Сало товчене з часником
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Товчене з часником сало є традиційною українською приправою до борщів та юшок, а також чудовою закускою.
Лише вдихнувши запах цієї страви, у вас відразу ж починає текти слина і ви відчуваєте раптове зростання голоду, який може потамувати лише порція борщу або канапка з тим же товченим салом з часником!.. |
В Cookery Travel ви знайдете дві подібні страви, які також не менш смачні і здатні збуджувати апетит (Сало з часником і прянощами, Часникові стрілки з салом і прянощами), але затовчене з часником сало має певні характерні особливості, які роблять цю страву унікальною.
По-перше, власне сало. Для страви потрібно брати старе сало, тобто те, яке вже полежало певний час в холодильнику, трохи пожовкло, трохи затверділо, отримало визрілий аромат. Саме так, їсти таке сало якось не дуже хочеться, і скажу відверто – я таке сало і не їм! Але це не причина його викидати, тому що у страві воно – о диво – стає неймовірно смачним і ароматним, збуджуючи апетит і спричиняючи сильне слиновиділення. Можете вірити, можете не вірити, але все пізнається, як говориться, на матеріалі…
|
|
|
По-друге, спосіб приготування. Приправа готується дуже швидко, але за певною методикою, яка також визначає її кінцевий смак. Це – затовкування, розтирання сала разом з часником в ковганці або в невеличкій макітрі.
Ко́вга́нка: Дерев'яна ступка для товчення сала, часнику, зелені... |
Макі́тра: товстостінний глиняний горщик з вузьким дном, широким отвором і з неглазурованою, жорсткою внутрішньою поверхнею. Одне з призначень – розтирання маку, сала, часнику, пшона, тощо… |
Якщо в м’ясорубці або в блендері продукти подрібнюються, то в ковганці і в макітрі вони розтираються, вивільнюючи ефірні олії, і об’єднуються в нову смакову і нюхову якість. Саме це і вирізняє смакові особливості багатьох страв традиційної української кухні. Тому, варто мати на кухні трохи традиційного кухонного начиння, як то віничок для збивання, ковганка, макітра, які дозволяють приготувати вишукані страви, а також, як вам це не здасться дивним, спрощують, полегшують і пришвидшують сам процес приготування. Побутова техніка на кухні є необхідною, але без фанатизму і з раціональним використанням, тому що в певних випадках деяке начебто «примітивне» традиційне начиння є ефективнішим за круту побутову техніку.
Також, традиційне начиння стає в особливій нагоді, коли потрібно швидко приготувати невелику кількість якоїсь страви: технологічно, швидко і незатратно.
Отже, товчене з часником сало є вишуканою приправою, заправкою і закускою. Готується швидко і безпосередньо перед вживанням.
При цьому, важливо, сало потрібно брати без м’ясної прорості, без шкури і без можливої плівки. Чим товстіше сало, тим воно краще підходить для розтирання, оскільки товсте сало топке і ніжне.
Також, традиційне начиння стає в особливій нагоді, коли потрібно швидко приготувати невелику кількість якоїсь страви: технологічно, швидко і незатратно.
Отже, товчене з часником сало є вишуканою приправою, заправкою і закускою. Готується швидко і безпосередньо перед вживанням.
При цьому, важливо, сало потрібно брати без м’ясної прорості, без шкури і без можливої плівки. Чим товстіше сало, тим воно краще підходить для розтирання, оскільки товсте сало топке і ніжне.
Розділ:
|
Страви з м’яса; Сало
|
Час підготовки:
|
5 хвилин
|
Час приготування:
|
3-5 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
ковганка / макітра;
товкач / макогон |
К-сть порцій:
| 6 порцій
|
■ Інгредієнти для приготування страви
За бажанням: чорний перець і мускатний горіх:
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Сало (бажано старе)
|
100
|
г
|
Часник
|
1-2
|
головки
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Прянощі мелені: чорний перець, мускатний горіх (за бажанням)
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування страви
|
|
●
|
Щоб сало легше нарізалось, його варто злегка підморозити. Сало повинне бути без шкури, м’ясних проростей і плівок.
|
1
|
Сало нарізати дрібними кубиками і покласти в ковганку або в невелику макітру.
|
2
|
Часник почистити, розплескати, злегка подрібнити і додати до сала.
|
3
|
Все посолити, за бажанням, приправити чорним перцем і мускатним горіхом, розтовкти і розтерти до однорідної маслянистої консистенції.
|
●
|
Приправа смакує відразу ж після приготування у вигляді заправки до борщу або юшки – покласти безпосередньо в тарілку з гарячим борщем і розмішати, або ж на канапках у вигляді закуски.
|
●
|
Зберігати в холодильнику у посуді відповідного об’єму під покришкою один-три дні.
|
N.B.
●
|
За бажанням, до приправи можна додати посічену зелень кропу, петрушки, коріандру.
|
●
|
Ефірні олії в розтовченому часнику швидко старіють, набуваючи різкого запаху, тому не варто довго зберігати страву – 1-2-3 дні в холодильнику щонайдовше.
|
●
|
Не зважаючи на те, що страва шалено збуджує апетит, ви повинні розуміти, що сало з часником дуже енергетичне, калорійне і ситне, тому 1-2 чайних ложок приправи достатньо для насичення.
|
●
|
Якщо ви споживаєте страву у вигляді канапок, то не забувайте про перець, як чорний, так і червоний, інші можливі прянощі та овочі, що сприятиме її гарному засвоєнню шлунком.
|
|
|
|
|
Страва неймовірно смакує з борщем: покласти трохи заправки в тарілку з гарячим борщем і розмішати.
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар