Голубці начинені овочами
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
В українській кухні, голубці є такою ж характерною стравою, як і борщ, і яка може бути як повсякденною, так і обрядовою.
Начинені ж овочами, голубці особливі, тому що ця страва легка і ніжна на смак, а також яскрава і креативна!.. |
Страва готується подібно до інших голубців, а її особливість ховається саме в начинці: овочі кладуться сирими і тоненько нашаткованими, що дозволяє зберегти в них всі їхні смакові і поживні характеристики, а сам же набір овочів залежить від сезону і особистих творчих задумів, адже власне голубці це радше спосіб приготування страви, а не усталена догма.
Голубці з овочами – це ще й пісна страва, яку в Україні зазвичай готують під час постувань.
А також, це чудова нагода трохи посидіти на дієті, якщо окрім бажання маєте ще й силу волі, звичайно ж… |
|
|
Розділ:
|
Страви з овочів; Капуста
|
Час підготовки:
|
30 хвилин
|
Час тушкування:
|
40-50 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Каструля 5-6 л
|
К-сть порцій:
|
20-25 голубців
|
■ Складники для приготування голубців, начинених овочами
■ Складники для голубців
Капуста білокачанна
|
Капуста рання. Важливо не переварювати!
|
■ Складники для начинки
|
|
|
|
|
|
|
|
Складник
|
Кількість
|
Од вим
|
Капуста білокачанна
|
2-2,5
|
кг
|
Картопля середнього розміру
|
2
|
шт
|
Цибуля середнього розміру
|
2
|
шт
|
Часник
|
1
|
головка
|
Перець солодкий
|
1
|
шт
|
Перець гіркий
|
1
|
шт
|
Гарбуз
|
1
|
скибка
|
Гриби свіжі / морожені
|
100
|
г
|
Інші можливі овочі: кабачки, баклажани, помідори, тощо…
|
-
|
до потреби
|
Пшоно / Манка / Рис січка / Гречка проділ…
|
-
|
до потреби
|
Прянощі мелені: перець чорний, набір перців, пряні трави, тощо…
|
-
|
до смаку
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Олія для розсмажування
|
-
|
до потреби
|
■ Порядок приготування голубців, начинених овочами
■ Підготовка капусти
|
|
|
|
●
|
Важливо не переварювати капустяне листя, тому розбирати капусту бажано покроково: - капусту покласти в належного розміру каструлю, залити холодною водою щоб вивірити необхідний об’єм води, що убезпечить від переливання води через край каструлі. - капустину дістати з води, воду посолити і поставити на вогонь закипати.
|
1
|
Капустину надрізати довкола качана углиб великим ножем.
|
2
|
Коли вода в каструлі закипить, занурити в неї капустину і проварити близько 3 хвилин, поки капустяний лист не почне легко зніматись.
|
3
|
Обережно, щоб не ошпаритись, нахромити качан з двох боків виделками, дістати капустину з каструлі, покласти на тарілку і обережно зняти ті листки, які легко знімаються, складаючи їх на іншу тарілку.
|
4
|
Знову занурити капустину в каструлю з киплячою водою і проробити ту ж операцію доки з капустини не знімуться останні, придатні до загортання листки (близько 3-4 заходів).
|
5
|
З розібраних листків зрізати стовщення і грубі прожилки в основі, і партіями, занурюючи листки в киплячу воду, проварювати протягом 2-3 хвилин, щоб вони розм’якли і були придатними до загортання, але не переварюючи їх. Відвар з капусти залишити для підливи.
|
■ Приготування начинки, формування і тушкування голубців
Детальніше про формування і тушкування голубців дивіться в статтях Голубці з пшоном та Голубці з м’ясом і рисом.
|
|
|
|
|
|
●
|
Крупу в голубці з овочами можна класти за бажанням, але зернові привносять трохи суттєвості в страву і ущільнюють начинку.
|
1
|
Овочі для начинки почистити і поокремо тонко нашаткувати.
|
2
|
Відступивши від краю підготовленого капустяного листка з боку його основи на ширину начинки, покласти на нього по дрібці кожного овоча, трохи присипати крупою, приправити прянощами, накрити начинку стовщеним краєм листка, загорнути з боків і закрутити голубець, утворивши акуратний, тугий пакуночок.
|
3
|
Голубець покласти на тарілку донизу загорнутим краєм. Сформувати таким чином інші голубці.
|
4
|
Партіями, підсмажити голубці з двох боків на змащеній олією сковорідці, починаючи смажити загорнутою стороною донизу.
|
5
|
Залишки капусти, яка не придатна до загортання, нашаткувати і покласти разом з овочами, що залишились від начинки, на дно 5-6-літрової каструлі. Чверть овочів залишити для прикриття голубців зверху.
|
6
|
Підсмажені з двох боків голубці викласти загорнутим краєм донизу на овочі. Долити каструлю відваром з капусти, щоб покрились голубці, і прикрити зверху нашаткованими овочами.
|
7
|
Страву довести до кипіння, скоригувати підливу на сіль, прянощі, стишити вогонь і тушкувати на легенькому вогні під покришкою протягом 40-50 хвилин.
|
●
|
Голубці подавати гарячими, поливаючи зверху підливою та приправляючи овочами, з якими вони тушкувались.
|
N.B.
●
|
Важливо голубці не перетушковувати. Найкраще вони смакують на межі готовності, як і борщ, коли залишається присмак і аромат свіжих овочів. При цьому, страва виходить легкою і ніжною на смак, зберігаючи всі свої корисні властивості.
|
Пісні голубці смакують як самостійно, так можуть складати й комплексну страву з іншими овочами:
|
|
Пісні голубці слугують чудовою приправою до каш:
|
|
З підсмаженими, соковитими кусочками м’яса або з відбивною, овочеві голубці утворюють неймовірний смаковий букет, в якому грає і свіжина, і овочі, і власне – капуста:
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар