Стейк з гриба-зонтика
|
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Такий собі часто нехтуваний, але один з найсмачніших грибів – гриб-зонтик. Гриб, який має смак курятини, а аромат і смак юшки з додаванням сухих ніжок просто не залишає жодного шансу силі волі, щоб утриматись від обіду...
|
ГРИБ-ЗОНТИК ВЕЛИКИЙ
Lepiota procera (Sсор. ех Fг.) S. F. Сгау. [Macrolepiota procera (Sсор. ех Fг.) Sing.] Місцева назва — ковпак високий. З родини лепіотових — Lеріоtасеае. Шапка 5—15 (25) см у діаметрі, конусоподібна, згодом кону¬соподібно- або плоскорозпростерта, з тупим горбом, білувата, сірувата, сірувато-коричнювата, з коричнюватими прилеглими великими лусками, у центрі темніша — коричнева. Пластинки вільні, білі. Спорова маса біла. Спори 13—18(20) X 8,5—10,5 (13) мкм, гладенькі. Ніжка (7—20)30X1—4 см, біля основи з бульбою, спочатку коричнева, пізніше сірувата, темно-мереж¬чата, з часом коркувата, з порожниною, з широким подвійним нестійким кільцем. М'якуш білий, з часом дуже щільний, у ніжці коркуватий. Зустрічається по всій Україні: в лісах, парках і садах, край доріг, на галявинах, іноді групами; у серпні — жовтні. їстівний гриб. Використовують свіжим (лише шапки молодих грибів). «М.Я.Зерова, Ю.Я.Єлін, С.М.Коз’яков – Гриби (їстівні, умовно їстівні, неїстівні, отруйні). – Видання третє, доповнене та перероблене. – Київ, «Урожай», 1979». |
Час збирання:
|
Довгий день блукань по лісі
|
Розділ:
|
Страви з грибів
|
Час підготовки:
|
10 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Час приготування:
|
10 хвилин
|
К-сть порцій:
|
4 порції
|
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Гриб зонтик Ø ~ 20-22 см
|
1
|
шапка.
|
Борошно для льєзону
|
1
|
ст.ложка
|
Яйце
|
2
|
шт.
|
Цибулина невеликого розміру
|
2-3
|
шт.
|
Сир типу мааздамера або будь-який твердий
|
100
|
г
|
Оцет яблучний
|
1
|
ст.ложка
|
Сіль
|
-
|
за смаком
|
Перець чорний мелений
|
-
|
за смаком
|
Олія для смаження
|
3-4
|
ст.ложки
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1
|
Цибулю почистити, нарізати кружальцями, полити оцтом, посолити, перемішати і залишити підмариновуватись.
|
2
|
Шапку гриба-зонтика обережно протерти зверху вологою губкою, а пластинки продмухати. Ні в якому разі гриб зонтик не можна мочити. Вирізати в середині шапки тверде місце кріплення ніжки.
|
3
|
Одне яйце вбити в глибоку, широку тарілку, розмішати, добавити борошна і розмішати до однорідної густої маси. Добавити ще одне яйце і гарно розмішати до консистенції рідкої сметани.
|
4
|
Шапку гриба розрізати на чотири частини. Якщо гриб меншого діаметру, то можна взяти два гриби, розрізавши їх шапки навпіл.
|
5
|
Сковорідку розігріти на сильному вогні і вилити на неї олію.
|
6
|
Шматок шапки обмочити з обох боків в льєзоні і викласти на розігріту сковорідку. Швидко повторити те ж саме з іншими шматками.
|
7
|
Стишити вогонь до величини як для приготування яєчні або омлету і смажити 3-4 хвилини. Поки смажаться гриби, натерти на тертушці сир.
|
8
|
Гриби перевернути, викласти зверху цибулю, поперчити, притрусити тертим сиром і смажити на такому ж легенькому вогні ще 3-4 хвилини.
|
9
|
Сковорідку зняти з вогню, накрити кришкою і залишити на 1 хвилину, щоб обплавився сир.
|
10
|
Страва готова, подавати гарячою відразу ж на стіл, хоча стейк чудово смакує і холодним.
|
N.B.
●
|
Гриб-зонтик необхідно зривати обережно, не перевертаючи догори ніжкою, щоб в пластинки не натрусився пісок. Бажано відразу ж протерти зверху шапку гриба губкою, струсивши з неї пісок, листя, тощо...
Ніжку з шапки викручують і складають окремо.
Шапку кладуть вниз пластинами, не перевертаючи. Наступні гриби зривають і складають зверху таким же чином, як і перший.
Зонтики бажано класти в кошик або інший жорсткий контейнер, не притискуючи їх, оскільки тіло шапки дуже ніжне і крихке.
Ніжку з гриба не треба викидати. Сама по собі вона жорстка і не жується, але ніжки з зонтиків чудово можна класти у будь-який бульйон при приготуванні юшок, борщів, тушкованих страв. Просто, в кінці приготування страви, необхдіно дістати ніжку з бульйону, чи іншої страви.
|
●
|
Стейк з гриба-зонтика готується дуже швидко, так як і яєчня або омлет, тому що зонтики не потребують довгої теплової обробки, як і багато інших грибів.
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар