четвер, 2 березня 2023 р.

Cherry Plum Vinegar

Сливовий (аличевий) оцет
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Сливовий оцет вражає своїм легким ароматом та присмаком свіжої ягоди, і привносить свою характерну родзинку до страви, в якій його використовують.

А також, як будь-який інший фруктово-ягідний оцет, він є корисним і потрібним для людського організму продуктом харчування…

Ним, подібно до яблучного оцту, можна скроплювати салати і класти в борщі, різні соління в якості підкислювача та природнього консерванта, і зокрема, в Помідори або в Перець в часниковому маринаді або в Моркву по-корейськи, Квашені баклажани, Хрін, тощо…

Сливовим оцтом можна підмариновувати цибулю для різних страв або для несолодкої випічки, або ж просто, розбавивши чайну-столову ложку склянкою води, випити в спекотний літній день для потамування спраги.

Також, він є чудовим жарознижувальним засобом при застудних станах, коли потрібно пити багато підкисленої рідини.


Найкраще для сливового оцту підходить алича, оскільки вона вже має певну кислотність, і оцет з неї виходить насиченим, міцним і ароматним. А також, вона дає приємний, легкий ягідний аромат і смак з елементами свіжості.

Час підготовки:
30 хв
Розділ:
Соління; Приправи
Час зброджування:
1-2 місяці
Країна:
Україна
Час вистоювання:
Від 2-3 місяців до року і більше
К-сть порцій:
4,5 л

■ Інгредієнти для приготування сливового (аличевого) оцту


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Слива (алича)
2,5-3
кг
Вода
3
л
Цукор
300
г

■ Порядок приготування сливового (аличевого) оцту


Випрацьовується практично вся м'якоть


До сливової м'якоті можна добавити яблуко або грушу


Для сливового оцту можна взяти будь-який сорт сливи, але найкраще підходить алича (червона або жовта), яка вже сама собою має певну кислотність.
1
Аличу помити, покласти в каструлю, залити окропом, щоб вода ледь покривала ягоду. Довести до кипіння і проварити 1-2 хвилини, щобо ягоди розтріскались.
2
Ягоду скинути на друшляк з великими отворами (узвар залишити окремо) і охолодити.
3
З охолодженої ягоди вийняти кісточки: найпростіше, це зробити дерев’яною ложкою і рукою, протираючи ягоду в друшляку, поставленому в каструлю або в миску. Якщо на кісточках залишається чимало м’якоті, то кісточки покласти в узвар і ще раз довести до кипіння і знову проварити 1-2 хвилини.
4
Вичавки з кісточками скинути на сито і протерти до вже протертої м’якоті. Таким чином, випрацьовується практично вся алича й у відхід йдуть лише чисті кісточки та ложка лушпиння.
5
Протерту ягоду покласти в 5-літрову скляну або пластикову банку, добавити цукор, залити узваром, добавити до потрібного об'єму теплою свіжою водою (банку не заповнювати під горлечко, залишаючи щонайменше на декілька пальців вільного простору, що потрібно для бродіння), накрити банку бавовняною серветкою і поставити в темне і тепле місце для бродіння.
6
Перші 2-3 дні перемішувати ягоду 2-3 рази на день, потім, можна раз на день, ще пізніше – раз на декілька днів.
7
По завершенню бурхливого бродіння (2-4 тижні), коли вичавки осядуть на дно, зцідити оцет за допомогою шланга або через сито в інший посуд, накрити знову бавовняною серветкою і залишити оцет доброджуватись і освітлюватись (1-2 місяці).
8
Після того, як оцет освітлиться (відпрацьовані дріжджі осядуть на дно), зцідити оцет за допомогою шланга, уникаючи захоплення відпрацьованих дріжджів.
9
Розлити оцет в пляшки, закрити покришками або закрутками і зберігати у прохолодному місці – в погребі або в холодильнику.
З часом, в оцті може утворюватись оцтовий гриб, який потрібно вилучати з оцту.
Оцет може зберігатись в прохолодному місці протягом декількох років, упродовж яких він лише набиратиме міцності.


N.B.
Якщо говорити про домашній і магазинний фруктово-ягідні оцти, то магазинний оцет – дистильований (тобто, це – просто звичайна, кисла консерва) і у ньому немає живих бактерій, які й надають оцту цілющих властивостей. А ще, однією з чудових переваг домашнього фруктово-ягідного оцту є та, що він без інших добавок, чим можуть грішити магазинні оцти, він є природнім консервантом і не псується роками, зберігаючи при цьому всі свої цілющі властивості. Один раз зробивши 3 літри фруктово-ягідного оцту, та зберігаючи його під герметичним корком в холодильнику або в погребі, ви користуватиметесь ним не один рік!..
З часом, в пляшці або в банці, в яких у вас зберігається оцет, починає утворюватись кругла, щільна желейна маса – оцтовий гриб, подібний до чайного або молочного гриба. Це не означає, що оцет псується, а навпаки, що він живе своїм життям, набуваючи все нових і нових якостей. Так трапляється, що коли до оцту доходять руки, то в банці, дійсно, плавають м’ясисті, в декілька шарів гриби. І як не шкода їх, але доводиться з ними прощатись, щоб не перетворити виготовлення оцту в домашню ферму по виробництву цих «оцтових грибів». Але те, що вони стають частиною певної домашньої екосистеми, так це – факт.
Подібно до яблучного оцту, сливовий оцет можна застосовувати в багатьох випадках: в їжу, в космметиці, лікуванні, як тонік, очищувач, засіб для нігтів і волосся, тощо…
Фруктово-ягідний оцет можна робити з будь-яких фруктів та ягід, а також і овочів. Свого часу, я перепробував різні види оцту, але в щоденному житті, людина не в силі спожити все те розмаїття, яке дає нам Природа та фантазія кухаря, тому, я зупинився на сливовому та яблучному оцтах, які, як на мене, є найуніверсальнішими і найкращими, особливо, для здоров’я…
З власного досвіду, можу сказати, що я використовую фруктово-ягідний оцет в салатах, соліннях, солодкій випічці, де гаситься сода, в оладках, у всіх стравах, де потрібно підмариновувати цибулю – оселедці, м’ясо, тощо... Сливовий та яблучний оцти – це такі ж обов’язкові на кухні інгредієнти, як і чорний перець, лавровий лист, сіль, олія, тощо...



Оцтовий гриб - він живий і його завжди шкода вилучати з оцту, але іншого виходу нема...


Хай живе на кухні сливовий оцет!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар