неділя, 16 січня 2022 р.

Manti or Traditional Central Asian Dumplings

Манти
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Кухня Середньої Азії – це не лише плов та гострі приправи, це також – манти, які подорожній міг купити на середньоазійському базарі щойно з вогню. Їх приправляли, наприклад, катиком – гострою, кисломолочною приправою з прянощами, або перцево-томатною приправою… і вкусивши манту та вдихнувши аромати східного базару, ви поринали у зовсім інший світ – той, що з казок Тисячі і однієї ночі…

Манти є досить популярною стравою серед тюркомовних народів та їхніх сусідів, від Далекого Сходу, через всю Середню Азію, Кавказ, і аж до Балкан. Вважається, що страва завдячується уйгурам, народу тюркомовної групи на території Китаю.

І звичайно ж, надзвичайно широкий ареал розповсюдження мант вніс до цієї страви багато місцевих особливостей, як в начинці, так і у формі, так і в назві, хоча, сам принцип приготування залишається скрізь майже однаковим...

«Mantu, manti, мәнті, مانتا‎, مأنتى, Մանթի» – це неповний перелік варіацій в найменуванні цієї страви. І незалежно від того, якої вони форми, готуються на пару чи відварюються, об’єднує їх замішане на воді та тонко розкатане тісто, а також – подрібнена ножем свіжа начинка.

Традиційною начинкою слугувало м’ясо – яловичина, баранина, конина – та цибуля, але в залежності від регіону, в манти кладуть також і рибу та різні овочі: картоплю, гарбуз, капусту, тощо…, навіть шпинат…, тобто, з точки зору кулінарних експериментів – це досить вдячна страва.

Але не залежно від начинки, характерною рисою мантів є соковитість страви і ніжність її смаку. Для цього, в начинку до мантів кладеться багато цибулі або гарбуз, або капуста, які і забезпечують страві необхідну соковитість.

Приправляють готові манти кисляком, йогуртом, катиком, сметаною з часником, гострим перцево-томатним соусом (наприклад, Чортополохом)…


Манти, приправлені соєвим соусом
Манти можуть мати різні форми: наприклад, защіпнута вгорі кругла варениця у формі клуночка.

В цій статті, я пропоную рецепт, який колись давно, підгледів в Середній Азії, зокрема, на півдні Казахстану, а також куштував їх в Киргизстані, Узбекистані та Таджикистані, саме такої форми, з поясочком, і таких розмірів, зготованих на парі...




Смаковими родичами мантів є пельмені (які мають невеликий розмір та варяться у воді), а також, ечпочмак (який запікається в духовці), що і не дивно, адже ці страви походять з одного географічного ареалу та від народів, які у давнину були кочовими, тому й їхня кухня підлаштовувалась під відкритий вогонь та казан, але спільною характерною особливістю цих трьох страв є те, що начинка має грубу нарізку і закладається в сирому вигляді.

Пропоную вам манти відразу з декількома начинками, що не вимагає багато мороки, оскільки всі інгредієнти кладуться сирими, а час нарізки залежить лише від того, як швидко ви спроможні подрібнити необхідні продукти.

Тісто для мантів готується подібно як і для пельменів.


Приклади начинки: м'ясо, цибуля, картопля;

цибуля, капуста, прянощі

Колись, манти готували на парі в широкому казані, під кришкою, обв’язавши казан полотном, на яке викладали зліплені манти (подібно до парових вареників). Але зараз, є вже спеціальна пароварка для їх приготування – мантниця або каскані – каструля, яка складається з двох частин: одна для води, а інша – для приготування мант, діаметром і висотою близько 26 см, в яку вставляються одна на одну чотири металеві решітки з підставками в центрі.

Оскільки страва готується близько п’ятдесяти хвилин, то така конструкція дозволяє зготувати відразу близько 32 манти – на всю сім’ю або компанію.


Звичайно ж, якщо це у вас разова акція, то можна зготувати страву і у звичайній пароварці, особливо, наприклад, електричній з декількома шарами приготування. Або ж, в широкій каструлі, поставивши в неї, наприклад, решітку гриля для мікрохвильової пічки.

Час підготовки:
10 хв
Розділ:
Страви з борошна
Час приготування тіста і начинки:
20-30 хвилин
Країна:
Середня Азія
Час відварювання:
50 хв
К-сть порцій:
24 манти

■ Інгредієнти для приготування мант


Для тіста


Традиційна начинка: м'ясо, цибуля, прянощі


Картопля, капуста та цибуля також часто йдуть в начинку


Солодкий та гіркий перець

Гарбуз

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для тіста:
-
-
Борошно
400
г
Яйця
1
шт
Вода
200
мл
Сіль
1/2
кав.ложки
Для начинки (як приклад):
-
-
М’ясо
200
г
Картопля середнього розміру
4-6
шт
Цибуля середнього розміру
4
шт
Перець чорний мелений
-
до смаку
Сіль
-
до смаку
Варіанти начинки (як приклад – за бажанням):
-
-
Капуста
100
г
Зелень петрушки, кропу, базиліку, коріандру…
1
букет
Перець солодкий
100
г
Гриби свіжі / морожені / солоні…
100
г
Гарбуз
100
г

■ Порядок приготування мант

■ Замішування тіста



Тісто після

півгодинного вистоювання

1
Борошно просіяти в миску, добавити сіль, яйце, воду і вимісити тісто до однорідності.
2
Тісто перекласти на стіл, вимісити до пружного, еластичного стану, накрити плівкою і поставити в холодильник для вистоювання, поки готуватиметься начинка.

■ Приготування начинки:


Гарбуз з м'ясом і цибулею; М'ясо з цибулею і картоплею; Капуста з цибулею і майонезом


Традиційна начинка з м'ясом, цибулею і прянощами


М'ясо, цибуля, капуста, прянощі


М'ясо, цибуля, картопля, прянощі

Капуста, цибуля, прянощі

1
М’ясо нарізати дрібними кубиками або грубо подрібнити в блендері.
2
Картоплю і цибулю почистити і нарізати дрібними кубиками.
3
Подрібнені інгредієнти покласти в миску, до смаку присолити, приперчити, здобрити прянощами і акуратно вимішати.
З начинкою можна варіювати, дотримуючись того правила, що в манти йде свіжа начинка: не варена і не смажена!

■ Формування мант:


Варіант формування мант:




Згорнути вареницю з двох сторін досередини і защіпнути уздовж:


З двох незакритих боків, позащіпувати тісто в одну лінію:



З’єднати два протилежні кінчики між собою, защіпнувши їх посередині одного з боків манти:


З’єднати по довжині два інших кінчики на другому боці манти:


Решітку змастити олією, і по ходу формування, викладати на неї манти:


1
Відрізати третину тіста (або в залежності від кількості решіток), розкатати качалкою тонким шаром і, за допомогою шаблона ~ Ø 12 см, вирізати з розкатаного тіста круглі варениці. (Для шаблона чудово підходить компакт диск CD.)
2
Повну столову ложку начинки покласти на вареницю, загорнути з двох сторін досередини і защіпнути уздовж, залишивши на кінцях тісто незащіпленим. Манта виходить прямокутної форми.
3
Перпендикулярно до поздовжної лінії, з двох незакритих боків, позащіпувати тісто в одну лінію.
4
З’єднати по довжині два протилежні кінчики між собою, защіпнувши їх посередині одного з боків манти.
5
З’єднати по довжині два інших кінчики на другому боці манти. В результаті, утворюється поясочок уздовж всієї манти, а сама манта стає овальною або круглою.
6
Решітку мантівниці або пароварки змастити олією і викласти на неї сформовану манту (замість решітки, можна прооліювати пензликом низ кожної манти). Проробити те ж саме з іншими мантами. Між мантами необхідно залишати близько сантиметровий проміжок.
На одну решітку пропонованого варіанту мантівниці вміщується вісім мант, але необхідно корегувати кількість та викладання мант відповідно до наявного обладнання.

■ Відварювання мант:


1
Спочатку, воду закип’ятити, розмістити в каструлі решітки з мантами, накрити кришкою, стишити вогонь, щоб вода кипіла, але не вирувала, і варити на пару близько 50 хвилин.
Манти можна відварити в широкій каструлі, наприклад, на решітці гриля з мікрохвильовки. Якщо манта провалюється між решіткою, то можна застелити решітку грубою полотняною серветкою або марлею. При цьому, потрібно прооліювити знизу кожну манту, а також, по закінченні приготування, відразу ж знімати манти з тканини після зняття кришки, щоб манти не прилипли до тканини. Те ж саме, як і для вареників на парі.


Манти подавати гарячими, поливши до смаку сметанно-часниковою приправою або перцево-томатною приправою Чортополох, або соєвим соусом, засмажкою з цибулі, просто олією, розтопленим маслом, кетчупом, будь-яким іншим соусом, тощо...


N.B.
Особливий смак мант полягає в соковитості і свіжості начинки, тому не шкодуйте для начинки цибулі, можна додавати капусту, гарбуз, солодкий перець, тощо...
Бажано, щоб начинка була досить гострою і ароматною, тому заправляйте її чорним перцем та іншими меленими прянощами: сумішшю перців, хмелі-сунелі, прованськими травами, італійськими травами, тощо...
До капусти чудово підійде майонез (але небагато, щоб начинка не потекла) та зелень петрушки, кропу, кінзи...
В рецепті дається об’єм начинки на 24 манти (8 шт х 3 шари), але самі інгредієнти можна міняти, приблизно співставляючи об’єми.
Манти подавати відразу ж з вогню, поливаючи їх приправою. Але якщо ви плануєте залишити манти на пізніше, то відразу ж після відварювання, змастити манти розтопленим маслом, смальцем, олією, щоб вони не злипались. Все те ж саме, як і для вареників!


Традиційні манти з м'ясом, цибулею і прянощами. Якщо у вас залишається начинка, то з неї можна зробити засмажку і посипати страву:



Манти з різною начинкою під соєвим соусом


Манти з капустою, цибулею і майонезом


Манти з м'ясом, цибулею і гарбузом


Манти з цибулею і картоплею


Манти під


сметанно-часниковою приправою


Манти під


перцево-томатною приправою



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар