неділя, 2 листопада 2025 р.

Pork Neck Steaks with Quince Glaze

Битки з ошийка під айвовою підливою
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

У супроводі скибки хліба, кожен складник цієї страви може смакувати самостійно:
- ніжний биток з ошийка, запечений в цибулі,
- підлива з цибулі як окрема страва,
- айвова ж підлива нагадує і пряну страву, і десерт…
А всі разом, вони утворюють ще один шедевр української кухні…

Биток з ошийка – завжди безвідмовна м’ясна страва: м’яка, ніжна й смаковита.

Запечений же в цибулі, та ще й приправлений айвовою підливою, биток перетворюється у вишукану довершеність, і ви починаєте розуміти, що це саме те, чого так прагнула ваша душа...


Для страви найкраще підходить саме ошийок: він достатньо жирний, має ніжне м’ясо, швидко запікається, у страві м’який, ніжний та смаковитий.


При цьому, айва гармонійно доповнює страву, адже вона може бути не лише варенням чи в солодкому пирозі, її кисло-солодкий та злегка терпкуватий присмак чудово поєднується з птицею, бараниною, свининою, іншим м’ясом, як у вигляді шматочків, так і густої підливи, яка підійде і до галушок, вареників, оладків, і навіть до смачної юшки.

І якщо порівнювати в подібних стравах груші, айву та яблука – адже всі вони відносяться до одного виду, то айва має найзаманливіший та найхарактерніший смак і аромат…


В Україні, з жовтня по листопад-грудень, айва з’являється на базарах і в овочевих лавках. Тому, окрім солодких страв, варто випробувати цей плід в м’ясних та гострих стравах, наприклад, додати декілька айвових яблук у квашену капусту!..


Розділ:
Айва, Свинина, Страви з м’яса,
-
-
Температура і
Час випікання:
200 °C
50-60 хв
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Форма для запікання; Харчова фольга
К-сть порцій:
4 порції

■ Складники для приготування страви

■ Складники для битків


■ Складники для айвової підливи


Складники
Кількість
Од вим
Для битків:
Битки свинячі з ошийка по 140-150 г
4
шт
Цибуля
1
кг
Часник
1
головка
Прянощі мелені: перці, гвоздика, трави, імбир…
-
до смаку
Шматочок сала для змащення сковороди для смаження
1
шматок
Сіль
-
до смаку
Для айвової підливи:
Айва
2
яблука
Масло
50
г
Цукор
2
ст.ложки
Відвар овочевий / Вода
½
склянки
Кориця мелена
1
ч.ложка
Сік з лимона
-
до смаку
Перець гіркий мелений
-
до смаку
Часник
2-3
зубки

■ Порядок приготування страви

■ Приготування битків


При розігріванні пічки і запіканні битків, варто викласти на вільне місце в духовці нарізані невеликими скибками корені: картоплю, моркву, буряк, селеру, петрушку…, а також можливі інші овочі: цвітну капусту, кабачок, баклажан, тощо… Городину, яка швидко запікається, можна класти у розігріту духовку разом з битками. В результаті, ви отримаєте до страви чудовий гарнір з печеними овочами.
1
Битки з ошийка обсмажити з обох боків на змащеній шматочком сала розігрітій сковороді на сильному вогні до підрум’янення (по 1-2 хв з кожного боку).
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °С.
2
Часник почистити, розплескати і посікти, перці, гвоздику розплескати лезом широкого ножа або в ступці.
3
Цибулю нашаткувати і половину цибулі викласти на дно жаровні.
4
Викласти на цибулю битки, присолити, приправити прянощами, присипати часником і накрити залишком цибулі.
5
Накрити жаровню покришкою або обгорнути фольгою і поставити в розігріту до 250 °С духовку на декілька хвилин (~5 хв) для прогрівання і закипання страви.
6
Стишити вогонь до 200 °С і запікати 50-60 хвилин.
Поки запікаються битки, приготувати айвову підливу.

■ Приготування айвової підливи


Підлива повинна мати приємний кисло-солодкий, злегка пряний і до смаку гострий смак з характерним айвовим відтінком.
1
Айву гарно помити губкою, видаливши зовнішній пухнастий шар, обчистити, видалити серцевину і нарізати невеличкими шматочками.
2
Айву злегка припустити в розтопленому маслі на сильному вогні, на сковороді, в якій обсмажувались битки.
3
Додати цукор і помішуючи, злегка закарамелізувати на сильному вогні.
4
Додати овочевий відвар (або воду), корицю і протушкувати під покришкою на слабкому вогні до готовності (розм’якшення) (20-30 хвилин), зняти з вогню.
5
Часник вичавити на часничниці до трохи охололої айви, додати до смаку лимонний сік, перемішати.
Айвова підлива може бути представлена в трьох варіянтах:
- шматочками, як за рецептом, коли вона відчувається приємною свіжістю;
- готову підливу можна розбити в блендері;
- підливу можна протерти крізь сито. В цьому варіянті вона має пухку структуру.
При цьому, щоразу, ми отримуємо підливу з різними дотиковими та смаковими відтінками.
Часник і лимонний сік варто додавати до трохи охололої підливи, що надасть їй певної пікантності та свіжості.

■ Подача страви


1
Тарілки прогріти в ще теплій духовці.
2
Викласти на тарілку цибулю з підливою від запікання битків, зверху покласти биток і приправити айвовою підливою.
3
До страви покласти скибку хліба або ж будь-який гарнір, наприклад, овочі, запечені разом з битками.
Страва смакує гарячою, щойно з печі, але також і холодною, наприклад, її можна взяти на пікнік з друзями.


Страва смакує просто з хлібом, коли ним можна вимокувати підливу…


Печені овочі стануть аж ніяк не зайвими у цій страві.



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар