четвер, 23 квітня 2020 р.

Cabbage Rolls stuffed by Meat and Rice or Holubtsi

Голубці з м’ясом і рисом
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Голубці, начинені м’ясом і рисом, є досить вишуканою стравою, яка не може не подобатися, тому що в них діє магія поєднання декількох різних продуктів, як наприклад, рису, овочів, капусти, м’яса, сметани, інших, які складаються в один чудовий смаковий букет.

Голубці – це також одна з традиційних українських страв, яка може бути як повсякденною, так і святковою або обрядовою. В Україні, без голубців не обходилося жодне свято, весілля, поминки, тощо...

Подібні до голубців страви, тобто загорнена в капустяний лист начинка, присутні в багатьох європейських і середньоазіатських кухнях. А наприклад, в молдовській, вірменській, турецькій кухнях, ця страва є такою ж популярною, як і в українській.


В деяких слов’янських кухнях ця страва має схожу назву: голубці (ua), галубцы (by), gołąbki (pl), holubky (cs)-(sk).

В українській кухні, є декілька способів приготування голубців з різною начинкою. Традиційно, начинкою до голубців слугувало відварене пшоно, заправлене підсмаженою на шкварках цибулею (або на олії, якщо страва готувалась пісною), а також, в залежності від сезону – гриби, картопля, квасоля, овочі...

Начинка з рису та м’ясного фаршу, стала популярною в Україні в ХХ-му сторіччі. В цьому рецепті, приготування голубців подається саме так, як вони традиційно готувались в нашій родині...

Необхідно зауважити, що сама страва схожа на начинений м’ясом і овочами перець, рецепт якого можна знайти в Cookery Travel, але має свої особливі нотки...

Час підготовки:
30 хвилин
Розділ:
Страви з м'яса; Страви з овочів
Час тушкування:
45 хвилин
Країна:
Україна
-
-
К-сть порцій:
25 голубців

■ Інгредієнти для приготування голубців


Інгредієнти для голубців

Інгредієнти для підливи

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для голубців:
-
-
Капуста білокачанна
2,5
кг
Фарш м’ясний
500
г
Рис
1/2
склянки
Цибуля
1-2
шт
Часник
1
головка
Перець чорний мелений
1-2
кав.ложки
Прянощі та спеції мелені
1
кав.ложка
Сіль
-
до смаку
Олія для розсмажування
-
за потребою
Для підливи:
-
-
Морква
2-3
шт
Цибуля
1-2
шт
Помідори
4
шт
Перець солодкий (факультативно)
1-2
шт
Сметана
1
склянка
Набір перців горошком
-
до смаку
Прянощі, спеції
-
до смаку
Сіль
-
до смаку
Узвар з капусти (після відварювання капусти за рецептом пп. 2-7)
-
за потребою

■ Порядок приготування голубців

■ Підготування капусти та начинки


1
Рис промити і відварити в 2 літрах води протягом 5-10 хвилин до напівготовності. Скинути на друшляк і промити холодною водою.
2
Щоб капустяне листя не переварювалось, розбирати капусту потрібно покроково. Для цього, капусту покласти в 5-літрову каструлю, залити холодною водою щоб вивірити необхідний об’єм води, що убезпечить від переливання води через край каструлі.
Капустину дістати з води, воду посолити і поставити на вогонь закипати.
3
Капустину надрізати довкола качана углиб великим ножем.
4
Коли вода в каструлі закипить, занурити в неї капусту і трохи проварити доки капустяний лист не почне легко зніматись.
5
Акуратно, нахромити качан з двох боків виделками, дістати капустину з каструлі, покласти на тарілку і обережно зняти ті листки, які легко знімаються, складаючи їх на іншу тарілку.
6
Знову занурити капусту в каструлю з киплячою водою і проробити ту ж операцію доки з капусти не знімуться останні листки, придатні до загортання.
7
З розібраних листків зрізати стовщення і грубі прожилки в основі, і партіями, занурючи листки в киплячу воду, проварювати протягом 2-3 хвилин, щоб вони розм’якли і були придатними до загортання, але не переварюючи їх. Узвар з капусти залишити для підливи.
8
Цибулю і часник почистити, дрібно покришити і добавити до фаршу.
9
Фарш поперчити, приправити спеціями, посолити і вимішати разом з часником і цибулею. Добавити до суміші відварений і промитий рис та ще раз вимішати.

■ Формування і тушкування голубців


1
Сформувати голубці:

Столову ложку фаршу покласти на підготовлений капустяний листок з боку основи листка, відступивши від краю на ширину покладеного фаршу, накрити стовщеним краєм листка фарш, загорнути з боків і закрутити голубець тонким кінцем листка, утворивши акуратний пакуночок.
2
Голубець покласти на тарілку донизу загорнутим краєм. Продовжити формування наступних голубців.
3
Голубці, партіями підсмажити з двох боків, починаючи смажити загорнутою стороною донизу.
4
Дно 5-6-літрової каструлі вистелити капустяними листками, що залишились від розбирання капусти.
5
Моркву почистити і покришити на грубій тертушці, викласти на капустяні листки.
6
Цибулю і часник почистити, дрібно покришити і добавити до моркви, притрусити овочі перцем і спеціями.
7
Помідори пробланшувати, зняти з них шкуринки і протерти на тертушці, добавити сметану, трохи узвару з капусти, розмішати і вилити на овочі.
8
Підсмажені з двох сторін голубці викласти загорнутим краєм донизу в каструлю. Долити каструлю доверху узваром з капусти, щоб покрились голубці.
9
Страву довести до кипіння, скоригувати на сіль, стишити вогонь і тушкувати на легенькому вогні під кришкою протягом 45 хвилин.
Голубці подавати гарячими, поливаючи зверху підливою, в якій вони тушкувались.


N.B.
Смак голубців, з м’ясною начинкою, як і перцю, баклажанів, пельменів, тощо, найперше залежить від якості фаршу. Як приготувати фарш можна подивитись в розділі «Приготування фаршу» в рецепті «Пельмені сибірські». Головне, на фарш повинне йти м’ясо-свіжина і найкращої якості, тому що всі смакові відчуття від гарного м’яса залишаються і у фарші, і у стравах, приготовлених з цим фаршем.
Найсмачнішими голубці виходять, коли взяти фарш у пропорції 50% свинини / 50 % яловичини і добавити трохи порізаного на дрібні кубики сала. Начинка стає надзвичайно м’якою і соковитою.
Капусту варто розбирати як зазначено в цьому рецепті - покроково приварюючи і розбираючи капустину. Таким чином, ви убезпечите капусту від переварювання. Також, потрібно слідкувати, щоб не переварювались розібрані листки, а лише розм’якшуючись, ставали придатними для згортання.
Щоб отримати легку, вишукану страву, не потрібно перетушковувати голубці – 45 хвилин достатні для їх приготування.
Для підливи, моркву і цибулю можна попередньо припустити, злегка обсмаживши з невеликою кількістю олії.
Способів приготування голубців існує чимало: можна робити засмажку; можна тушкувати голубці у великій кількості рідини, як за цим рецептом, а можна томити їх майже без води, виклавши їх в один шар на глибоку жаровню, тощо...
Головне, страву не перетушковувати, не переварювати, не пересмажувати, тому що головний критерій будь-якої страви - це її вишуканий смак і корисність...
Замість рису, можна начиняти голубці пшоном. Також, начинка до голубців може бути без м’яса, а лише з рисом або пшоном і овочами.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар