неділю, 21 квітня 2024 р.

Mashed Lard with Garlic

Сало товчене з часником
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Товчене з часником сало є традиційною українською приправою до борщів та юшок, а також чудовою закускою.

Лише вдихнувши запах цієї страви, у вас відразу ж починає текти слина і ви відчуваєте раптове зростання голоду, який може потамувати лише порція борщу або канапка з тим же товченим салом з часником!..

В Cookery Travel ви знайдете дві подібні страви, які також не менш смачні і здатні збуджувати апетит (Сало з часником і прянощами, Часникові стрілки з салом і прянощами), але затовчене з часником сало має певні характерні особливості, які роблять цю страву унікальною.

По-перше, власне сало. Для страви потрібно брати старе сало, тобто те, яке вже полежало певний час в холодильнику, трохи пожовкло, трохи затверділо, отримало визрілий аромат. Саме так, їсти таке сало якось не дуже хочеться, і скажу відверто – я таке сало і не їм! Але це не причина його викидати, тому що у страві воно – о диво – стає неймовірно смачним і ароматним, збуджуючи апетит і спричиняючи сильне слиновиділення. Можете вірити, можете не вірити, але все пізнається, як говориться, на матеріалі…


По-друге, спосіб приготування. Приправа готується дуже швидко, але за певною методикою, яка також визначає її кінцевий смак. Це – затовкування, розтирання сала разом з часником в ковганці або в невеличкій макітрі.


Ко́вга́нка: 
Дерев'яна ступка для товчення сала, часнику, зелені...




Макі́тра: товстостінний глиняний горщик з вузьким дном, широким отвором і з неглазурованою, жорсткою внутрішньою поверхнею. Одне з призначень – розтирання маку, сала, часнику, пшона, тощо…

Якщо в м’ясорубці або в блендері продукти подрібнюються, то в ковганці і в макітрі вони розтираються, вивільнюючи ефірні олії, і об’єднуються в нову смакову і нюхову якість. Саме це і вирізняє смакові особливості багатьох страв традиційної української кухні. Тому, варто мати на кухні трохи традиційного кухонного начиння, як то віничок для збивання, ковганка, макітра, які дозволяють приготувати вишукані страви, а також, як вам це не здасться дивним, спрощують, полегшують і пришвидшують сам процес приготування. Побутова техніка на кухні є необхідною, але без фанатизму і з раціональним використанням, тому що в певних випадках деяке начебто «примітивне» традиційне начиння є ефективнішим за круту побутову техніку.

Також, традиційне начиння стає в особливій нагоді, коли потрібно швидко приготувати невелику кількість якоїсь страви: технологічно, швидко і незатратно.

Отже, товчене з часником сало є вишуканою приправою, заправкою і закускою. Готується швидко і безпосередньо перед вживанням.

При цьому, важливо, сало потрібно брати без м’ясної прорості, без шкури і без можливої плівки. Чим товстіше сало, тим воно краще підходить для розтирання, оскільки товсте сало топке і ніжне.

Розділ:
Страви з м’яса; Сало
Час підготовки:
5 хвилин
Час приготування:
3-5 хвилин
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
ковганка / макітра;
товкач / макогон
К-сть порцій:
6 порцій

■ Інгредієнти для приготування страви


За бажанням: чорний перець і мускатний горіх:


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Сало (бажано старе)
100
г
Часник
1-2
головки
Сіль
-
до смаку
Прянощі мелені: чорний перець, мускатний горіх (за бажанням)
-
до смаку

■ Порядок приготування страви


Щоб сало легше нарізалось, його варто злегка підморозити. Сало повинне бути без шкури, м’ясних проростей і плівок.
1
Сало нарізати дрібними кубиками і покласти в ковганку або в невелику макітру.
2
Часник почистити, розплескати, злегка подрібнити і додати до сала.
3
Все посолити, за бажанням, приправити чорним перцем і мускатним горіхом, розтовкти і розтерти до однорідної маслянистої консистенції.
Приправа смакує відразу ж після приготування у вигляді заправки до борщу або юшки – покласти безпосередньо в тарілку з гарячим борщем і розмішати, або ж на канапках у вигляді закуски.
Зберігати в холодильнику у посуді відповідного об’єму під покришкою один-три дні.



N.B.
За бажанням, до приправи можна додати посічену зелень кропу, петрушки, коріандру.
Ефірні олії в розтовченому часнику швидко старіють, набуваючи різкого запаху, тому не варто довго зберігати страву – 1-2-3 дні в холодильнику щонайдовше.
Не зважаючи на те, що страва шалено збуджує апетит, ви повинні розуміти, що сало з часником дуже енергетичне, калорійне і ситне, тому 1-2 чайних ложок приправи достатньо для насичення.
Якщо ви споживаєте страву у вигляді канапок, то не забувайте про перець, як чорний, так і червоний, інші можливі прянощі та овочі, що сприятиме її гарному засвоєнню шлунком.



Страва неймовірно смакує з борщем: покласти трохи заправки в тарілку з гарячим борщем і розмішати.



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар