Картопля смажена з маслюками і цибулею
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Маслюк (Suillus luteus), за книжним визначенням, є грибом дуже гарної їстівної якості, але це дуже сухо і не повністю розкриває саму суть цього гриба, тому що маслюк є одним з найхарактерніших в смаковому і нюховому плані грибів. Аромат і смак маслюка здатні внести в будь-яку другу страву особливу нотку, від якої страва стає багатшою і вишуканішою...
І навіть два-три гриби нададуть юшці або смаженій картоплі запаморочливого аромату і смаку!.. |
Необхідно зазначити, що хоча страва і називається грибною, насправді, маслюків в неї йде лише третя-п’ята частина від загального об’єму інших овочів. Звичайно ж, завжди існує спокуса покласти до страви цілими грибочки, і побільше, щоб нахромлювати їх виделкою, та це оманливе бажання, тому що самі по собі, маслюки, як і інші гриби, є досить пісним, майже ніяким на смак інгредієнтом.
А от у комплексній страві, вони як раз і розкривають свій смак і аромат. Саме тому, їх потрібно нарізати, як і будь-які інші гриби, дрібними шматочками – 1-1,5 см. У поєднанні з цибулею, вони нададуть страві ніжного і вишуканого смаку. Ви це відчуєте, коли покладете до рота порцію картоплі з грибами: крохмалистість картоплі і ніжна плоть гриба та цибулі утворюють неймовірний смаковий і чуттєвий букет, а довершує відчуття аромат самої страви, і саме з маслюками...
А от у комплексній страві, вони як раз і розкривають свій смак і аромат. Саме тому, їх потрібно нарізати, як і будь-які інші гриби, дрібними шматочками – 1-1,5 см. У поєднанні з цибулею, вони нададуть страві ніжного і вишуканого смаку. Ви це відчуєте, коли покладете до рота порцію картоплі з грибами: крохмалистість картоплі і ніжна плоть гриба та цибулі утворюють неймовірний смаковий і чуттєвий букет, а довершує відчуття аромат самої страви, і саме з маслюками...
Час підготовки:
|
15-20 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з грибів
|
Час приготування:
|
30 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
-
|
-
|
К-сть порцій:
|
4-6 порцій
|
■ Інгредієнти для приготування страви
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Картопля
|
1-1,5
|
кг
|
Цибуля
|
0,5
|
кг
|
Маслюки
|
300-500
|
г
|
Олія
|
-
|
за потребою
|
Сіль
|
-
|
за смаком
|
Перець чорний мелений
|
-
|
за смаком
|
Лавровий лист мелений
|
-
|
за смаком
|
Часник
|
1-2
|
голівки
|
Зелень
|
1
|
букет
|
Інгредієнт
|
-
|
за смаком
|
■ Порядок приготування страви
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1
|
З шапок маслюків зняти коричневу плівку, зрізати або зішкрябати ушкоджені і забруднені місця.
|
2
|
Картоплю і цибулю почистити.
|
3
|
Картоплю розрізати на четвертинки.
|
4
|
Розігріти широку сковорідку з олією і обсмажити в ній картоплю майже до готовності на сильному вогні, регулярно помішуючи, щоб картопля рівномірно обсмажувалась і не пригорала.
|
5
|
Поки смажиться картопля, гриби порізати невеликими кубиками (1-1,5 см), цибулю нарізати соломкою.
|
6
|
Підсмажену картоплю викласти з сковорідки в інший посуд, добавити за потреби олії і обсмажити в ній цибулю до м’якого стану, не пересмажуючи її.
|
7
|
Добавити до цибулі підготовлені маслюки і просмажити разом на сильному вогні протягом 5-7 хвилин, постійно помішуючи, щоб гриби не приставали до сковорідки і не підгорали.
|
8
|
Добавити до грибів картоплю, перемішати, посолити, поперчити, притрусити лавровим листом, за бажанням, іншими спеціями. Протушкувати страву разом протягом 2-3 хвилин і зняти з вогню.
|
9
|
Притрусити картоплю посіченим часником і зеленню, перемішати.
|
10
|
Страва смакує як гарячою, так і холодною!
|
|
|
N.B.
●
|
Збирати маслюки потрібно акуратно, не перевертаючи догори ніжкою, щоб не натрусити в гриба піску. Важливо відразу ж підчищати забруднені, червиві та ушкоджені місця, а також знімати коричневу плівку з шапки, кладучи до кошика вже чистий гриб. Поки гриб свіжий, плівка легко знімається, трохи постоявши, вона підсихає і вже знімається не так легко. Обчищаючи відразу ж забруднені місця, ви уникнете піску на зубах, тому що маслюки не миються.
|
●
|
Насправді, лісові гриби є досить важкою для травлення їжею, тому потрібно знати міру. Для людини, достатньо однієї-двох столових ложок готових грибів, щоб задовольнити потреби організму. А ще, самі по собі гриби є просто харчовою добавкою, хоча і корисною, тому, декілька грибів чудово доповнять смакові і нюхові якості страви, але з’їсти цілу тарілку смажених грибів, навіть якщо вони і смакують вам, справа даремна. Саме тому, в пропонованому рецепті, на два кілограми інших овочів, береться лише 300-500 грамів маслюків. Вони надають страві свого характерного маслюкового запаху і смаку, а сама страва виходить ніжною, не важкою і вишуканою!
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар