Гриб-зонтик смажений в яйці
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Гриб-зонтик – один з найсмачніших грибів – має смак домашньої курятини.
Сушені ж ніжки гриба в юшці і душенині привносять в страви запаморочливих грибних пахощів та смаків, перетворюючи їх на кулінарні шедеври... |
|
|
|
Гриб-зонтик великий (Lepiota procera)
Місцева назва — ковпак високий. З родини лепіотових — Lеріоtасеае. Зустрічається по всій Україні: в лісах, парках і садах, край доріг, на галявинах, іноді групами; у серпні-жовтні. Їстівний гриб.
«М.Я.Зерова, Ю.Я.Єлін, С.М.Коз’яков – Гриби (їстівні, умовно їстівні, неїстівні, отруйні). Київ, «Урожай», 1979». |
|
|
|
■ Складники для приготування страви
|
|
|
Складники
|
Кількість
|
Од вим
|
Гриб зонтик, шапка Ø ~ 20-22 см
|
1
|
шапка
|
Борошно
|
1
|
ст.ложка
|
Яйце
|
2
|
шт
|
Цибулина невеликого розміру
|
2-3
|
шт
|
Сир твердий тертий
|
100
|
г
|
Оцет яблучний
|
1
|
ст.ложка
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Перець чорний мелений
|
-
|
до смаку
|
Олія для смаження
|
3-4
|
ст.ложки
|
■ Порядок приготування страви
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1
|
Цибулю почистити, нарізати кружальцями, полити оцтом, посолити, перемішати і залишити підмариновуватись.
|
2
|
Шапку гриба-зонтика обережно протерти зверху вологою губкою, а пластинки продмухати. Ні в якому разі гриб зонтик не можна мочити. Вирізати в середині шапки тверде місце – кріплення ніжки.
|
3
|
Одне яйце вбити в глибоку та широку тарілку, злегка збити виделкою, додати борошно і розмішати до однорідної густої маси. Додати ще одне яйце і розмішати до консистенції рідкої сметани.
|
4
|
Шапку гриба розрізати на чотири частини. Якщо шапка гриба невеликого діаметру, то можна взяти два гриби, розрізавши їх шапки навпіл.
|
5
|
Сковороду розігріти на сильному вогні з олією.
|
6
|
Шматок шапки обмочити з обох боків в яйці і викласти на розігріту сковороду. Швидко повторити те ж саме з іншими шматками.
|
7
|
Стишити вогонь до нижче середнього і смажити 3-4 хвилини. Поки смажаться гриби, натерти на грубій тертці сир.
|
8
|
Гриби перевернути, поперчити, викласти зверху цибулю, притрусити тертим сиром і смажити на такому ж вогні ще 3-4 хвилини.
|
9
|
Сковороду зняти з вогню, накрити покришкою і залишити на 1 хвилину, щоб обплавився сир.
|
●
|
Страва смакує гарячою.
|
N.B.
●
|
Гриб-зонтик необхідно зривати обережно, не перевертаючи догори ніжкою, щоб в пластинки не натрусився пісок. Бажано відразу ж протерти зверху шапку гриба губкою, струсивши з неї пісок, листя, тощо...
Ніжку гриба викрутити з шапки і покласти окремо.
Шапку покласти донизу пластинами, не перевертаючи. Наступні гриби зривати і складати зверху таким же чином, як і перший.
Зонтики бажано класти в кошик або інший жорсткий контейнер, не притискуючи їх, оскільки тіло шапки дуже ніжне і крихке.
Ніжку з гриба не треба викидати. Сама по собі вона жорстка і не жується, але ніжки з зонтиків чудово можна класти в якості смакової і нюхової домішки при приготуванні юшок, борщів, тушкованих страв. В кінці приготування страви, ніжку дістати зі страви.
|
●
|
Гриб-зонтик з яйцем смажиться досить швидко, так як і яєчня або омлет, тому що зонтики не потребують довгої теплової обробки, як і багато інших грибів.
|
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

























Немає коментарів:
Дописати коментар