Ватрушка з сиром
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
За своїм визначенням, ватрушка – це круглий відкритий пиріг з сиром. Але насправді, таке визначення занадто сухе і не розкриває всієї принадності цього пирога.
Тому що вже в самій назві цього кондитерського виробу ховається секрет його магії... |
Адже слово «ватрушка» походить від слова «ватра», тобто – «вогонь», «багаття». І не даремно, тому що щойно з вогню, вона дійсно горить насиченим померанцевим кольором і пашить ароматом своєї начинки.
|
|
А спосіб її приготування губиться десь в глибині віків. Як і історія цього рецепту, який також губиться десь у розгалуженнях генеалогічного дерева від обох моїх бабусь і десь далі і далі...
Подібний пиріг можна знайти у багатьох світових кухнях: torta di ricotta (в Італії), curd tart (в Британії, і зокрема в Йоркширі), cheesecake (в Америці), з невеликими варіаціями у компонентах, зокрема, в ароматичних приправах до пирога – ваніль, цедра, кориця, тощо...
Якось, я пригостив ватрушкою одного мого італійського товариша, який перебував у справах в Україні. Йому надзвичайно сподобався цей пиріг і він сказав, що схожий сирний пиріг пекла його мама (тобто, це було ще на початку 20-го століття), і наступного разу, він привіз мені знайдений запис рецепту пирога від його мами. Коли я порівняв рецептури, то з’ясувалось, що різниця полягала лише у цедрі цитрусових. Я спробував спекти ватрушку з цедрою лимону, апельсину і грейпфруту, як за італійським рецептом, і мені дуже сподобалась така опція. |
Привабливість страви полягає ще й у тому, що міняючи ароматичну приправу (ваніль, цедра, кориця, кава...), можна отримувати нові смакові і нюхові нотки у незмінно надзвичайно смачній страві! Спробуйте, і будете приємно вражені не лише ви, а й всі, кого ви частуватимете ватрушкою за цим рецептом... А якщо ви ще й зробите до ватрушки домашній сир, рецепт якого ви знайдете в Cookery Travel, то отримаєте довершену страву!
Час підготовки:
|
40 хв
|
Розділ:
|
Торти і Солодка випічка
|
Час і температура випікання:
|
45-50 хв – 175 °C
|
Країна:
|
Україна
|
Час застигання:
|
5-6 годин
|
К-сть порцій:
|
8 порц
|
■ Інгредієнти для ватрушки з сиром
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для тіста:
|
-
|
-
|
Жовтки
|
3
|
шт
|
Цукор
|
1
|
склянка
|
Масло
|
200
|
г
|
Борошно
|
500
|
г
|
Сіль
|
1
|
дрібка
|
Розпушувач для тіста (за рецептом виробника на 500 г борошна)
|
1
|
пакетик
|
Ваніль / Ванілін
|
-
|
за смаком
|
Для начинки:
|
-
|
-
|
500
|
г
| |
Родзинки
|
1/4
|
склянки
|
Цедра з цілого лимона, апельсина, мандарина, грейпфрута
|
1
|
суміш
|
Білки
|
4
|
шт
|
Жовток
|
1
|
шт
|
Цукор
|
150
|
г
|
Сметана / Вершки
|
0,5
|
склянки
|
■ Порядок приготування ватрушки
■ Порядок приготування тіста
|
|
|
|
|
|
■
|
Приготування тіста:
|
1
|
Масло витримати при кімнатній температурі до м’якого стану.
|
2
|
Жовтки розтерти з дрібкою солі і цукром до повного розчинення цукру і гладкої маси білуватого відтінку.
|
3
|
Добавити до жовтків ванілін і поступово (по 50 г) увести масло, збиваючи суміш міксером.
|
4
|
Розпушувач для тіста просіяти в окрему миску разом з борошном.
|
5
|
Уводити в масляно-жовткову суміш по 1 склянці борошна, вимішуючи еластичне тісто.
|
6
|
Скатати тісто в колобок, накрити плівкою і покласти в холодильник на час, поки робитиметься начинка.
|
■ Порядок приготування начинки
|
|
|
|
■
|
Приготування начинки:
|
1
|
Сир розім’яти в мисці за допомогою товкача.
|
2
|
З лимона, грейпфрута і апельсина натерти цедру.
|
●
|
Перед початком збивання білків, увімкнути духовку розігріватись до 200 °С.
|
3
|
Білки збити з цукром в гладку і густу піну.
|
4
|
Змішати сир з цедрою, родзинками, сметаною або вершками (залишити 1 ложку сметани або вершків для змащування ватрушки).
|
5
|
Добавити до суміші збиті білки і акуратно вимішати її у однорідну масу, не руйнуючи збиті білки.
|
■ Порядок формування і випікання ватрушки
|
|
|
|
|
|
■
|
Формування і випікання ватрушки:
|
1
|
Тісто розпластати безпосередньо в формі невеличкою качалкою в рівномірний пласт (0,5 см), формуючи також з тіста бортик.
|
2
|
Викласти на корж рівномірним шаром сирну начинку.
|
3
|
1 жовток збити з 1 ст. ложкою сметани і змастити цією сумішшю поверхню сирної начинки.
|
4
|
Щоб край пирога був красивим, пройти зубцями виделки по периметру бортика.
|
5
|
Ватрушку поставити в розігріту до 200 °С духовку і випікати при 175 °С 45-50 хвилин.
|
6
|
Ватрушку дістати з духовки: у готового пирога бортик рівномірно запечений і підрум’янений, а начинка залишається «живою». Тому, щоб ватрушка не розкришувалась, охолодити її і поставити в формі в холодильник на декілька годин для застигання.
|
N.B.
●
|
Для випічки, можна взяти декілька форм невеликого діаметру або ж одну велику форму. В рецепті, форма Ø 30 см.
|
●
|
Ватрушка виходить досить крихка, тому нарізати її прямо в формі після того, як вона застигне.
|
|
|
Ватрушка з сиром і родзинками:
Немає коментарів:
Дописати коментар