понеділок, 2 жовтня 2017 р.

Fried Parasol Mushroom with Egg

Гриб-зонтик смажений в яйці
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 


Гриб-зонтик – один з найсмачніших грибів – має смак домашньої курятини.

Сушені ж ніжки гриба в юшці і душенині привносять в страви запаморочливих грибних пахощів та смаків, перетворюючи їх на кулінарні шедеври...


Гриб-зонтик великий (Lepiota procera)

Місцева назва — ковпак високий. З родини лепіотових — Lеріоtасеае.

Зустрічається по всій Україні: в лісах, парках і садах, край доріг, на галявинах, іноді групами; у серпні-жовтні.
Їстівний гриб.

«М.Я.Зерова, Ю.Я.Єлін, С.М.Коз’яков – Гриби (їстівні, умовно їстівні, неїстівні, отруйні). Київ, «Урожай», 1979».


■ Складники для приготування страви


Складники
Кількість
Од вим
Гриб зонтик, шапка Ø ~ 20-22 см
1
шапка
Борошно
1
ст.ложка
Яйце
2
шт
Цибулина невеликого розміру
2-3
шт
Сир твердий тертий
100
г
Оцет яблучний
1
ст.ложка
Сіль
-
до смаку
Перець чорний мелений
-
до смаку
Олія для смаження
3-4
ст.ложки

■ Порядок приготування страви


1
Цибулю почистити, нарізати кружальцями, полити оцтом, посолити, перемішати і залишити підмариновуватись.
2
Шапку гриба-зонтика обережно протерти зверху вологою губкою, а пластинки продмухати. Ні в якому разі гриб зонтик не можна мочити. Вирізати в середині шапки тверде місце  кріплення ніжки.
3
Одне яйце вбити в глибоку та широку тарілку, злегка збити виделкою, додати борошно і розмішати до однорідної густої маси. Додати ще одне яйце і розмішати до консистенції рідкої сметани.
4
Шапку гриба розрізати на чотири частини. Якщо шапка гриба невеликого діаметру, то можна взяти два гриби, розрізавши їх шапки навпіл.
5
Сковороду розігріти на сильному вогні з олією.
6
Шматок шапки обмочити з обох боків в яйці і викласти на розігріту сковороду. Швидко повторити те ж саме з іншими шматками.
7
Стишити вогонь до нижче середнього і смажити 3-4 хвилини. Поки смажаться гриби, натерти на грубій тертці сир.
8
Гриби перевернути, поперчити, викласти зверху цибулю, притрусити тертим сиром і смажити на такому ж вогні ще 3-4 хвилини.
9
Сковороду зняти з вогню, накрити покришкою і залишити на 1 хвилину, щоб обплавився сир.
Страва смакує гарячою.


N.B.
Гриб-зонтик необхідно зривати обережно, не перевертаючи догори ніжкою, щоб в пластинки не натрусився пісок. Бажано відразу ж протерти зверху шапку гриба губкою, струсивши з неї пісок, листя, тощо... Ніжку гриба викрутити з шапки і покласти окремо. Шапку покласти донизу пластинами, не перевертаючи. Наступні гриби зривати і складати зверху таким же чином, як і перший. Зонтики бажано класти в кошик або інший жорсткий контейнер, не притискуючи їх, оскільки тіло шапки дуже ніжне і крихке. Ніжку з гриба не треба викидати. Сама по собі вона жорстка і не жується, але ніжки з зонтиків чудово можна класти в якості смакової і нюхової домішки при приготуванні юшок, борщів, тушкованих страв. В кінці приготування страви, ніжку дістати зі страви.
Гриб-зонтик з яйцем смажиться досить швидко, так як і яєчня або омлет, тому що зонтики не потребують довгої теплової обробки, як і багато інших грибів.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар