понеділок, 6 березня 2023 р.

Beet Kvass

Буряковий квас
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Буряк в українській кухні займає досить почесне місце, адже найголовніша українська страва – борщ – завдячує своєму смакові і цінності, в першу чергу, бурякові.

Не менш традиційним українським стравам, як оселедець під шубою, вінегрет, шпундра, саме буряк привносить свого характерного смаку та кольору. Також, буряк запікають, готують з нього досить оригінальну закуску, як буряк з чорносливом і волоськими горіхами.

Але є ще одна традиційна страва з буряку – це буряковий квас та квашений буряк.

В традиційній українській кухні, буряковий квас та квашений буряк використовують в приготуванні борщів у якості підкислювача для страви. Також буряковий квас і квашений буряк дозволяють зварити борщ з насиченим, густим буряковим кольором, який перетворює цю юшку у витвір мистецтва.


Просілне – вид червоного борщу або бурякова юшка – також готується на буряковому квасі і з квашеними буряками.

Буряковий квас – це ферментований напій, який має всі цілющі властивості, власне, самого буряка, а також всі переваги збродженого продукту.


Час підготовки:
30 хвилин
Розділ:
Напої
Час зброджування:
1-3 тижні
Країна:
Україна
Місце зберігання:
В темному прохолодному місці: холодильник, погріб
К-сть порцій:
3 літри

■ Інгредієнти для приготування бурякового квасу



Інгредієнти
Кількість
Од вим
Буряк червоний
1
кг
Цукор
100
г
Вода
3
л

■ Порядок приготування бурякового квасу


Для бурякового квасу підійде будь-який буряк – циліндр або круглий. Насиченість кольору залежатиме від насиченості кольору самого коренеплоду.
1
Буряк почистити, нашаткувати соломкою або нарізати тоненькими кружальцями.
2
Покласти підготовлений буряк в 5-літрову банку, добавити цукор, залити теплою, свіжою водою. Залишити в банці вільний простір на 2-3 пальці для бродіння.
3
Накрити банку бавовняною серветкою і поставити в темне тепле місце для зброджування.
4
Перші 2-3 дні, перемішувати буряк двічі на день. Потім, раз на день.
Процес зброджування триває від тижня до трьох, в залежності від температури довкілля та пори року.
Зброджений буряковий квас закрити негерметичною покришкою і поставити в холодне місце – в холодильник або погріб.
Вживати склянку-дві протягом дня.
Квас, а також квашений буряк, слугують в якості підкислювача для борщів.


N.B.
Як зазначається в Енциклопедичному довіднику – Лікарські рослини, Київ, 1992:
«Лікувальне значення столових буряків зумовлене наявністю в них багатьох фізіологічно активних речовин у кількостях, що мають лікувально-профілактичне значення. У столових буряках є цукри (сахароза, глюкоза, фруктоза), органічні кислоти (щавлева, яблучна, лимонна), пектини (1,2%), білок (1,7%), бетаїн, каротин (0,01 мг%), аскорбінова кислота (5—15 мг%), вітамін В, (0,02 мг%), вітамін В2 (0,04 мг%), барвники та сполуки калію (288 мг%), магнію (40—45 мг%), заліза (1400 мкг/100 г), міді (140 мкг/100 г), ванадію, бору, йоду, марганцю, кобальту, літію, молібдену, рубідію, фтору і цинку.
Буряковий сік виявляє спазмолітичну, діуретичну і протисклеротичну дію. Він стимулює гемопоез, шлункову секрецію і перистальтику кишечника, затримує розвиток мікроорганізмів у кишечнику, сприяє виведенню холестерину, підвищує міцність кровоносних капілярів, розслаблює спазми судин, виявляє протипухлинні властивості, регулює обмін речовин в організмі, позитивно впливає на функції статевих залоз, поліпшує зір. Відомі й протизапальні та ранозагоювальні властивості бурякового соку. Вживання буряка є ефективним при спастичних колітах, атеросклерозі, тиреотоксикозі, аритміях, гіпертонічній хворобі, захворюваннях печінки, атонії кишечника, хронічних запорах. Сирий і квашений буряк — ефективний засіб при лікуванні цинги».
При цьому, слід зазначити, що «протипоказано вживати буряк у великих кількостях при нирковокам’яній хворобі (насамперед при оксалурії) та інших порушеннях обміну речовин».



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар