Котлета по-київськи з телятиною і сиром
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Котлета по-київськи з телятиною і сиром – це та ж сама котлета, як і з курячою грудинкою, але під рум’яною скоринкою з панірувальних сухарів ховається вже суттєва, й при тому, така ж соковита та м’яка страва, в якій здобрена сиром, зеленню і прянощами телятина грає всіма апетитними тонами м’ясного кулінарного шедевру!..
|
Відрізавши шматочок котлети, ви відчуваєте, як вас обгортає ніжний аромат розпареної телятини, до якого долучається вершковий запах гарячого сиру та пряна духмяність спецій, зливаючись у довершений витвір.
Як приготувати котлету по-київськи з курячої грудинки і маслом дивіться в рецепті Котлета по-київськи.
|
|
Час підготовки:
|
30 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з м’яса; Яловичина
|
Час обсмажування:
|
1 хвилина
|
Країна:
|
Україна
|
Час запікання:
|
15 хвилин
|
К-сть порцій:
|
2 котлети
|
■ Інгредієнти для приготування котлети по-київськи з телятиною і сиром
|
|
Козиний сир привнесе до страви особливий смак
| Прянощі також можна скомпонувати щодо власних вподобань
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для котлети:
|
-
|
-
|
Філе теляче без плівок (~150-170 г одна порція)
|
2
|
шт
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Перець чорний мелений / Набір перців мелених / Перець гострий / Пряні трави…
|
-
|
до смаку
|
Для начинки:
|
-
|
-
|
Часник
|
2-3
|
зубки
|
Петрушка / Кріп / Коріандр / Базилік / Естрагон…
|
1
|
букет
|
Прянощі мелені
|
-
|
до смаку
|
Сир кисломолочний / Сир типу Філадельфія
|
50
|
г
|
Для паніровки:
|
-
|
-
|
Борошно пшеничне
|
0,5
|
склянки
|
Сухарі панірувальні
|
0,5
|
склянки
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Яйця
|
1
|
шт
|
Для фритюру:
|
-
|
-
|
Олія / Смалець
|
1
|
склянка
|
■ Порядок приготування котлети по-київськи з телятиною і сиром
■ Приготування начинки
|
|
●
|
Із зелені, можна взяти будь-які пряні трави, на ваш смак, а можна скомпонувати букет. З сирів - кисломолочний або бринзу, а також добавити будь-якого іншого тертого сиру, наприклад, козиного. Щоразу, ви отримуватимете нові смакові і нюхові ноти та враження.
|
1
|
Часник вичавити на часничниці або подрібнити ножем і розтовкти товкачем разом з сіллю до повного розчавлення і однорідної маси.
|
2
|
Зелень подрібнити, додати до часнику і розтерти до однорідності.
|
3
|
Сир розтерти з зеленню і часником до однорідності.
|
4
|
З сирної суміші сформувати на невеликій тарілці прямокутний брусок і поставити в в морозилку до загущення (15-30 хв, але не заморожувати).
|
■ Формування котлет
|
|
|
|
|
|
●
|
Важливо, не перебвати і не переминати телятину, тому, відбивати її найкраще киянкою (дерев'яним молотком), зовсім легенько, без сили.
|
1
|
Один шматок філе покласти на харчову плівку і вільно накрити зверху іншою плівкою.
|
2
|
Кухонною киянкою відбити філе до товщини близько 0,5 см і більш-менш рівної форми. Слідкуйте, щоб м’ясо не перебити і не розірвати.
|
3
|
Зняти з відбитого філе пошкоджену плівку і покласти відбитий кусок на нову кухонну плівку, притрусити м’ясо прянощами і сіллю. Охолоджений сирний брусок розрізати навпіл і покласти одну половинку ближче до середини філе.
|
4
|
Сир трохи обгорнути м’ясом з боків. Потім, обгорнути сир м’ясом по довжині, утворивши рівномірну ковбаску. Сформовану котлету покласти швом донизу.
|
5
|
Обгорнути ковбаску плівкою, закрутити кінці плівки, надавши котлеті жорсткої форми.
|
6
|
Сформувати таким же чином іншу котлету.
|
7
|
Охолодити сформовані котлети в морозилці до затужавіння, але не переморожувати (1-1,5 години). Це забезпечить жорсткість виробу, що полегшить подальше панірування котлет.
|
■ Панірування, обсмажування і запікання котлет
|
|
|
|
|
|
|
|
●
|
Після обсмажування, всередині, котлета по-київськи залишається сирою, тому що вона досить товста і у фритюрі не пропікається. Тому, її потрібно допікати у духовці. Запікати потрібно безпосередньо перед подачею на стіл.
|
1
|
Коли зовнішня частина котлет стане досить тугою на дотик (але не замороженою), злегка збити виделкою яйце з дрібкою солі.
|
2
|
Котлету дістати з плівки і обваляти в борошні, слідкуючи, щоб кінчики також були вкриті борошном. Обтрусити надлишки борошна.
|
3
|
Швидким рухом, обваляти котлету в збитому яйці.
|
4
|
Потім, обваляти в панірувальних сухарях, трохи притискуючи, щоб сухарі гарно пристали, і покласти на невелику тарілку.
|
5
|
Зробити те ж саме з іншою котлетою.
|
6
|
Котлети знову покласти в морозильник на 30-60 хвилин, щоб вони трохи підмерзли. Це забезпечить збереження форми, герметичність, а також утримання паніровки на котлеті під час обсмажування у фритюрі.
|
●
|
Якщо ви подаватимете котлети відразу ж після формування, то увімкнути духовку розігріватись до 250 °С перед обсмажуванням котлет.
За потреби, запекти котлети можна і пізніше, поклавши сформовані вироби в морозильник. |
7
|
Розігріти жир на сильному вогні у невеликому казанку, який дозволяв би вільно занурити у фритюр котлету. Це убезпечить вас від перевитрати жиру (олії або смальцю).
|
8
|
Обсмажити котлету на сильному вогні з обох боків, спочатку, швом донизу, до золотавого кольору (~ по 30 секунд з кожного боку), але не перепалювати!
|
9
|
Духовку розігріти до 250 °C. Котлети покласти на жаровню і запекти при 190-200 °C 12-15 хвилин.
|
10
|
Дати котлетам відпочити 3-5 хвилин в теплому місці.
|
●
|
Страва смакує гарячою! При подачі, полити котлети розтопленим маслом.
|
N.B.
●
|
Для начинки можна взяти лише звичайний сир або бринзу, а також, добавити й інші види сирів. Кожен вид сиру вноситиме свій характерний присмак та аромат.
|
●
| |
●
|
Чим ніжнішою буде телятина (обов'язково - свіжина), тим вишуканішою буде готова страва: м’ясо виходитиме м’яким, соковитим, з приємним ароматом.
|
●
|
Зелень для начинки ви можете брати на свій смак і розсуд: кріп, коріандр, петрушка, острогін, материнка, чебрець, базилік, тощо... Кожна з цих пряних трав привноситиме до страви свою характерну нотку. Можна взяти також букет різної зелені.
|
●
|
Теж саме стосується і мелених прянощів. М’ясо смакує, коли має певну гостроту. Можна злегка притрусити філе копченою паприкою або меленими сушеними грибами.
|
●
|
Для гарніру, можна взяти м’ячку та свіжі зелень й овочі. Хоча, до цієї страви підійде будь-який гарнір, приправлений, на приклад, розтопленим маслом. Чудово до котлети смакує свіжий хліб або корж на кисляку.
|
|
|
|
|
|
|
І не забудьте про салат або овочеву нарізку |
Картопля фрі також гарно вписується у загальний букет страви |
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар