Дукка – арабська пряна суміш з горіхами
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Дукка – досить популярна суміш горіхів і прянощів в арабських країнах, така собі недорога перекуска швидкого приготування. При цьому, на смак дукка досить вишукана і заслуговує на місце в нашому харчовому раціоні, адже найпростіші страви завжди найсмачніші і найкорисніші…
|
Їдять дукку з хлібом, вмочуючи кусень в олію, а потім у дукку – дешево, ситно, смачно і без переїдань.
|
|
Страва відома з часів стародавнього Єгипту і нараховує віків та віків древності. Якогось одного рецепту не існує, тому що задум полягає в тому, щоб швидко зготувати перекуску з того нічого, що є під рукою: горіхи, насіння, прянощі, хліб, олія, сіль… Хоча, певні інгредієнти присутні у всіх дукках: кунжут, насіння коріандру, кмину, фенхелю, гіркий перець і сіль.
Горіхи можуть бути одного виду або ж в суміші: зазвичай, це арахіс (найдешевший варіянт), волоські, ліщинові горіхи. Чудово підійдуть фісташки, кеш’ю, кедрові горішки, тощо…
Також, на власний смак інші прянощі лише збагатять страву. |
Назва страви походить від арабського слова «daqqa» ( دقَّ ), що означає подрібнювати. Страву саме подрібнюють, а не перемелюють, залишаючи в ній грубі фракції горіхів.
Традиційно, складники страви товчують і розтирають у ступі, що впливає на смак дукки. При розтиранні горіхів та насіння в ступі, вивільнюються ефірні олії, які і формують аромат та смак страви.
Традиційно, складники страви товчують і розтирають у ступі, що впливає на смак дукки. При розтиранні горіхів та насіння в ступі, вивільнюються ефірні олії, які і формують аромат та смак страви.
Звичайно ж, простіше все подрібнити у блендері, але щоб покуштувати традиційну страву, потрібно і готувати її традиційно, тому що традиційне не означає ретроградне і примітивне, а швидше за все – випрацювана віками культура і філософія харчування, а отже і приготування страв, що й дозволяє отримати в результаті саме ті страви, традиційні, з їх зовнішнім виглядом, смаком, ароматом, подачею, і врешті-решт, отримати задоволення та гарний настрій.
Латунна ступа з товкачем
|
Дерев'яна ковганка
|
Важливо зауважити, що якість смаку дукки залежить від свіжості її складників: в горіхах і насінні присутні ефірні олії, які при неправильному і довгому зберіганні старіють, а в продуктах з’являється присмак прілості, прянощі ж вивітрюються. Тому, купуючи горіхи, насіння, не соромтесь їх розтерти між пальцями, понюхати і покуштувати.
В пропонованому рецепті я вирішив задовольнити нав’язливе бажання удосконалювати прості страви, розширивши набір складників, при цьому, визначальні продукти залишились незмінними: кунжут, арахіс, коріандр, кмин, фенхель, перець і сіль, як і спосіб приготування страви.
В пропонованому рецепті я вирішив задовольнити нав’язливе бажання удосконалювати прості страви, розширивши набір складників, при цьому, визначальні продукти залишились незмінними: кунжут, арахіс, коріандр, кмин, фенхель, перець і сіль, як і спосіб приготування страви.
|
|
|
|
|
|
Розділ:
|
Приправи; Прянощі
|
Час підготовки:
|
5 хвилин
|
Час приготування:
|
15-20 хвилин
|
Країна:
|
Єгипет
|
Необхідний посуд:
|
Ступа / Ковганка / Макітра
для розтирання складників |
К-сть порцій:
|
~120 г / 250 мл
|
■ Складники для приготування дукки
Для подачі страви:
|
Олія: соняшникова, оливкова...
|
Складник
|
Кількість
|
Од вим
|
Для страви:
| ||
Кунжут сирий
|
2
|
ст.ложки
|
Горіхи сирі: Арахіс (традиційно) / Волоський горіх / Ліщина / Мигдаль / Фісташки… (за бажанням, кожен горіх самостійно або в суміші)
| ½
|
склянки
|
Фенхель насіння
| ½
|
ст.ложки
|
Кмин насіння
| ½
|
ч.ложки
|
Коріандр насіння
| ½
|
ч.ложки
|
Перець гіркий сушений (1-2 перчини)
|
½
|
ч.ложки
|
Сіль (1-2 гарні дрібки)
|
-
|
до смаку
|
Для подачі страви:
| ||
-
|
-
| |
Олія
|
-
|
-
|
■ Порядок приготування дукки
|
|
|
|
|
|
●
|
Горіхи і кунжут краще смажити в глибокому казанку але можна й на сковороді. Суміш не пересмажувати і не перепалювати!
Різні горіхи смажаться по різному: волоські, кешью – швидше; арахіс, лішина, мигдаль – довше, тому, при приготуванні приправи з сумішшю горіхів, потрібно це враховувати і смажити горіхи поокремо або ж додавати в ході обсмажування. |
1
|
Насіння кунжуту, помішуючи, підсмажити в казанку на середньому вогні до злегка золотавого забарвлення і висипати в миску. Кунжут смажиться швидко, не перепалювати!
|
2
|
Горіхи, помішуючи, злегка підсмажити в тому ж казанку на середньому вогні до легкого золотавого забарвлення.
|
3
|
Підсмажені горіхи порційно розтовкти і розтерти в ступці або в ковганці, або в макітрі, але не дуже дрібно, і додати до кунжуту.
|
4
|
Прянощі розтовкти і розтерти в ступці або в ковганці на грубу фракцію, гіркий перець подрібнити на пластівці, і додати до горіхової суміші.
|
5
|
Страву до смаку посолити і перемішати.
|
●
|
Суміш можна змолоти протягом декількох секунд в блендері на грубу фракцію. Не перемелювати на порох.
|
●
|
Зберігати в щільно закритій банці в холодильнику. Бажано, не довше тижня.
|
N.B.
●
|
Якщо ви готуєте дукку традиційним способом, то пропонована в рецепті кількість достатня на один обід для гарної компанії. При цьому, страва готується досить швидко: горіхи швидко смажаться, подрібнюються і розтираються за один раз. При збільшенні кількості горіхів та інших інгредієнтів, краще розтирати горіхи порційно за декілька разів або ж скористатись для подрібнення блендером.
|
●
|
Горіхи в страві слугують швидше за все основою, тому, не обов’язково намагатись взяти якісь екзотичні і дорогі горіхи. Страва смакує і з арахісом, і з волоськими горіхами, з гарбузовим та соняшниковим насінням, навіть з попкорном, а також з іншими горіхами, щоразу граючи смаковими та нюховими нотками своїх складників. При цьому, важливо не пересмажувати насіння і горіхи. Легке обсмажування дає легкий аромат і присмак запеченості, залишаючи нотки свіжості та смаковитості.
|
●
|
Характерний же смак страви витворюють прянощі: кмин, зіра, фенхель, аніс, коріандр, інші можливі пряні трави, насіння, зерна та суміші, наприклад, грузинська пряна суміш хмелі-сунелі. Здається, що саме тому і не існує усталеного рецепту дукки, окрім як обов’язкових складників, тобто, тут існують чималі можливості поекспериментувати з наповненням, смаками та ароматами.
|
|
|
Дукка з хлібом і олією – традиційне споживання страви:
|
|
|
|
Дукка з печеними овочами витворює смак і аромат комплексної страви:
|
|
|
|
Дукка в завиванцях з солоною рибою створює особливий шарм:
|
|
|
|
Дукка в якості самостійної страви, як приправа в стравах, на канапках – це завжди смачно, поживно і креативно:
Дукка на канапках
|
З перепелиним яйцем
|
З бринзою
|
З солоною рибою
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар