пʼятниця, 21 травня 2021 р.

Zatirka or Small Grains of Pasta

Затірка
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Затíрка засмажена цибулею на салі – це, здається, одна з найпростіших, найпримітивніших страв української кухні, простіша за локшину, але водночас, надзвичайно смачна.

І можна лише дивуватись, як з борошна, води і солі виходить невеличкий кулінарний шедевр...

Затíрку можна робити як з пшеничного, так і з житнього борошна. Ця страва проста й ситна та швидка у приготуванні, яка дійшла до нас з прадавніх часів.

Страва може готуватись у вигляді каші, а може служити наповнювачем до юшок, рагу, гуляшів та инших страв. Вона буває гострою, в залежності від того, чим її поливають, а може бути і солодкою молочною, яку з задоволенням наминають діти…


Подібна страва присутня в кухнях багатьох народів, хоча, сьогодні її майже забули, тому що її замінив широкий асортимент виробів з борошна, тобто, пасти.

Є складні рецепти подібної страви, як наприклад, крупці або качана каша, в українській кухні, або ж, вже загальновідомий кускус в кухнях Магрибу...


В цьому рецепті подається приготування найпростішого варіанту затірки: лише борошно, вода, сіль і трохи олії, чим і є власне сама ця страва. Але пропоную зробити її, щоб відчути всю її ніжність, м’якість та вишуканість.

Є декілька способів виготовлення затірки, але пропонований в рецепті спосіб, на мою думку, є простішим і дозволяє отримати зерна більш-менш рівномірних розмірів.

Час підготовки:
5 хвилин
Розділ:
Страви з борошна; Борошно
Час виготовлення:
15-20 хвилин
Країна:
Україна
Час відварювання:
~7 хвилин
К-сть порцій:
2 порції

■ Інгредієнти для приготування затірки


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для затíрки:
-
-
Борошно пшеничне вищого ґатунку (~1 склянка)
160
г
Сіль
1
кав.ложка
Олія
1
ст.ложка
Вода
150
мл
Для засмажки:
-
-
Сало
30-50
г
Цибуля середнього розміру
1
шт
Зелень (петрушка, кріп, кінза, цибуля, часник…)
1
букет
Перець чорний мелений
-
до смаку

■ Порядок приготування затірки

■ Виготовлення затірки


Для виготовлення затірки потрібні дві широкі і глибокі тарілки, широка миска об’ємом від 6 літрів, сито з грубими сотами, друшляк з грубими отворами і широка сковорідка.
1
В одну тарілку налити холодну воду, а в иншу, просіяти борошно, добавити сіль і перемішати.
2
Долоні вмочити у воду, а потім викупати у борошні, легенько струсити зайве і протерти долоні в миску, скачуючи в неї невеликих розмірів скатки.
3
Повторювати операцію до повного випрацювання борошна (~10-15 хвилин).
4
Скропити затірку олією і, розчепіривши пальці, кінчиками пальців розмішувати затірку по всій площині миски, провітрюючи та підсушуючи її до рівномірного поглинання олії.
Не захоплюйте великої кількості зерен затірки, щоб уникнути склеювання скаток. Цю операцію пророблювати лише кінчиками розчепірених пальців, легенько перемішуючи затірку по всій мисці.
5
Просіяти борошно з затірки в иншу миску через грубе сито, а фракції, що залишились, висипати на широку сковорідку і просушити на помірному вогні, спочатку струшуючи сковорідку, а коли тісто трохи підсохне, можна легенько перемішувати тонким шпателем, уникаючи склеювання скаток.
6
Просушивши затірку, знову просійте її вже через друшляк з грубими отворами до попередньо просіяних дрібних часточок, а затірка, яка залишилась в друшляку готова до подальшого приготування (виходить близько однієї склянки виробу).
Дрібні, просіяні залишки затірки можна підсушити і використати при приготуванні юшок, рагу, тощо...

■ Відварювання затірки


Затірку можна відварити в юшці, а можна зробити з неї кашу, при цьому відварювати її потрібно як і будь які борошняні вироби у вигляді пасти. Поки відварюватиметься затірка, приготувати засмажку.
1
Закип’ятити 1 л води, посолити і викласти в киплячу воду затірку. Перемішати, стишити вогонь і варити при легенькому кипінні близько 5-7 хвилин. Якщо затірка ще затуга, то краще зняти її з вогню і залишити під кришкою ще на 2-3 хвилини. В такому разі вона не перевариться і залишатиметься тугою, не розквашеною.
2
Сало і цибулю нарізати дрібними або середніми кубиками.
3
Сало обсмажити на сковорідці до прозорого стану, добавити цибулю і помішуючи, підсмажити до легкого золотавого кольору.
4
Відварену затірку скинути на друшляк, розкласти в тарілки і здобрити зверху засмажкою.
5
Присипати посіченою зеленню, можна тертим сиром.
Страва смакує гарячою!


N.B.
Звичайно ж, завжди можна купити вже готові, будь-які борошняні вироби, але лише зготувавши і покуштувавши затірку, ви відчуєте різницю між промисловою і домашньою пастою, нехай неправильної форми, але надзвичайно ніжною і вишуканою на смак.
До води можна додати злегка збите виделкою яйце і розмішати до однорідного стану.
Традиційна українська затірка – це саме така страва, як у рецепті. Часто, від жадності і нерозуміння природи самої страви, пропонують вже якийсь складний кулінарний виріб, добавляючи і молоко, і масло, і цукор, і ще бозна що…
Затірку можна відварювати у молоці з цукром, можна добавляти в юшки і супи. Головне, не переварюйте страву, враховуючи, що вона доходить у вже знятій з вогню каструлі і в тарілці.
Згодом, планую виставити рецепти українських крупинців або качаної каші, а також магрибського кускусу. Буде цікаво порівняти схожі і одночасно різні страви з кухонь, розділених тисячами кілометрів як суші так і моря…



Подібною до затірки стравою, в українській кухні, є галушки́, які готуються так же просто, але з певними відмінностями:


Звичайно ж, як і будь-яка паста, затірка може слугувати гарніром до инших страв, наприклад, до гуляша:



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар