понеділок, 17 лютого 2020 р.

Clarified Butter

Масло пряжене (топлене)
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Аромат і смак страви, зготовленої на пряженому маслі просто приголомшують своїм витонченим букетом, тому що в пряженому маслі проявляються всі смакові і нюхові нотки гарного молока...

І якщо у сирі з пліснявою ще можна посперечатись про запах лугових чи альпійських трав, то в пряженому маслі, всі ці квіти і трави проявляються як найкраще!..


Більше того, пряжене масло надзвичайно корисне для здоров’я, воно легке для травлення, і з давніх-давен входило до багатьох ліків та зіллів.

Пряжене або топлене масло, поряд зі смальцем, є обов’язковими складовими гарної кухні. Маючи високу точку задимленості, близько 250 °C, воно чудово підходить для смажень і випічок, як наприклад, омлети, яєчні, випічка з борошна, і для багатьох інших страв.

Приготування пряженого масла дуже просте і займає близько години часу, забезпечуючи чудовим жиром для приготування багатьох страв на дуже довгий період.

Час підготовки:
5 хвилин
Розділ:
Страви з молока
Час приготування:
~ 1 година
Країна:
Україна
Час зберігання:
Декілька місяців
К-сть порцій:
400 г

■ Інгредієнти для пряження масла


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Масло коров’яче
500
г

■ Порядок пряження масла


1
Вершкове масло, цілим або нарізане шматочками, покласти в каструльку і поставити на вогонь нижче середнього, щоб воно розтоплювалось поступово, без перегрівання і кипіння.
2
Як тільки масло розплавиться, зменшити вогонь до мінімуму і пряжити до моменту, поки масло не перестане булькотіти. При цьому, обережно знімати з нього піну.
3
Під час пряження, масло не перемішувати, щоб не збурювався осад з дна каструлі.
4
Після того, як масло перестане булькотіти, акуратно зняти можливий залишок піни і процідити його крізь мілке сито у відповідний посуд, залишаючи осад на дні каструлі.
5
Осад і піну можна використати у якості ароматичної приправи при приготуванні інших страв.
6
Гаряче масло має золотавий колір, при охолодженні, білішає, стає матовим. Зберігати в холодильнику, накривши кришкою. Перед використанням, варто залишити масло на деякий час при кімнатній температурі, оскільки в холодильнику, воно стає надзвичайно твердим і його майже неможливо виколупати з банки.


N.B.

Пряжене масло готували скрізь, де вирощували корів, адже це є найкращим способом зберігання молочного продукту. Більше того, пряженим маслом (подібно смальцю) заливали і деякі м’ясні страви, наприклад, тушкованого кроля, для тривалого зберігання.
Пряжити масло необхідно при найнижчій температурі, щоб воно не бурлило і не підгорало.
Якість молока проявляється найяскравіше саме у пряженому маслі. З гарного молока виходить гарне вершкове масло, з якого, відповідно, витоплюється смачне пряжене масло. З 1 кілограма вершкового масла виходить близько 800 г пряженого, що є чудовим показником якості початкового продукту.
Не вірте всіляким оповідкам про шкідливість пряженого масла (як і смальцю), про високий рівень холестерину, тощо... адже все залежить від помірності в харчуванні.


В гарячому стані, масло має 
приємний золотавий колір


Застигнувши, стає білястого, матового забарвлення, 
з приємним, ледь помітним, горіховим ароматом


А намастивши його на скибку свіжого хліба, та ще й домашнього,
до смаку присоливши його і притрусивши меленим чорним
перцем, ви отримаєте неймовірну насолоду 
від смакових і нюхових вражень


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар