середа, 3 березня 2021 р.

Rum Baba

Ромова бабка
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Поклавши до рота ромову бабку, відразу ж відчуваєш, як вона починає розчинятись і кудись зникати, а потім, через якусь мить, рот наповнюється солодким післясмаком ніжної випічки і ароматом рому, який вдихаєш з неймовірною насолодою…
Основою ромової бабки можна вважати дріжджовий кекс, солодку бабу, які здавна випікались в Західній Україні, Польщі, Австрії та Німеччині.

Ромова бабка чимось схожа на американські мафіни та капкейки – вона може бути різновидом бісквітного пирога, виготовленого виключно на збитих в піну яйцях, або ж, може випікатись на дріжджовому тісті.

Та все ж, винахід ромової бабки за цим рецептом приписують польському королю у вигнанні Станіславу Лещинському, а удосконалила рецепт його донька, яка відкрила в Парижі кондитерську, де і почали насичувати бабку ромом або ж іншим алкогольним напоєм.

Французькими кондитерами рецепт баби був привезений в Італію, в якій досить прижився, навіть перетворившись у відому бабку по-неаполетанськи. Ось така коротка історія цього смачного кондитерського виробу.

Унікальність же пропонованого рецепта полягає в тому, що він взятий з кулінарного записничка матері одного мого італійського знайомого з міста Болонья, Джованні, який оформив записи в невеликий друкований рецептурний збірничок.

Перші ж записи в цьому записничку сягають десь початку двадцятого сторіччя. Тобто, це є цікава підбірка оригінальних рецептів, записаних ще в далекі-далекі часи, коли ще невідомими були харчові ерзаци, такі як маргарин, штучні ароматизатори та підсилювачі смаку, тощо…, коли ще за моделі слугували тілесні й міцні жінки та чоловіки, а людство не занадто переймалось адреналіном та цукром в крові, бо ще було здатне махати шаблями, вистрибувати на коней та долати пішки не до кінця звідані земні простори...


Час підготовки:
15 хвилин
Розділ:
Торти і Солодка випічка
Час виброджування тіста:
1,5 години
Країна:
Італія
Температура 
Час випікання:
175-180 °С 
15 хв
К-сть порцій:
36 ромових бабок

Форми для випічки: стільникова форма Ø 4 см х 12 шт – 3 шт (або відповідні інші форми, але з діаметром стільника не більше 4 см)


■ Інгредієнти для приготування ромових бабок


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для ромових бабок:
-
-
Борошно
100
г
Дріжджі (за рецептурою виробника для 100 г борошна)
-
за потреби
Цукор
1/2
ст.ложки
Яйце
1
шт
Масло
35
г
Сіль
1
дрібка
Ваніль / Ванілін (за рецептурою виробника)
-
за потреби
Для сиропу:
-
-
Вода
100
мл
Цукор
75
г
Шкуринка лимона
1/2
шт
Ром
75
мл
Для крему:
-
-
Цукор
1/2
склянки
Яйце
1
шт
Сік з лимона
1
лимон

■ Порядок приготування ромових бабок

■ Випікання бабок


Всі продукти прогріти до кімнатної температури, масло розм’якшити.
1
Борошно просіяти в миску, в якій замішуватиметься тісто.
2
Добавити розм’якле масло, яйце, цукор, сіль, дріжджі, ваніль і вимісити однорідне, гладке тісто.
3
Форми змастити маслом і наповнити до половини тістом. (~6,5 г тіста в формочку Ø 4 см).
4
Форми з тістом накрити плівкою і поставити в тепле місце на 1,5 години для бродіння (доки об’єм тіста не подвоїться-потроїться, досягнувши країв форм).
5
За час, поки зброджується тісто, приготувати і охолодити сироп для просочення (дивіться нижче: Приготування сиропу).
6
За 20 хвилин до завершення визрівання тіста, духовку увімкнути для розігрівання до 250 °С. Поставити в розігріту духовку форми з бабками і випікати 15 хвилин при 175-180 °С (верх бабок повинен позолотитися).
7
За час, поки випікаються бабки, приготувати і охолодити крем для змащення (дивіться нижче: Приготування крему).
8
Бабки дістати з духовки, ще гарячими занурювати в сироп і викладати на решітку низом догори, щоб стекла зайва волога..
9
На охолоджені бабки, вичавити за допомогою кондитерського шприца по краплині крему.
10
Бабки залишити на 1-2 години для підсихання.


■ Приготування сиропу


1
Висипати в воду цукор, покласти шкуринку лимону і прокип’ятити протягом 10-15 хвилин.
2
Дістати з сиропа шкуринку лимона, сироп охолодити, добавити ром і перемішати.

■ Приготування крему


1
Лимон покласти в каструльку з холодною водою, довести до кипіння і проварити 5 хв.
2
Лимон зняти з вогню, залити холодною водою, щоб швидше охолов, і вичавити з нього сік.
3
Процідити лимонний сік в каструльку, добавити цукор і помішуючи, довести до кипіння, але не закип’ячувати.
4
Зменшити вогонь до мінімуму.
5
За час приготування лимонного сиропу злегка збити яйце.
6
Яйце тоненькою цівкою, весь час швидко перемішуючи, увести до лимонного соку з розчиненим цукром.
7
Крем тримати на легесенькому вогні протягом 5-7 хв до загущення, весь час помішуючи. Крем в жодному разі не повинен кипіти, щоб не згорнулись яйця!
8
Зняти крем з вогню і охолодити.


N.B.
Кількість інгредієнтів розрахована на одне завантаження в духовку для 36 ромових бабок діаметром – 4 см і вагою ~ 18 г. Можна потроїти об’єм інгредієнтів і випікати бабки в більших формах або навіть в одній великій, але відчути всю вишуканість смаку ромової бабки можна лише коли сама бабка невеликого розміру, і ви кладете її до рота цілою. Спробуйте зробити саме в маленьких формочках і ви відчуєте смак насолоди – насичений, збалансований і витончений.
Замість рому можна взяти будь-який іший лікер, фруктово-ягідне бренді, десертне вино, тощо… Головне, не економте на напої, тобто не беріть дешевий напій з різким алкогольним смаком. Від напою залежить кінцевий букет бабки, ваші відчуття і врешті-решт, ваше задоволення від дегустації.
Важлива також якість дріжджів! Краще взяти сухі дріжджі для здоби, які не мають різкого дріжджового запаху та присмаку.
Лимонний крем в рецепті напрошується сам по собі, оскільки лимонна шкуринка входить до сиропу для просякнення бабок. Але бабки можна споживати і без крему, або ж взяти для крему згущене молоко, збиті вершки, заварний крем, тощо. Тобто, щось ніжне, витончене і приємне на смак...



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар