понеділок, 27 березня 2023 р.

Ukrainian Mushrooms Dumplings – Vushka

Вушка з грибами
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

В українській кухні, вушка з грибами є частиною традиційних пісних страв, які подаються під час постувань, особливо, під час Різдвяного і Великоднього постів.

За звичай, вони не є окремою стравою, а частіше за все, слугують наповненням до юшок, наприклад, до просілного...

Тому що окремою, повноцінною і чудовою стравою з начиненого тіста є вареники: пухкі, соковиті, розміром з кулак… Тому, двох-чотирьох вареників завжди достатньо, як в тісті, так і в начинці, для задоволення зголоднілого організму як за калоріями, так і вишуканістю, а от вушка призначені для довершення рідкої страви, тобто, юшки…



Просілне з грибними вушками

Детальніше про вушка читайте в статті Вушка з м’ясом.
Отже, вушка – це невеличкі за розміром варенички з защіпленими кінчиками (до 5 см в діаметрі), зготовлені з крутого тіста, як для локшини. Для пісних вушок з грибами тісто замішують на воді. Тісто повинне бути досить крутим, али при цьому, еластичним.

Грибні вушка йдуть у якості наповнення до пісних овочевих юшок, наприклад, до просілного – бурякової юшки, тобто, виду борщу...


Грибні вушка з овочевою юшкою

Грибні вушка з просілним

Пісні вушка начиняють смаженими з цибулею грибами. Досить цікавими що до смаку виходять вушка з солоними грибами.

Також, смак грибних вушок грає в залежності від виду грибів. Грибні вушка неймовірно смакують з маслюками, опеньками, зонтиками. Суттєвими вони виходять з білими грибами. Досить ніжно вони смакують з печерицями і дощовиками та порхавками.

Необхідну кількість вушок можна приготувати відразу, а залишок варто заморозити. При заморожуванні, вушка стають ще смачнішими, оскільки визрівають, стають кондиційнішими.

Час підготовки:
30 хвилин
Розділ:
Страви з борошна; Страви з м'яса
Час формування:
1 година
Країна:
Україна
Час відварювання:
10-12 хвилин
К-сть порцій:
100 шт

■ Інгредієнти для приготування вушок з грибами


Білі гриби


Маслюки



Боровики


Дощовики

Інгредієнти для тіста:

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для тіста:
-
-
Борошно
400
г
Яйце
1
шт
Вода
200
мл
Сіль
0,5
кав.ложки
Для начинки:
-
-
Гриби
500
г
Цибуля
500
г
Олія
2-3
ст.ложки
Часник
1
головка
Прянощі мелені: чорний перець, лавровий лист, набір перців, гвоздика, тощо…
0,5
кав.ложки
Сіль
0,5-1
ч.ложка

■ Порядок приготування вушок з грибами

■ Замішування тіста для вушок


Тісто замішане


Тісто

визріле

Тісто для вушок повинне бути досить тугим, але залишатись еластичним.
1
Яйце вбити в миску і злегка збити з сіллю.
2
Добавити до яйця воду, розмішати і підсипати половину борошна.
3
Тісто вимішувати до однорідної маси, добавляючи потроху борошно.
4
Викласти тісто на припилений борошном стіл і протягом декількох хвилин вимішувати тісто доки воно не перестане прилипати до рук. Варто брати тісто в руку і з силою гепати ним об стола, що сприяє більшій його еластичності. Тісто повинне вийти тугим, але еластичним.
5
Загорнути тісто в поліетиленову плівку або пакет і залишити визрівати на 1-3 годин.
Поки визріває тісто, приготувати грибну начинку.

■ Приготування грибної начинки


Для начинки можна використовувати свіжі або солоні гриби, або попередньо замочені і відварені сушені гриби (грибний відвар з сушених грибів чудово згодиться для приготування юшок і підлив).
Кожен вид грибів дає свій характерний присмак вушкам: маслюки, опеньки, зонтики, білі гриби, печериці… Цікавою виходить начинка з солоних грибів.
1
Цибулю почистити і подрібнити.
2
Часник почистити, розчавити і посікти.
3
Гриби нарізати дрібними кубиками і злегка посікти.
4
Цибулю, помішуючи, злегка обсмажити на сильному вогні в олії, на гарно розігрітій сковорідці.
5
Добавити до цибулі гриби і помішуючи, обсмажити до легкого забарвлення цибулі. Зняти сковорідку з вогню.
6
Добавити до засмажки часник, прянощі, сіль і все перемішати.

■ Формування і відварювання вушок

Формування вушок за допомогою склянки (діаметром до 5 см) і качалки:



Вушка сформовані

Вушка морожені


Грибні вушка, відварені в овочевій юшці
Тісто, яке не в роботі, обов'язково загортайте у поліетиленову плівку або пакет, щоб воно не сохло, тому що тісто втратить еластичність і не склеюватиметься при формуванні вушок.
Відварювати вушка бажано порційно, щоб вони вільно поміщались на ширину каструлі.
При приготуванні вушок з юшкою, необхідно закладати вушка за 10 хвилин до завершення приготування юшки. При цьому, потрібно слідкувати, щоб вушка не переварювались.
1
Відрізати від тіста невеликий кусок, близько 6-ї частини, розкатати його в тонкий корж і видавити за допомогою склянки Ø до 5 см з десяток варениць. Обрізки обім’яти і покласти під плівку, щоб тісто не висихало.
2
На припиленому борошном столі, розкатати варениці в тонкі коржі, викласти на середину підготовлених варениць по 1 кавовій ложці начинки, слідкуючи за тим, щоб начинка не потрапляла на краї, тому що вушка погано защіпуватимуться.
3
Сформувати невеликий вареничок півмісяцем.
4
Ріжки вареничка загорнути досередини і защіпнути, утворивши круглий вареничок, схожий на вушко.
5
Сформовані вушка викладати на припилену борошном дошку.
6
Дошку з вушками покласти в морозилку. Заморожені вушка скласти в поліетиленовий пакет і тримати в морозилці.
7
Випрацювати подібним чином все тісто і начинку.
8
Вушка обережно викласти в киплячу юшку і довести до кипіння.
9
Після закипання, варити 10 хвилин.
При подачі пісних вушок з грибами, приправляти їх засмажкою на олії з цибулі і грибів: для цього, цибулю і гриби нарізати дрібними кубиками або смужками, цибулю викласти на розігріту на сильному вогні сковорідку і злегка припустити, добавити гриби і помішуючи, все трохи обсмажити до розм’якшення цибулі або до лекгого її забарвлення (не перепалювати ні гриби, ні цибулю)

Засмажка для пісних вушок на олії з цибулі і грибів:


N.B.
В рецепті, вивірено тіста та начинки для приготування 100 вушок. Але завжди є певні фактори, які впливають на дозування тіста і начинки. Особливо, коли нема практики, наприклад, при першому приготуванні вушок, і ви можете стикнутись з тим, що у вас залишилось або тісто, або начинка. В начинку можна добавити яйце і підсмажити з неї грибного січеника або використати начинку як приправу у вигляді засмажки. З тіста можна зготувати звичайні кльоцки або розкатати в локшину, або покласти в морозилку і зготувати при нагоді з іншою начинкою.
Формування вушок вручну:

При певній практиці, вушка ліпляться набагато швидше без розкатування тіста, а вручну, як і вареники:
- Відрізати від тіста кусок близько 6-ї частини, розкатати його в ковбаску товщиною 2 см, нарізати ковбаску невеличкими шматочками, щоб утворювались кульки діаметром близько 2 см.

- Кульки розминати пальцями в тоненькі варениці і викладати на них близько 1 кавової ложки начинки.

- Пальці занурювати в борошно і формувати півмісяцем невеличкий вареничок, прищіпуючи краї.

- Ріжки вареничка загорнути досередини, утворивши круглий вареничок, схожий на вушко.

- Сформовані вушка викладати на припилену борошном дошку.


*****

Грибні вушка в пісному просілному з цибуляно-грибною засмажкою:


Вушка з солоними маслюками і опеньками мають цікавий пряний і приємно гоструватий смак, а доповнює смакові відчуття засмажка з цибулі і грибів:



І не забувайте про часник і зелень, а до окремої страви можна взяти до смаку будь-яку гостру приправу або соус:


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар