Картопляний завиванець
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Картопляний завиванець – це ще одне втілення картоплі в хрустку, золотаву скорину під якою ховається ніжна м’якоть, що обгортає пряну начинку, як овочеву, так і м’ясну та рибну, це печиво, яке може слугувати чудовою закускою та безвідмовним гарніром до складних страв.
|
І це не дивно, адже обгортка завиванця – це саме та підрум’янена і запечена смаковита м’ячка, начинена не менш вишуканою стравою, адже смажена з грибами капуста, січена м’ясна чи рибна начинка, гострий сир, вже самі собою являють кулінарні шедеври…
Приготування страви потрібно розпочати з начинки, це може бути капуста, овочеві рагу, гриби, січене м’ясо як для голубців, баклажанів, перців, січеників, тощо…, рецепти яких можна знайти в цьому блозі.
|
|
Смажена капуста (детальніше в розділі Капуста смажена)
|
Свіжий м'ясний фарш (детальніше в статті Січеники або Фарш м'ясний)
|
Розділ:
|
Завиванець, Картопля, Випічка
|
-
|
-
|
Температура і
Час випікання: |
250 °C
20-30 хв |
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Деко для випічки, пекарський папір
|
К-сть порцій:
|
6 порцій
|
■ Складники для приготування картопляного завиванця
■ Для тіста
■ Для начинки зі смаженої капусти (як приклад)
Складники
|
Кількість
|
Од вим
|
Для тіста:
| ||
Картопля
|
1
|
кг
|
Яйце
|
1
|
шт
|
Крохмаль картопляний
|
1
|
ст.ложка
|
Борошно для присипки
|
1-2
|
ст.ложки
|
Сухарі панірувальні / Дрібна кукурудзяна крупа
|
1
|
ст.ложка
|
Сметана
|
1
|
ст.ложка
|
Для 500 г начинки (смажена капуста з грибами):
| ||
Капуста
|
500
|
г
|
Цибуля середнього розміру
|
2
|
цибулини
|
Гриби лісові (маслюки)
|
200
|
г
|
Часник
|
1
|
головка
|
Прянощі мелені: перці, трави…
|
-
|
до смаку
|
Олія для смаження
|
50
|
мл
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
■ Приготування картопляного завиванця
■ Приготування начинки – смажена капуста з маслюками
|
|
|
|
|
|
●
|
Детальніше про смаження капусти дивіться в розділі Капуста смажена.
|
●
|
Капуста смажиться на сильному вогні і при постійному помішуванні, тому складники потрібно підготувати до початку смаження.
|
1
|
Капусту нашаткувати на шатківниці або ножем.
|
2
|
Цибулю почистити і нашаткувати, часник почистити, розплескати і посікти.
|
3
|
Гриби почистити, подрібнити і обсмажити на окремій сковороді, на сильному вогні, в невеликій кількості олії, протягом 3-5 хвилин до випаровування вологи.
|
4
|
Широку сковороду розігріти з олією, викласти на неї нашатковану капусту, додати третину склянки води і протушкувати під покришкою на сильному вогні, помішуючи, до розм’якшення капусти (3-5 хвилин).
|
5
|
Зняти покришку і смажити весь час перемішуючи на сильному вогні до легкого забарвлення. Це зручно робити двома лопатками.
|
6
|
Коли капуста почне рівномірно забарвлюватись, додати нашатковану цибулю і перемішуючи смажити до злегка коричнювато-золотавого кольору, слідкуючи, щоб ні капуста, ні цибуля не підгорали і не пересмажувались. Не пересмажувати!
|
●
|
В кінці смаження, вогонь можна трохи стишити.
|
7
|
Перед тим, як зняти капусту з вогню, додати до капусти смажені гриби, посічений часник, до смаку посолити, поперчити, приправити іншими прянощами, перемішати і зняти з вогню.
|
●
|
Начинку охолодити поки готуватиметься тісто з картоплі.
|
■ Приготування картопляного завиванця
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
●
|
При відварюванні картоплі варто покласти в каструлю корені моркви, селери, петрушки, цибулю, часник, духмяний перець, гвоздику, лавр... Окрім смакового збагачення картоплі, ви отримуєте чудовий овочевий відвар, який можна використати в приготуванні юшок або ж просто випити.
|
1
|
Картоплю обчистити, розрізати на четвертинки, залити окропом, щоб вода ледь покривала картоплю, посолити, додати гвоздику, духмяний перець, лавровий лист і відварити при легкому кипінні до готовності (розваристості, 20-25 хвилин).
|
2
|
Картоплю гарно розтовкти, додати картопляний крохмаль, яйце, до смаку посолити і вимішати до однорідної маси.
|
●
|
Духовку увімкнути розігріватись на повну потужність (побутові духовки – 250 °C).
|
3
|
Пекарський папір покласти на жаровню, викласти на нього картопляну масу, злегка припорошити борошном, щоб картопля не прилипала до качалки, і розкатати її в чотирикутник на ширину жаровні (~30х30 см). Викласти на тісто охолоджену начинку.
|
4
|
Припіднімаючи один кінець пергаменту обома руками, згорнути за його допомогою картоплю в завиванець швом донизу.
|
5
|
Змастити верх завиванця сметаною, притрусити сухарями або дрібною кукурудзяною крупою і запекти при 250 °C протягом 20-30 хвилин до підрум’янення завиванця і утворення скорини.
|
6
|
Спечений завиванець нарізати порційними кусками, можна притрусити тертим сиром і поставити на декілька хвилин в ще гарячу духовку до оплавлення сиру.
|
7
|
При подачі, поливати сметаною, сметаною з часником або до смаку іншою приправою.
|
●
|
Страва смакує гарячою. Може бути закускою або гарніром до м’яса, риби, інших комплексних страв.
|
N.B.
●
|
Завиванець не займає багато місця на жаровні, тому варто раціонально використати духовку, отримавши ще й печені овочі. Якщо ви запікаєте картоплю, буряк, моркву цілими, то потрібно поставити окрему жаровню з городиною в духовку при її розігріванні. Потім, поставити овочі на жаровню разом з завиванцем. Кабачки, баклажани, гарбуз, цвітну капусту, айву, яблука, іншу городину, яка м’яка і швидко готується, потрібно ставити в духовку разом з завиванцем.
|
●
|
Панірувальні сухарі дають ніжнішу скорину, а запечена кукурудзяна крупа надає скорині певну хрумкість.
|
|
|
|
Здобрений гарною порцією сметанно-часникової приправи, завиванець чудово слугує самостійною закускою:
|
|
|
|
|
|
Картопляний завиванець гармонійно вписується у комплексні страви в якості гарніру:
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!



































Немає коментарів:
Дописати коментар