неділя, 5 жовтня 2025 р.

Sweet Peppers and Tomatoes Sauce

Приправа з солодкого перцю і помідорів
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Поєднання солодкого перцю та помідорів щоразу надає м’ясним стравам та гарнірам особливого смакового відтінку, що якраз і здатна зробити перцево-томатна приправа, привнісши до буденного, простого обіду чогось вишуканішого, яскравішого та досконалішого…

В CookeryTravel ви можете знайти деякі страви з цієї приголомшливої комбінації перцю та помідорів: Лечо, Перцево-томатна підлива, Курка тушкована з перцем і помідорами, Душенина з солодким перцем та помідорами. І якщо ви вже щось готували з зазначених страв, то легко зрозумієте, що ця приправа є дійсно чудова і особлива, бо привносить насолоду від подібних страв …

Найяскравіше страва з з солодкого перцю і помідорів проявляється в Лечо, яке має чимало способів приготування, власне, як сама приправа, так і опосередковано в душенині, підливах та приправах, і зокрема – це пропонована підлива в цьому дописі...




Розділ:
Приправи; Соуси
Час підготовки:
10 хвилин
Час приготуваня:
20 хв
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Широка каструля 5-6 л,
4-5 банок 0,5 л, 4-5 консервних покришок
К-сть порцій:
±2,5 л

■ Складники для приготування приправи з солодкого перцю і помідорів


Складник
Кількість
Од вим
Цибуля
600
г
Перець солодкий червоний
1200
г
Помідори червоні
1000
г
Часник
1
головка
Перець гіркий
1
перчина
Суміш прянощів мелених до смаку:
набір перців, перець чорний, духмяний, гвоздика, кмин, кріп, коріандр, лавр,
пряні трави, хмелі-сунелі, імбир, паприка копчена, ялівець, тощо…
2
ч.ложки
Олія
50-70
мл
Сіль
-
до смаку

■ Порядок приготування приправи

■ Приготування приправи


Якщо ви готуєте приправу для безпосереднього споживання або на тиждень, то важливо овочі не перетушковувати. Страва повинна залишатись з присмаком свіжої городини.
1
Цибулю, солодкий та гіркий перець, часник почистити і поокремо нашаткувати.
2
Помідори нарізати на кубики.
3
Цибулю обсмажити на сильному вогні до прозорості, але не засмажувати.
4
Додати солодкий перець і помішуючи, злегка обсмажити на сильному вогні під покришкою до розм’якшення.
5
Додати часник і обсмажити протягом декількох секунд до легкого аромату. Часник не пересмажувати!
6
Додати помідори, гіркий перець, копчену паприку, прянощі і помішуючи, протушкувати до готовності помідорів.
7
Овочі подрібнити в блендері.
Перед подачею приправи, до смаку, в неї можна вичавити на часничниці часник, що надасть приправі більшої свіжості та гостроти.
Приправу можна законсервувати на зиму, при цьому, страву потрібно втушкувати до повної готовності всіх її складників.

■ Консервування приправи


Банки і покришки для консервування під ключ і під закрутку


Ключ і банка з покришкою для консервування



Важливо!

– Консервувати потрібно лише гарно (повністю) втушковані страви, дотримуючись необхідної гігієни та техніки безпеки, щоб уникнути опіків та інших неприємностей.
– Консервовані страви повинні бути гарно посоленими, навіть трохи солонцюватими, що сприятиме їхньому зберіганню.
– Домашню консервацію потрібно зберігати в холодному місці: холодильник, погріб, комора…

Пропоную спосіб, яким користувались у нашій родині, і яким користуюсь я особисто.
Підготувати необхідне начиння:

– 4-5 банок 0,5-літра і консервні покришки до банок (звичайні або з різьбою, вимиті з засобом для миття посуду і висушені),
– ключ для закатування (при необхідності),
– кухонна дошка, на яку вміщуватимуться банки,
– два і більше грубих рушники для накривання гарячої консервації,
– дві грубі серветки або кухонну рукавицю і серветку для тримання гарячих банок,
– невеличку каструльку для стерилізації покришок.
1
Подрібнену в блендері приправу перекласти в каструлю, і щоб уникнути пригорання, помішуючи довести її під покришкою до кипіння на нижче середнього вогні. Помішуючи, протушкувати приправу ~10 хвилин.
2
Гарячою, розкласти приправу в півлітрові банки по плечико і поставити у відповідного розміру жаровню або форму для запікання, щоб убезпечити можливе розбризкування страви по духовці під час кипіння, потім, поставити деко з банками на решітку в холодну духовку (рівень перший-другий знизу).
3
Увімкнути духовку розігріватись разом з приправою до максимуму (побутові духовки – 250 °C; ±20 хв).
4
Коли духовка розігріється (приправа в банках повинна закипіти), вимкнути духовку і залишити на декілька хвилин банки з приправою в духовці.
5
Тим часом, простерилізувати покришки:
– покласти їх в невелику каструльку,
– залити водою,
– довести під покришкою до кипіння,
– стишити вогонь до легкого кипіння-умлівання і можна починати закатувати / закручувати банки з приправою.
6
У місці без протягів, дошку застелити грубим рушником.
Почергово, обережно, сухою грубою серветкою або кухонною рукавирцею дістати банку з духовки і поставити на стіл на серветку.
Шорсткою, чистою, вологою губкою протерти вінця банки, оскільки при кипінні приправи, на них осяде невелика плівка зі страви.
Дістати виделкою з окропу простерелізовану покришку, закатати її ключем або закрутити.
Поставити банку на дошку, застелену рушником, покришкою донизу.
Накрити банку зверху товстим рушником і випрацювати таким чином інші банки.
Залишити банки укутаними до повного їх охолодження (на ніч-день).
7
Охолоджені банки перевернути у звичне положення і зберігати в холодному місці: в холодильнику, в погребі, в коморі…
Приправа стане чудовим харчовим супроводом до будь-якого гарніру та м'ясних страв, особливо до відбивних, січеників, тушенини, шинки, кров’янки, домашньої ковбаси, інших м’ясних делікатесів, тощо…
До гарячих гарнірів приправу можна підігріти.


***
Перцево-томатна приправа робить страви яскравими, як зорово, так і в смаковому відношенні, перетворюючи локшину, м’ясну страву у вишуканий витвір кухонного мистецтва…


Трохи приправи, і відварені або печені овочі перевтілюються у святкову страву…


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар