Битки з ошийка під айвовою підливою
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
У супроводі скибки хліба, кожен складник цієї страви може смакувати самостійно:
- ніжний биток з ошийка, запечений в цибулі, - підлива з цибулі як окрема страва, - айвова ж підлива нагадує і пряну страву, і десерт… А всі разом, вони утворюють ще один шедевр української кухні… |
Биток з ошийка – завжди безвідмовна м’ясна страва: м’яка, ніжна й смаковита.
Запечений же в цибулі, та ще й приправлений айвовою підливою, биток перетворюється у вишукану довершеність, і ви починаєте розуміти, що це саме те, чого так прагнула ваша душа...
Запечений же в цибулі, та ще й приправлений айвовою підливою, биток перетворюється у вишукану довершеність, і ви починаєте розуміти, що це саме те, чого так прагнула ваша душа...
|
|
|
Для страви найкраще підходить саме ошийок: він достатньо жирний, має ніжне м’ясо, швидко запікається, у страві м’який, ніжний та смаковитий.
|
|
|
При цьому, айва гармонійно доповнює страву, адже вона може бути не лише варенням чи в солодкому пирозі, її кисло-солодкий та злегка терпкуватий присмак чудово поєднується з птицею, бараниною, свининою, іншим м’ясом, як у вигляді шматочків, так і густої підливи, яка підійде і до галушок, вареників, оладків, і навіть до смачної юшки.
І якщо порівнювати в подібних стравах груші, айву та яблука – адже всі вони відносяться до одного виду, то айва має найзаманливіший та найхарактерніший смак і аромат…
|
|
|
|
В Україні, з жовтня по листопад-грудень, айва з’являється на базарах і в овочевих лавках. Тому, окрім солодких страв, варто випробувати цей плід в м’ясних та гострих стравах, наприклад, додати декілька айвових яблук у квашену капусту!..
|
|
|
Розділ:
|
Айва, Свинина, Страви з м’яса,
|
-
|
-
|
Температура і
Час випікання: |
200 °C
50-60 хв |
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Форма для запікання; Харчова фольга
|
К-сть порцій:
|
4 порції
|
■ Складники для приготування страви
■ Складники для битків
■ Складники для айвової підливи
Складники
|
Кількість
|
Од вим
|
Для битків:
| ||
Битки свинячі з ошийка по 140-150 г
|
4
|
шт
|
Цибуля
|
1
|
кг
|
Часник
|
1
|
головка
|
Прянощі мелені: перці, гвоздика, трави, імбир…
|
-
|
до смаку
|
Шматочок сала для змащення сковороди для смаження
|
1
|
шматок
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Для айвової підливи:
| ||
Айва
|
2
|
яблука
|
Масло
|
50
|
г
|
Цукор
|
2
|
ст.ложки
|
Відвар овочевий / Вода
|
½
|
склянки
|
Кориця мелена
|
1
|
ч.ложка
|
Сік з лимона
|
-
|
до смаку
|
Перець гіркий мелений
|
-
|
до смаку
|
Часник
|
2-3
|
зубки
|
■ Порядок приготування страви
■ Приготування битків
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
●
|
При розігріванні пічки і запіканні битків, варто викласти на вільне місце в духовці нарізані невеликими скибками корені: картоплю, моркву, буряк, селеру, петрушку…, а також можливі інші овочі: цвітну капусту, кабачок, баклажан, тощо… Городину, яка швидко запікається, можна класти у розігріту духовку разом з битками. В результаті, ви отримаєте до страви чудовий гарнір з печеними овочами.
|
1
|
Битки з ошийка обсмажити з обох боків на змащеній шматочком сала розігрітій сковороді на сильному вогні до підрум’янення (по 1-2 хв з кожного боку).
|
●
|
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °С.
|
2
|
Часник почистити, розплескати і посікти, перці, гвоздику розплескати лезом широкого ножа або в ступці.
|
3
|
Цибулю нашаткувати і половину цибулі викласти на дно жаровні.
|
4
|
Викласти на цибулю битки, присолити, приправити прянощами, присипати часником і накрити залишком цибулі.
|
5
|
Накрити жаровню покришкою або обгорнути фольгою і поставити в розігріту до 250 °С духовку на декілька хвилин (~5 хв) для прогрівання і закипання страви.
|
6
|
Стишити вогонь до 200 °С і запікати 50-60 хвилин.
|
●
|
Поки запікаються битки, приготувати айвову підливу.
|
■ Приготування айвової підливи
|
|
|
|
|
|
●
|
Підлива повинна мати приємний кисло-солодкий, злегка пряний і до смаку гострий смак з характерним айвовим відтінком.
|
1
|
Айву гарно помити губкою, видаливши зовнішній пухнастий шар, обчистити, видалити серцевину і нарізати невеличкими шматочками.
|
2
|
Айву злегка припустити в розтопленому маслі на сильному вогні, на сковороді, в якій обсмажувались битки.
|
3
|
Додати цукор і помішуючи, злегка закарамелізувати на сильному вогні.
|
4
|
Додати овочевий відвар (або воду), корицю і протушкувати під покришкою на слабкому вогні до готовності (розм’якшення) (20-30 хвилин), зняти з вогню.
|
5
|
Часник вичавити на часничниці до трохи охололої айви, додати до смаку лимонний сік, перемішати.
|
●
|
Айвова підлива може бути представлена в трьох варіянтах:
- шматочками, як за рецептом, коли вона відчувається приємною свіжістю; - готову підливу можна розбити в блендері; - підливу можна протерти крізь сито. В цьому варіянті вона має пухку структуру. При цьому, щоразу, ми отримуємо підливу з різними дотиковими та смаковими відтінками. |
●
|
Часник і лимонний сік варто додавати до трохи охололої підливи, що надасть їй певної пікантності та свіжості.
|
■ Подача страви
|
|
|
1
|
Тарілки прогріти в ще теплій духовці.
|
2
|
Викласти на тарілку цибулю з підливою від запікання битків, зверху покласти биток і приправити айвовою підливою.
|
3
|
До страви покласти скибку хліба або ж будь-який гарнір, наприклад, овочі, запечені разом з битками.
|
●
|
Страва смакує гарячою, щойно з печі, але також і холодною, наприклад, її можна взяти на пікнік з друзями.
|
Страва смакує просто з хлібом, коли ним можна вимокувати підливу…
|
|
|
|
|
|
Печені овочі стануть аж ніяк не зайвими у цій страві.
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!






































Немає коментарів:
Дописати коментар