Вушка з грибами
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
В українській кухні, вушка з грибами є частиною традиційних пісних страв, які подаються під час постувань, особливо, під час Різдвяного і Великоднього постів.
За звичай, вони не є окремою стравою, а частіше за все, слугують наповненням до юшок, наприклад, до просілного... |
Тому що окремою, повноцінною і чудовою стравою з начиненого тіста є вареники: пухкі, соковиті, розміром з кулак… Тому, двох-чотирьох вареників завжди достатньо, як в тісті, так і в начинці, для задоволення зголоднілого організму як за калоріями, так і вишуканістю, а от вушка призначені для довершення рідкої страви, тобто, юшки…
Просілне з грибними вушками
|
Детальніше про вушка читайте в статті Вушка з м’ясом.
| |
Отже, вушка – це невеличкі за розміром варенички з защіпленими кінчиками (до 5 см в діаметрі), зготовлені з крутого тіста, як для локшини. Для пісних вушок з грибами тісто замішують на воді. Тісто повинне бути досить крутим, али при цьому, еластичним.
|
Грибні вушка йдуть у якості наповнення до пісних овочевих юшок, наприклад, до просілного – бурякової юшки, тобто, виду борщу...
| Грибні вушка з просілним
|
Пісні вушка начиняють смаженими з цибулею грибами. Досить цікавими що до смаку виходять вушка з солоними грибами.
Також, смак грибних вушок грає в залежності від виду грибів. Грибні вушка неймовірно смакують з маслюками, опеньками, зонтиками. Суттєвими вони виходять з білими грибами. Досить ніжно вони смакують з печерицями і дощовиками та порхавками.
Необхідну кількість вушок можна приготувати відразу, а залишок варто заморозити. При заморожуванні, вушка стають ще смачнішими, оскільки визрівають, стають кондиційнішими.
Також, смак грибних вушок грає в залежності від виду грибів. Грибні вушка неймовірно смакують з маслюками, опеньками, зонтиками. Суттєвими вони виходять з білими грибами. Досить ніжно вони смакують з печерицями і дощовиками та порхавками.
Необхідну кількість вушок можна приготувати відразу, а залишок варто заморозити. При заморожуванні, вушка стають ще смачнішими, оскільки визрівають, стають кондиційнішими.
Час підготовки:
|
30 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з борошна; Страви з м'яса
|
Час формування:
|
1 година
|
Країна:
|
Україна
|
Час відварювання:
|
10-12 хвилин
|
К-сть порцій:
|
100 шт
|
■ Інгредієнти для приготування вушок з грибами
Білі гриби | Маслюки |
Боровики | Дощовики |
Інгредієнти для тіста:
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для тіста:
|
-
|
-
|
Борошно
|
400
|
г
|
Яйце
|
1
|
шт
|
Вода
|
200
|
мл
|
Сіль
|
0,5
|
кав.ложки
|
Для начинки:
|
-
|
-
|
Гриби
|
500
|
г
|
Цибуля
|
500
|
г
|
Олія
|
2-3
|
ст.ложки
|
Часник
|
1
|
головка
|
Прянощі мелені: чорний перець, лавровий лист, набір перців, гвоздика, тощо…
|
0,5
|
кав.ложки
|
Сіль
|
0,5-1
|
ч.ложка
|
■ Порядок приготування вушок з грибами
■ Замішування тіста для вушок
Тісто замішане
Тісто
| визріле
|
●
|
Тісто для вушок повинне бути досить тугим, але залишатись еластичним.
|
1
|
Яйце вбити в миску і злегка збити з сіллю.
|
2
|
Добавити до яйця воду, розмішати і підсипати половину борошна.
|
3
|
Тісто вимішувати до однорідної маси, добавляючи потроху борошно.
|
4
|
Викласти тісто на припилений борошном стіл і протягом декількох хвилин вимішувати тісто доки воно не перестане прилипати до рук. Варто брати тісто в руку і з силою гепати ним об стола, що сприяє більшій його еластичності. Тісто повинне вийти тугим, але еластичним.
|
5
|
Загорнути тісто в поліетиленову плівку або пакет і залишити визрівати на 1-3 годин.
|
●
|
Поки визріває тісто, приготувати грибну начинку.
|
■ Приготування грибної начинки
|
|
|
|
|
|
●
| |
●
|
Кожен вид грибів дає свій характерний присмак вушкам: маслюки, опеньки, зонтики, білі гриби, печериці… Цікавою виходить начинка з солоних грибів.
|
1
|
Цибулю почистити і подрібнити.
|
2
|
Часник почистити, розчавити і посікти.
|
3
|
Гриби нарізати дрібними кубиками і злегка посікти.
|
4
|
Цибулю, помішуючи, злегка обсмажити на сильному вогні в олії, на гарно розігрітій сковорідці.
|
5
|
Добавити до цибулі гриби і помішуючи, обсмажити до легкого забарвлення цибулі. Зняти сковорідку з вогню.
|
6
|
Добавити до засмажки часник, прянощі, сіль і все перемішати.
|
■ Формування і відварювання вушок
Формування вушок за допомогою склянки (діаметром до 5 см) і качалки:
|
|
|
|
Вушка сформовані
| Вушка морожені
|
Грибні вушка, відварені в овочевій юшці
●
|
Тісто, яке не в роботі, обов'язково загортайте у поліетиленову плівку або пакет, щоб воно не сохло, тому що тісто втратить еластичність і не склеюватиметься при формуванні вушок.
|
●
|
Відварювати вушка бажано порційно, щоб вони вільно поміщались на ширину каструлі.
|
●
|
При приготуванні вушок з юшкою, необхідно закладати вушка за 10 хвилин до завершення приготування юшки. При цьому, потрібно слідкувати, щоб вушка не переварювались.
|
1
|
Відрізати від тіста невеликий кусок, близько 6-ї частини, розкатати його в тонкий корж і видавити за допомогою склянки Ø до 5 см з десяток варениць. Обрізки обім’яти і покласти під плівку, щоб тісто не висихало.
|
2
|
На припиленому борошном столі, розкатати варениці в тонкі коржі, викласти на середину підготовлених варениць по 1 кавовій ложці начинки, слідкуючи за тим, щоб начинка не потрапляла на краї, тому що вушка погано защіпуватимуться.
|
3
|
Сформувати невеликий вареничок півмісяцем.
|
4
|
Ріжки вареничка загорнути досередини і защіпнути, утворивши круглий вареничок, схожий на вушко.
|
5
|
Сформовані вушка викладати на припилену борошном дошку.
|
6
|
Дошку з вушками покласти в морозилку. Заморожені вушка скласти в поліетиленовий пакет і тримати в морозилці.
|
7
|
Випрацювати подібним чином все тісто і начинку.
|
8
|
Вушка обережно викласти в киплячу юшку і довести до кипіння.
|
9
|
Після закипання, варити 10 хвилин.
|
●
|
При подачі пісних вушок з грибами, приправляти їх засмажкою на олії з цибулі і грибів: для цього, цибулю і гриби нарізати дрібними кубиками або смужками, цибулю викласти на розігріту на сильному вогні сковорідку і злегка припустити, добавити гриби і помішуючи, все трохи обсмажити до розм’якшення цибулі або до лекгого її забарвлення (не перепалювати ні гриби, ні цибулю)
|
Засмажка для пісних вушок на олії з цибулі і грибів:
N.B.
●
|
В рецепті, вивірено тіста та начинки для приготування 100 вушок. Але завжди є певні фактори, які впливають на дозування тіста і начинки. Особливо, коли нема практики, наприклад, при першому приготуванні вушок, і ви можете стикнутись з тим, що у вас залишилось або тісто, або начинка. В начинку можна добавити яйце і підсмажити з неї грибного січеника або використати начинку як приправу у вигляді засмажки. З тіста можна зготувати звичайні кльоцки або розкатати в локшину, або покласти в морозилку і зготувати при нагоді з іншою начинкою.
|
●
| Формування вушок вручну:
При певній практиці, вушка ліпляться набагато швидше без розкатування тіста, а вручну, як і вареники: - Відрізати від тіста кусок близько 6-ї частини, розкатати його в ковбаску товщиною 2 см, нарізати ковбаску невеличкими шматочками, щоб утворювались кульки діаметром близько 2 см.
- Кульки розминати пальцями в тоненькі варениці і викладати на них близько 1 кавової ложки начинки. - Пальці занурювати в борошно і формувати півмісяцем невеличкий вареничок, прищіпуючи краї. - Ріжки вареничка загорнути досередини, утворивши круглий вареничок, схожий на вушко. - Сформовані вушка викладати на припилену борошном дошку. |
*****
Грибні вушка в пісному просілному з цибуляно-грибною засмажкою:
|
|
|
|
Вушка з солоними маслюками і опеньками мають цікавий пряний і приємно гоструватий смак, а доповнює смакові відчуття засмажка з цибулі і грибів:
|
|
|
|
Немає коментарів:
Дописати коментар