виделкою шмат страви, і посмакувати з хлібом або ж піти далі, зробивши канапку...


Куряча тушенина з м’ячкою – що може бути смачніше?!...




Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар