Макова бабка
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Макова бабка смачна тим, що в ній є те, чого хочеться побільше, коли їсиш маковик або пиріжок з маком – макової начинки, але бабка з маку і є тією самою маковою начинкою, при цьому, цілісною, суттєвою, достатньою, насолоджуючи і вгамовуючи бажання десерту…
|
Макова бабка може бути у вигляді звичайного бісквітного пирога, а може бути і у вигляді гарячого десерту.
Якщо бабка готується як гарячий десерт, то вона випікається порційно і подається гарячою, приправляючись сметаною або молочним кремом.
Якщо бабка готується як гарячий десерт, то вона випікається порційно і подається гарячою, приправляючись сметаною або молочним кремом.
Для гарячої бабки потрібні 10 порційних форм об’ємом 200-250 мл кожна, які змащуються маслом.
Для холодної бабки використовується роз’ємна форма, як і для бісквітного пирога. |
|
|
Оскільки макова бабка готується на збитих білках і відноситься до бісквітних пирогів, то потрібно дотримуватись всіх правил щодо подібної випічки:
• Перед тим, як почати готувати макову бабку, необхідно підготувати начиння та продукти, оскільки все робиться дуже швидко і послідовно, а затримка може спричинити невдачу з випічкою.
• Начиння: дві миски по 2-2,5 л для збивання білків та замісу, віничок для збивання яєць, роз’ємна форма Ø 24 см, пекарський папір: круг Ø 24 см + смужка 72х7 см.
• Посуд повинен бути сухим, без слідів жиру.
• Для розтирання маку найкраще підходить макітра та макогін, але за відсутністю таких можна використати м’ясорубку з дрібним ситом або блендер.
|
|
Розділ:
|
Торти і солодка випічка
|
Час підготовки:
|
10 хв
|
Температура і
Час випікання: |
175 °C
40 хв |
Країна:
|
Україна
|
Час охолодження:
|
1,5-2 години
|
К-сть порцій:
|
1 макова бабка Ø 24 см
|
■ Інгредієнти для приготування макової бабки
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Мак
|
1
|
склянка
|
Цукор
|
1
|
склянка
|
Мед
|
1
|
ст.ложка
|
Яйця
|
6
|
шт
|
Борошно
|
1½
|
ст.ложки
|
Масло (для змащування форм для гарячої бабки)
|
1
|
кусок
|
Пудра цукрова для присипки (за бажанням)
|
1-2
|
ст.ложки
|
■ Порядок приготування макової бабки
■ Розтирання маку
Мак розпарити і зцідити
Мак розтерти до липкої, м'якої маси
|
Мак розтертий
|
●
|
Мак можна розтерти заздалегідь, а можна і в день випікання бабки.
|
●
|
В рецепті подається розтирання маку в макітрі макогоном. За відсутності макітри і макогона, можна пропустити розпарений мак крізь м’ясорубку або розтерти в блендері, але результат буде гіршим, ніж коли мак розтирається в макітрі.
|
1
|
Склянку маку залити в каструльці 500 мл окропу, довести на помірному вогні до кипіння, вимкнути вогонь, накрити покришкою, щільним рушником і залишити на теплій конфорці запарюватись протягом 2-3 годин, а краще – звечора до ранку.
|
2
|
Скинути мак на сито і залишити на півгодини-годину стікати.
|
3
|
Покласти 2 ст.ложки розпареного маку в макітру і розтерти макогоном до м’якої, липкої маси. Перекласти розтертий мак в інший посуд, а в макітру покласти нову порцію маку. Протерти таким чином весь мак.
|
●
|
При належній практиці, на протирання однієї порції маку йде 3-5 хвилин, а всього часу на протирання склянки маку 15-20 хвилин.
|
●
|
Якщо ви розтираєте мак заздалегідь, то перекласти розтертий мак в банку, накрити кришкою і зберігати день-два в холодильнику. Більше не варто, оскільки мак може запліснявіти. На довший час зберігання розтертий мак можна заморозити.
|
■ Замішування тіста, формування і випікання макової бабки
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
●
|
Дно і боки роз’ємної форми викласти пекарським папером.
|
●
|
Якщо ви готуєте гарячу бабку, то форми змастити маслом. Можна притрусити дно і боки цуром. Залишок цукру висипати з форм.
|
1
|
Жовтки відділити від білків.
|
2
|
Жовтки з цукром і медом розтерти віничком до розчинення цукру і побіління, додати мак і вимісити в однорідну суміш (ложку-дві цукру відкласти для збивання білків).
|
3
|
Додати до макової суміші 1½ ст.ложки борошна і замісити однорідне тісто.
|
●
|
Духовку увімкнути розігріватись до 200 °C.
|
4
|
Білки з цукром збити віничком до стійкої піни і обережно увести до макового тіста, перемішуючи широким рухом знизу вгору, заміс не переминати.
|
5
|
Викласти тісто у змащені маслом порційні форми або в роз’ємну форму і притрусити злегка цукром.
|
6
|
Поставити тісто в розігріту духовку, стишити вогонь до 175 °C і випікати 40 хвилин.
|
7
|
Бабку дістати з духовки і залишити охолоджуватись в формі (~1,5-2 години).
|
8
|
Вийняти охололу бабку з форми, зняти пекарський папір, покласти на товсту бавовняну серветку і дати постояти ще 15-20 хвилин, щоб вийшла зайва волога з дна пирога.
|
9
|
Перекласти пиріг на широку тарелю, притрусити крізь ситце цукровою пудрою.
|
●
|
Якщо бабка випікаєтья в порційних формах, то бабку подають гарячою безпосередньо в формах, поливши сметаною, молочним кремом, або будь-якою іншою солодкою або кисло-солодкою підливою.
|
●
|
Макова бабка смакує з будь-яким напоєм, особливо – з гарячим молоком або з кавою з молоком!
|
●
|
Страву довершить фруктово-ягідна / вершкова / шоколадна підлива...
|
N.B.
●
|
Особливістю смаку і аромату макової бабки є смак і аромат саме розтертого маку у поєднанні з медом. Макова бабка не потребує жодних інших ароматичних добавок – а ні ванілі, а ні цедри, а ні будь-чого іншого, оскільки ароматична добавка лише переб’є аромат і смак маку.
|
●
|
Особливе значення має розтирання маку в макітрі. При розтиранні маку в макітрі вивільнюються ефірні олії, які і надають начинці свого особливого, макового аромату і смаку. В м’ясорубці або в блендері мак подрібнюється, а в макітрі – розтирається. Звичайно ж, якщо ви не маєте макітри і макогона, то ви користуєтесь підручним начинням, але коли ви хочете отримувати духмяну здобну випічку з маком, то є сенс задуматись про придбання макітри і макогона, які стануть в нагоді для приготування й інших страв.
|
●
|
Особливе зауваження щодо запарювання маку: мак потрібно запарювати у мінімальній кількості окропу, щоб вода лише ледь покривала мак, тому що чим більше ви дасте рідини, тим більше вимиється з маку його поживних і ароматичних речовин. Досить дивно читати поради, що потрібно проварювати мак з півгодини, хвилин сорок, а то й більше. Після такого проварювання в макові залишиться лише макуха…
|
●
|
Не варто виливати маковий настій після запарювання маку, тому що це гарний заспокійливий і снодійний засіб. Добавивши в настій до смаку меду, можна зробити увечері два-три невеличких ковтки для міцнішого сну.
|
●
|
Мак можна перетерти заздалегідь, поклавши його в морозилку до слушної нагоди.
|
|
|
Макова бабка має приємну вологу, густу й м'яку консистенцію:
|
|
|
|
А ще, вона чудово смакує з кавою:
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар