Запіканка з сиру
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Запіканка з сиру – це коли під запеченою, золотавою скоринкою ховається солодкувата ніжна і пухка сирна м’якоть, з вкрапленими родзинками, з ароматом ванілі або цитрусової цедри, довершена поливкою з сметании або ягідного киселю, варення, тощо...
|
Приготування запіканки схоже з приготуванням бісквітних пирогів, і якщо дотримуватись всіх технологічних процесів, то вийде такий же пухкий і ніжний кондитерський виріб, але з сиру.
Ласувати сирною запіканкою потрібно гарячою, щойно з печі, поливши її зверху, за бажанням, сметаною або будь-якою іншою солодкою поливкою: киселем, варенням, заварним або шоколадним кремом, тощо…
Саме в такій композиції ця страва розкривається як найкраще. При застиганні, сирна запіканка твердішає, втрачає свою пухкість та легкість, хоча залишається такою ж смачною, отримуючи вже нову якість. |
|
|
Час підготовки:
|
10-15 хвилин
|
Час замішування тіста:
|
30-40 хвилин
|
Температура
і час запікання: |
175 °C
50-55 хвилин |
Країна:
|
Україна
|
Час доходження запеченого виробу:
|
3-5 хвилин
|
К-сть порцій:
|
4-6 порцій
|
■ Інгредієнти для приготування запіканки
Варіанти поливки:
Сметана | Збиті сметана або вершки |
Збиті з цукром сметана або вершки | |
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для запіканки:
|
-
|
-
|
500
|
г
| |
Масло
|
50
|
г
|
Цукор
|
100
|
г
|
Яйця
|
5
|
шт
|
Ванілін (за рецептом виробника на 500 г борошна) / Лимонна / Апельсинова цедра
|
-
|
до смаку
|
Борошно пшеничне / кукурудзяне / Крупа манна / Крохмаль картопляний (самастійно обо в довільній суміші)
|
80
|
г
|
Родзинки
|
80
|
г
|
Сметана для змащення запіканки
|
1-2
|
ст.ложки
|
Сухарі панірувальні
|
1-2
|
ст.ложки
|
Для поливки:
|
-
|
-
|
Сметана / Кисіль ягідний / Варення / Крем заварний, Крем шоколадний, тощо…
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування запіканки з сиру
■ Замішування тіста
|
|
|
|
|
|
●
|
Всі інгредієнти прогріти до кімнатної температури протягом декількох годин. Масло розм’якшити при кімнатній температурі. Борошно просіяти крізь сито.
|
1
|
Сир розтерти в мисці, в якій замішуватиметься тісто, товкачем для картоплі до однорідного стану.
|
2
|
Відокремити жовтки від білків. Один жовток відкласти окремо.
|
3
|
Масло і цукор розтерти ложкою в полумиску до однорідності.
|
4
|
Увести в суміш жовтки і збити до білуватого кольору та повного розчинення цукру (~12-15 хв).
|
5
|
Збиті жовтки, цедру або ванілін, добавити до протертого сиру і вимішати до однорідності.
|
6
|
Увести до сирної суміші частинами борошно, вимішуючи однорідне тісто.
|
7
|
Добавити до тіста родзинки і вимісити до однорідності.
|
●
|
Перед збиванням білків, увімкнути духовку розігріватись до 200 °C.
|
8
|
Білки збити віничком до стійкої піни (~10 хв).
|
8
|
Збиті білки додавати порціями до тіста і перемішувати, роблячи широкий, розмірений рух знизу-вгору, без поспіху, не руйнуючи структуру збитих білків.
|
■ Формування і випікання запіканки
|
|
|
|
1
|
Дно і боки холодної форми змастити маслом і притрусити панірувальними сухарями.
|
2
|
Жовток розмішати до однорідності з 1-2 ложками сметани.
|
3
|
Сирне тісто викласти в роз’ємну форму, розрівняти ложкою і змастити сметаною з жовтком.
|
4
|
Форму з тістом поставити в розігріту до 200 °С духовку, стишити вогонь до 175 °С і випікати 50-55 хв до утворення рум’яної скоринки.
|
5
|
Дістати запіканку з духовки, дати постояти 3-5 хвилин на теплій плиті, щоб запіканка дійшла, зняти з форми боковини і розрізати випічку на порції.
|
●
|
Подавати гарячою на підігрітій тарілці, поливаючи до смаку ягідною поливкою (киселем) або сметаною, або сметаною, збитою з цукром, варенням, заварним кремом, тощо...
|
N.B.
●
|
Як і бісквітний пиріг, запіканка з сиру може мати чисельні варіації. Використовуючи різне борошно або манну крупу, ви завжди отримуватимете нову консистенцію, а використання ванілі, цитрусової цедри, меленої кориці, тощо… даруватимуть вам розмаїття смаків і запахів.
|
●
|
Те ж саме стосується і поливки: сметана, вершки, збиті з цукром сметана або вершки, фруктово-ягідні киселі, варення, заварний крем, тощо…, просто необхідні для довершення виробу і привнесення елементу свіжості смаку.
|
|
|
|
|
|
|
Запіканка з вишневим сиропом
|
Запіканка з калиново-яблучним киселем
|
Запіканка з
|
сметаною
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар