понеділок, 27 жовтня 2025 р.

Filled Potato Roll

Картопляний завиванець
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Картопляний завиванець – це ще одне втілення картоплі в хрустку, золотаву скорину під якою ховається ніжна м’якоть, що обгортає пряну начинку, як овочеву, так і м’ясну та рибну, це печиво, яке може слугувати чудовою закускою та безвідмовним гарніром до складних страв.

І це не дивно, адже обгортка завиванця – це саме та підрум’янена і запечена смаковита м’ячка, начинена не менш вишуканою стравою, адже смажена з грибами капуста, січена м’ясна чи рибна начинка, гострий сир, вже самі собою являють кулінарні шедеври…

Шість різних начинок 
(детальніше в статті Мандрики)
Приготування страви потрібно розпочати з начинки, це може бути капуста, овочеві рагу, гриби, січене м’ясо як для голубців, баклажанів, перців, січеників, тощо…, рецепти яких можна знайти в цьому блозі.

Смажена капуста
(детальніше в розділі Капуста смажена)

Свіжий м'ясний фарш
(детальніше в статті Січеники або Фарш м'ясний)


Розділ:
Завиванець, Картопля, Випічка
-
-
Температура і
Час випікання:
250 °C
20-30 хв
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Деко для випічки, пекарський папір
К-сть порцій:
6 порцій

■ Складники для приготування картопляного завиванця

■ Для тіста


■ Для начинки зі смаженої капусти (як приклад)


Складники
Кількість
Од вим
Для тіста:
Картопля
1
кг
Яйце
1
шт
Крохмаль картопляний
1
ст.ложка
Борошно для присипки
1-2
ст.ложки
Сухарі панірувальні / Дрібна кукурудзяна крупа
1
ст.ложка
Сметана
1
ст.ложка
Для 500 г начинки (смажена капуста з грибами):
Капуста
500
г
Цибуля середнього розміру
2
цибулини
Гриби лісові (маслюки)
200
г
Часник
1
головка
Прянощі мелені: перці, трави…
-
до смаку
Олія для смаження
50
мл
Сіль
-
до смаку

■ Приготування картопляного завиванця

■ Приготування начинки – смажена капуста з маслюками


Детальніше про смаження капусти дивіться в розділі Капуста смажена.
Капуста смажиться на сильному вогні і при постійному помішуванні, тому складники потрібно підготувати до початку смаження.
1
Капусту нашаткувати на шатківниці або ножем.
2
Цибулю почистити і нашаткувати, часник почистити, розплескати і посікти.
3
Гриби почистити, подрібнити і обсмажити на окремій сковороді, на сильному вогні, в невеликій кількості олії, протягом 3-5 хвилин до випаровування вологи.
4
Широку сковороду розігріти з олією, викласти на неї нашатковану капусту, додати третину склянки води і протушкувати під покришкою на сильному вогні, помішуючи, до розм’якшення капусти (3-5 хвилин).
5
Зняти покришку і смажити весь час перемішуючи на сильному вогні до легкого забарвлення. Це зручно робити двома лопатками.
6
Коли капуста почне рівномірно забарвлюватись, додати нашатковану цибулю і перемішуючи смажити до злегка коричнювато-золотавого кольору, слідкуючи, щоб ні капуста, ні цибуля не підгорали і не пересмажувались. Не пересмажувати!
В кінці смаження, вогонь можна трохи стишити.
7
Перед тим, як зняти капусту з вогню, додати до капусти смажені гриби, посічений часник, до смаку посолити, поперчити, приправити іншими прянощами, перемішати і зняти з вогню.
Начинку охолодити поки готуватиметься тісто з картоплі.

■ Приготування картопляного завиванця


При відварюванні картоплі варто покласти в каструлю корені моркви, селери, петрушки, цибулю, часник, духмяний перець, гвоздику, лавр... Окрім смакового збагачення картоплі, ви отримуєте чудовий овочевий відвар, який можна використати в приготуванні юшок або ж просто випити.
1
Картоплю обчистити, розрізати на четвертинки, залити окропом, щоб вода ледь покривала картоплю, посолити, додати гвоздику, духмяний перець, лавровий лист і відварити при легкому кипінні до готовності (розваристості, 20-25 хвилин).
2
Картоплю гарно розтовкти, додати картопляний крохмаль, яйце, до смаку посолити і вимішати до однорідної маси.
Духовку увімкнути розігріватись на повну потужність (побутові духовки – 250 °C).
3
Пекарський папір покласти на жаровню, викласти на нього картопляну масу, злегка припорошити борошном, щоб картопля не прилипала до качалки, і розкатати її в чотирикутник на ширину жаровні (~30х30 см). Викласти на тісто охолоджену начинку.
4
Припіднімаючи один кінець пергаменту обома руками, згорнути за його допомогою картоплю в завиванець швом донизу.
5
Змастити верх завиванця сметаною, притрусити сухарями або дрібною кукурудзяною крупою і запекти при 250 °C протягом 20-30 хвилин до підрум’янення завиванця і утворення скорини.
6
Спечений завиванець нарізати порційними кусками, можна притрусити тертим сиром і поставити на декілька хвилин в ще гарячу духовку до оплавлення сиру.
7
При подачі, поливати сметаною, сметаною з часником або до смаку іншою приправою.
Страва смакує гарячою. Може бути закускою або гарніром до м’яса, риби, інших комплексних страв.


N.B.
Завиванець не займає багато місця на жаровні, тому варто раціонально використати духовку, отримавши ще й печені овочі. Якщо ви запікаєте картоплю, буряк, моркву цілими, то потрібно поставити окрему жаровню з городиною в духовку при її розігріванні. Потім, поставити овочі на жаровню разом з завиванцем. Кабачки, баклажани, гарбуз, цвітну капусту, айву, яблука, іншу городину, яка м’яка і швидко готується, потрібно ставити в духовку разом з завиванцем.
Панірувальні сухарі дають ніжнішу скорину, а запечена кукурудзяна крупа надає скорині певну хрумкість.



Здобрений гарною порцією сметанно-часникової приправи, завиванець чудово слугує самостійною закускою:


Картопляний завиванець гармонійно вписується у комплексні страви в якості гарніру:



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар