неділя, 29 березня 2020 р.

Curd Tart or Cheesecake

Ватрушка з сиром
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

За своїм визначенням, ватрушка – це круглий відкритий пиріг з сиром. Але насправді, таке визначення занадто сухе і не розкриває всієї принадності цього пирога.

Тому що вже в самій назві цього кондитерського виробу ховається секрет його магії...

Адже слово «ватрушка» походить від слова «ватра», тобто – «вогонь», «багаття». І не даремно, тому що щойно з вогню, вона дійсно горить насиченим померанцевим кольором і пашить ароматом своєї начинки.


А спосіб її приготування губиться десь в глибині віків. Як і історія цього рецепту, який також губиться десь у розгалуженнях генеалогічного дерева від обох моїх бабусь і десь далі і далі...

Подібний пиріг можна знайти у багатьох світових кухнях: torta di ricotta (в Італії), curd tart (в Британії, і зокрема в Йоркширі), cheesecake (в Америці), з невеликими варіаціями у компонентах, зокрема, в ароматичних приправах до пирога – ваніль, цедра, кориця, тощо...

Якось, я пригостив ватрушкою одного мого італійського товариша, який перебував у справах в Україні. Йому надзвичайно сподобався цей пиріг і він сказав, що схожий сирний пиріг пекла його мама (тобто, це було ще на початку 20-го століття), і наступного разу, він привіз мені знайдений запис рецепту пирога від його мами. Коли я порівняв рецептури, то з’ясувалось, що різниця полягала лише у цедрі цитрусових. Я спробував спекти ватрушку з цедрою лимону, апельсину і грейпфруту, як за італійським рецептом, і мені дуже сподобалась така опція.

Привабливість страви полягає ще й у тому, що міняючи ароматичну приправу (ваніль, цедра, кориця, кава...), можна отримувати нові смакові і нюхові нотки у незмінно надзвичайно смачній страві! Спробуйте, і будете приємно вражені не лише ви, а й всі, кого ви частуватимете ватрушкою за цим рецептом... А якщо ви ще й зробите до ватрушки домашній сир, рецепт якого ви знайдете в Cookery Travel, то отримаєте довершену страву!


Рецепт розрахований на форму Ø 30 см. 
 
Час підготовки:
40 хв
Розділ:
Торти і Солодка випічка
Час і температура випікання:
45-50 хв – 175 °C
Країна:
Україна
Час застигання:
5-6 годин
К-сть порцій:
8 порц

■ Інгредієнти для ватрушки з сиром


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для тіста:
-
-
Жовтки
3
шт
Цукор
1
склянка
Масло
200
г
Борошно
500
г
Сіль
1
дрібка
Розпушувач для тіста (за рецептом виробника на 500 г борошна)
1
пакетик
Ваніль / Ванілін
-
за смаком
Для начинки:
-
-
500
г
Родзинки
1/4
склянки
Цедра з цілого лимона, апельсина, мандарина, грейпфрута
1
суміш
Білки
4
шт
Жовток
1
шт
Цукор
150
г
Сметана / Вершки
0,5
склянки

■ Порядок приготування ватрушки

■ Порядок приготування тіста


Приготування тіста:
1
Масло витримати при кімнатній температурі до м’якого стану.
2
Жовтки розтерти з дрібкою солі і цукром до повного розчинення цукру і гладкої маси білуватого відтінку.
3
Добавити до жовтків ванілін і поступово (по 50 г) увести масло, збиваючи суміш міксером.
4
Розпушувач для тіста просіяти в окрему миску разом з борошном.
5
Уводити в масляно-жовткову суміш по 1 склянці борошна, вимішуючи еластичне тісто.
6
Скатати тісто в колобок, накрити плівкою і покласти в холодильник на час, поки робитиметься начинка.

■ Порядок приготування начинки


Приготування начинки:
1
Сир розім’яти в мисці за допомогою товкача.
2
З лимона, грейпфрута і апельсина натерти цедру.
Перед початком збивання білків, увімкнути духовку розігріватись до 200 °С.
3
Білки збити з цукром в гладку і густу піну.
4
Змішати сир з цедрою, родзинками, сметаною або вершками (залишити 1 ложку сметани або вершків для змащування ватрушки).
5
Добавити до суміші збиті білки і акуратно вимішати її у однорідну масу, не руйнуючи збиті білки.

■ Порядок формування і випікання ватрушки


Формування і випікання ватрушки:
1
Тісто розпластати безпосередньо в формі невеличкою качалкою в рівномірний пласт (0,5 см), формуючи також з тіста бортик.
2
Викласти на корж рівномірним шаром сирну начинку.
3
1 жовток збити з 1 ст. ложкою сметани і змастити цією сумішшю поверхню сирної начинки.
4
Щоб край пирога був красивим, пройти зубцями виделки по периметру бортика.
5
Ватрушку поставити в розігріту до 200 °С духовку і випікати при 175 °С 45-50 хвилин.
6
Ватрушку дістати з духовки: у готового пирога бортик рівномірно запечений і підрум’янений, а начинка залишається «живою». Тому, щоб ватрушка не розкришувалась, охолодити її і поставити в формі в холодильник на декілька годин для застигання.


N.B.
Для випічки, можна взяти декілька форм невеликого діаметру або ж одну велику форму. В рецепті, форма Ø 30 см.
Ватрушка виходить досить крихка, тому нарізати її прямо в формі після того, як вона застигне.



Ватрушка з сиром і родзинками:

Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар