неділя, 23 січня 2022 р.

Kebab

Кебаб
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Кебаб є однією з найдавніших страв, які дійшли до сьогодення практично у незмінному вигляді, тому що при мінімумі кулінарного втручання виходить соковита, ніжна м’ясна страва, з приємним смаком та ароматом вогню і диму, яка не потребує зайвих опцій, хіба що окрім склянки гарного червоного вина або чарки горілки...

І власне, дякуючи її надзвичайно швидкому та простому приготуванню, страва зажила своєї популярності, та ще й завжди зі смачним результатом: що може простіше, як посікти м’ясо, сформувати його в ковбаски і запекти протягом декількох хвилин на вогні. Здається, що це була одна з найперших страв швидкого приготування, такий собі стародавній фаст-фуд.

Сама ж назва «кебаб» походить від перського слова «کباب‎ – kabâb», що означає «смажене м’ясо», яке має й ще старіші корені від давньосирійської арамійської мови, що означало «обвуглювання, обпалювання».

Кебаб зустрічається в кухнях від Індії, Середньої Азії і до Марокко. Різновидів страви існує стільки, скільки існує на цій протяжній території країн, регіонів, міст, селищ та просто кухарок і кухарів. Але об’єднує всіх їх в кебаб січене або рублене і підсмажене на вогні м’ясо.

Для кебаба підходить будь-яке м’ясо, в залежності від традиції та віросповідання: баранина, птиця, свинина, яловичина... А в Україні, звичайно ж, можна взяти свинину. Так вже у нас повелося...

Пропоную рецет кебаба, який я куштував в Середній Азії, на Близькому Сході та в Північній Африці. В основному, його готували з баранини, але була і телятина, і курятина. А головна відмінність його смакових відтінків в різних країнах полягала в наборі прянощів, відповідно до місцевих вподобань та традицій.

І беззаперечним є те, що кебаб на грилі прикрасить відпочинок на природі, в селі або на дачі.


Найсмаковитішим кебаб виходить з подрібненого і посіченого м’яса (як описано в статті Фарш м’ясний). Тобто, м’ясо потрібно нарізати якомога дрібнішими кубиками, а потім, посікти або сікачем, або великим кухонним ножем. Те ж саме зробити з цибулею. За такого способу, м’ясні клітини не перемелюються і в фарші зберігається м’ясний сік, що і впливає на кінцеву страву.

Також, м’ясо і цибулю можна грубо подрібнити в блендері, але не перемелювати на пасту.

Змелене на м’ясорубці м’ясо дає м’якшу структуру кебаба. Головне, щоб у всіх трьохї способах, м’ясо було свіжиною!

Час підготовки:
15 хв
Розділ:
Страви з м’яса; Пікнік
Час запікання:
15 хв
Країна:
Азія; Північна Африка
-
-
К-сть порцій:
8-10 шт

■ Інгредієнти для приготування кебаба

Інгредієнти
Кількість
Од вим
М’ясо м’якоть (баранина / свинина / яловичина)
500
г
Сало (за потреби, якщо занадто пісне м’ясо)
100
г
Цибуля середніх розмірів
1-2
шт
Часник
1
головка
Прянощі мелені: набір перців, пряні трави, тощо…
-
до смаку
Сіль
-
до смаку

■ Порядок приготування кебаба



Кебаб можна запекти як на решітці мангала, так і в духовці

Також, кебаб можна запекти і без рожен, на решітці гриля, сформувавши з них січеники

- Як легко подрібнити м’ясо, приготувавши гарний фарш, дивіться в статті «Фарш м’ясний».

- Дерев’яні рожни, замочити у холодній воді на час приготування фаршу.
1
М’ясо і сало нарізати на невеликі кубики і посікти великим ножем або подрібнити в блендері, або ж на м’ясорубці.
2
Часник і цибулю почистити і посікти ножем або ж подрібнити в блендері або на м’ясорубці та добавити до подрібненого м’яса.
3
М’ясну суміш до смаку посолити, приправити прянощами, все гарно вимішати і на час розведення вогню, поставити в найхолодніше місце в холодильнику.
Розпалити у мангалі деревне вугілля, щоб жар рівномірно розміщувався по всій площині мангалу.
4
Рукою сформувати на дерев’яних або металевих рожнах 8-10 кебабів, викладаючи на піднос.
5
Обережно, щоб не зруйнувати кебаб, перекласти кебаби на решітку мангала і обсмажити протягом 10-15 хвилин на помірному жару, обережно перевернувши підпечені до рум’яної скоринки кебаби на інший бік.
Кебаби можна зготувати і в духовці. Для цього:
6
Розігріти духовку до максимуму (побутові духовки 250 °C).
7
Сформовані кебаби викласти на змащену салом або смальцем жаровню. Запікати при 250 °С протягом 15 хвилин.
Страва смакує гарячою, відразу ж з вогню!

N.B.
Кебаб, як і січеники, відбивні смакують з свіжини. Якщо ви зготуєте фарш дотримуючись порад і настанов, поданих у рецепті Фарш м’ясний, то отримаєте надзвичайно соковиту і смаковиту страву.
Гарніром до страви можуть бути свіжі овочі з хлібом або ж картопля, каші, паста… Головне, не забувайте до подібних страв гострі приправи, салати, соління, тощо…
Кебаб можна зготувати і без рожен, на решітці гриля, сформувавши з них січеники.



Наприклад, вівсяна (перлова) каша з цілого зерна чудово впишеться у смаковий букет кебаба...


Як і вінегрет, який поєднає свіжість овочів, гостроту солінь та соковиту смаковитість м'яса...


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар