середа, 10 листопада 2021 р.

Cottage Cheese Casserole

Запіканка з сиру
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Запіканка з сиру – це коли під запеченою, золотавою скоринкою ховається солодкувата ніжна і пухка сирна м’якоть, з вкрапленими родзинками, з ароматом ванілі або цитрусової цедри, довершена поливкою з сметании або ягідного киселю, варення, тощо...

Приготування запіканки схоже з приготуванням бісквітних пирогів, і якщо дотримуватись всіх технологічних процесів, то вийде такий же пухкий і ніжний кондитерський виріб, але з сиру.

Ласувати сирною запіканкою потрібно гарячою, щойно з печі, поливши її зверху, за бажанням, сметаною або будь-якою іншою солодкою поливкою: киселем, варенням, заварним або шоколадним кремом, тощо…

Саме в такій композиції ця страва розкривається як найкраще. При застиганні, сирна запіканка твердішає, втрачає свою пухкість та легкість, хоча залишається такою ж смачною, отримуючи вже нову якість.


Час підготовки:
10-15 хвилин
Час замішування тіста:
30-40 хвилин
Температура
і час запікання:
175 °C
50-55 хвилин
Країна:
Україна
Час доходження запеченого виробу:
3-5 хвилин
К-сть порцій:
4-6 порцій

■ Інгредієнти для приготування запіканки


Варіанти поливки:


Сметана


Збиті сметана або вершки


Збиті з цукром сметана або вершки










Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для запіканки:
-
-
500
г
Масло
50
г
Цукор
100
г
Яйця
5
шт
Ванілін (за рецептом виробника на 500 г борошна) / 
Лимонна / Апельсинова цедра
-
до смаку
Борошно пшеничне / кукурудзяне / Крупа манна / 
Крохмаль картопляний (самастійно обо в довільній суміші)
80
г
Родзинки
80
г
Сметана для змащення запіканки
1-2
ст.ложки
Сухарі панірувальні
1-2
ст.ложки
Для поливки:
-
-
-
до смаку

■ Порядок приготування запіканки з сиру

■ Замішування тіста



Всі інгредієнти прогріти до кімнатної температури протягом декількох годин. Масло розм’якшити при кімнатній температурі. Борошно просіяти крізь сито.
1
Сир розтерти в мисці, в якій замішуватиметься тісто, товкачем для картоплі до однорідного стану.
2
Відокремити жовтки від білків. Один жовток відкласти окремо.
3
Масло і цукор розтерти ложкою в полумиску до однорідності.
4
Увести в суміш жовтки і збити до білуватого кольору та повного розчинення цукру (~12-15 хв).
5
Збиті жовтки, цедру або ванілін, добавити до протертого сиру і вимішати до однорідності.
6
Увести до сирної суміші частинами борошно, вимішуючи однорідне тісто.
7
Добавити до тіста родзинки і вимісити до однорідності.
Перед збиванням білків, увімкнути духовку розігріватись до 200 °C.
8
Білки збити віничком до стійкої піни (~10 хв).
8
Збиті білки додавати порціями до тіста і перемішувати, роблячи широкий, розмірений рух знизу-вгору, без поспіху, не руйнуючи структуру збитих білків.

■ Формування і випікання запіканки


1
Дно і боки холодної форми змастити маслом і притрусити панірувальними сухарями.
2
Жовток розмішати до однорідності з 1-2 ложками сметани.
3
Сирне тісто викласти в роз’ємну форму, розрівняти ложкою і змастити сметаною з жовтком.
4
Форму з тістом поставити в розігріту до 200 °С духовку, стишити вогонь до 175 °С і випікати 50-55 хв до утворення рум’яної скоринки.
5
Дістати запіканку з духовки, дати постояти 3-5 хвилин на теплій плиті, щоб запіканка дійшла, зняти з форми боковини і розрізати випічку на порції.
Подавати гарячою на підігрітій тарілці, поливаючи до смаку ягідною поливкою (киселем) або сметаною, або сметаною, збитою з цукром, варенням, заварним кремом, тощо...


N.B.
Як і бісквітний пиріг, запіканка з сиру може мати чисельні варіації. Використовуючи різне борошно або манну крупу, ви завжди отримуватимете нову консистенцію, а використання ванілі, цитрусової цедри, меленої кориці, тощо… даруватимуть вам розмаїття смаків і запахів.
Те ж саме стосується і поливки: сметана, вершки, збиті з цукром сметана або вершки, фруктово-ягідні киселі, варення, заварний крем, тощо…, просто необхідні для довершення виробу і привнесення елементу свіжості смаку.





Запіканка з вишневим сиропом




Запіканка з


сметаною


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар