неділя, 2 червня 2024 р.

Poppy Seed Pudding

Макова бабка
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Макова бабка смачна тим, що в ній є те, чого хочеться побільше, коли їсиш маковик або пиріжок з маком – макової начинки, але бабка з маку і є тією самою маковою начинкою, при цьому, цілісною, суттєвою, достатньою, насолоджуючи і вгамовуючи бажання десерту…

Макова бабка може бути у вигляді звичайного бісквітного пирога, а може бути і у вигляді гарячого десерту.

Якщо бабка готується як гарячий десерт, то вона випікається порційно і подається гарячою, приправляючись сметаною або молочним кремом.

Для гарячої бабки потрібні 10 порційних форм об’ємом 200-250 мл кожна, які змащуються маслом.

Для холодної бабки використовується роз’ємна форма, як і для бісквітного пирога.


Оскільки макова бабка готується на збитих білках і відноситься до бісквітних пирогів, то потрібно дотримуватись всіх правил щодо подібної випічки:
Перед тим, як почати готувати макову бабку, необхідно підготувати начиння та продукти, оскільки все робиться дуже швидко і послідовно, а затримка може спричинити невдачу з випічкою.
Начиння: дві миски по 2-2,5 л для збивання білків та замісу, віничок для збивання яєць, роз’ємна форма Ø 24 см, пекарський папір: круг Ø 24 см + смужка 72х7 см.
Посуд повинен бути сухим, без слідів жиру.
Для розтирання маку найкраще підходить макітра та макогін, але за відсутністю таких можна використати м’ясорубку з дрібним ситом або блендер.


Розділ:
Торти і солодка випічка
Час підготовки:
10 хв
Температура і
Час випікання:
175 °C
40 хв
Країна:
Україна
Час охолодження:
1,5-2 години
К-сть порцій:
1 макова бабка Ø 24 см


■ Інгредієнти для приготування макової бабки


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Мак
1
склянка
Цукор
1
склянка
Мед
1
ст.ложка
Яйця
6
шт
Борошно
ст.ложки
Масло (для змащування форм для гарячої бабки)
1
кусок
Пудра цукрова для присипки (за бажанням)
1-2
ст.ложки

■ Порядок приготування макової бабки

■ Розтирання маку


Мак розпарити і зцідити


Мак розтерти до липкої, м'якої маси


Мак розтертий

Мак можна розтерти заздалегідь, а можна і в день випікання бабки.
В рецепті подається розтирання маку в макітрі макогоном. За відсутності макітри і макогона, можна пропустити розпарений мак крізь м’ясорубку або розтерти в блендері, але результат буде гіршим, ніж коли мак розтирається в макітрі.
1
Склянку маку залити в каструльці 500 мл окропу, довести на помірному вогні до кипіння, вимкнути вогонь, накрити покришкою, щільним рушником і залишити на теплій конфорці запарюватись протягом 2-3 годин, а краще – звечора до ранку.
2
Скинути мак на сито і залишити на півгодини-годину стікати.
3
Покласти 2 ст.ложки розпареного маку в макітру і розтерти макогоном до м’якої, липкої маси. Перекласти розтертий мак в інший посуд, а в макітру покласти нову порцію маку. Протерти таким чином весь мак.
При належній практиці, на протирання однієї порції маку йде 3-5 хвилин, а всього часу на протирання склянки маку 15-20 хвилин.
Якщо ви розтираєте мак заздалегідь, то перекласти розтертий мак в банку, накрити кришкою і зберігати день-два в холодильнику. Більше не варто, оскільки мак може запліснявіти. На довший час зберігання розтертий мак можна заморозити.

■ Замішування тіста, формування і випікання макової бабки


Дно і боки роз’ємної форми викласти пекарським папером.
Якщо ви готуєте гарячу бабку, то форми змастити маслом. Можна притрусити дно і боки цуром. Залишок цукру висипати з форм.
1
Жовтки відділити від білків.
2
Жовтки з цукром і медом розтерти віничком до розчинення цукру і побіління, додати мак і вимісити в однорідну суміш (ложку-дві цукру відкласти для збивання білків).
3
Додати до макової суміші 1½ ст.ложки борошна і замісити однорідне тісто.
Духовку увімкнути розігріватись до 200 °C.
4
Білки з цукром збити віничком до стійкої піни і обережно увести до макового тіста, перемішуючи широким рухом знизу вгору, заміс не переминати.
5
Викласти тісто у змащені маслом порційні форми або в роз’ємну форму і притрусити злегка цукром.
6
Поставити тісто в розігріту духовку, стишити вогонь до 175 °C і випікати 40 хвилин.
7
Бабку дістати з духовки і залишити охолоджуватись в формі (~1,5-2 години).
8
Вийняти охололу бабку з форми, зняти пекарський папір, покласти на товсту бавовняну серветку і дати постояти ще 15-20 хвилин, щоб вийшла зайва волога з дна пирога.
9
Перекласти пиріг на широку тарелю, притрусити крізь ситце цукровою пудрою.
Якщо бабка випікаєтья в порційних формах, то бабку подають гарячою безпосередньо в формах, поливши сметаною, молочним кремом, або будь-якою іншою солодкою або кисло-солодкою підливою.
Макова бабка смакує з будь-яким напоєм, особливо – з гарячим молоком або з кавою з молоком!
Страву довершить фруктово-ягідна / вершкова / шоколадна підлива...


N.B.
Особливістю смаку і аромату макової бабки є смак і аромат саме розтертого маку у поєднанні з медом. Макова бабка не потребує жодних інших ароматичних добавок – а ні ванілі, а ні цедри, а ні будь-чого іншого, оскільки ароматична добавка лише переб’є аромат і смак маку.
Особливе значення має розтирання маку в макітрі. При розтиранні маку в макітрі вивільнюються ефірні олії, які і надають начинці свого особливого, макового аромату і смаку. В м’ясорубці або в блендері мак подрібнюється, а в макітрі – розтирається. Звичайно ж, якщо ви не маєте макітри і макогона, то ви користуєтесь підручним начинням, але коли ви хочете отримувати духмяну здобну випічку з маком, то є сенс задуматись про придбання макітри і макогона, які стануть в нагоді для приготування й інших страв.
Особливе зауваження щодо запарювання маку: мак потрібно запарювати у мінімальній кількості окропу, щоб вода лише ледь покривала мак, тому що чим більше ви дасте рідини, тим більше вимиється з маку його поживних і ароматичних речовин. Досить дивно читати поради, що потрібно проварювати мак з півгодини, хвилин сорок, а то й більше. Після такого проварювання в макові залишиться лише макуха…
Не варто виливати маковий настій після запарювання маку, тому що це гарний заспокійливий і снодійний засіб. Добавивши в настій до смаку меду, можна зробити увечері два-три невеличких ковтки для міцнішого сну.
Мак можна перетерти заздалегідь, поклавши його в морозилку до слушної нагоди.



Макова бабка має приємну вологу, густу й м'яку консистенцію:


А ще, вона чудово смакує з кавою:



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар