Бабка з сиру
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Бабка з сиру – це пухкий, повітряний десерт, яким можна достойно завершити найромантичнішу вечерю, і який залишить в роті післясмак насолоди, у передчутті ще більшої насолоди...
|
І якщо ви вже куштували ромову бабку, рецепт якої є в блозі Cookery Travel, то зрозумієте попереднє пояснення цього кондитерського шедевру.
Бабrа з сиру подається гарячою, щойно з печі, і чудово смакує у супроводі будь-якої солодкої поливки: збитих вершків, збитої сметани, заварного крему, ягідного сиропу, варення, киселю… і можна перелічувати ще довго, з чим вона смакує найліпше.
А гаряча бабка у супроводі гарного десертного напою лише довершить ваш захват!.. |
|
|
Страва схожа за смаком з запіканкою з сиру, але її структура пухкіша і легша, від чого в роті з’являється відчуття повітряного, невагомого, солодкого сирного присмаку.
Тому що сирну бабку можна спокійно віднести до бісквітних пирогів, та й готується вона подібно до бісквітів.
Але ще раз хочу наголосити, що куштувати її потрібно гарячою, щойно з печі, тому що охолоджуючись, вона сідає, ущільнюється, стаючи вже сирним пирогом, втрачаючи свою повітряність, хоча, залишається такою ж смачною стравою!..
Тому що сирну бабку можна спокійно віднести до бісквітних пирогів, та й готується вона подібно до бісквітів.
Але ще раз хочу наголосити, що куштувати її потрібно гарячою, щойно з печі, тому що охолоджуючись, вона сідає, ущільнюється, стаючи вже сирним пирогом, втрачаючи свою повітряність, хоча, залишається такою ж смачною стравою!..
Щоб не зруйнувати при подачі структуру виробу, найкраще, бабку випікати в порційних формах об’ємом 200-250 мл, в яких її порційно і подавати. В такому разі, вона виходить найкондиційнішою.
Хоча, можна взяти одну форму об’ємом близько 2 л, але подавати її потрібно відразу ж, розрізаючи безпосередньо на столі при подачі. |
Час підготовки:
|
10 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з сиру
|
Час замішування тіста:
|
30 хвилин
|
Необхідний посуд:
|
8-10 форм по 200-250 мл
або 1 форма 2 л |
Температура
і час запікання: |
175 °C
30-35 хвилин |
К-сть порцій:
|
8-10 порцій
|
■ Інгредієнти для приготування бабки з сиру
|
|
В якості ароматизатора можна взяти ваніль, ром, цедру одного з цитрусових: лимон, апельсин, мандарин, грейпфрут, або ж суміш цедри з різних плодів.
Варіанти поливки:
Сметана |
Збита сметана або вершки |
Збиті з цукром сметана або вершки | |
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для страви:
|
-
|
-
|
Сир кисломолочний
|
500
|
г
|
Масло розм’якшене до кімнатної температури
|
125
|
г
|
Цедра з лимона / апельсина / мандарина / грейпфрута / Ваніль / Ром
|
1
|
шт
|
Крохмаль
|
40
|
г
|
Яйця великі
|
6
|
шт
|
Цукор
|
200
|
г
|
Для поливки:
|
-
|
-
|
Сметана / Кисіль ягідний / Варення /
Крем заварний / Крем шоколадний, тощо… |
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування бабки з сиру
Розім'яти сир | Змішати сир з цедрою, маслом, крохмалем |
Розтерти жовтки з цукром | Змішати жовтки з сиром |
Збити білки в стійку піну | Порційно добавляючи, увести в сирне тісто |
Вимішувати обережно, не переминаючи | Викласти у змащену маслом форму |
Змащену форму можна присипати цукром, | а також притрусити цукром зверху |
Бабка повинна залишатись живою в середині,
| з приємною, рум'яною скоринкою
|
●
|
Всі інгредієнти прогріти при кімнатній температурі протягом декількох годин.
|
1
|
Сир гарно розім’яти за допомогою товкача, добавити розм’якшене масло, крохмаль, лимонну цедру або ваніль, або тощо і вимісити до однорідності.
|
2
|
Жовтки збити з цукром до повного розчинення цукру та білуватого кольору, увести в сирну суміш і вимішати до однорідності.
|
●
|
Духовку увімкнути розігріватись до 200 °C.
|
3
|
Білки збити до стійкої піни і обережно увести до сирного тіста, перемішуючи широким рухом знизу вгору, не переминаючи.
|
4
|
Змастити маслом неглибоку форму для випікання об’ємом 2 л або 10 порційних форм об’ємом по 200-250 мл.
|
5
|
За бажанням, притрусити середину форми або форм кількома ложками цукру, понахиляти форму або форми, щоб цукор вкрив дно і боки, надлишки висипати. Цукор дасть карамелізовану скоринку.
|
6
|
Викласти тісто у форму або в форми, легенько, не притискаючи, розрівняти верх і притрусити злегка цукром.
|
7
|
Стишити вогонь до 175-180 °C і випікати 30-35 хвилин до підрум’янення верху. В центрі, бабка повинна залишатись «живою», трішки коливатись, «грати».
|
●
|
Смакує гарячою, тому, подавати відразу ж з вогню!
|
●
|
Страву довершить будь-яка фруктово-ягідна, вершкова, шоколадна підлива, тощо...
|
|
|
N.B.
●
|
Якщо Запіканку з сиру можна віднести до солодких страв, то бабка з сиру – це чудовий солодкий десерт. Головне, ще раз наголошую на цьому, смакує вона гарячою, відразу ж з вогню! І важливо – не перетримувати її в духовці, тому що бабка повинна залишатись в середині «живою», з підрум’яненою але не перепаленою скоринкою.
|
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар