понеділок, 2 жовтня 2017 р.

The Parasol Mushroom Steak

Стейк з гриба-зонтика
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Такий собі часто нехтуваний, але один з найсмачніших грибів – гриб-зонтик. Гриб, який має смак курятини, а аромат і смак юшки з додаванням сухих ніжок просто не залишає жодного шансу силі волі, щоб утриматись від обіду...


ГРИБ-ЗОНТИК ВЕЛИКИЙ

Lepiota procera (Sсор. ех Fг.) S. F. Сгау.

[Macrolepiota procera (Sсор. ех Fг.) Sing.]

Місцева назва — ковпак високий. З родини лепіотових — Lеріоtасеае.

Шапка 5—15 (25) см у діаметрі, конусоподібна, згодом кону¬соподібно- або плоскорозпростерта, з тупим горбом, білувата, сірувата, сірувато-коричнювата, з коричнюватими прилеглими великими лусками, у центрі темніша — коричнева. Пластинки вільні, білі. Спорова маса біла. Спори 13—18(20) X 8,5—10,5 (13) мкм, гладенькі. Ніжка (7—20)30X1—4 см, біля основи з бульбою, спочатку коричнева, пізніше сірувата, темно-мереж¬чата, з часом коркувата, з порожниною, з широким подвійним нестійким кільцем. М'якуш білий, з часом дуже щільний, у ніжці коркуватий.

Зустрічається по всій Україні: в лісах, парках і садах, край доріг, на галявинах, іноді групами; у серпні — жовтні. їстівний гриб. Використовують свіжим (лише шапки молодих грибів).

«М.Я.Зерова, Ю.Я.Єлін, С.М.Коз’яков – Гриби (їстівні, умовно їстівні, неїстівні, отруйні). – Видання третє, доповнене та перероблене. – Київ, «Урожай», 1979».

Час збирання:
Довгий день блукань по лісі
Розділ:
Страви з грибів
Час підготовки:
10 хвилин
Країна:
Україна
Час приготування:
10 хвилин
К-сть порцій:
4 порції


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Гриб зонтик Ø ~ 20-22 см
1
шапка.
Борошно для льєзону
1
ст.ложка
Яйце
2
шт.
Цибулина невеликого розміру
2-3
шт.
Сир типу мааздамера або будь-який твердий
100
г
Оцет яблучний
1
ст.ложка
Сіль
-
за смаком
Перець чорний мелений
-
за смаком
Олія для смаження
3-4
ст.ложки


1
Цибулю почистити, нарізати кружальцями, полити оцтом, посолити, перемішати і залишити підмариновуватись.
2
Шапку гриба-зонтика обережно протерти зверху вологою губкою, а пластинки продмухати. Ні в якому разі гриб зонтик не можна мочити. Вирізати в середині шапки тверде місце кріплення ніжки.
3
Одне яйце вбити в глибоку, широку тарілку, розмішати, добавити борошна і розмішати до однорідної густої маси. Добавити ще одне яйце і гарно розмішати до консистенції рідкої сметани.
4
Шапку гриба розрізати на чотири частини. Якщо гриб меншого діаметру, то можна взяти два гриби, розрізавши їх шапки навпіл.
5
Сковорідку розігріти на сильному вогні і вилити на неї олію.
6
Шматок шапки обмочити з обох боків в льєзоні і викласти на розігріту сковорідку. Швидко повторити те ж саме з іншими шматками.
7
Стишити вогонь до величини як для приготування яєчні або омлету і смажити 3-4 хвилини. Поки смажаться гриби, натерти на тертушці сир.
8
Гриби перевернути, викласти зверху цибулю, поперчити, притрусити тертим сиром і смажити на такому ж легенькому вогні ще 3-4 хвилини.
9
Сковорідку зняти з вогню, накрити кришкою і залишити на 1 хвилину, щоб обплавився сир.
10
Страва готова, подавати гарячою відразу ж на стіл, хоча стейк чудово смакує і холодним.

N.B.
Гриб-зонтик необхідно зривати обережно, не перевертаючи догори ніжкою, щоб в пластинки не натрусився пісок. Бажано відразу ж протерти зверху шапку гриба губкою, струсивши з неї пісок, листя, тощо... Ніжку з шапки викручують і складають окремо. Шапку кладуть вниз пластинами, не перевертаючи. Наступні гриби зривають і складають зверху таким же чином, як і перший. Зонтики бажано класти в кошик або інший жорсткий контейнер, не притискуючи їх, оскільки тіло шапки дуже ніжне і крихке. Ніжку з гриба не треба викидати. Сама по собі вона жорстка і не жується, але ніжки з зонтиків чудово можна класти у будь-який бульйон при приготуванні юшок, борщів, тушкованих страв. Просто, в кінці приготування страви, необхдіно дістати ніжку з бульйону, чи іншої страви.
Стейк з гриба-зонтика готується дуже швидко, так як і яєчня або омлет, тому що зонтики не потребують довгої теплової обробки, як і багато інших грибів.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар