неділю, 12 грудня 2021 р.

Fresh Lard with Garlic and Spices

Сало з часником і прянощами
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Невеличка скибка житнього хліба з шматочком сала та часничиною або з будь-яким до сезону овочем: помідором, огірком, перцем… – це класика української канапки, яка зосереджує в собі величезний енергетичний заряд, а також чимало інших необхідних нашому організмові елементів…

І якщо все це об’єднати в одній страві, то вийде справжній симбіоз!.. та ще й з неймовірним смаковим букетом!..

Але, перед тим, як перейти до рецепту самої страви, трохи про сало:

Беззаперечно, свіже сало є корисним і потрібним для людського організму продуктом, тому що це – природній жир, який людина споживає і на якому готує протягом всього свого існування. А всім відомо, що в Природі нема якогось абсолютно корисного або абсолютно шкідливого продукту – все визначає кількість! Тому що сало – це цілісна їжа, з мінімальною обробкою, і наш шлунок знає, що з нею робити!

А тому, хто скривиться чи то обуриться від слова «сало», хочу зауважити, що як і для будь-якого продукту харчування, корисність чи ні сала залежить від того, скільки ви його і як їсте. Українська приказка говорить: Дурне сало без хліба… Тому, сало завжди споживають з хлібом, а також з овочами. Найчастіше та й найсмачніше – це часник, цибуля, помідор, огірок, гострий перець…

А власне, якість продукту залежить від того, як свиней вирощують: яким годують кормом, збалансованим чи ні, з чи без ГМО, чи використовують і як антибіотики, гормони, вакцини, тобто, як і для будь-якої іншої худоби чи птиці!

Та й для людини також, стан її здоров’я залежить від тих же чинників: Ти є тим, що їсиш – ще одна незаперечна істина!..


Отже, якщо коротко охарактеризувати свіже сало, то (за матеріалами наукових досліджень, які можна знайти в Інтернеті):

- Сало, з поміж молочних та рослинних жирів, є ідеальним поєднанням трьох видів жирів: мононенасичених, насичених і поліненасичених. А наш організм потребує здорових жирів для правильного функціонування.

- Сало містить корисний холестерин, який допомагає зменшувати різні запальні процеси в організмі, а також регулювати гормони у нашому тілі.

- Сало містить багато вітаміну D, який, поміж іншого, піднімає настрій, особливо, в міжсезоння, а це – добре! І краще отримувати вітаміни з їжі, ніж приймати пігулки. Тому, замість того, щоб хандрити, з’їжте шматочок сала!

- Сало термостійке і стабільне, що чудово підходить для приготування їжі при високих температурах, а рослинні олії не гірше смакують в салатах. Салу – салове, оліям – олійне!..

- Сало має нейтральний смак, і саме тому, воно підходить як для приготування м’ясної і овочевої смаженини та випічки, так і для здоби.

- Сало є чудовим продуктом, який допомагає нам у боротьбі з зайвою вагою, тому що це – натуральний, природній, енергетичний продукт, 20-30 грам якого замінить з півкілограма зготовлених страв, тому, в якусь годину дня, непогано з’їсти невеличку канапку з салом та часником, або підсмажити на столовій ложці смальцю яєшню, овочі…, що піде лише на користь. Тому що саме помірність в їжі є одним з чинників, які визначають ваш стан…

- І не менш важливе те, що сало є місцевим продуктом, а це, з одного боку, перший крок до раціонального харчування, а з іншого, купуючи сало, ви не лише належним чином підтримуєте свій організм, а й місцевих виробників, що сприяє розвиткові вашої землі…


Час підготовки:
60 хвилин
Розділ:
Страви з м’яса
Час приготування:
15 хвилин
Країна:
Україна
-
-
К-сть порцій:
~700 г

■ Інгредієнти для приготування страви


Часнику та інших прянощів не треба шкодувати, тому що саме вони утворюють смаковий букет і допомагають травленню


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Сало свіже, без м’ясної прорости (можна солоне)
500
г
Часник
4-5
головок
Прянощі мелені: набір перців, пряні трави, насіння кмину, кропу, тощо…
-
до смаку
Сіль
-
до смаку

■ Порядок приготування страви



Страва повинна бути трохи солонцюватою, пряною і гострою. Саме таке поєднання робить її не лише смачною, а й корисною.
Щоб легше було обробляти сало, його потрібно заморозити.
1
Заморожене сало розрізати на тоненькі смужки, а смужки подрібнити на невеликого розміру кубики (~1 см). Якщо під час нарізки сало розмерзлось, то варто покласти нарізані кубики в морозилку і підморозити їх.
2
Часник почистити.
3
Підморожене сало пропустити через м’ясорубку з дрібним ситом. Вимішувати всю страву легше, коли фарш з сала буде кімнатної температури, тому, варто перед часником дати перекрученому салу трохи постояти.
4
Часник пропустити через м’ясорубку до сала. Все до смаку посолити, приправити прянощами, і вимішати до однорідності.
5
Розфасувати страву в невеликі ємності, близько по 200 г. Це убезпечить страву від обвітрювання. Зберігати у найхолоднішому місці холодильника.
Страва смакує холодною, найкраще, з житнім хлібом.


N.B.
Найкраще, для страви брати товсте, однорідне, топке сало, без прожилок. З таким салом страва виходить з надзвичайно ніжною консистенцією. Хоча, підійде будь-яке по товщині сало, що є під рукою, головне - воно повинне бути без м'ясної прорости. Шкуринку з сала зрізати не обов'язково, за вашим бажанням, адже шкуринка привносить до страви свій цікавий присмак.
Перемелений часник швидко стариться, набуваючи трохи різкого запаху і смаку, тому, найкраще робити невелику порцію страви, яка з’їдалася б за тиждень-два. Тому, 300-500 г свіжого сала достатньо, щоб страву швидко з’їсти з її найкращими смаковими властивостями.
Страва є дуже поживною, тому, двох-трьох невеличких канапок вистачає для денної порції. Будете здивовані, але на таку порцію йде 12-20 г страви, яких абсолютно достатньо, щоб насититись.
Страва цінна тим, що всі її інгредієнти свіжі, без будь-якої теплової обробки, і зберігають свої поживні властивості. А також, це – гармонійне поєданння вуглеводів (хліб), жирів (сало) вітамінів (часник), мікро- та макроелементів (прянощі й всі інші складники). Це також активний біологічний продукт. Саме тому, потрібно лише дотримуватись помірності, як би вам не хотілось з’їсти, ну, хоча б ще малю-уууу-сенький шматочок…
Канапка з салом є чудовою закускою до міцних алкогольних напоїв. Навіть, варто, перед тим, як випити чарку, спочатку з’їсти таку канапку.
До речі, сало, як і смалець впали у немилість на початку 20-го століття, після потужної рекламної кампанії монополістів Procter & Gamble та Crisco по просуванню гідрогенізованих рослинних олій, і зокрема – рослинного масла Crisco та маргарину. Для цього були залучені також і лікарі, які, врешті решт, також увірували в шкідливість сала та смальцю. На сьогоднішній день, ставлення до цих продуктів змінюється. Наукові дослідження говорять, що при помірності споживання, вони безпечні, корисні і потрібні нашому організмові.
А також, коли я читаю або чую, що в день, не варто їсти більше 100 г сала або смальцю, то мені здається, що той, хто пише таке, не зовсім розбирається в дозах!.. Уявіть собі: щодня, ви з’їдаєте півпачки масла або маргарину, або випиваєте 100 мл олії, навіть найкориснішої оливкової, але не більше!.. то я не впевнений, що від цього буде якась користь. Не більше 50 г або 50 мл, це я ще можу зрозуміти, але зазвичай, людина з’їдає канапку з 12-30 г / мл масла, сала, смальцю, олії в страві, салаті, тощо…, а що понад, то те не на користь!
Також, в деяких рецептах, автори, мов папуги, повторюють десь вичитану фразу, що сало потрібно спочатку помити, а потім висушити серветкою. Ні м’ясо, ні сало, ні здір мити не потрібно, тому що за правильної технології розробки туші (це стосується також і птиці, й риби…) та належних санітарно-гігієнічних умов, отримується чистий, готовий до використання напівфабрикат. А коли ви бачите забруднення на м’ясі, салі або здорі та чуєте якийсь неприємний запах, то від такої продукції потрібно відмовлятись, тому що це говорить про порушення певного технологічного процесу та відсутності належних санітарно-гігієнічних умов.




Проста, груба їжа – найсмачніша, і найкорисніша: все гармонійно, креативно і нічого зайвого:


Невеличка скибка домашнього хліба


Зовсім трохи сала з прянощами


Намазати сало на хліб


А для більшої гостроти – ще трохи гіркого перцю…


І за декілька хвилин, ви отримуєте легкий, але дуже поживний обід, після якого вас не хилитиме до сну, і замість того, щоб куняти на робочому місці, ви отримуєте заряд бадьорості ще на декілька годин плідної праці!..


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар