Затірка
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Затíрка засмажена цибулею на салі – це, здається, одна з найпростіших, найпримітивніших страв української кухні, простіша за локшину, але водночас, надзвичайно смачна.
І можна лише дивуватись, як з борошна, води і солі виходить невеличкий кулінарний шедевр... |
Затíрку можна робити як з пшеничного, так і з житнього борошна. Ця страва проста й ситна та швидка у приготуванні, яка дійшла до нас з прадавніх часів.
Страва може готуватись у вигляді каші, а може служити наповнювачем до юшок, рагу, гуляшів та инших страв. Вона буває гострою, в залежності від того, чим її поливають, а може бути і солодкою молочною, яку з задоволенням наминають діти…
Страва може готуватись у вигляді каші, а може служити наповнювачем до юшок, рагу, гуляшів та инших страв. Вона буває гострою, в залежності від того, чим її поливають, а може бути і солодкою молочною, яку з задоволенням наминають діти…
Подібна страва присутня в кухнях багатьох народів, хоча, сьогодні її майже забули, тому що її замінив широкий асортимент виробів з борошна, тобто, пасти.
Є складні рецепти подібної страви, як наприклад, крупці або качана каша, в українській кухні, або ж, вже загальновідомий кускус в кухнях Магрибу... |
|
|
В цьому рецепті подається приготування найпростішого варіанту затірки: лише борошно, вода, сіль і трохи олії, чим і є власне сама ця страва. Але пропоную зробити її, щоб відчути всю її ніжність, м’якість та вишуканість.
Є декілька способів виготовлення затірки, але пропонований в рецепті спосіб, на мою думку, є простішим і дозволяє отримати зерна більш-менш рівномірних розмірів.
Є декілька способів виготовлення затірки, але пропонований в рецепті спосіб, на мою думку, є простішим і дозволяє отримати зерна більш-менш рівномірних розмірів.
Час підготовки:
|
5 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з борошна; Борошно
|
Час виготовлення:
|
15-20 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Час відварювання:
|
~7 хвилин
|
К-сть порцій:
|
2 порції
|
■ Інгредієнти для приготування затірки
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для затíрки:
|
-
|
-
|
Борошно пшеничне вищого ґатунку (~1 склянка)
|
160
|
г
|
Сіль
|
1
|
кав.ложка
|
Олія
|
1
|
ст.ложка
|
Вода
|
150
|
мл
|
Для засмажки:
|
-
|
-
|
Сало
|
30-50
|
г
|
Цибуля середнього розміру
|
1
|
шт
|
Зелень (петрушка, кріп, кінза, цибуля, часник…)
|
1
|
букет
|
Перець чорний мелений
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування затірки
■ Виготовлення затірки
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
●
|
Для виготовлення затірки потрібні дві широкі і глибокі тарілки, широка миска об’ємом від 6 літрів, сито з грубими сотами, друшляк з грубими отворами і широка сковорідка.
|
1
|
В одну тарілку налити холодну воду, а в иншу, просіяти борошно, добавити сіль і перемішати.
|
2
|
Долоні вмочити у воду, а потім викупати у борошні, легенько струсити зайве і протерти долоні в миску, скачуючи в неї невеликих розмірів скатки.
|
3
|
Повторювати операцію до повного випрацювання борошна (~10-15 хвилин).
|
4
|
Скропити затірку олією і, розчепіривши пальці, кінчиками пальців розмішувати затірку по всій площині миски, провітрюючи та підсушуючи її до рівномірного поглинання олії.
|
●
|
Не захоплюйте великої кількості зерен затірки, щоб уникнути склеювання скаток. Цю операцію пророблювати лише кінчиками розчепірених пальців, легенько перемішуючи затірку по всій мисці.
|
5
|
Просіяти борошно з затірки в иншу миску через грубе сито, а фракції, що залишились, висипати на широку сковорідку і просушити на помірному вогні, спочатку струшуючи сковорідку, а коли тісто трохи підсохне, можна легенько перемішувати тонким шпателем, уникаючи склеювання скаток.
|
6
|
Просушивши затірку, знову просійте її вже через друшляк з грубими отворами до попередньо просіяних дрібних часточок, а затірка, яка залишилась в друшляку готова до подальшого приготування (виходить близько однієї склянки виробу).
|
●
|
Дрібні, просіяні залишки затірки можна підсушити і використати при приготуванні юшок, рагу, тощо...
|
■ Відварювання затірки
●
|
Затірку можна відварити в юшці, а можна зробити з неї кашу, при цьому відварювати її потрібно як і будь які борошняні вироби у вигляді пасти. Поки відварюватиметься затірка, приготувати засмажку.
|
1
|
Закип’ятити 1 л води, посолити і викласти в киплячу воду затірку. Перемішати, стишити вогонь і варити при легенькому кипінні близько 5-7 хвилин. Якщо затірка ще затуга, то краще зняти її з вогню і залишити під кришкою ще на 2-3 хвилини. В такому разі вона не перевариться і залишатиметься тугою, не розквашеною.
|
2
|
Сало і цибулю нарізати дрібними або середніми кубиками.
|
3
|
Сало обсмажити на сковорідці до прозорого стану, добавити цибулю і помішуючи, підсмажити до легкого золотавого кольору.
|
4
|
Відварену затірку скинути на друшляк, розкласти в тарілки і здобрити зверху засмажкою.
|
5
|
Присипати посіченою зеленню, можна тертим сиром.
|
●
|
Страва смакує гарячою!
|
N.B.
●
|
Звичайно ж, завжди можна купити вже готові, будь-які борошняні вироби, але лише зготувавши і покуштувавши затірку, ви відчуєте різницю між промисловою і домашньою пастою, нехай неправильної форми, але надзвичайно ніжною і вишуканою на смак.
|
●
|
До води можна додати злегка збите виделкою яйце і розмішати до однорідного стану.
|
●
|
Традиційна українська затірка – це саме така страва, як у рецепті. Часто, від жадності і нерозуміння природи самої страви, пропонують вже якийсь складний кулінарний виріб, добавляючи і молоко, і масло, і цукор, і ще бозна що…
|
●
| |
●
|
Згодом, планую виставити рецепти українських крупинців або качаної каші, а також магрибського кускусу. Буде цікаво порівняти схожі і одночасно різні страви з кухонь, розділених тисячами кілометрів як суші так і моря…
|
|
|
Подібною до затірки стравою, в українській кухні, є галушки́, які готуються так же просто, але з певними відмінностями:
|
|
Звичайно ж, як і будь-яка паста, затірка може слугувати гарніром до инших страв, наприклад, до гуляша:
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар