понеділок, 16 вересня 2019 р.

Potato Pancakes

Деруни
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Картопляні деруни є однією з тих страв, що мають чарівну здатність заспокоювати тривожний стан, або коли хочеться «чогось такого – не знаєш чого»...

А ще, я не зустрічав такої людини, яка сказала б, що не любить дерунів, тому що цю просту, але вишукану і смачну страву просто неможливо не любити. А чим же так причаровують нас деруни, то це вже загадка Природи і Кулінарії...

 
Деруни – це страва, яка присутня у багатьох кухнях, де є картопля, тобто, майже скрізь. І хоча рецептура може варіюватись, але їх вигляд і смак майже однаковий в усіх кухнях, тому що основу страви складає терта (або як в деяких регіонах говорять – «дерта», звідки і назва «деруни») картопля.

Найпростіший рецепт дерунів – це терта картопля, трохи борошна і яйце, але це буде, так би мовити, базовим рецептом, тому що цю страву можна доповнювати і тертою цибулею, і струганиною, і капустою, і кабачками, а також зеленню... І щоразу, це буде нова варіація дерунів, головне, щоб не перестаратись, щоб картопля складала основу кулінарного букету цієї страви.

Картоплю можна терти як на дрібній, так і на середній або ж на грубій тертці. І щоразу, змінюватиметься смак страви. Наприклад, деруни, натерті на грубій тертці, виходять соковитішими і «живішими», а на дрібній – тугішими і щільнішими, але це вже справа смаку і навіть – лінощів, тому що потерти картоплю на грубій тертці виходить простіше і швидше...

Час підготовки:
15 хв
Розділ:
Страви з картоплі
Час приготування:
20 хв
Країна:
Україна
-
-
К-сть порцій:
4 порції

■ Інгредієнти для приготування дерунів


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Картопля середнього розміру
8
шт
Цибуля середнього або великого розміру
1
шт
Яйця
2
шт
Борошно
2-4
ст.ложки
Сіль
-
до смаку
Перець чорний мелений
-
до смаку
Олія / Смалець для смаження
-
за потребою

■ Порядок приготування страви



1
Картоплю почистити і потерти на тертці.
2
Цибулю почистити, не відрізаючи «чубчик» і потерти на грубій тертці, тримаючи її за чубчик.
3
Добавити яйця, сіль, перець, ложку-дві олії і гарно вимішати.
4
Добавити до суміші борошно і вимішати до консистенції густої сметани.
5
Викладати ложкою на розігріту з смальцем або олією сковорідку і смажити на середньому вогні з обох боків.
6
Подавати гарячими з сметаною або з сметанно-часниковою приправою.


N.B.
Картоплю і цибулю можна терти на грубій, середній або дрібній тертці, або ж пропустити через м’ясорубку з дрібним ситом. Кожного разу, в залежності від розміру фракції, смак і легкість дерунів варіюватиметься.
Буває, що картопля дуже соковита, як і цибуля, і протягом смаження дерунів, тісто сильно розріджується. В такому випадку, можна добавити ще трохи борошна, але знову ж таки, борошно добавляється лише для того, щоб трохи загустити тісто.
У найпростіший рецепт дерунів входить лише терта картопля, при цьому юшку з картоплі потрібно злити, щоб деруни не розповзались. Але кулінарні фантазії йдуть далі, і добавивши до дерунів цибулю, борошно, яйця, ми отримуємо інший "базовий рецепт", а на опції можна добавляти також подрібнені гриби, зелень, струганину, м’ясний фарш (який кладеться всередину)...
Дуже важливо не пересипати борошна, яке додається лише для корекції густоти тіста, оскільки перебравши борошна ви отримаєте вже борошняні оладки зі смаком картоплі, і це вже не будуть саме ті чарівні картопляні деруни. Подібними оладками грішать в закладах громадського харчування, тому що так простіше випікати, але це вже не та страва...

Деруни ж повинні виходити «живими», не густими і не щільними, саме тоді вони мають вишуканий смак!
Деруни чудово смакують з сметаною або сметанно-часниковою приправою, рецепт якої ви можете знайти в цьому блозі.


Лінивий дерун: рецепт найпростішого деруна ви можете знайти в статті Дерун лінивий :


Дерун з начинкою: варіація лінивого деруна:




Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар