неділю, 2 квітня 2023 р.

Poultry liver pâté

Паштет з пташиної печінки
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

У печінкового паштету все виважено: пташина печінка, масло, прянощі, що й дає неймовірний результат.

Ця страва не для насичення, а для задоволення, особливо, коли вона супроводжується склянкою гарного вина або чаркою ягідної горілки...

Печінковий паштет з птиці, як і інші паштети, набув популярності ще у Середньовіччі, хоча, подібна страва губиться десь ще у давніших часах. Звичайно, ж змінювалась метода приготування, довершувались смаки, але основні складники залишались незмінними – пташина печінка і жир.

Пропоную приготувати печінковий паштет за найпростішим рецептом, але, як на мою думку, найвишуканішим!..


Цю страву можна готувати з печінки будь-якої птиці – гусячої, качиної, курячої або якоїсь іншої, а також з кролячої. Всі ці печінки є досить ніжними і дають легкий, приємний присмак.

І звичайно ж, на успіх паштету суттєво впливають прянощі, які додаються виважено, з розумінням, але й достатньо, щоб страва мала приємний пряний присмак...

Час підготовки:
20 хвилин
Розділ:
Страви з м’яса
Час відварювання:
5-7 хвилин
Країна:
Європа
Час визрівання:
2 доби
К-сть порцій:
500 мл

■ Інгредієнти для приготування печінкового паштету з птиці


Печінка качина (зліва) і куряча (справа)


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Печінка гусяча / качина / куряча / кроляча
350
г
Масло
200
г
Вино біле / Пиво світле / Оцет ягідний з водою (для маринаду)
350-500
мл
Набір перців, перець духмяний, гвоздика, лавровий лист… (для відвару)
-
до смаку
Прянощі мелені: пряні трави, перці, тощо…
-
до смаку
Сіль
-
до смаку
Портвейн / Бренді / Віскі / Ягідна горілка…
30-50
мл
Масло пряжене / Смалець / Пташиний жир (для заливки)
-
за потреби

■ Порядок приготування печінкового паштету


Печінка маринована


Пряний відвар для печінки


Печінка варена


Паштет сформований


Паштет охолоджений


Паштет визрілий

Пакування страви для заморожування

1
Масло дістати з холодильника і залишити на декілька годин при кімнатній температурі для розм’якшення.
2
Тим часом, зачистити печінку, видалити судини, прожилки, розрізати навпіл.
3
Замаринувати печінку у вині або в пиві, або в ягідному оцті з водою на 3 години. Маринад повинен повністю покривати печінку. Можна добавити до маринаду 100 мл бренді, віскі, фруктово-ягідної горілки...
4
Закип’ятити в невеликій каструлі 0,5 л води, покласти в окріп цілими гвоздику, лавровий лист, набір перців, тощо і проварити протягом 10 хвилин при помірному кипінні. Процідити відвар крізь сито і знову довести до кипіння.
5
Покласти замариновану печінку в окріп і відварити протягом 5-7 хвилин при помірному кипінні. Дістати печінку шумівкою з росолу і злегка подрібнити ножем.
6
Подрібнену печінку, розм’якшене масло покласти в блендер, до смаку посолити, поперчити, приправити меленими прянощами, скропити портвейном або іншим алкоголем і вимішати за декілька разів до кремової консистенції.
7
Розкласти страву в скляний або керамічний порційний посуд і охолодити в холодильнику протягом години-двох.
8
Трохи пряженого масла або смальцю, або пташиного жиру розтопити на слабкому вогні до рідкого стану і залити зверху охолоджений паштет: жир повинен лише трохи покрити паштет, утворивши тоненьку жирову плівку, яка убезпечуватиме страву від обвітрювання. Можна покласти на паштет по лавровому листку (лавровий лист сприяє кращому зберіганню страви).
9
Поставити паштет вистоюватись в холодильнику на дві доби.
Страва смакує зі свіжим домашнім хлібом або з гарячими тостами, або зі злегка обсмаженими нежирними грінками.
Паштет чудово зберігається в холодильнику до двох тижнів. Для довшого зберігання страву можна заморозити. Для цього, обгорнути посудини з паштетом харчовою плівкою і поставити в морозильник. За декілька годин до подачі, розморозити паштет в холодильнику.



N.B.
Вино, пиво, фруктово-ягідний оцет створюватимуть в маринаді свій особливий смаковий букет, який відчуватиметься в кінцевій страві. Так само як і прянощі, які ви можете класти на свій смак, так само як і алкоголь, який ви додаєте в паштет. Важливо, щоб паштет був достатньо солоним і приправленим прянощами, тому що саме ці інгредієнти витворюють вишуканість смаку страви.
Часто, коли я пропоную комусь цей рецепт, то люди намагаються збагачувати страву іншими інгредієнтами, як то цибуля, морква, тощо, але то вже виходить інша страва. А тут – лише печінка, масло і прянощі, що є достатнім для вишуканості смаку!



Печінковий паштет, намазаний на скибку домашнього, свіжеспеченого хліба, не залишає жодних шансів для будь-якої нем'ясної дієти...





Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар