Деруни
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Картопляні деруни є однією з тих страв, що мають чарівну здатність заспокоювати тривожний стан, або коли хочеться «чогось такого – не знаєш чого»...
|
А ще, я не зустрічав такої людини, яка сказала б, що не любить дерунів, тому що цю просту, але вишукану і смачну страву просто неможливо не любити. А чим же так причаровують нас деруни, то це вже загадка Природи і Кулінарії...
Деруни – це страва, яка присутня у багатьох кухнях, де є картопля, тобто, майже скрізь. І хоча рецептура може варіюватись, але їх вигляд і смак майже однаковий в усіх кухнях, тому що основу страви складає терта (або як в деяких регіонах говорять – «дерта», звідки і назва «деруни») картопля.
Найпростіший рецепт дерунів – це терта картопля, трохи борошна і яйце, але це буде, так би мовити, базовим рецептом, тому що цю страву можна доповнювати і тертою цибулею, і струганиною, і капустою, і кабачками, а також зеленню... І щоразу, це буде нова варіація дерунів, головне, щоб не перестаратись, щоб картопля складала основу кулінарного букету цієї страви. Картоплю можна терти як на дрібній, так і на середній або ж на грубій тертці. І щоразу, змінюватиметься смак страви. Наприклад, деруни, натерті на грубій тертці, виходять соковитішими і «живішими», а на дрібній – тугішими і щільнішими, але це вже справа смаку і навіть – лінощів, тому що потерти картоплю на грубій тертці виходить простіше і швидше... |
Час підготовки:
|
15 хв
|
Розділ:
|
Страви з картоплі
|
Час приготування:
|
20 хв
|
Країна:
|
Україна
|
-
|
-
|
К-сть порцій:
|
4 порції
|
■ Інгредієнти для приготування дерунів
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Картопля середнього розміру
|
8
|
шт
|
Цибуля середнього або великого розміру
|
1
|
шт
|
Яйця
|
2
|
шт
|
Борошно
|
2-4
|
ст.ложки
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Перець чорний мелений
|
-
| до смаку
|
Олія / Смалець для смаження
|
-
|
за потребою
|
■ Порядок приготування страви
|
|
|
|
|
|
1
|
Картоплю почистити і потерти на тертці.
|
2
|
Цибулю почистити, не відрізаючи «чубчик» і потерти на грубій тертці, тримаючи її за чубчик.
|
3
|
Добавити яйця, сіль, перець, ложку-дві олії і гарно вимішати.
|
4
|
Добавити до суміші борошно і вимішати до консистенції густої сметани.
|
5
|
Викладати ложкою на розігріту з смальцем або олією сковорідку і смажити на середньому вогні з обох боків.
|
6
|
Подавати гарячими з сметаною або з сметанно-часниковою приправою.
|
N.B.
●
|
Картоплю і цибулю можна терти на грубій, середній або дрібній тертці, або ж пропустити через м’ясорубку з дрібним ситом. Кожного разу, в залежності від розміру фракції, смак і легкість дерунів варіюватиметься.
|
●
|
Буває, що картопля дуже соковита, як і цибуля, і протягом смаження дерунів, тісто сильно розріджується. В такому випадку, можна добавити ще трохи борошна, але знову ж таки, борошно добавляється лише для того, щоб трохи загустити тісто.
|
●
|
У найпростіший рецепт дерунів входить лише терта картопля, при цьому юшку з картоплі потрібно злити, щоб деруни не розповзались. Але кулінарні фантазії йдуть далі, і добавивши до дерунів цибулю, борошно, яйця, ми отримуємо інший "базовий рецепт", а на опції можна добавляти також подрібнені гриби, зелень, струганину, м’ясний фарш (який кладеться всередину)...
|
●
|
Дуже важливо не пересипати борошна, яке додається лише для корекції густоти тіста, оскільки перебравши борошна ви отримаєте вже борошняні оладки зі смаком картоплі, і це вже не будуть саме ті чарівні картопляні деруни. Подібними оладками грішать в закладах громадського харчування, тому що так простіше випікати, але це вже не та страва...
Деруни ж повинні виходити «живими», не густими і не щільними, саме тоді вони мають вишуканий смак! |
●
|
Деруни чудово смакують з сметаною або сметанно-часниковою приправою, рецепт якої ви можете знайти в цьому блозі.
|
|
|
|
|
Дерун з начинкою: варіація лінивого деруна:
|
|
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар