Медяник або Медівник
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Медяник або медівник є одним з кондитеських шедеврів української кухні. В основі цього пирога мед, масло і борошно, які утворюють незабутній смак – саме медівника. А вдихнувши медово-карамельний аромат спечених коржів, починаєш відчувати неймовірну насолоду і поліпшення настрою, тому що в цьому і полягає секрет магії меду та карамелі – творити солодке життя.
|
А якщо змастити медяники, наприклад, сметанним кремом, то виходить неймовірний торт, в якому поєднуються густі аромати пухкої, медової випічки та легкої, вершкової свіжості сметани...
Існує незліченна кількість приготування медяників, тому що мед може поєднуватись з багатьма різними прянощами: з ваніллю, корицею, імбиром, гвоздикою, кавою, лимоном, тощо... І щоразу, виходить инший смаковий букет, але магія меду залишається. І саме тому, медяник можна знайти практично у будь-якій українській кондитерській, тому що цей десерт зваблює завжди.
Потрібно зазначити, що медяник є одним з улюблених солодощів не лише в Україні. Наприклад, в Чехії, подібні тістечка – medovník – також у великій пошані в різноманітних варіаціях.
І не дивно, адже цей торт смакує всім – і дітям, і дорослим... |
|
|
Пропоную найпростіший рецепт медівника, який колись готували мої бабусі, мама, який мені траплялось куштувати гостюючи у когось з родичів або друзів. Цей рецепт проживає незмінним вже роки і роки.
І не дивно, адже найпростіші страви смакують найліпше!..
І не дивно, адже найпростіші страви смакують найліпше!..
Час приготування тіста:
|
45 хвилин
|
Розділ:
|
Торти і Солодка випічка
|
Час випікання коржів та формування торта: Температура і час однієї випічки:
|
35 хвилин
t 220 °C х 6-7 хв на 1 випічку |
Країна:
|
Україна
|
Час настоювання торта:
|
1 доба
|
К-сть порцій:
|
Медівник 20х24х7h – 16 порцій
|
■ Інгредієнти для приготування медяника
Для коржів
| Для крему
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для коржів:
|
-
|
-
|
Мед
|
400
|
г
|
Цукор
|
200
|
г
|
Яйця
|
3
|
шт
|
Масло
|
100
|
г
|
Бренді / Горілка / Віскі / Ром
|
25
|
мл
|
Борошно
|
700
|
г
|
Сода харчова
|
1
|
ч.ложка
|
Оцет яблучний / винний
|
1
|
ст.ложка
|
Сіль
|
1
|
дрібка
|
Для крему:
|
-
|
-
|
Сметана / Вершки
|
500
|
мл
|
Цукор
|
200
|
г
|
Ваніль / Ванілін
|
-
|
за смаком
|
■ Порядок приготування медяника
■ Декілька порад до формування коржів:
●
|
Тісто на медяник виходить дуже м’яким, а також воно розкатується тонким пластом, тому, щоб спростити формування коржів і їх перенесення на деко для випічки, варто зробити лекало з цупкого паперу, а краще, з ламінованого картону, який використовують в супермаркетах для фасування тонкої нарізки, особливо, риби; або ж з гнучкого пластику, наприклад з цупкої пластикової серветки, яку кладуть на обідній стіл, тощо.
|
●
|
Лекало варто зробити по формі і розміру тарелі або иншого посуду, на якому формуватиметься і подаватиметься медівник.
|
●
|
Корж можна формувати прямо на припиленому борошном лекалі, і тоді, не треба буде підрізати зайве тісто, а також, корж з лекала можна викладати відразу на деко, перевернувши різким рухом лекало з сформованим коржем, і за потреби, піддіти прилипле тісто шпателем.
|
●
|
Можна формувати коржі на невеликій кухонній дошці, припиленій борошном, та перевертаючи різким рухом дошку разом з коржем на деко.
|
●
|
Перед початком приготування медівника, підготуйте весь необхідний посуд:
- глибока миска або каструля на 2 л для заварювання і вимішування тіста, - більших розмірів каструля ~ від 3 л для водяної та парової бані, - сито для борошна, - лекало для формування коржів, - тареля, на якій формуватиметься медівник. |
■ Замішування тіста
Суміш розмішати на водяній бані | до розчинення цукру і меду |
Яйця збити | разом з сіллю |
Увести яйця | Увести горілку і соду |
Прогріти помішуючи на паровій бані | Зняти з вогню і замісити тісто |
|
|
|
|
1
|
Масло, 3 ст.л борошна, цукор, мед покласти в металеву миску або каструльку, перемішати і поставити на водяну баню. Помішувати доки цукор і мед не розчиняться.
|
2
|
Яйця злегка збити з сіллю до однорідної суміші.
|
3
|
Посуд з замісом зняти з вогню і помішуючи суміш, увести в неї яйця.
|
4
|
Помішуючи, увести в заміс горілку або инший алкоголь.
|
5
|
Соду погасити оцтом і перемішуючи, добавити до замісу.
|
6
|
Поставити заміс на парову баню. Щоб заміс не припікся, вода не повинна торкатись дна посуду з замісом, а також повинна мліти, а не бурліти.
|
7
|
Постійно помішуючи тісто, протримати його на паровій бані протягом 15-30 хв., в залежності від кольору замісу, який ви хочете отримати – від блідого бежевого до коричнюватого медового. За час приготування замісу на водяній бані, об’єм тіста повинен збільшитись.
|
8
|
Заміс зняти з вогню і порціями, добавити до нього борошно, просіюючи його крізь сито та енергійно перемішуючи. 1 склянку борошна залишити для домішування тіста на столі і формування коржів. Тісто має вийти в’язким.
|
9
|
Стіл присипати залишком борошна, викласти на нього тісто і, спочатку, за допомогою двох шпателів, а потім, руками, замісити м’яке тісто. Не варто переборщувати з борошном, частина його добавиться при формуванні коржів.
|
10
|
Розділити тісто на 9 порцій, скатати в колобки і щоб тісто не підсихало, накрити колобки плівкою.
|
■ Формування та випікання коржів
|
|
|
|
|
|
|
|
●
|
Духовку увімкнути розігріватись до 220° С.
|
1
|
Відповідно до вибраної форми, колобок розтягнути руками на довжину припиленого борошном лекала і розкатати качалкою корж товщиною 5 мм.
|
2
|
Сформований корж припилити зверху борошном і перевернути на деко, зняти з трафарета і поробити виделкою наколи.
|
3
|
Якщо є місце на деку ще для коржів, то таким же чином сформувати і викласти інший корж чи коржі.
|
4
|
Випікати при 220 °C до золотавого кольору (~ 6-7 хв). Випечені коржі складати на застелену рушником решітку.
|
5
|
Поки випікаються коржі, сформувати для випічки наступного коржа або коржі.
|
6
|
Останній, 9-й корж, розкатати якомога тонше, щоб він краще пропікся, оскільки піде на крихту джя присипки сформованого медівника.
|
7
|
Гарно пропечений останній корж розкришити качалкою на крихти.
|
■ Приготування крему і збирання медівника:
|
|
1
|
До сметани добавити ваніль, цукор і все збити до повного розчинення цукру.
|
2
|
Змастити коржі і боки кремом, формуючи медівник.
|
3
|
Корж для присипки розкришити на дрібні крихти і притрусити медівник зверху і з боків.
|
4
|
Поставити медівник в холодильник на 1 добу для настоювання.
|
N.B.
●
|
Тісто виходить дуже м’яким і великого формату корж важче викладати на деко, не порушуючи його розмір та рівномірність, тому, при формуванні коржа можна взяти лекало в половину площі. При формуванні, можна зробити два медяники або скласти половинки в один торт.
|
●
|
Медяник можна віднести до бісквітних пирогів, саме тому, вони виходять надзвичайно пухкими (з товщини в 5 мм виростає корж висотою в 20 мм – тобто, збільшується учетверо), що і зумовлює легкий смак торта. Саме тому, в роті, він відчувається дуже м’яким і ніжним на дотик, як і всі бісквітні торти.
|
●
|
Замість сметани можна брати вершки. З вершками торт виходить ніжнішим на смак, але легкий, ледь кислуватий присмак сметани якнайкраще гармонізує смакові відчуття солодкого, каремельно-медового смаку медівника.
|
●
|
Для крему краще брати цукор, а не цукрову пудру. Це лише здається, що пудра краще розчиняється і збивається, все навпаки – великі цукрові кристали дають кращу структуру і пухкість готовому кремові.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар