неділя, 7 листопада 2021 р.

Viburnum and Apples Jelly

Кисіль з калини і яблук
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Ця, здавалося б, проста композиція може дати силу силенну позитивних емоцій, починаючи з споглядання чудових кольорів, які самі по собі надихають на гарний настрій...

… і аж до не менш яскравих в смаках і ароматах страв, як наприклад, кисіль з калини і яблук.

Звичайно ж, основу киселя з калини складає калина, рецепт узвару з якої вже є у цьому блозі, а також яблука. Тому що все дуже просто: адже в осінньо-зимовий сезон, в наших широтах, калина та яблука присутні всю зиму.

Калина дає свій особливий аромат і смак, а яблука – гарну, насичену основу.

Але якщо під рукою є ще айва та виноград, як не як – сезон цих ягід і фруктів, то букет вашого киселю буде довершеним і гармонійним.


Калина є чудовим вітамінним засобом, адже, наприклад, вітаміну С в калині більше, ніж у цитрусових, як і інших корисних елементів!.. Тому, якщо говорити про цілющі властивості калини, то їх в одному реченні і не перерахувати, тому що її плоди багаті на пектин, цукри, органічні кислоти, дубильні речовини, каротин, вітаміни Р і С…

І саме завдяки пектину, калина чудово підходить для приготування киселів.

Яблука та айва також не пасуть задніх! А оскільки вони родичі, то й містять багато однакових елементів: аскорбінові кислоти, дубильні речовини, пектини, органічні кислоти, цукри, сполуки заліза та міді, ефірні олії, тощо…

В традиційній українській кухні, фруктово-ягідні киселі займають досить помітну частку харчового раціону, тому що це легка, поживна, вітамінна та дієтична страва.

А ще, киселі використовуються у вигляді поливки для різноманітних солодких страв: бабок, запіканок, солодких каш, тощо...


І головне зауваження перед приготуванням будь-якого фруктово-ягідного узвару, а відповідно, і киселю: ягід та фруктів повинно бути не менше ½ частки води, тобто, на 2 л води необхідно брати щонайменше 1 кг підготовлених фруктів та ягід, щоб узвар вийшов насиченим! Лише так ви зможете насолодитись як напоєм, так і киселем, адже ви готуєте страву, а не варите воду. Детальніше про приготування узварів дивіться у розділах Компот та Узвар.

Час підготовки:
20 хвилин
Розділ:
Солодкі страви; Страви з ягід і фруктів
Час приготування:
20 хвилин
Країна:
Україна
Час охолодження
2-3 години
К-сть порцій:
8-10 порцій х250 мл

■ Інгредієнти для приготування киселю



Інгредієнти
Кількість
Од вим
Загальна ягідно-фруктова складова 
підготовлених ягід та фруктів:
~1
кг
Калина ягоди
500
г
Яблука чищені
500
г
Айва
~200
г
Виноград (за бажанням)
~100
г
Цукор
-
до смаку
Крохмаль картопляний
6
ст.ложок
Вода
2
л

■ Порядок приготування киселю


1
Ягоди та фрукти помити, дати стекти воді.
2
Ягоди калини та винограду обібрати з гілочок. Можна почавити товкачем.
3
Яблука та айву вичистити від насіннєвих коробочок і нарізати тоненькими скибками. Айву можна потерти на грубій тертушці
4
2 л води довести до кипіння, висипати у окріп підготовлені ягоди та фрукти, довести до кипіння і проварити 3-5 хвилин. Вимкнути вогонь і дати постояти з годину, щоб узвар настоявся.
5
Відібрати окремо склянку узвару для розчинення крохмалю і охолодити на водяній бані, а ягоди і фрукти протерти гарячими крізь сито за допомогою дерев’яної ложки. Для полегшення, протирати невеликими порціями.
6
Залишок вичавків можна ще раз залити узваром, довести до кипіння, проварити протягом 2-3 хвилин і знову протерти крізь сито. Таким чином, випрацьовується практично вся фруктово-ягідна складова.
7
Отримане фруктово-ягідне пюре додати до основного узвару, довести до кипіння, добавити до смаку цукор і проварити 1-2 хвилини.
8
Поки закипає узвар, крохмаль розчинити у відібраному, охолодженому узварі і помішуючи, влити цівкою у киплячий узвар, довести помішуючи до кипіння, проварити протягом однієї хвилини.
9
Кисіль розлити у підготовлені полумиски або в інші ємності, охолодити при кімнатній температурі і поставити в холодильник або в холодне місце.
Смакує охолодженим!
Кисіль смакує сам по собі, а також з сметаною, заварним кремом, сиропом, тощо...
Кисіль може зберігатись в холодильнику протягом декількох днів.


N.B.
Головне в киселі – кількість покладеної ягоди. Смак киселю повинен бути насиченим, густим, тому, ягода повинна складати щонайменше половину від об’єму киселю, а то і більше!
Стигла ягода, яка дозрівала на дереві, а не в контейнері по дорозі до базару чи магазину, є найбільш соковитою, солодкою, ароматною та смачною, а це означає, що і будь-яка страва з неї буде відповідною.
Важливо не переварювати ягоду, адже вона повинна зберігати смак свіжості, тому, 3-5 хвилин проварювання, а потім ще декілька хвилин настоювання, достатні, щоб приготувати гарний ягідний узвар.
Киселі завжди вживались при різних дієтах: тому що це легка, малокалорійна, але поживна страва, в якій багато різних мікроелементів, вітамінів, а крохмаль, обволікаючи шлунок, сприяє його роботі і легкому травленню.
Калина – це дар Природи на зиму для наших широт, тому, не нехтуйте калиною, варіть з неї узвари, киселі, споживайте сирою. Адже ця ягода присутня на українських базарах цілу зиму, аж до лютого.
Калиновий узвар, а відповідно і кисіль, має досить характерний смак і аромат, який подобається не всім, але це справа звички. Хоча, якщо до калинового узвару добавити липи, материнки і чебрецю, то вийде надзвичайно гармонійний смаковий і нюховий букет, а напій стане ще кориснішим і вишуканішим…
Калина є традиційною для наших широт рослиною і надзвичайно багатою на корисні елементи. Вона виявляє кровоспинну і слабку сечогінну дію, має в'яжучі й заспокійливі властивості. Плоди калини використовують в дерматології та косметиці, оскільки вони корисні при різних шкірних висипах та запаленнях. Це – гарний вітамінний, загальнозміцнюючий, потогінний і послаблюючий засіб… Звичайно ж, калина не панацея, але якщо у вашому зимовому раціоні буде ця ягода, то ваш харчовий раціон доповниться ще одним смачним і корисним елементом.



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар