Вушка з м’ясом
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Окрім вареників, в українській кухні є ще один подібний виріб з начиненого тіста – вушка або ушка. |
Звичайно ж, у вигляді окремої страви з начиненого тіста в Україні подають до столу вареники: пухкі, соковиті, розміром з кулак…
Тому, двох-чотирьох вареників достатньо, як в тісті, так і в начинці, щоб наситити і задовольнити будь-який зголоднілий за калоріями та вишуканою потравою організм, а от вушка призначені для довершення рідкої страви, тобто, юшки…
|
|
Коли, за версією Івана Котляревського, Еней з троянцями доплив до Евандра, то гостинний господар радо частував прибульців різними стравами, серед яких були і вушка (ушка):
«Готова страва вся стояла, Спiшили всi за стiл сiдать; Хоть деяка позастивала, Що мусили пiдогрiвать. Просілне з ушками, з грiнками I юшка з хляками, з кишками, Телячий лизень тут лежав; Ягни i до софорку кури, Печенi разної три гури, Багацько ласих тож потрав».
|
Отже, вушка – це невеличкі за розміром варенички з защіпленими ріжками (до 5 см в діаметрі), виліплені з крутого тіста, як для локшини. Тісто можна замішувати на молоці або на сироватці, а для пісних вушок з грибами – на воді. Тісто повинне бути досить крутим, але при цьому, еластичним.
Вушка йдуть у якості наповнення до різних юшок, наприклад, до просілного – бурякової юшки, тобто, виду борщу... |
Вушка з цибуляною засмажкою на підчеревині
| Вушка в юшці з сметаною
|
Характерною особливістю вушок є те, що м’ясна начинка до них робиться сирою, від чого вони виходять надзвичайно соковитими і смаковитими.
Пісні вушка начиняють смаженими з цибулею грибами. Вушка з грибами найчастіше готуються під час постів.
Найближчими родичами вушок можна вважати сибірські пельмені та італійську начинену пасту, як наприклад, тортелліні і равіолі. Але різниця полягає в тому, що вушка за розміром менші за пельмені і більші за італійське начинене тісто.
Необхідну кількість вушок можна приготувати відразу, а залишок варто заморозити. При заморожуванні, вушка стають ще смачнішими, оскільки визрівають, стають кондиційнішими.
Пісні вушка начиняють смаженими з цибулею грибами. Вушка з грибами найчастіше готуються під час постів.
Найближчими родичами вушок можна вважати сибірські пельмені та італійську начинену пасту, як наприклад, тортелліні і равіолі. Але різниця полягає в тому, що вушка за розміром менші за пельмені і більші за італійське начинене тісто.
Необхідну кількість вушок можна приготувати відразу, а залишок варто заморозити. При заморожуванні, вушка стають ще смачнішими, оскільки визрівають, стають кондиційнішими.
Тортелліні
|
Час підготовки:
|
30 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з борошна; Страви з м'яса
|
Час формування:
|
1 година
|
Країна:
|
Україна
|
Час відварювання:
|
8-10 хвилин
|
К-сть порцій:
|
100 шт – 3-4 шт на порцію
|
■ Інгредієнти для приготування вушок з м’ясом
Для тіста:
Для начинки:
Фарш свинячий
| Фарш яловичий
|
|
|
Прянощі: перці, трави, імбир, мускат, гриби – до смаку
| Перець чорний – до смаку
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для тіста:
|
-
|
-
|
Борошно
|
400
|
г
|
Яйце
|
1
|
шт
|
Молоко / Сироватка / Вода
|
200
|
мл
|
Сіль
|
0,5
|
кав.ложки
|
Для начинки:
|
-
|
-
|
Фарш м’ясний: яловичина 225 г + свинина 225 г + сало 50 г
|
500
|
г
|
Цибуля (1/2 від ваги фаршу)
|
1-2
|
шт
|
Часник
|
1
|
головка
|
Прянощі мелені: чорний перець, лавровий лист, набір перців, гвоздика, тощо…
|
0,5
|
кав.ложки
|
Сіль
|
0,5-1
|
ч.ложка
|
■ Порядок приготування вушок з м’ясом
■ Приготування м’ясної начинки
|
|
|
|
●
|
Якість м’ясного фаршу впливає на смак вушок. Як легко приготувати фарш ви можете прочитати в статті Фарш м’ясний.
|
●
|
Начинка повинна бути досить пряною, перченою і до смаку солоною. Саме такою вона заграє у страві!
|
1
|
Цибулю почистити і натерти на грубій тертці до фаршу.
|
2
|
Часник почистити і вичавити на часничниці або натерти на дрібній тертці до фаршу.
|
3
|
Все приперчити, приправити прянощами, посолити і гарно вимішати до однорідної маси.
|
4
|
Начинку накрити плівкою і поставити в холодильник до формування вушок.
|
■ Замішування тіста для вушок
|
|
|
|
●
|
Тісто для вушок повинне бути досить тугим, але залишатись еластичним.
|
1
|
Яйце вбити в миску і злегка збити з сіллю.
|
2
|
Добавити до яйця молоко, розмішати і підсипати половину борошна.
|
3
|
Тісто вимішувати до однорідної маси, добавляючи потроху борошно.
|
4
|
Викласти тісто на припилений борошном стіл і протягом декількох хвилин вимішувати тісто доки воно не перестане прилипати до рук. Варто брати тісто в руку і з силою гепати ним об стола, що сприяє більшій його еластичності. Тісто повинне вийти тугим, але еластичним.
|
5
|
Загорнути тісто в поліетиленову плівку або пакет і залишити визрівати на 1 годину (можна і більше).
|
●
|
Тісто обов'язково повинне вилежатись. Воно стає еластичнішим і смачнішим у виробі.
|
■ Формування і відварювання вушок
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
●
|
Тісто, яке не в роботі, обов'язково загортайте у поліетиленову плівку або пакет, щоб воно не сохло, тому що тісто втратить еластичність і не склеюватиметься при формуванні вушок.
|
●
| |
●
|
Якщо ви готуєте вушка з юшкою, то закладати їх потрібно за 10-12 хвилин до завершення приготування юшки. При цьому, потрібно слідкувати, щоб вушка не переварювались.
|
1
|
Відрізати від тіста невеликий кусок, близько 6-ї частини, розкатати його в тонкий корж і видавити за допомогою склянки Ø до 5 см з десяток варениць. Обрізки обім’яти і покласти під плівку, щоб тісто не висихало.
|
2
|
На припиленому борошном столі, розкатати варениці в тонкі коржі, викласти на середину підготовлених варениць по 1 кавовій ложці начинки (краще робити це виделкою), слідкуючи за тим, щоб начинка не потрапляла на краї, тому що вушка погано защіпуватимуться.
|
3
|
Сформувати невеликий вареничок півмісяцем.
|
4
|
Ріжки вареничка загорнути досередини і защіпнути, утворивши круглий вареничок, схожий на вушко.
|
5
|
Сформовані вушка викладати на припилену борошном дошку.
|
6
|
Дошку з вушками покласти в морозилку. Заморожені вушка скласти в поліетиленовий пакет і тримати в морозилці.
|
7
|
Випрацювати подібним чином все тісто і начинку.
|
8
|
Каструлю з росолом поставити на вогонь закипати.
|
9
|
Вушка обережно викласти в киплячий росіл.
|
10
|
Після закипання, варити 10-12 хвилин.
|
11
|
Шумівкою, викласти вушка порційно на тарілки і залити росолом або юшкою, в яких вони варились.
|
●
|
Якщо ви готуєте вушка в росолі або овочевому відварі, то при подачі, їх можна приправити засмажкою з цибулі на салі або підчеревині: для цього, сало і цибулю нарізати дрібними кубиками, сало викласти на розігріту на сильному вогні сковорідку і злегка припустити, добавити цибулю і помішуючи, все трохи обсмажити до розм’якшення цибулі або до лекгого її забарвлення (не перепалювати ні сало, ні цибулю)
|
N.B.
●
|
В рецепті, вивірено тіста та начинки для приготування 100 вушок. Але завжди є певні фактори, які впливають на дозування тіста і начинки. Особливо, коли нема практики, наприклад, при першому приготуванні вушок, і ви можете стикнутись з тим, що у вас залишилось або тісто, або начинка. В начинку можна добавити яйце і підсмажити з неї січеника або відварити фрикадельки. З тіста можна зготувати звичайні кльоцки або розкатати в локшину, або покласти в морозилку і зготувати при нагоді з іншою начинкою.
|
●
|
При певній практиці, вушка ліпляться набагато швидше без розкатування тіста, а вручну, як і вареники:
|
1 – Відрізати від тіста кусок близько 6-ї частини, розкатати його в ковбаску товщиною 2 см, нарізати ковбаску невеличкими шматочками, щоб утворювались кульки діаметром близько 2 см.
2 – Кульки розминати пальцями в тоненькі варениці і викладати на них близько 1 кавової ложки фаршу (~5 г). 3 – Пальці занурювати в борошно і формувати півмісяцем невеличкий вареничок, прищіпуючи по краю. 4 – Ріжки вареничка загорнути досередини, утворивши круглий вареничок, схожий на вушко, і прищепити. 5 – Сформовані вушка викладати на припилену борошном дошку. |
|
|
Вушка в овочевій юшці:
|
|
Звичайно ж, вам захочеться покуштувати вушка як окрему страву, яка, дійсно, має надзвичайно вишуканий смак. Для цього найкраще відварити вушка в росолі або в овочевому відварі і приправити засмажкою з цибулею на салі або на підчеревині, можна добавити трохи копченого сала. І не забувайте про овочі, наприклад, приправу Чортополох.
|
|
|
|
|
|
|
|
Вушка в овочевій
|
юшці з сметаною
|
Вушка в сирній
|
юшці з сметаною
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар