понеділок, 9 грудня 2019 р.

Mushroom Soup

Грибна юшка
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Вже сама назва цієї страви говорить про те, що грибна юшка готується з грибами, і не просто з грибами, а потрібно взяти багато грибів, краще різних видів, щоб вийшов насичений, міцний грибний узвар. При цьому, кожен вид з грибів привносить в юшку свій особливий присмак, утворюючи разом неймовірний грибний смаковий букет...

Білий гриб, боровик, маслюк, зонтик, опеньок, дощовик, кожен з цих грибів має характерний смак, який не сплутаєш з жодним іншим смаком. Наприклад, гриб зонтик нагадує своїм смаком і запахом курятину, дощовик нагадує свіже сало, маслюк і опеньок нагадують лише самих себе, тому що мають лише їм властивий аромат і смак.


Але як не дивно, самі по собі, гриби є досить пісними і майже без смаку... Та додавши їх до будь-якої страви, вони розкривають всі свої нюхові і смакові секрети.

Тому, в грибній юшці, гриби лише слугують основою страви, а разом з іншими інгредієнтами, вони здатні розкрити, створити і доповнити вишуканий смак саме грибної юшки...

Для приготування грибної юшки необхідно брати свіжі або морожені, або сушені, або смажені гриби. Солоні та мариновані гриби варто добавляти лише в якості гострої приправи в кінці приготування юшки.

А також, грибна юшка повинна бути густою, наваристою, як і будь-які юшки та борщі української кухні!..


Час підготовки:
30 хвилин
Розділ:
Страви з грибів
Час приготування:
1 година
Країна:
Україна
Час настоювання:
15-20 хвилин
К-сть порцій:
6 літрів

■ Інгредієнти для приготування грибної юшки


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Гриби лісові різних видів свіжі, свіжоморожені, сушені: 
білі, боровики, польські, маслюки, опеньки, 
зонтики, дощовики...
500-700
г
Гриби лісові солоні або мариновані для приправи 
(за бажанням)
100
г
Цибуля ріпчаста середнього розміру
2-3
шт
Морква середнього розміру
1
шт
Корінь селери, петрушки
200
г
Картопля середнього розміру
5-6
шт
Часник
3
голівки
Квасоля червона або картата відварена
1
склянка
Огірки солоні
2-3
шт
Лимон
1
шт
Маслини чорні, зелені, каламата без кісточок
100
г
Набір перців горошком
-
за смаком
Спеції і прянощі: гвоздика, насіння кмину, кропу, 
пряні трави, лавровий лист, тощо...
-
за смаком
Зелень петрушки, кропу, кінзи...
1
букет
Олія
100
мл
Сметана для приправи
200
мл
Сіль
-
за смаком

■ Порядок приготування грибної юшки


Приготування грибної юшки:
Напередодні, замочити до набухання і відварити 1 склянку червоної або картатої квасолі, як в рецепті Квасоля з цибулею і помідорами.
Якщо в грибну юшку йдуть сушені гриби, то також напередодні, замочити на декілька годин і відварити сушені гриби.
1
Почистити овочі: моркву, селеру, петрушку, цибулю, часник і картоплю.
2
Гриби нарізати дрібними кубиками, посікти ножем, викласти в киплячу воду і проварити протягом 10 хвилин.
3
Поки проварюються гриби, почергово почати нарізати і закладати овочі: моркву нарізати кубиками 1-1,5 см і добавити до грибів, дати закипіти.
4
Корінь селери і петрушки нарізати кубиками 1-1,5 см і добавити до страви, дати закипіти.
5
Цибулю нарізати кубиками 1-1,5 см і добавити до страви, дати закипіти.
6
Зубці з 2 голівок часнику нарізати кубиками і добавити до страви, дати закипіти.
7
Картоплю нарізати кубиками близько 2 см і добавити до страви.
8
Перці горошком розчавити в ступці або лезом широкого ножа і добавити до овочів. Покласти в каструлю також гвоздичку, насіння кропу, кмину, лавровий лист, спеції і дати закипіти.
9
Проварити овочі на легенькому вогні протягом 10 хвилин майже до готовності картоплі.
10
Поки проварюються овочі, нарізати невеличкими кубиками солоні огірки, маслини, лимон.
11
Коли картопля буде майже готова, добавити до страви відварену квасолю, скоригувати юшку по густоті, добавивши за потреби окропу, дати закипіти.
12
Добавити до страви нарізані солоні огірки, маслини, лимон, олію, дати закипіти, посолити до смаку, скорегувати на чорний мелений перець і проварити на легенькому вогні протягом 5 хвилин.
13
Страву зняти з вогню і дати настоятись під кришкою в теплому місці протягом 15-20 хвилин.
14
Порційно, класти в кожну тарілку по 1-2 ст. ложки сметани і дрібно посічену разом з часником зелень петрушки, кропу, кінзи, тощо... або ж – сметанно-часниковий соус.
15
Страва смакує як гарячою так і холодною.


N.B.
В цьому рецепті, страва готувалась на вогні, і дим від вогню лише більше підкреслив смак грибної юшки. При приготуванні на вогні, всі овочі, окрім картоплі, потрібно закладати разом після проварювання грибів, потім, проваривши протягом 10 хвилин овочі, закладати картоплю, проварювати ще 10 хвилин і потім, закладати відразу відварену квасолю й інші компоненти для приправи. Але якщо ви готуєте на плиті, то все готується, як за рецептом.
Страву можна почати готувати і з відварювання попередньо замоченої квасолі, але щоб убезпечити квасолю від розварювання, краще зготувати її окремо, як зазначено в рецепті «Квасоля з цибулею і помідорами», і добавити до юшки як за рецептом. Поєднання квасолі і грибів створює чудовий смаковий букет а також робить юшку насиченою і поживною.
Якщо для приготування страви ви берете сушені гриби, то їх попередньо необхідно замочити на декілька годин в холодній воді, потім, акуратно дістати шумівкою, не збурюючи з дна можливий пісок, а воду обережно злити в каструлю, знову ж таки, залишивши на дні трохи рідини з можливим піском, відварити в цій воді гриби, а потім, готувати на цій воді страву.
Грибна юшка, окрім насиченості узвару, повинна бути досить густою, гострою, трішки кислуватою стравою. Для цього, в неї, в кінці приготування, кладуться солоні огірки, лимон, маслини. Ці інгредієнти, окрім гостроти смаку, сприяють кращому засвоюванню страви, оскільки гриби є досить важким для травлення продуктом.
Гриби створюють найкращий букет, коли вони дрібно порізані. Для прикраси страви, можна покласти, порційно, по одному-два, попередньо відварених, малесеньких грибочки. Для цього найкраще спочатку відварити в каструлі маленькі гриби протягом 10 хвилин, дістати їх і потім покласти порційно в кожну тарілку. Для прикраси, замість відварених, можна також покласти в тарілку по одному-два солоних або маринованих малесеньких грибочки.
Якщо ви використовуєте в якості приправи сметану, то олію в страву можна і не класти.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар