понеділок, 6 квітня 2020 р.

Pork Chop

Свиняча відбивна
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Лише покуштувавши таку відбивну, ви зможете відчути, оцінити і зрозуміти смак справжньої свинини. Тому що ця відбивна готується лише з парного м’яса (якому не більше півгодини) або з охолодженої свіжини (якій не більше півдоби)...

Колись, ще не так давно, років двадцять назад, Кропивниччина, Черкащина, Полтавщина і Київщина, ці області славились своєю свининою, тому що кращих свиней, в приватних господарствах, не розводили більше ніде, тому що раніше, коли тварин ще безбожно не садили на антибіотики і гормони, це була ціла філософія – виростити гарну свиню... Раціон тварин ретельно підбирався, легка трав’яна їжа періодично чергувалась з вареною калорійною. Оскільки в господарствах тримали корів, курей, іншу худобу, то і раціон свиней був багатим і різноманітним. В їжу свиням добавляли багато сироватки, молока, інших продуктів, які отримувались при вирощуванні іншої домашньої худоби та птиці.












М’ясо виходило ніжним, не пісним, з смаковитими жировими прожилками, а коли ви починали його смажити, то відчували ледь солодкуватий аромат, з нотками трав’яної свіжості. Така свиняча відбивна, апріорі, готується дуже швидко – смажиться лише по дві-три хвилини з кожного боку, коли зверху утворюється гарного кольору запечена скоринка, а всередині, м’ясо залишається ледь рожевим. Це – не кров, як багато хто вважає, а м’ясний сік, який, розпарившись, і створює неперевершений аромат страви і такий же неперевершений, надзвичайно ніжний і свіжий смак.

Зараз, дуже важко знайти таке м’ясо, хіба що з полювання та в добросовісних господарів, які ще намагаються традиційно годувати худобу. Тому, якщо ви знаєте, де купити чи вполювати подібне м’ясо, то приготуйте відбивну за цим рецептом...

Мені згадується, як готував подібну відбивну мій дід, смак якої я зміг оцінити лише пізніше, в більш дорослому віці, і про яку мені якось нагадала кухарка в глибокому малійському брусі, коли подібно готувала м’ясо дикого кабана, якого принесли з полювання мисливці народності фульбе.

А ще, цю відбивну неможливо зготувати з магазинного мороженого м’яса, тому що вона не матиме характерного солодкуватого запаху і смаку свіжини, в який вплітається свіжість щойно скошеної трави.

Свіжина не потребує жодного замочування і навіть присолювання. А якщо вам, все ж таки, не вистачає солі, то відбивну необхідно солити вже в тарілці.

Свинина смажиться дуже швидко: спочатку, декілька секунд, на сильному, а потім, на помірному вогні, лише по 2-3 хвилини з кожного боку, оскільки в м’ясі повинен залишитися м’ясний сік. Тоді, свинина виходить м’якою, ніжною, тому що має певну особливість: що чим довше її смажити, тим жорсткішою і сухішою вона стає.

Ще одне зауваження! Хоча страва і називається відбивною, насправді, м’ясо січеться ножем, а не відбивається киянкою. Таким чином, не руйнуються клітини, м’ясо зберігає м’ясний сік, і страва виходить соковитою. А парне м'ясо не потрібно навіть сікти.

Оскільки м’ясо готується всього декілька хвилин, зберігаючи всередині ледь рожевуватий колір, то його обов’язково необхідно їсти з гострою приправою: з будь-яким солінням, і зокрема, з томатно-перцево-часниковою приправою – Чортополохом або гострим перцево-часниковим соусом – Аджикою, або Часниковим соусом, Хроном, гірчицею, тощо..., або просто, з перцем, часником або цибулею.

Відбивна подається відразу ж з вогню і їсти її потрібно гарячою, щоразу нахромлюючи на виделку і відрізаючи лише по шматочку, який ви збираєтесь послати до рота. Таким чином, відбивна залишатиметься гарячою, ніжною і ароматною. Тому, готувати відбивну потрібно лише тоді, коли всі вже сидять за столом і готові посмакувати страву. Це також чудова страва для грилю, коли страва без поспіху готується на грилі і, відразу ж з вогню, кладеться в тарілку.

Надзвичайний аромат і смак відбивній надає аджика, коли нею гарно намастити зверху гаряче м’ясо, і тоді, розпарені горіхи, часник і спеції цієї приправи випромінюють неймовірно апетитний аромат, утворюючи неперевершений нюховий і смаковий букет...

Як бачите, така відбивна є не просто стравою, а цілою філософією, кулінарним шедевром, елементом вишуканості і здорового харчування, тому що, дійсно, лише відчувши і зрозумівши смак цієї страви, ви зрозумієте смак справжнього м’яса і гарної кухні!..

Час підготовки:
10 хвилин
Розділ:
Страви з м’яса; Свинина
Час приготування:
5-6 хвилин
Країна:
Україна
-
-
К-сть порцій:
2 порції

■ Інгредієнти для приготування відбивної


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Вирізка свиняча товщиною 3-4 см (в півтора-два пальці)
2
шт
Для смаження: Сало / Смалець
-
за потреби

■ Порядок приготування відбивної

На світлинах показано приготування різних відбивних за різних умов, але якщо брати свіжину і дотримуватись технології, то всі вони виходять соковитими і неймовірно смачними...


Смажити відбивну потрібно з мінімальною кількістю жиру. Найкраще, це змастити розігріту сковорідку шматочком сала або ж з кавову ложку смальцем, або ж сковорідку можна не змащувати взагалі, особливо, якщо вона з антипригарним покриттям.
1
З кілограмової вирізки, нарізати порційно необхідну кількість кусків м’яса товщиною 3-4 см (один кусок – на одну порцію). Якщо на м’ясі залишаються кісточки з реберець, то м’ясо необхідно розрізати між хрящиками або між реберцями.
2
Нарізані куски злегка посікти лезом великого кухонного ножа: для цього, тримаючи ножа вільно за руків’я, швидким, легким рухом просікти м’ясо уздовж, потім поперек, потім перевернути кусок і проробити те ж саме з іншого боку. Слідкувати за тим, щоб ніж не розсікав відбивну повністю, а лише прорубував її зверху, десь на половину товщини.
3
Посічену відбивну загорнути в абсорбуючу серветку, поки розігріватиметься сковорідка, щоб прибрати вологу з поверхні, для уникнення розбризкування жиру при смаженні відбивної. Проробити те ж саме з іншою відбивною.
4
Сковорідку розігріти на сильному вогні і змастити кусочком сала або зовсім невеликою кількістю смальцю, або ж можна і не змащувати.
5
Викласти відбивні на сковорідку, слідкуючи, щоб вони не торкались одна одної, стишити вогонь до середнього.
6
Просмажити відбивні 2-3 хвилини з одного боку, перевернути і обсмажити їх знову 2-3 хвилини з іншого боку.
7
Відбивна готова. Її потрібно подавати на стіл з вогню, гарячою, і відразу ж їсти.


N.B.

Ідеальна вирізка має правильну форму, вона обгорнена тоненьким прошарком жиру, і оскільки вирізка є найпіснішою частиною туші, то цей жировий прошарок лише покращує смакові якості відбивної. Хоча, завчасто, приватні виробники гарної свинини розробляють тушу не так красиво, як в супермаркеті, але я давно вже змирився з цим фактом, тому що якість свинини важливіша, за деякі огріхи в її розробці, головне, щоб туша розроблялась акуратно і з дотриманням санітарних вимог.


Вирізку з парного м’яса або свіжини (м’ясо охолоджене в холодильнику і йому не більше ніж півдоби) можна відразу ж розрізати на порції і заморозити. Таке м’ясо не втрачає в якості, більше того, в морозилці, воно визріває.
Заморожені відбивні необхідно зберігати в поліетиленовому пакеті, краще в двох, щоб м'ясо не виморожувалось, зберігаючи всі свої якості, які воно мало до заморожування.

Розморожувати необхідну кількість порцій потрібно в холодильнику, в поліетиленовому пакеті, щоб при розморожуванні, м’ясо не обвітрювалось і з нього не витікав м’ясний сік. Таке м’ясо розморожується близько 10-12 годин.

Якщо перед приготуванням, м’ясо ще залишається трохи підмерзлим, то його можна залишити в пакеті на 15-20 хвилин при кімнатній температурі. При цьому, сікти потрібно повністю розморожене, але не перетримане м’ясо, тому що після розморожування, воно швидко починає втрачати в якості: стікати соком, зникає солодкуватий аромат і смак трав’яної свіжості, в нього з’являється певний печінковий присмак.
М’ясо не потрібно сильно пересікати, тому що пересічене, воно втратить сік і буде сухим.
Також, не треба м’ясо пересмажувати, воно повинне залишатись всередині ледь рожевим, соковитим. Чим довше смажиться свинина, тим жорсткішою і сухішою стає!
На сковорідці, відбивні не повинні торкались одна одної, тому що тоді м’ясо спарюватиметься.
Солити таке м’ясо не обов’язково – воно виходить самодостатнє по солі. До того ж, якщо ви їсте відбивну з аджикою або іншим яким солінням, то в подібних приправах достатньо солі. Та, якщо вже зовсім несила без солі, то присолюйте відбивну вже в тарілці.
Обов’язково їжте таку відбивну з чимось гострим – або з аджикою, або з часником, або з цибулею... Оскільки м’ясо залишається соковитим і не сильно просмаженим, то будь-яка гостра приправа необхідна! Також, відбивна чудово смакуватиме з червоним сухим вином або ж з горілкою, віскі, тощо...
Щоб насолодитись повнотою смаку відбивної, її необхідно також правильно з’їсти!

     ▪ Починайте смажити її лише тоді, коли за столом зібралися всі учасники трапези і на столі стоять вже готові інші страви, підливи, приправи, тощо...

    ▪ Подавайте відбивну з вогню і не гаючись, починайте її смакувати. Для цього, відрізайте шматочок гарячого м’яса і відразу ж кладіть до рота. В жодному разі, не чикрижте весь кусок на дрібні шматки – м’ясо швидко захолоне і задубіє.
На одну відбивну йде близько 150-200 г м’яса, тому, ця страва є достатньою для гарного обіду. На сковорідку діаметром 22 см поміщаються лише дві відбивні, тому, якщо вам потрібно відразу чотири порції, то краще смажити їх на двох сковорідках, або ж, якщо є така можливість, на одній широкій. В крайньому випадку, краще розрізати кожну підсмажену відбивну навпіл, а потім, підсмажити ще одну порцію.


Відбивна з






Солоні маслюки






Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар