понеділок, 24 липня 2023 р.

Raspberry Liqueur

Малиновий лікер
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Майже неможливо пояснити, чому така маленька ягідка малини приносить нам завжди стільки насолоди!..

Спочатку, десь в середині літа, вас манить до себе аромат малинника, і ви куштуєте зірвану ягідку, вдихаючи запах свіжості і насолоди…

Потім, ви посилаєте до рота жменю ягід…

Потім, щоб посилити враження, вам хочеться приготувати щось особливе: можливо, малиновий коктейль, квас, покласти малину в узвар, випічку, пінник, желе, чай, наварити варення і накрутити компотів…, але перебравши всі варіанти, ви розумієте, що все це марнота, і потрібно зробити ще щось таке!.. щось неймовірне!..


Саме тому, пропоную проробити над малиною ще кілька кулінарно-чаклунських рухів, щоб через скількись місяців, в короткі, похмурі, холодні зимові дні, у вашій склянці, малина заграла рубіновим вогнем насиченого хмільного лікеру, збуривши згадки про жарке літо, з усіма його принадами..., даруючи вам відчуття того, що навіть непривітна холодна пора має свої нотки щастя і задоволення!..


Час підготовки і обробки ягоди:
1 година
Розділ:
Напої; Лікери
Час настоювання ягоди:
3-4 тижні
Країна:
Україна
Час освітлювання і зістарювання:
від 6 місяців - до 1 року і більше
К-сть порцій:
≈3000 мл

■ Інгредієнти для приготування малинового лікеру



Інгредієнти
Кількість
Од вим
На 3 л лікеру:
-
-
Горілка ягідна 40°
2,0
л
Малина
1,0
кг
Цукор
0,7
кг

■ Порядок приготування малинового лікеру


Малину залити горілкою


Настояти протягом 3-4 тижнів


Настойку зцідити і протерти ягоди крізь сито до настойки


Настойку залити в банку, добавити цукор і залишити вистоюватись до розчинення цукру (1-2 місяці)

1
Малину насипати в 5-л банку, залити горілкою, закрити кришкою і залишити настоюватись в темному місці протягом 3-4 тижнів, раз на тиждень струшуючи банку.
2
Настойку зцідити крізь сито, малину протерти крізь дрібне сито до настойки.
3
Добавити до настойки цукор, розмішати, закрити кришкою і залишити вистоюватись в темному місці до повного розчинення цукру (1-2 місяці), час від часу перемішуючи настойку.
4
Настойку з розчиненим цукром процідити крізь тканину, закрити кришкою і залишити зістарюватись і освітлюватись в темному місці протягом декількох місяців (3-4 місяці) до освітлення лікеру і осідання осаду.
5
Освітлений лікер зцідити за допомогою шланга по пляшках, уникаючи захоплення з дна гущі, пляшки закрити і залишити настоюватись ще на півроку і довше.
Щонайменше через рік, а краще – два, можна куштувати лікер.

N.B.
Використану ягоду можна знову залити горілкою, дати постояти декілька днів, зцідити, ягоду знову протерти крізь сито, горілку процідити крізь тканину або дрібне сито, добавити трохи цукру (1 ч.ложка на 1 літр) і пити натуральним чином ароматизовану горілку з легким, приємним малиновим присмаком і запахом.
В цьому рецепті було взято 2 л 40° аличівки річної витримки + з 1 кг малини вийшло 600 мл соку + 455 мл цукру (0,7 кг) ≈ 3000 мл лікеру.
Розрахунок міцності лікеру:
2000 мл горілки х 40° : 3000 мл лікеру ≈ 27°
Якщо ви хочете отримувати лікер більшої міцності, то варто брати міцну ягідну горілку 60° (або ж харчовий спирт вищої якості, хоча з спиртом лікер виходить жорсткішим) і розводити водою до потрібної міцності. Як розрахувати міцність лікеру дивіться в статті Ягідний лікер.
Лікер варто витримати щонайменше протягом одного року, а краще – більше. Під час настоювання уходять легкі спирти і ефірні олії, присутні в алкоголі, ягоді і цукрі, і залишається тіло ягоди і горілки. Після довгого зістарювання зникає відчуття алкоголю. Ви п’єте густий, обволікаючий напій. З’являється дивний букет свіжої ягоди, яку дають ефірні олії, і присмак карамелі, який витворюють цукри.
Терпіння – це та рідкісна якість, яка дозволяє витворити з алкогольного напою нектар, тому терпіння потрібно леліяти, тому що час сам довершить ваш витвір.



Малиновий лікер 2016 року має дивовижний букет свіжої ягоди і легкий присмак карамелі. Терпіння було винагороджене:




Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар