середа, 31 березня 2021 р.

Honey Layer Cake

Медяник або Медівник
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Медяник або медівник є одним з кондитеських шедеврів української кухні. В основі цього пирога мед, масло і борошно, які утворюють незабутній смак – саме медівника. 

А вдихнувши медово-карамельний аромат спечених коржів, починаєш відчувати неймовірну насолоду і поліпшення настрою, тому що в цьому і полягає секрет магії меду та карамелі – творити солодке життя.
А якщо змастити медяники, наприклад, сметанним кремом, то виходить неймовірний торт, в якому поєднуються густі аромати пухкої, медової випічки та легкої, вершкової свіжості сметани...



Існує незліченна кількість приготування медяників, тому що мед може поєднуватись з багатьма різними прянощами: з ваніллю, корицею, імбиром, гвоздикою, кавою, лимоном, тощо... І щоразу, виходить инший смаковий букет, але магія меду залишається.

І саме тому, медяник можна знайти практично у будь-якій українській кондитерській, тому що цей десерт зваблює завжди.

Потрібно зазначити, що медяник є одним з улюблених солодощів не лише в Україні. Наприклад, в Чехії, подібні тістечка – medovník – також у великій пошані в різноманітних варіаціях.

І не дивно, адже цей торт смакує всім – і дітям, і дорослим...


Пропоную найпростіший рецепт медівника, який колись готували мої бабусі, мама, який мені траплялось куштувати гостюючи у когось з родичів або друзів. Цей рецепт проживає незмінним вже роки і роки.

І не дивно, адже найпростіші страви смакують найліпше!..

Час приготування тіста:
45 хвилин
Розділ:
Торти і Солодка випічка
Час випікання коржів та формування торта:
Температура і час однієї випічки:
35 хвилин
t 220 °C х 6-7 хв на 1 випічку
Країна:
Україна
Час настоювання торта:
1 доба
К-сть порцій:
Медівник 20х24х7h – 16 порцій

■ Інгредієнти для приготування медяника


Для коржів

Для крему

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для коржів:
-
-
Мед
400
г
Цукор
200
г
Яйця
3
шт
Масло
100
г
Бренді / Горілка / Віскі / Ром
25
мл
Борошно
700
г
Сода харчова
1
ч.ложка
Оцет яблучний / винний
1
ст.ложка
Сіль
1
дрібка
Для крему:
-
-
Сметана / Вершки
500
мл
Цукор
200
г
Ваніль / Ванілін
-
за смаком

■ Порядок приготування медяника

■ Декілька порад до формування коржів:

Тісто на медяник виходить дуже м’яким, а також воно розкатується тонким пластом, тому, щоб спростити формування коржів і їх перенесення на деко для випічки, варто зробити лекало з цупкого паперу, а краще, з ламінованого картону, який використовують в супермаркетах для фасування тонкої нарізки, особливо, риби; або ж з гнучкого пластику, наприклад з цупкої пластикової серветки, яку кладуть на обідній стіл, тощо.
Лекало варто зробити по формі і розміру тарелі або иншого посуду, на якому формуватиметься і подаватиметься медівник.
Корж можна формувати прямо на припиленому борошном лекалі, і тоді, не треба буде підрізати зайве тісто, а також, корж з лекала можна викладати відразу на деко, перевернувши різким рухом лекало з сформованим коржем, і за потреби, піддіти прилипле тісто шпателем.
Можна формувати коржі на невеликій кухонній дошці, припиленій борошном, та перевертаючи різким рухом дошку разом з коржем на деко.
Перед початком приготування медівника, підготуйте весь необхідний посуд:
- глибока миска або каструля на 2 л для заварювання і вимішування тіста,
- більших розмірів каструля ~ від 3 л для водяної та парової бані,
- сито для борошна,
- лекало для формування коржів,
- тареля, на якій формуватиметься медівник.


■ Замішування тіста


Суміш розмішати на водяній бані


до розчинення цукру і меду


Яйця збити


разом з сіллю


Увести яйця


Увести горілку і соду


Прогріти помішуючи на паровій бані


Зняти з вогню і замісити тісто


1
Масло, 3 ст.л борошна, цукор, мед покласти в металеву миску або каструльку, перемішати і поставити на водяну баню. Помішувати доки цукор і мед не розчиняться.
2
Яйця злегка збити з сіллю до однорідної суміші.
3
Посуд з замісом зняти з вогню і помішуючи суміш, увести в неї яйця.
4
Помішуючи, увести в заміс горілку або инший алкоголь.
5
Соду погасити оцтом і перемішуючи, добавити до замісу.
6
Поставити заміс на парову баню. Щоб заміс не припікся, вода не повинна торкатись дна посуду з замісом, а також повинна мліти, а не бурліти.
7
Постійно помішуючи тісто, протримати його на паровій бані протягом 15-30 хв., в залежності від кольору замісу, який ви хочете отримати – від блідого бежевого до коричнюватого медового. За час приготування замісу на водяній бані, об’єм тіста повинен збільшитись.
8
Заміс зняти з вогню і порціями, добавити до нього борошно, просіюючи його крізь сито та енергійно перемішуючи. 1 склянку борошна залишити для домішування тіста на столі і формування коржів. Тісто має вийти в’язким.
9
Стіл присипати залишком борошна, викласти на нього тісто і, спочатку, за допомогою двох шпателів, а потім, руками, замісити м’яке тісто. Не варто переборщувати з борошном, частина його добавиться при формуванні коржів.
10
Розділити тісто на 9 порцій, скатати в колобки і щоб тісто не підсихало, накрити колобки плівкою.

■ Формування та випікання коржів



Духовку увімкнути розігріватись до 220° С.
1
Відповідно до вибраної форми, колобок розтягнути руками на довжину припиленого борошном лекала і розкатати качалкою корж товщиною 5 мм.
2
Сформований корж припилити зверху борошном і перевернути на деко, зняти з трафарета і поробити виделкою наколи.
3
Якщо є місце на деку ще для коржів, то таким же чином сформувати і викласти інший корж чи коржі.
4
Випікати при 220 °C до золотавого кольору (~ 6-7 хв). Випечені коржі складати на застелену рушником решітку.
5
Поки випікаються коржі, сформувати для випічки наступного коржа або коржі.
6
Останній, 9-й корж, розкатати якомога тонше, щоб він краще пропікся, оскільки піде на крихту джя присипки сформованого медівника.
7
Гарно пропечений останній корж розкришити качалкою на крихти.

■ Приготування крему і збирання медівника:




1
До сметани добавити ваніль, цукор і все збити до повного розчинення цукру.
2
Змастити коржі і боки кремом, формуючи медівник.
3
Корж для присипки розкришити на дрібні крихти і притрусити медівник зверху і з боків.
4
Поставити медівник в холодильник на 1 добу для настоювання.

N.B.
Тісто виходить дуже м’яким і великого формату корж важче викладати на деко, не порушуючи його розмір та рівномірність, тому, при формуванні коржа можна взяти лекало в половину площі. При формуванні, можна зробити два медяники або скласти половинки в один торт.
Медяник можна віднести до бісквітних пирогів, саме тому, вони виходять надзвичайно пухкими (з товщини в 5 мм виростає корж висотою в 20 мм – тобто, збільшується учетверо), що і зумовлює легкий смак торта. Саме тому, в роті, він відчувається дуже м’яким і ніжним на дотик, як і всі бісквітні торти.
Замість сметани можна брати вершки. З вершками торт виходить ніжнішим на смак, але легкий, ледь кислуватий присмак сметани якнайкраще гармонізує смакові відчуття солодкого, каремельно-медового смаку медівника.
Для крему краще брати цукор, а не цукрову пудру. Це лише здається, що пудра краще розчиняється і збивається, все навпаки – великі цукрові кристали дають кращу структуру і пухкість готовому кремові.







Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар