неділя, 12 жовтня 2025 р.

Potatoes with Slippery Jacks Mushrooms and Cauliflower

Картопля смажена з маслюками і цвітною капустою
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Маслюки – одні з найсмачніших лісових грибів, які своїм характерним смаком та ароматом здатні збагатити будь-яку страву.

А смажена з маслюками і цвітною капустою картопля, здається, одне з найвишуканіших кулінарних втілень як для маслюків, так і для картоплі, так і для цвітної капусти…

Галявина з маслюками може увігнати запеклого грибника в стан екстремального збудження, з якого його виводить лише чищення кошика тих же маслюків, яким він ще так недавно радів…


Винагородою ж за всі ці страждання як раз і може стати смажена з маслюками та цвітною капустою картопля (звичайно ж, з поміж інших страв з цим чудовим грибом)!

Страва готується просто, швидко й інтенсивно, потрібно лише мати всі її складники: маслюки, картоплю, цвітну капусту, цибулю та ще деякі прянощі, і хвилин за двадцять, виходить духмяний та смаковитий кулінарний шедевр!..

Страву потрібно готувати в широкій сковороді, щоб складники залишались цілими, тому найкраще страва готується на дві-три порції.

Якщо є потреба в більшій кількості страви, то гриби варто обсмажити окремо і додати до смаженини разом з прянощами. При цьому, гриби не пересмажувати. Про їх готовність свідчить випаровування вологи та освітлення жиру.

Найвишуканіше страва смакує з пряженим маслом:


Маслюк звичайний (Boletus luteus).

Зустрічається по всій Україні у хвойних (соснових) і мішаних лісах у липні-листопаді.

Дуже добрий їстівний гриб. 

Використовують свіжим, про запас сушать, солять, маринують.

«М.Я.Зерова, Ю.Я.Єлін, С.М.Коз’яков – Гриби (їстівні, умовно їстівні, неїстівні, отруйні). – Видання третє, доповнене та перероблене. – Київ, «Урожай», 1979».

Розділ:
Гриби, Картопля, Капуста цвітна
Час підготовки:
10-15 хвилин
Час приготування:
20-30 хв
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Широка сковорода Ø ±24 см
К-сть порцій:
2 порції

■ Складники для приготування страви


Складник
Кількість
Од вим
Картопля середнього розміру
2
картоплини
Цвітна капуста
2-3
суцвіття
Цибуля середнього розміру
1
цибулина
Маслюки
3-5
грибів
Часник
1
головка
Зелень: кріп, петрушка, кінза
1
пучок
Прянощі мелені: чорний перець, пряні трави, мускатний горіх…
-
до смаку
Сіль
-
до смаку
Жир для смаження: Масло пряжене / Смалець / Олія
-
до потреби

■ Порядок приготування страви


Страва готується на сильлному вогні і досить швидко та інтенсивно, тому спочатку потрібно підготувати всі складники.
1
З маслюків зняти коричневу плівку і подрібнити невеликими кубиками (1-1,5 см).
2
Картоплю почистити і розрізати на широкі скибки.
3
Цибулю почистити і нашаткувати.
4
Цвітну капусту розібрати на невеличкі суцвіття.
5
Часник почистити, розплескати і подрібнити разом з зеленню.
Сковороду розігріти з жиром, щоб картопля повністю занурювалась в жир.
6
Картоплю, помішуючи, обсмажити протягом декількох хвилин на сильному вогні, додати цвітну капусту і помішуючи, трохи підрум’янити.
7
Додати цибулю і обсмажити до розм’якшення цибулі.
8
Додати до смаженини гриби і помішуючи, обсмажити до випаровування вологи з грибів (не пересмажувати).
9
За допомогою шумівки, дістати смаженину з сковороди, щоб стік зайвий жир, і викласти в підігрітий глибокий посуд, можна в іншу сковороду або в каструльку.
10
Страву до смаку посолити, приправити прянощами, додати посічену з часником зелень, перемішати і дати постояти декілька хвилин на теплій плиті.
Страва смакує гарячою.
Жир, що залишився після смаженини, чудово підійде для яєчень, приправ і підлив


N.B.
Подібну страву можна зготувати з будь-якими грибами, але з маслюками, як і з опеньками, вона виходить найсмаковитішою!



І не забувайте про свіжі овочі, салати, соління, особливо до страв з грибами

Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар