Опеньки
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Похмура, дощова, прохолодна погода глибокої осені лякає людей, але не опеньків, тому що це для них наймиліший час!..
І в таку погоду, знайшовши пеньок, густо всіяний тугими опеньками, грибника проймає збудження не гірше, ніж рибалку, який тягне на гачку гарну рибину... |
Опеньок осінній справжній (Armillaria mellea) має чудовий, лише йому притаманний, особливий грибний смак, який, при різних способах його приготування, щоразу розкривається новими нотками.
Опеньки можна смажити, варити, солити, маринувати, сушити і споживати їх як окрему страву з гарніром або у вигляді закуски, а також, опеньки можна класти у вигляді смакової добавки до інших перших і других страв, від чого страви стають ще смачнішими і неперевершеними щодо смакових і нюхових відчуттів…
|
|
|
Опеньки бувають невеликого розміру, які ростуть групами, а бувають великі, розкриті, одиночні. Якщо опеньки зібрані без піску, то дрібні гриби покласти в друшляк і промити занурюючи у воду, а потім, при можливості, під проточною водою. Великі опеньки, щоб не поруйнувати їх, діставати по-одному і промивати кожен окремо занурюючи у воду або під проточною водою.
|
|
|
|
|
Характерною особливістю опеньків є та, що при тепловій обробці: відварюванні, смаженні, тушкуванні, тощо, вони сильно втушковуются – майже удвічі.
А при сушінні, з кілограма свіжих опеньків можна отримати лише близько 70 г сушених. Та це не привід для докорів, тому що сушені опеньки дають у страві надзвичайно насичений аромат і смак, і вистачає декількох сушених опеньків, щоб отримати гарний грибний присмак. Краще сушити великі опеньки, тому що вони менше усушуються. Опеньки є грибами досить важкими для травлення, тому, однієї-двох столових ложок готових грибів достатньо для збалансованого харчування. Смажені опеньки чудово смакують з будь-яким гарніром: картоплею, кашею, пастою, овочами. Їх можна також добавляти в кінці приготування до різноманітних рагу, кулешів, печень, інших тушкованих м’ясних та овочевих страв. Солоні опеньки можуть слугувати самостійною закускою, а добавивши їх до квашеної капусти, ви внесете до соління нову смакову нотку… Способів приготування будь-яких грибів не так вже й багато: відварити, підсмажити, засолити, замаринувати, висушити, заморозити, але у будь-якому випадку, гриби є чудовою харчовою добавкою до різних страв. Опеньки (як і більшість їстівних грибів) також готуються без якихось великих затрат сил і дуже просто: відварені, смажені, солоні, мариновані і сушені – це і всі основні технологічні процеси… |
|
|
Найпростіше застосування опеньків – це їх помити, подрібнити і використати в якості смакової добавки при приготуванні юшки або другої страви. Подрібнені опеньки можна заморозити і потім, добавляти в юшки та в другі страви.
А також опеньки можна просто підсмажити в олії:
А також опеньки можна просто підсмажити в олії:
■ Інгредієнти для смажених опеньків
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Опеньки
|
1
|
кг
|
Олія
|
2-3
|
ст.ложки
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування смажених опеньків
|
|
1
|
Опеньки, занурюючи, промити в декількох водах, а потім, при можливості, під проточною водою. Помиті гриби викласти на друшляк, щоб стекла вода.
|
2
|
Великі гриби нарізати на необхідної величини кубики, смужки, тощо.., середні гриби можна порозрізати уздовж, маленькі гриби можна готувати цілими відповідно до бажань та естетичних вподобань.
|
3
|
Підготовлені гриби викласти у розігріту глибоку сковорідку або велику, широку каструлю, або у широкий казан і тушкувувати помішуючи на сильному вогні доки не випарується майже вся вода.
|
4
|
Коли юшка з грибів майже повністю випарується, добавити до грибів олію і помішуючи, смажити поки опеньки не почнуть «полускувати, пострілювати, пописукувати». Це говорить про те, що гриби готові.
|
5
|
Смажені опеньки можна спожити з будь-яким гарніром або добавити до іншої страви, тому, якщо ви готуєте лише порцію грибів для того, щоб відразу з’їсти, то олії необхідно брати небагато, солі – до смаку. Подальшу ж їх обробку ви можете проводити за вибраним вами рецептом: притушкувати в цибулі, в сметані, тощо... (Дивіться рецепт "Опеньки смажені в сметані") |
●
|
Смажені опеньки можна зберігати в холодильнику або в погребі, або в іншому холодному місці протягом декількох місяців, тому, якщо гриби смажаться для подальшого зберігання, то олії кладеться більше і гриби необхідно робити трохи солонцюватими. Детальніше про заготівлю опеньків на зиму дивіться в статті «Опеньки смажені на зиму» |
На зиму, опеньки можна також засолити або замаринувати, але я не прихильник маринованих консервованих страв, оскільки вони втрачають всю свою поживну "живу" цінність, перетворюючись у харчову добавку:
■ Інгредієнти для солоних опеньків
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Опеньки
|
1,5
|
кг
|
Лавровий лист, перець духмяний, гвоздика (за бажанням)
|
-
| до смаку
|
Оцет яблучний / фруктово-ягідний (за бажанням)
|
50
|
мл
|
Сіль: на 1 літр об’єму х 1 ст.ложка, тобто:
|
25-30
|
г
|
■ Порядок приготування солоних опеньків
|
|
|
|
1
|
Опеньки, занурюючи, промити в декількох водах, а потім, при можливості, під проточною водою. Помиті гриби викласти на друшляк, щоб стекла вода.
|
2
|
В 5-літрову каструлю налити 3 л води, довести до кипіння, добавити за бажанням лавровий лист, духмяний перець, гвоздику, покласти опеньки в киплячу воду, знову довести до кипіння і проварити 1-2 хвилини.
|
3
|
Вимкнути вогонь і шумівкою дістати опеньки з узвару в миску, не зачірпуючи з дна можливий пісок і забруднення.
|
4
|
Вимішати гриби з сіллю, можна добавити 50 мл яблучного оцту. Викласти гриби в контейнер, в якому вони засолюватимуться (за рецептом чудово підходить 2-літровий круглий контейнер).
|
5
|
Покласти зверху гніт (мілка тарілка відповідного діаметру). Якщо гніт не занурюється в грибну юшку, то добавити трохи юшки з грибного узвару, щоб гриби і гніт були покриті рідиною.
|
6
|
Поставити опеньки в холодильник або в погріб на 2-3 тижні для засолювання і зберігання. |
●
|
Узвар з грибів акуратно злити через сито в інший посуд, не збурюючи з дна можливі пісок і забруднення, залишивши на дні трохи юшки, яку просто вилити. |
●
|
Узвар з грибів можна використати для приготування перших та других страв. |
●
|
Солоні опеньки можуть бути самостійною закускою. При подачі, якщо гриби засолоні, їх можна промити в друшляку під проточною водою. Приправити до смаку нашаткованою цибулею, яблучним оцтом або соком з лимона та олією. |
●
|
Солоні опеньки можна добавити до квашеної капусти, зробивши соління ще смачнішим. |
|
|
|
|
■ Опеньки сушені
Сушені опеньки є чудовою смаковою і нюховою добавкою до узварів, бульйонів, перших і других страв.
При сушінні, опеньки зменшуються в 10 разів і більше, тому, з кілограма свіжих опеньків ви отримаєте щонайбільше 100 г сушених. Але у страву буде достатньо декількох грибочків, щоб вона отримала грибний аромат опеньків. |
Великі, одиночні опеньки усушуються менше, тому, вони найкраще підходять для сушіння, але, за звичай, ми використовуємо те, що є під рукою...
Сушити опеньки найкраще в сушарці або в привідчиненій духовці з вентилятором на дрібній решітці. Якщо ви не маєте таких технічних можливостей, то гриби можна висушити і в звичайній привідчиненій духовці на жаровні.
Сушити гриби потрібно при мінімальній температурі (в побутових духовках, це – 50 °C) протягом декількох годин, залишаючи дверцята привідчиненими і час від часу, перемішуючи гриби.
Сушити в духовці до повного висихання, але слідкувати, щоб гриби не почали підсмажуватись.
Дістати гриби з духовки і залишити їх досушуватись ще протягом декількох днів в сухому, провітрюваному, затемненому приміщенні.
Зберігати в герметичному контейнері в сухому приміщенні.
N.B.
●
|
Не зайве ще раз нагадати, що гриби можна збирати лише їстівні і належної якості. Якщо у вас є хоча б найменший сумнів щодо гриба, то краще відмовитись від сумнівного гриба, ніж мати потім сумнівні наслідки.
|
●
|
Cтерилізацію смажених грибів можна зробити і в мікрохвильовій пічці, що пришвидшує процес приготування. Завжди ставте банку в духовці в глибоку керамічну тарілку, щоб уникнути розливання олії по пічці, а потім, олію, яка витекла, можна знову вилити у банку.
|
●
|
Якщо ви склали смажені гриби в 2-х чи 3-х літрову банку, то щоразу, коли ви починаєте нову, велику банку, варто розкласти гриби в банки меншого об’єму (~ 0,5 л) і залити зверху рафінованою олією, щоб вони не «зацвітали» доки ви зберігаєте їх в холодильнику.
|
●
|
Як окрема страва, гриби є досить важкими для травлення і за раз достатньо з’їдати однієї-двох столових ложок готових грибів, які слугуватимуть чудовою харчовою і смаковою добавкою до інших страв, як перших, так і других.
|
●
|
Більше інформації про страви з грибів дивіться у розділі «Гриби» .
|
Салат з солоних опеньків | Солоні опеньки з квашеною капустою |
Смажені опеньки | |
Смажені опеньки з м'ячкою | Смажені опеньки з спагетті і сиром |
Омлет з смаженими опеньками і з гречаною кашою | на гарнір є надзвичайно цікавим смаковим поєднанням |
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар