Приправа з солодкого перцю і помідорів
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Поєднання солодкого перцю та помідорів щоразу надає м’ясним стравам та гарнірам особливого смакового відтінку, що якраз і здатна зробити перцево-томатна приправа, привнісши до буденного, простого обіду чогось вишуканішого, яскравішого та досконалішого…
|
В CookeryTravel ви можете знайти деякі страви з цієї приголомшливої комбінації перцю та помідорів: Лечо, Перцево-томатна підлива, Курка тушкована з перцем і помідорами, Душенина з солодким перцем та помідорами. І якщо ви вже щось готували з зазначених страв, то легко зрозумієте, що ця приправа є дійсно чудова і особлива, бо привносить насолоду від подібних страв …
Найяскравіше страва з з солодкого перцю і помідорів проявляється в Лечо, яке має чимало способів приготування, власне, як сама приправа, так і опосередковано в душенині, підливах та приправах, і зокрема – це пропонована підлива в цьому дописі...
|
|
|
Розділ:
|
Приправи; Соуси
|
Час підготовки:
|
10 хвилин
|
Час приготуваня:
|
20 хв
|
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Широка каструля 5-6 л,
4-5 банок 0,5 л, 4-5 консервних покришок |
К-сть порцій:
|
±2,5 л
|
■ Складники для приготування приправи з солодкого перцю і помідорів
Складник
|
Кількість
|
Од вим
|
Цибуля
| 600
|
г
|
Перець солодкий червоний
|
1200
|
г
|
Помідори червоні
|
1000
|
г
|
Часник
|
1
|
головка
|
Перець гіркий
|
1
|
перчина
|
Суміш прянощів мелених до смаку:
набір перців, перець чорний, духмяний, гвоздика, кмин, кріп, коріандр, лавр, пряні трави, хмелі-сунелі, імбир, паприка копчена, ялівець, тощо… |
2
|
ч.ложки
|
Олія
|
50-70
|
мл
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування приправи
■ Приготування приправи
|
|
|
|
●
|
Якщо ви готуєте приправу для безпосереднього споживання або на тиждень, то важливо овочі не перетушковувати. Страва повинна залишатись з присмаком свіжої городини.
|
1
|
Цибулю, солодкий та гіркий перець, часник почистити і поокремо нашаткувати.
|
2
|
Помідори нарізати на кубики.
|
3
|
Цибулю обсмажити на сильному вогні до прозорості, але не засмажувати.
|
4
|
Додати солодкий перець і помішуючи, злегка обсмажити на сильному вогні під покришкою до розм’якшення.
|
5
|
Додати часник і обсмажити протягом декількох секунд до легкого аромату. Часник не пересмажувати!
|
6
|
Додати помідори, гіркий перець, копчену паприку, прянощі і помішуючи, протушкувати до готовності помідорів.
|
7
|
Овочі подрібнити в блендері.
|
●
|
Перед подачею приправи, до смаку, в неї можна вичавити на часничниці часник, що надасть приправі більшої свіжості та гостроти.
|
●
|
Приправу можна законсервувати на зиму, при цьому, страву потрібно втушкувати до повної готовності всіх її складників.
|
■ Консервування приправи
Банки і покришки для консервування під ключ і під закрутку
|
Ключ і банка з покришкою для консервування
|
●
|
Важливо!
– Консервувати потрібно лише гарно (повністю) втушковані страви, дотримуючись необхідної гігієни та техніки безпеки, щоб уникнути опіків та інших неприємностей.
– Консервовані страви повинні бути гарно посоленими, навіть трохи солонцюватими, що сприятиме їхньому зберіганню.
– Домашню консервацію потрібно зберігати в холодному місці: холодильник, погріб, комора… Пропоную спосіб, яким користувались у нашій родині, і яким користуюсь я особисто. |
●
|
Підготувати необхідне начиння:
– 4-5 банок 0,5-літра і консервні покришки до банок (звичайні або з різьбою, вимиті з засобом для миття посуду і висушені), – ключ для закатування (при необхідності), – кухонна дошка, на яку вміщуватимуться банки, – два і більше грубих рушники для накривання гарячої консервації, – дві грубі серветки або кухонну рукавицю і серветку для тримання гарячих банок, – невеличку каструльку для стерилізації покришок. |
1
|
Подрібнену в блендері приправу перекласти в каструлю, і щоб уникнути пригорання, помішуючи довести її під покришкою до кипіння на нижче середнього вогні. Помішуючи, протушкувати приправу ~10 хвилин.
|
2
|
Гарячою, розкласти приправу в півлітрові банки по плечико і поставити у відповідного розміру жаровню або форму для запікання, щоб убезпечити можливе розбризкування страви по духовці під час кипіння, потім, поставити деко з банками на решітку в холодну духовку (рівень перший-другий знизу).
|
3
|
Увімкнути духовку розігріватись разом з приправою до максимуму (побутові духовки – 250 °C; ±20 хв).
|
4
|
Коли духовка розігріється (приправа в банках повинна закипіти), вимкнути духовку і залишити на декілька хвилин банки з приправою в духовці.
|
5
|
Тим часом, простерилізувати покришки:
– покласти їх в невелику каструльку, – залити водою, – довести під покришкою до кипіння, – стишити вогонь до легкого кипіння-умлівання і можна починати закатувати / закручувати банки з приправою. |
6
|
У місці без протягів, дошку застелити грубим рушником.
|
●
|
Почергово, обережно, сухою грубою серветкою або кухонною рукавирцею дістати банку з духовки і поставити на стіл на серветку.
|
●
|
Шорсткою, чистою, вологою губкою протерти вінця банки, оскільки при кипінні приправи, на них осяде невелика плівка зі страви.
|
●
|
Дістати виделкою з окропу простерелізовану покришку, закатати її ключем або закрутити.
|
●
|
Поставити банку на дошку, застелену рушником, покришкою донизу.
|
●
|
Накрити банку зверху товстим рушником і випрацювати таким чином інші банки.
|
●
|
Залишити банки укутаними до повного їх охолодження (на ніч-день).
|
7
|
Охолоджені банки перевернути у звичне положення і зберігати в холодному місці: в холодильнику, в погребі, в коморі…
|
●
| |
●
|
До гарячих гарнірів приправу можна підігріти.
|
***
Перцево-томатна приправа робить страви яскравими, як зорово, так і в смаковому відношенні, перетворюючи локшину, м’ясну страву у вишуканий витвір кухонного мистецтва…
|
|
Трохи приправи, і відварені або печені овочі перевтілюються у святкову страву…
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар