неділя, 5 січня 2025 р.

Vegetable Stuffed Cabbage Rolls - Ukrainian Golubtsi

Голубці начинені овочами
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

В українській кухні, голубці є такою ж характерною стравою, як і борщ, і яка може бути як повсякденною, так і обрядовою.

Начинені ж овочами, голубці особливі, тому що ця страва легка і ніжна на смак, а також яскрава і креативна!..

Страва готується подібно до інших голубців, а її особливість ховається саме в начинці: овочі кладуться сирими і тоненько нашаткованими, що дозволяє зберегти в них всі їхні смакові і поживні характеристики, а сам же набір овочів залежить від сезону і особистих творчих задумів, адже власне голубці це радше спосіб приготування страви, а не усталена догма.

Голубці з овочами – це ще й пісна страва, яку в Україні зазвичай готують під час постувань.

А також, це чудова нагода трохи посидіти на дієті, якщо окрім бажання маєте ще й силу волі, звичайно ж…


Розділ:
Страви з овочів; Капуста
Час підготовки:
30 хвилин
Час тушкування:
40-50 хвилин
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Каструля 5-6 л
К-сть порцій:
20-25 голубців

■ Складники для приготування голубців, начинених овочами

■ Складники для голубців


Капуста білокачанна

Капуста рання. Важливо не переварювати!

■ Складники для начинки


Складник
Кількість
Од вим
Капуста білокачанна
2-2,5
кг
Картопля середнього розміру
2
шт
Цибуля середнього розміру
2
шт
Часник
1
головка
Перець солодкий
1
шт
Перець гіркий
1
шт
Гарбуз
1
скибка
Гриби свіжі / морожені
100
г
Інші можливі овочі: кабачки, баклажани, помідори, тощо…
-
до потреби
Пшоно / Манка / Рис січка / Гречка проділ…
-
до потреби
Прянощі мелені: перець чорний, набір перців, пряні трави, тощо…
-
до смаку
Сіль
-
до смаку
Олія для розсмажування
-
до потреби

■ Порядок приготування голубців, начинених овочами

■ Підготовка капусти



Важливо не переварювати капустяне листя, тому розбирати капусту бажано покроково: 
- капусту покласти в належного розміру каструлю, залити холодною водою щоб вивірити необхідний об’єм води, що убезпечить від переливання води через край каструлі. 
- капустину дістати з води, воду посолити і поставити на вогонь закипати.
1
Капустину надрізати довкола качана углиб великим ножем.
2
Коли вода в каструлі закипить, занурити в неї капустину і проварити близько 3 хвилин, поки капустяний лист не почне легко зніматись.
3
Обережно, щоб не ошпаритись, нахромити качан з двох боків виделками, дістати капустину з каструлі, покласти на тарілку і обережно зняти ті листки, які легко знімаються, складаючи їх на іншу тарілку.
4
Знову занурити капустину в каструлю з киплячою водою і проробити ту ж операцію доки з капустини не знімуться останні, придатні до загортання листки (близько 3-4 заходів).
5
З розібраних листків зрізати стовщення і грубі прожилки в основі, і партіями, занурюючи листки в киплячу воду, проварювати протягом 2-3 хвилин, щоб вони розм’якли і були придатними до загортання, але не переварюючи їх. Відвар з капусти залишити для підливи.

■ Приготування начинки, формування і тушкування голубців

Детальніше про формування і тушкування голубців дивіться в статтях Голубці з пшоном та Голубці з м’ясом і рисом.


Крупу в голубці з овочами можна класти за бажанням, але зернові привносять трохи суттєвості в страву і ущільнюють начинку.
1
Овочі для начинки почистити і поокремо тонко нашаткувати.
2
Відступивши від краю підготовленого капустяного листка з боку його основи на ширину начинки, покласти на нього по дрібці кожного овоча, трохи присипати крупою, приправити прянощами, накрити начинку стовщеним краєм листка, загорнути з боків і закрутити голубець, утворивши акуратний, тугий пакуночок.
3
Голубець покласти на тарілку донизу загорнутим краєм. Сформувати таким чином інші голубці.
4
Партіями, підсмажити голубці з двох боків на змащеній олією сковорідці, починаючи смажити загорнутою стороною донизу.
5
Залишки капусти, яка не придатна до загортання, нашаткувати і покласти разом з овочами, що залишились від начинки, на дно 5-6-літрової каструлі. Чверть овочів залишити для прикриття голубців зверху.
6
Підсмажені з двох боків голубці викласти загорнутим краєм донизу на овочі. Долити каструлю відваром з капусти, щоб покрились голубці, і прикрити зверху нашаткованими овочами.
7
Страву довести до кипіння, скоригувати підливу на сіль, прянощі, стишити вогонь і тушкувати на легенькому вогні під покришкою протягом 40-50 хвилин.
Голубці подавати гарячими, поливаючи зверху підливою та приправляючи овочами, з якими вони тушкувались.


N.B.
Важливо голубці не перетушковувати. Найкраще вони смакують на межі готовності, як і борщ, коли залишається присмак і аромат свіжих овочів. При цьому, страва виходить легкою і ніжною на смак, зберігаючи всі свої корисні властивості.

Пісні голубці смакують як самостійно, так можуть складати й комплексну страву з іншими овочами:


Пісні голубці слугують чудовою приправою до каш:


З підсмаженими, соковитими кусочками м’яса або з відбивною, овочеві голубці утворюють неймовірний смаковий букет, в якому грає і свіжина, і овочі, і власне – капуста:



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар